Home My Story Travel Review Contest Parenting Tutorial

Cara Mudah Tingkatkan Income Adsense

Assalamualaikum.. Hai!

Maaf, Fara baru perasan di ChatBox ramai minta Fara buat atau tunjuk cara mudah untuk tingkatkan orang klik Adsense kita. Fara percaya sekarang dah ramai blogger LULUS Adsense. Tahniah diucapkan! Bagi yang belum lulus Adsense, jangan putus asa... Teruskan untuk apply ok!

Hasil AdSense Fara

Cara Mudah Tingkatkan Orang Klik Adsense 

1) Perbanyakan Content/Article

Tanpa membuang masa, ini adalah cara Fara main Adsense. SILA BACA DENGAN TELITI. Ramai tanya Fara bagaimana nak tingkatkan orang klik adsense kita? Jawapannya adalah buat satu write up/article tentang perkara yang paling banyak orang nak baca.

Masukkan Konten yang unik, original, menarik dan bermanfaat bagi memenuhi keperluan mereka yang dahagakan sesuatu info tertentu.
  • Masukkan 10 -15 artikel kedalam blog
  • Tulis dengan gaya tersendiri
  • Jangan copy paste
  • Gunakan bahasa dan ejaan yang mudah di fahami pengguna
  • Elakkan penggunakan singkatan ejaan.

Contoh mudah, korang buat content tentang pengamalan menggunakan sesuatu produk dan share pada orang apa kebaikan yang korang dapat dari sesuatu produk tu. Contoh lain pula, andai kata korang pakai Penapis air Coway atau Cuckoo? Cerita pada orang kenapa korang beli produk tersebut dan kebaikan yang korang rasa perlu untuk orang lain tahu.

Macam mana iklan Adsense berfungsi? iklan Adsense akan timbul bila ianya bersesuaian dengan article yang orang baca. Contoh macam orang tengah baca articel Fara mengenai Coway, jadi iklan coway akan keluar di blog Fara. Jika orang tu nak beli Coway, dia akan klik iklan tersebut. Dari situlah salah satu cara tingkatkan orang nak klik Adsense kita. Nak mudah Set terus guna AUTO ADS.


ini contoh auto Ads Fara. 

Tips ni tidaklah sehebat blogger otai yang selalu cash out setiap bulan.. Fara pun masih belajar lagi ttg Adsense.. korang boleh baca tip adsense blogger lain macam bro Hasrul Hassan dia selalu bg tips naikkan Adsense.. rajin-rajinlah follow dia.

So, Fara harap korang fahamlah apa yang Fara sampaikan ini. Kalau tak faham roger! hehe.

Ops! Sebelum tu, tolong jgn klik iklan sendiri. Nanti kene banned.




Hukum Memakai Eyelash Extension


Kecoh juga baru-baru ini tentang hukum eyelash extensions.


Sejujurnya, ia agak rumit untuk dibicarakan. Pun begitu, setelah beberapa waktu menggali sumber, meneliti dalil dari buku dan kitab serta pandangan asatizah, saya cuba kongsikan kesimpulan hukumnya.

Apa itu eyelash extensions?

Maksudnya ialah menyambung, menghubungkan bulu mata.

وَصَلَ الشَّيْءَ بالشَّيْءِ

Ia tak sama kaedah semacam memakai false eyelashes (sepasang bulu mata palsu yang dikepitkan pada bulu mata asal). Alah macam mak andam hiaskan pengantin tu.

Juga tak sama dengan kaedah lash lift. Iaitu mencantikkan bulu mata asli yang panjang tapi berterabur atau ke bawah. Kaedah lash lift akan melentikkan bulu naik ke atas.

Sedangkan eyelash extensions ini kaedah menyambung satu persatu bulu mata menggunakan sejenis gam. Memang rumit. Nak sambung bulu mata terkadang ambil masa 1 hingga 2 jam bergantung kepada kerumitannya.

Hasilnya bulu mata akan lebih panjang, lebih tebal dan lebih lentik dengan menggunakan metode extension. Tak perlu pakai maskara dan eyeliner lagi sebab bulu yang disambung sudah cukup hitam dan panjang.

Apa hukum memakai eyelash extension?


Haram hukumnya. Ini hujjahnya:

1. Haram menyambung bulu mata palsu samaada menggunakan bulu manusia, haiwan atau selainnya.

Dalil:

Daripada Ibnu Umar r.a, “bahawa Rasulullah SAW melaknat orang yang menyambung rambut dengan rambut orang lain, juga orang yang meminta supaya rambutnya disambungkan dengan rambut orang lain…”
[Riwayat Ahmad Bin Hanbal & Sunan al-Darimi]

2. Haram kerana ia juga termasuk dalam kategori penipuan yang keji. Tampak cantik seperti asli, tapi hakikatnya adalah palsu.

Dalil:

Sabda Nabi SAW: “Barangsiapa yang menipu, maka dia bukan dari kalangan kita.”
[Abu Abdullah Muhammad Bin Yazid al-Qazwaini, Sunan Majah]

3. Haram kerana menyebabkan terhalangnya air sampai ke serata tempat ketika berwudhuk.

Bulunya diperbuat dari nylon (bulu plastik) yang tak meresap. Ia juga menggunakan sejenis gam yang mengeras, dan ini punca utama air wudhuk tak sampai.

Selepas bulu mata itu dipasang, ia juga perlu dibiarkan kering dan tak boleh kena air berhari-hari.

Jadi disebabkan halangan ini, tidak sah wudhuk dan mandi hadas besar jika memakai eyelash extensions.

Dalil:

Terdapat hadis daripada Jabir r.a:

“Seorang lelaki mengambil wudhuk, lalu ia membiarkan di kakinya tempat sebesar kuku (tidak dibasahi air) dan dilihat oleh Nabi SAW. Maka baginda berkata kepadanya: “Kembali dan perelokkanlah wudhuk kamu”.

Maka ia pun kembali (ke tempat wudhuk untuk memperelokkan wudhuknya), kemudian ia mengerjakan solat” [Riwayat Imam Muslim]

4. Haram kerana membawa kemudharatan kepada seseorang yang menggunakannya.

Ia berdasarkan prinsip-prinsip Fiqh Islam yang menyatakan:

دَرْءُ المَفَاسِدِ أوْلَى مِنْ جَلْبِ المَصَالِحِ
“Menghindarkan kerosakan lebih baik daripada membawa kebaikan.”

Mudharatnya sebab sukar untuk berwudhuk, mandi hadas besar, terkumpulnya kekotoran dan memudharatkan pada kulit. Ini disebabkan bahagian bulu mata harus dielak dari terkena air.

Kesimpulannya, haram memakai bulu mata eyelash extensions. 






Maybelline Superstay Foundation VS Maybelline Fit Me, Mana Lebih Bagus?


Assalamualaikum.. hi!

TERBARU! Maybelline Superstay Foundation 24H Full Coverage Foundation telah ada di pasaran terutama di Watson dan Guardian seluruh Malaysia. Jika sebelum ni Fara pakai Maybelline FIT ME dan sekarang telah pun bertukar kepada Superstay Foundation 24H Full Coverage Foundation.


Kenapa tukar? Sebab pertama, Fara rasa Superstay Foundation 24H Full Coverage lebih POWER berbanding FIT ME. Teruskan bacaan kalau nak tahu kenapa Fara lebih memilih Superstay Foundation 24H Full Coverage Foundation berbanding Fit Me ok!

Perbezaan SUPERSTAY FOUNDATION VS Maybelline FIT ME

1. Tekstur Yang Berbeza

Fit Me

Sebelum ni Fara memang pakai Maybelline Fit Me. Bagi Fara, Maybelline Fit Me boleh menutup celaan di muka dengan baik akan tetapi tekstur foundation Fit Me agak tebal dan tidak sesuai untuk dipakai harian. Time ni terpaksa pakai juga sebab foundation lain tak sesuai dengan muka.

Kiri Fit Me, Kanan superstay
Superstay Foundation 24H Full Coverage Foundation

Berbeza dengan Superstay Foundation 24H Full Coverage Foundation, teksturnya lebih tipis dan ringan. Yang penting, wajah terasa ringan macam tak pakai foundation. Semestinya Superstay Foundation mampu menutup celaan di muka dengan baik seperti Fit Me

2. Botol Yang Lebih Kemas Dan Mudah Digunakan

Fit Me


Kalau boleh semua benda nak mudah digunakan bukan? Foundation Fit Me perlu dituang ke tangan atau alas foundation kerana botolnya tidak mempunyai pump. Kadang-kadang sampai tertumpah masa nak keluarkan foundation.

Superstay Foundation 24H Full Coverage Foundation


Masa beli Superstay Foundation 24H Full Coverage Foundation, Fara rasa seronok sangat sebab Superstay Foundation ni diciptakan dalam bentuk pump. Memang mudah sangat nak guna. Sekali picit je dah boleh apply ke seluruh muka.

So, Bagi Fara Superstay Foundation 24H Full Coverage Foundation Adalah Pemenangnya!

Liquid foundation dengan concentrated pigments. Dapatkan hasil akhir matte dan full coverage yang tahan lama hingga 24 jam namun terasa ringan di wajah!

  • Tahan lama hingga 24 jam (sweatproof & oilproof), namun tidak menyumbatkan pori
  • Concentrated Pigments – full coverage dan foundation terasa ringan di kulit
  • Dengan hasil matte tetap melembapkan wajah sepanjang hari, 
  • Sesuai untuk semua jenis kulit
  • Dilengkapi dengan pump yang memudahkan pemakaian



Korang pakai foundation apa? Mengapa sukakannya? Jom kongsikan dengan Fara!