Home My Story Travel Review Contest Parenting Tutorial

Perkhidmatan Kaunter Zakat Bergerak PPZ Kini Lebih Memudahkan


Terlalu Busy Sehingga Tak Sempat Nak Keluar Bayar Zakat?

Jangan risau....


Sekarang Dah Ada Kaunter Bergerak Untuk Bayar Zakat Oleh Pusat Pungutan Zakat-MAIWP (PPZ-MAIWP)


Pusat Pungutan Zakat-MAIWP telah menyediakan kaunter bergerak bertujuan membantu proses kutipan dan agihan zakat, khususnya melibatkan kawasan yang menjadi tumpuan orang ramai seperti di Sekolah, Karnival, Pameran, Konvokesyen IPT dan sebagainya. Antara perkhidmatan yang disediakan di kaunter ini termasuklah pembayaran zakat, permohonan bantuan zakat, pertanyaan, taksiran zakat dan khidmat nasihat. 

Jadi disinilah peluang untuk anda membuat taksiran dan pertanyaan terlebih dulu di mana-mana kaunter cawangan PPZ-MAIWP bagi menentukan sama ada mereka perlu membayar zakat bagi tahun berkenaan atau sebaliknya

Dimana Lokasi Kaunter Zakat Bergerak PPZ?


Sepanjang bulan Januari sehingga April kaunter bergerak ini telah beroperasi di lokasi-lokasi terpilih seluruh selangor melalui program-program, forum perdana, karnival dan banyak lagi. Untuk lokasi seterusnya, anda boleh lihat di portal PPZ atau Facebook PPZ. Mereka akan update lokasi kaunter zakat bergerak melalui platform tersebut.


Anda Boleh Menempah Kaunter Zakat Bergerak Ke Tempat Anda

Menariknya lagi, anda kini boleh memanggil pihak urusan zakat untuk terus ke tempat anda tidak kira di tempat kerja, rumah atau dimana sahaja.  Perkhidmatan Door To Door ini khas Untuk Pembayar Zakat bernilai RM5000 keatas.  Perkhidmatan seperti ini pastinya lebih memudahkan urusan anda dan sekaligus memudahkan urusan pihak PPZ. 

Antara Perkhidmatan Yang Disediakan Di Kaunter Zakat Bergerak Adalah :

Servis apa agaknya ya yang ada di kaunter zakat bergerak ni? Mesti ada tertanya-tanya kan? Di kaunter ini anda boleh dapatkan perkhidmatan seperti :
  • Pertanyaan zakat
  • Taksiran zakat
  • Skim Potongan Gaji Zakat (Skim Thohir)
  • Salinan penyata/resit zakat

Image result for kaunter zakat bergerak

Macam yang saya katakan sebentar tadi, Kaunter Zakat Bergerak ni membuka peluang orang ramai untuk membayar zakat dengan lebih mudah tanpa perlu ke pejabat zakat. Segala pertanyaan mengenai zakat boleh diajukan di kaunter ini dan inshaAllah pihak PPZ akan melayan anda dengan baik.

Pembayaran Zakat Boleh Dibuat Secara :

Perkhidmatan Kaunter Zakat Bergerak yang disediakan oleh PPZ-MAIWP bukan sahaja memudahkan orang ramai membayar zakat malah mengelak pihak tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan. Dengan adanya perkhidmatan kaunter zakat bergerak ini anda tidak perlu ragu-ragu kerana ianya selamat. Mengenai cara pembayaran pula, ianya boleh dilakukan secara :
  • Tunai & Cek
  • Kad Kredit Islam & Kad Debit

Image result for kaunter zakat bergerak

Orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat tentang lokasi kaunter bergerak ini bolehlah melayari portal PPZ :


Hubungi : 1300 88 5757



Resipi ikan bawal masak masam manis simple


Assalamualaikum.. hi korang

Kalau ada ikan bawal biasa buat masak apa? Selain digoreng Fara suka buat masak masam manis.. teringat dulu arwah ibu kalau masak masakan ni mesti kami tiga beradik berebut makan.. nasi dah siap masak je terus amik pinggan nak makan... Hehe.. kenangan betul...


Masakan paling sedap dari air tangan seorang ibu. Fara try buat macam ibu pun takkan sama rasanya. Ok, resipi yang fara buat ni ni memang mudah... Jom tengok


Bahan-bahan :

Ikan bawal 4 ekor digoreng dulu
Bawang besar 2 sebiji *tumbuk
Bawang kecil 4 ulas *tumbuk
Halia sikit *tumbuk
Tomato 1 biji *belah 4
Sos cili 2sudu
Sos tomato 3 sudu
Cili kisar 3 sudu
Sedikit air
Cara masak

1. Goreng ikan bawal separuh masak

2. Tumis bahan bertumbuk dan cili kisar

3. Masukkan sedikit air, sos cili dan sos tomato. Biarkan mendidih kejap

4. Lepastu masukkan ikan bawal yg dah goreng dan tomato. Biarkan didih lagi.

5. Siap dihidang.

Stain Remover Kedai Rm2 Menghakis kotoran Degil


Assalamualaikum.. hi!

Kotoran degil kat lantai terutama kat bilik air memang buat rasa geram. Nak menyental sampai licin ambil masa cukup lama baru nampak bersih. Selagi bilik air tak bersih hati jadi tak tenang kan?


Pernah beli stain remover kat kedai Eco atau kedai Rm2 tak? Macam gambar kat atas ni? Ini antara barang popular untuk mencuci kotoran degil di bilik air.

Tak dapat dinafikan sejurus tuang stain remover ke lantai dan dibiarkan selama 20 hingga 30 minit, memang lantai jadi berkilat dan bersih seperti baru. Tetapi, baunya yang agak kuat ada ada kalanya buat rasa sesak nafas. Kena pakai mask semasa proses mencuci baru tidak menyakitkan hidung.

Lagi satu, kaki jadi mengelupas bila terkena stain remover ini. Jadi, saya nasihatkan pada korang yang bercadang nak cuba Stain Remover ni :

1. Pakai Mask
2. Pakai sarung tangan
3. Pakai selipar

3 perkara ni penting bagi mengelakkan kecerderaan kecil sepanjang proses pembasuhan.