0

Jelajah MAHA 2016

Assalamualaikum....


Berkesempatan untuk menjelajah MAHA 2016 yang bertempat di MAEPS Serdang bermula 1 hingga 11 Disember 2016. MAHA tu apa? MAHA ialah Malaysia Agriculture, Horticulture, & Agrotourism.

Dinasihatkan jika ingin kesini dtg pada awal pagi untuk mengelakkan kesesatan lalu lintas. Untuk berkunjung kesini boleh waze MAEPS atau MAHA serdang untuk memudahkan perjalanan tanpa sesat.


Setiba di pintu 2 pada jam 10 pagi MAHA telah dipenuhi dengan ramai orang. Fara Bernasib baik jumpa parking yang dekat dengan pintu 2 bagi memudahkan pencarian kereta takut parking jauh nanti susah nak jumpa. Oh ye, paking RM5 sahaja sekali masuk.

Bagi ibu bapa yang mempunyai anak dinasihatkan bawaklah bekalan susu,makanan,payung, dan lain lagi kerana tempat ni sangat besar dan cuaca yang tidak menentu sekarang sukar diduga. kalau anak-anak selesa barulah senang hati kita nak berjalan sakan.

Banyak juga tempat yang fara dapat singgah disini antaranya laman padi, nafas cube, perikanan, perladangan, fama, dan sebagainya.  Walaupon agak penat berjalan tapi rasa berbaloi dengan pelbagai kisah dan cerita disebalik tempat yang ada disini fara dapat tahu.

Ok lets enjoy the views :


LAMAN PADI

Bila sebut padi pasti semua tahu beras diperbuat daripada padi kan? haa, jangan tahu makan je kena tahu jugak beras tu ada pelbagai nama dan bentuk. Bedak sejuk pon diperbuat daripada beras taw.






Disinilah galeri padi yang menunjukkan pelbagai jenis beras,rupa dan bentuk yang berbeza. Antaranya beras putih tempatan, beras merah, beras ponni, beras wangi, beras putih import, beras bario dan lain lagi. 




Proses membuat bedak sejuk sedang dijalankan. Tahu pakai je kan? Nak membuatnya sangat rumit dan perlukan kepakaran tangan yang bagus. Khasiat bedak sejuk telah dipercayai sejak turun temurun mampu untuk mengembalikan keanjalan kulit muka, nampak lebih berseri, segar dan sebagainya. Nenek moyang kita dulu pakai bedak sejuk je utk muka sebab tu muka dorang awet muda. Inilah rahsianya. 















JABATAN PERIKANAN MALAYSIA


Di Jabatan Perikanan Malaysia ada pelbagai jenis ikan dari ikan laut hinggalah ikan sungai. Boleh tengok obor-obor, nemo, flower hon, banyak lagi la segala jenis ikan ada.  
















NAFAS CUBE

Peminat landscape wajib singgah disini! Alangkah indah kalau dapat sebijik macam ni. Simple, cantik dan sejuk mata memandang. 



Yummy! Roti telur peladang in the house. Harga murah je. Wajib rasa bila singgah di nafas cube okay?

























LAMAN ARMADA JENTERA

Laman armada jentera ada pelbagai jenis jentera yang digunakan untuk peladang. dari jentera kecil hingga ke besar ada. 















PUSAT INFORMASI NANAS

Di pusat informasi nanas fara dapat rasa air fresh nanas. Selalu kat kedai kata fresh kan? Tapi, belom tentu fresh. Kat sini dapat rasa air pure nanas. Rasa nanas dia lembut dan tidak terlalu manis. 

Beruntunglah juga dapat amik nanas buat rasa dirumah nanti. Tak rugi beli nanas sini sudahlah murah manis pulak tu. 







PUSAT PERDAGANGAN DAN AGRO PELANCONGAN

Nak tengok lembu sado boleh singgah di Pusat Perdagangan dan Agro Pelancongan. 



Ini kukeh berusia baru 3 tahun dah sado begini. Berat badan 1.2 tan. Tak dapat bayangkan berat dia sampai tak terkata.



Pameran Lembu Hibrid SADO







Air susu yang menggambit memori silam pon ada jual disini. 


Susu kambing kocak makcik ni jual terbaik boh! 


Aiskrim NS Dairy Farm







LAMAN SAYUR DAN HERBA

Suka tanam sayur dan makan herba? masuk sini je semua ada. Dapatkan segala info sayur dan herba yang sihat dari pakar ketika singgah disini.



















Melon manis terengganu ni fara dah rasa. Manis dan sedap. Laku keras. 




CASTLE OF FRUITS


Nak rasa jagung fama boleh singgah di castle of fruits. Jualan jagung disini sangat murah. Ramai borong jagung untuk dibawa pulang.








Ok, inilah sahaja tempat yang fara sempat terjah di MAHA 2016. Tak puas berjalan 1hari sebab tempat dia besar sangat. inshaAllah maybe next time boleh pergi lagi. 

Suka masuk contest x? MAHA ada buat contest menang hadiah yang super awesome. Butiran contest dibawah : 

Contest MAHA 2016  :

5 Buah iPhone 7
5 Buah iPad Mini
100 Hamper Barangan IAT MOA
mungkin menjadi milik anda!!!

Untuk maklumat lanjut sila rujuk facebook page MAHA

Facebook page : https://m.facebook.com/maha.gov.my/