Home My Story Travel Review Contest Tutorial

makanan pertama Aimi (6Month)

Assalamualaikum..


Diumumkan Noor aimi damia sudah 6 bulan dan boleh start makan... Yippie!! :D sooo excited maa..tiap kali waktu makan aimi aq la paling excited nk suapkan.. Haha
Ha! Perlu diingatkan sebelum bg aimi makan fara byk jgk buat research ttg jenis2 pemakanan yg sesuai, jadual pemakanan, etc laa... Budak baru nak start makan so fara xberani nak bagi sebarangan.. Pape jadi kat anak kite jugak susah... X gitu?



Gambar amik kt mr google.



Antara contoh2 pemakanan yang sesuai untuk baby 6 bulan.. 




Untuk aimi fara bagi buah betik. Hancurkan betul2 betik tu smpai jadi macam jus. 


4 hari fara akan bagi aimi makan bende yg sama untuk tgk aimi ade alergik dekat makanan tu atau tidak. 4 hari berikutnya try pulak puri lain. Sambil aimi tengok tb time tu la fara suapkan... Suami tlg pegangkan.. Hehe.. Tiap kali aimi try telan makanan pejam2 mata die merase bende baru.. So funny anak mommy nie..






Xsah kalau x tomot.. Muka xde perasaan langsung syok sgt tgk tb sambil makan...



Yg ni bile aimi nak makan lagi die akan muncung2... Budak banyak perangai macam ni la.. Next time nak tggu aimi blaja makan sendri pulak.. Coming soon je.. Hehehe














6 ulasan:

Kak yati berkata...

Info dan perkongsian yg sangat menarik. Tahniah anda ada blog yg banyak info.. jemput blogwalking di www.yatiadam.com

maisarah sarah berkata...

comelnya aimi....membesar dengan sihat ye aimi ^_^

Noraihan Qusyairi berkata...

akak siap rakam video kautsar makan avokado. lawak sgt mukanya. masa tu akak tau, kautsar ni mesti kuat makan. memang betul. pantang disua, mesti makan. hihi.

Tengku Sofia berkata...

Bestkan bila anak dah start makan. Memang yang paling excited ialah mamanya. :)

Eyda Sukiman berkata...

Comelnye aimi :) Anak Eyda Muhammad Mikail pun dah 6m :) start kasi dia puri kurma,avokado,betik,memang macam2lah gaya muke tu bile kasi makan.hehe comel sangat2 !

amir zahari berkata...

eh.. aimi laa...