Home My Story Travel Review Contest Tutorial

Pengalaman bersalin

Assalamualaikum...

Sementara  masih fresh dalam ingatan fara ingin kongsikan pengalaman fara sendiri bersalin secara normal.





Due date aimi 8/4/14 tp fara ter overdue 10/4/14 terlewat 2 hari sebab aimi syok sgt tido kt perot.. Hehe...

Tarikh 8/4/2014

Siang harinya fara dah mula rase perot agak lain dari biase. Baby kurang aktif dan fara rasa letih yang teramat. Lepas maghrib fara saja dok bergurau dengan suami kata "kot2 baby kita ni overdue kot". (Gurauan yang menjadi kenyataan)

Lepas isyak tiba-tiba perot rase sakit yang teramat dan lebih sakit dari period pain. Pada mulanya sakit 15 minit sekali dalam masa 2 jam , lepastu rase sakit 5 minit sekali pula. Minta pendapat ipar dieorang kata tu tanda nak bersalin dan boleh siap sedia untuk ke hospital. Kelengkapan baby dan diri sendiri dah lama tersedia tinggal bawak je ke hospital. 

Tarikh 9/4/2014

Tengah malam mintak tolong ipar drivekan ke hospital sebab fara nak suami temankan fara kat sebelah. Sampai je di hospital, Dktr dtg check tp malangnye pembukaan masih xbukak... Fara still kne tahan wad lg kot2 lps bpe jam baru pembukaan bukak.. Tgu punye tggu smpai subuh pembukaan masih xbukak... Perot mengeras sakit xhenti2... Dktr kate blom mase lg nk bersalin kena balik dulu...ok kne balik... Frust gile! 

Smpai rumah perot ttp sakit yg amat.. Mengeras 5 minit sekali smpai xblh tdo lgsg... Pusing kanan xkena pusing kiri pon xblh tido jgk.. Seksanye Allah je taw.. Huhu.. dalam hati berdoa sgt2 biar bby sihat jgn ade mslh.. Bercelaru gile otak dok pikir knpe perot mengeras tp xde pembukaan..

Tgh hari tu ipar ajak g ihktiar urut bidan kg sebb mmg dah xthn sakit dah seharian... Mintak tlg ipar bwkkn jmpe bidan... Mase bidan urut die cakap baby main2 dlm perot... Kjp bby engage kjp x... Masa Bidan betolkn kedudukan baby terus fara rase ni kompem bersalin sat g... Baru dapat rase bby dh btol2 kt bawah rahim..bidan pon ckp ni baru btol bby nk kua.. Yippie!! Xsbr...

G check kk utk kompem kn berapa cm pembukaan alhamdulillah dah 2cm... Perot lpr pulak g singgah kedai makan dgn pakai kain batik+cardigen... Selekeh gle ok aq time tu.. Hati otak dah xpikir ape dah taw nk bersalin cpt je.. Hahaha

Ptg dalam kol 5 smpai hsptl msuk wad balik.. Mlm tu bru Dktr check bgtaw la bru ade pembukaan... Still kne tggu smpai 8cm baru blh masuk labour room.. Fara masa kt wad byk berjalan... 

10/4/2014

Hari dah lewat malam,keadaan fara lemah mampu terbaring kat katil je untuk simpan tenaga nak meneran baby nanti. Malangnya, Fara still xblh rehat sebab perot dok memulas smpai fara muntah2... Penuh beg plastik... Muntah hijau pulak tu...  Bdn dah longlai zero tenaga.. Panggil nurse suruh check pembukaan baru 3cm? Dr tgh hari smpai tgh mlm baru 3cm? 

Muntah still muntah... Perot mengeras xhenti bile dgr pembukaan 1cm je beza time tu fikiran mula mengacau... Betol2 rase nyawa hujung tanduk... Tawakal je pd Allah diberi peluang dpt lahirkn bby atau x..

Tibe2 dgr bunyi hp suami mesej beri semangat dan dorongan terus fara cpt2 think positive... Suami pesan suruh kuat, byk2 berdoa, terus fara bangkit... Suami mcm taw2 je fara tgh serabut time tu... Thats why i love u hubby... Hehe

Menjelang ke subuh sakit lebih perit betul-betul terase tulang badan macam nk berkecai sakitnya dengan darah dah mula menitis kat baju fara hanya mampu berzikir dan mengucap panjang menahan sakit.. Bergolek golek atas katil untuk mencari keselesaan diri. Suruh nurse check pembukaan dah besar cikit 6cm... Alhamdulillah ade jgk perkembangan... 

Fara xtido 2 hari dok tahan sakit contraction.. Pukul 7 pg  mcmtu fara dah mula rasa nk pitam terus pggl nurse.. Nak turun katil smpai hmpir nak tersadung nasib baik ade nurse masuk terus berlari dptkn fara... Check pembukaan dah 9cm terus masuk labour room.. Time ni fara dah longlai dgn xcukup tido,muntah,perot mengeras... 

Dah masuk labour room baru dapat jumpe suami... Fikiran terus fokus cara nak teran bby.. Fara dok kt labour room sejam lbh je.. Teran punye teran lahirlah bby aimi yg overdue ni... Hilang segala rase sakit, penat, lapar lps aimi dilahirkan... 

Bersalin nak teran tu xsakit pon.. Macam sakit sembelit nak membuang... Yg sakitnye contraction... Tiap org contraction lain2... Tersangat nikmat bile dapat melahirkan zuriat...




Waahhh!! Panjang jugak cerita aq ni.. Ni lah akibat bile segala rase dipendam lame.. Letih tgn dok menaip kebas2 dah ni.. Haha..

Bagi fara, pengalaman yg paling berharga pd diri seorang wanita bukan pergi camping, bukan bercuti 3 hari 2 malam kt australia, dan bukan ade kereta ferreri 2 bijik tapi, melahirkan zuriat yang amat berharga dr suami yg tercinta...

Strt kawin smpai skg fara xkan lupe jasa baik ipar2 yg byk bntu fara sekeluarga... really2 love them soo muchhh!! :')  Bile fara terlupa, ketuk je kepala ni  k... :D





7 ulasan:

munera sulaiman berkata...

tahniah awak. usia muda dah jadi ibu.. thanks singgah blog. awak pun comel jugak.. selamat berbilog.

Syamimi Amnani berkata...

comelnya baby.mcm ibunya

Cik Yaya berkata...

wah..kan betul tu fara..suatu yang bermakna dan amat berharga bila dapat melahirkan zuriat dr suami kita..YA Allah..tak sabar nak tunggu saat tu.. >_<

Alongxp berkata...

Masa dia kecik dok soh dia cepat besar, tengokla dia dh bsar nanti, dok 'mengemas' je kejenye nanti hehe

Lea Azleeya berkata...

Adeh sedih lak lea baca penyiksaan fara ni... Besar betul dugaan nak melahirkan ye...

Alhamdulillah semua selamat.. Aimi pown dah besoo.. comey lak tu.. hehehe..

eara Shafika berkata...

kak fara. best pulak baca cte ni. sy pn dk fkir mnde sama jgk. kwen muda bkn halangan tp kalau still bergelar student cm ne eh? and the problem is my ayh. hurmm.

ecah khalili berkata...

Tahniah..sebaya la baby kite..tapi auni baru 3 bulan.,hihi..
seronoknya dpat rasa nikmat nak teran tu..induce 42weeks..tapi jln xbukak..end up czer..