Home My Story Travel Review Contest Parenting Tutorial

Resepi Murtabak Kulit Popia

Assalamualaikum....

Harini fara buat murtabak, resepi yang paling mudah dan senang dibuat. Sedap dimakan bila-bila masa sahaja.


Bahan-bahan ( 3 keping/makan utk 4-5 Orang )

300 g daging cincang
1 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
minyak
1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
kulit popia
1 biji telur



Cara Membuat Inti Murtabak
🔹 Caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
🔸 Apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang
🔹 Apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. 


Cara Penyediaan

🔹 Pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
🔸 Ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
🔹 Goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak


Fara guna bahan seperti gambar ni je masa buat

Daging yang dah siap dimasak. Masukkan daging kedalam telur dan gaul rata. lepastu bungkus dalam kulit popia dan goreng!




Siap dan Sedia untuk dihidang. Selamat Mencuba!






5 ulasan:

athiqi ariff berkata...

aduhh sedap sgt murtabaknya

Mrs FaRa berkata...

cubalah buat... mmg sedap.. hehe

Muhammad Khudri berkata...

buat sendiri puas hati la daging boleh letak banyak.... Cicah dgn kuah apa ni..

hidayu ayumie berkata...

memang sedap kan
ayu sllu gak buat walaupon bkn bulan pose
kadang malas nak buat kulit karipap pakai kulit popia je
singgah sini dan follow #615

http://hidayuayumie.blogspot.com/

Mrs FaRa berkata...

mkan gitu je .. kuah die xsempat nak buat... pakai kulit popia lebih senang kn.. hehe

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di mrs.fara92@gmail.com [PENAFIAN] www.mrsfara.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.