Assalamualaikum...  Pengenalan flashcard Flashcards adalah gambar bewarna atau bercorak yang diperkenalkan oleh Glenn Doman, seo...



Assalamualaikum... 


Pengenalan flashcard


Flashcards adalah gambar bewarna atau bercorak yang diperkenalkan oleh Glenn Doman, seorang doktor ahli bedah otak dari Philadelphia, Pennsylvania. Gambar-gambar pada Flashcards mempunyai pelbagai jenis seperti binatang, buah-buahan, pakaian, warna, bentuk-bentuk angka, dsb.






Cara Bermain Flash Card

Flashcards tersebut dimainkan dengan cara diperlihatkan kepada anak dan dibacakan secara cepat, hanya dalam waktu 1 masa  untuk untuk setiap objek yang dipamerkan. Tujuan dari cara ini adalah melatih kemampuan otak kanan untuk mengingat gambar dan kata-kata, sehingga perbendaharaan kata dan kemampuan membaca anak boleh dilatih dan ditingkatkan sejak bayi.



Antara contoh Flash Card










Flashcards dapat diberikan kepada anak sebagai sebuah permainan mengenal huruf dan kata-kata. Gambar-gambar flashcard yang menarik dengan warna-warni akan disukai bayi dan anak-anak. Di samping itu juga, ibu boleh mengajak anak mereka bergembira, bermain dan belajar dengan cara yang sederhana.


Perlu diingatkan supaya tidak memaksa anak untuk menghafal sekian kata dalam sehari,dan jangan sesekali membanding-bandingkan anak kita dengan bayi atau anak-anak lain seusianya yang sudah lebih maju kemampuan belajar. Biarkan saja anak berkembang dan belajar dalam tempuhnya sendiri dan mengikuti kematangan fungsi-fungsi otaknya masing-masing, sebab setiap anak berbeza.



Manfaat dari flashcard adalah :

 Bayi anda akan dapat membaca
 Mengembangkan daya ingat otak kanan,
 Melatih kemampuan konsentrasi dari bayi,
 Memperbanyak perbendaharaan kata dari bayi.




Banyak cara yang boleh dilakukan untuk mengembangkan minda anak anda, antara lain dengan image training, visualisasi, termasuk juga dengan permainan baby Flash card dan Dot card ini.

Flashcard sudah sangat terkenal di negara-negara maju dan terbukti sangat efektif untuk mengajarkan bayi membaca di usia yang sedini mungkin.

Jadi, mari kita berikan stimulasi-stimulasi kepada anak, sehingga perkembangan otaknya, baik kiri mahupun kanan agar berkembang dengan seimbang.





NAK BELI FLASH CARD UTK SIMANJA ANDA?
BERKUALITI CANTIK DAN MURAH?

Whatsapp NOW  014 221 2543










Hai! nah freebies icon comel untuk shoutbox anda. Drop your komen if ambil icon ni dari fara k. Macam mana nak pasang? ikot step   LI...



Hai! nah freebies icon comel untuk shoutbox anda. Drop your komen if ambil icon ni dari fara k. Macam mana nak pasang? ikot step  LINK SINI OK



Pilih jangan tak pilih 

Kelabu

 http://2.bp.blogspot.com/-TmDaq2i9E48/UYOM2b6TCnI/AAAAAAAAGTo/tfj3nukBCuA/s1600/bgshout-bnw.png
http://3.bp.blogspot.com/-G_8obMj-u_A/UYOM2wPIwVI/AAAAAAAAGT0/TUO_s-SzzK4/s1600/bgshout-bnw2.png


Ungu


http://2.bp.blogspot.com/-UN_IKrfwi0s/UYOM3RitzNI/AAAAAAAAGUM/dteiy_W7buE/s1600/bgshout-purple.png
http://2.bp.blogspot.com/-3M36_b9sqN4/UYOM3eLc7lI/AAAAAAAAGUI/r0hLPJ0UV08/s1600/bgshout-purple2.png



Hijau 


http://4.bp.blogspot.com/-xb5cJHOS8iw/UYOM28WsH3I/AAAAAAAAGT4/_bmtLG0BOuA/s1600/bgshout-green.png
http://4.bp.blogspot.com/-xb5cJHOS8iw/UYOM28WsH3I/AAAAAAAAGT4/_bmtLG0BOuA/s1600/bgshout-green.png





Semoga berjaya ;) 

1.Dashboard > Template > Edit HTML > Proceed > Tick Expand Widget 2.Seterusnya, cari/search nama widget bloglist anda....





1.Dashboard > Template > Edit HTML > Proceed > Tick Expand Widget

2.Seterusnya, cari/search nama widget bloglist anda. Menggunakan Ctrl + F(Contoh nama widget bloglist Fara, "the Awesome")





3.Langkah seterusnya, dibahagian bawah nama widget anda, cari pula code dibawah ni

<div class='widget-content'>





4.Jumpa x? Buang code tadi dan gantikan dengan code bawah ni.



<div class='widget-content' style='overflow:auto; width: ancho; height:250px;'>



5.Preview dan jika menjadi. Klik save!


Yang warna merah tu boleh tukar dengan panjang yang anda suka. Good Luck!





Giveaway Duit Saku & Bawal Aidijuma By Cik Tulip Pertama kali singgah blog CIK TULIP terus terpikat dengan blognya yang simp...



Giveaway Duit Saku & Bawal Aidijuma By Cik Tulip







Pertama kali singgah blog CIK TULIP terus terpikat dengan blognya yang simple dan menarik. 



Giveaway ini akan berlangsung dari 9 - 30 November 2015 dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 2 Disember 2015.





Anda di TAG !Jom Join GA.. 




Assalamualaikum.... Sensory Play  adalah aktiviti yang  merangsang deria kanak-kanak  seperti  sentuh, bau, rasa, penglihatan dan pen...



Assalamualaikum....


Sensory Play adalah aktiviti yang merangsang deria kanak-kanak seperti sentuh, bau, rasa, penglihatan dan pendengaran. Segala aktiviti yang dipamerkan oleh kanak-kanak merupakan proses merangsang deria mereka rasa dan secara tidak langsung menggalakkan kanak-kanak untuk menggunakan proses saintifik ketika mereka sedang bermain, membuat, menyiasat dan meneroka. Ianya sangat bagus untuk anak anda perkembangkan kognitif, bahasa, sosial dan emosi, fizikal dan kreatif.







 4 Sebab kenapa Sensory Play sangat bagus untuk anak anda :

 Kemahiran pergerakan
 Perkembangan kognitif
 Bahasa/emosi
 Sosial







Kepentingan Sensory play dapat melatih diri anak mengenal apa itu Lihat, Dengar, Sentuh, Rasa, dan juga Bau.









Kelebihan Sensory Play :


Kita tahu bahawa anak-anak kecil sedang berorientasikan ke arah pengalaman deria. Dari lahir, kanak-kanak telah belajar tentang dunia dengan menyentuh, merasa, berbau, penglihatan dan pendengaran.

Sensory Play juga menyumbang dalam cara yang penting untuk perkembangan otak. Fikirkan ia
sebagai "makanan untuk otak." Merangsang deria menghantar isyarat ke otak kanak-kanak yang membantu menguatkan pusat saraf penting untuk semua jenis pembelajaran. 

Contohnya, kanak-kanak meneroka bahan deria, mereka menggunakan deria sentuh, yang meletakkan asas untuk belajar kemahiran lain, seperti mengenal pasti objek oleh sentuhan, dan menggunakan otot halus motor. Bahan-bahan yang kanak-kanak sentuh seperti bermain pasir atau air mempunyai banyak sifat-sifat deria. Ianya membolehkan kanak-kanak mengenalpasti apa itu panas atau sejuk, basah atau kering, kasar atau licin, keras atau lembut, bertekstur atau berlendir. Menemui dan membezakan ciri-ciri ini ialah Langkah pertama dalam klasifikasi, atau sorting - satu bahagian penting dalam pembelajaran pertama bagi kanak-kanak.









Kebaikan Main Sensory :


Banyak pembelajaran boleh berlaku semasa kanak-kanak melakukan apa yang mereka lakukan
sambil bermain dan meneroka. Contoh seperti dibawah :


Perkembangan kognitif. Sebelum kanak-kanak boleh bercakap, mereka sedang membangunkan pemahaman yang ada di persekitaran mereka secara aktif sambil meneroka menggunakan semua deria mereka. Apabila mereka menjadi lebih peka, mereka mampu untuk menerangkan persamaan dan perbezaan dalam apa yang mereka lihat, dengar, rasa, sentuhan dan bau. Contohnya, setiap kali kanak-kanak meneroka pasir, beliau mengesahkan beliau sebelum ini peneroka dan penemuan bahawa pasir kering, kasar, dan sebagainya,



Kemahiran sosial. Apabila mereka bermain bersama rakan lain dalam satu kumpulan ketika bermain, ianya dapat melatih diri mereka untuk melihat bagaimana rakan-rakannya mengendalikan bahan-bahan, mencuba idea-idea orang lain, berkongsi idea-idea mereka sendiri dan penemuan, dan membina hubungan.



Kemahiran Merasa. kanak-kanak meneroka dan menyampaikan keutamaan, membuat rasa daripada dunia di sekeliling mereka. Sebagai contoh, mereka mendapati bahawa mereka tidak suka merasa pasir kering atau bahawa mereka tidak gemar dengan berlendir sesuatu. Bila
penjaga mengakui dan menerima pilihan mereka, kanak-kanak belajar bahawa perasaan dan keputusan mereka adalah sah.


Kemahiran fizikal. Kanak-kanak berkembang dan mengukuhkan motor baru
kemahiran melalui membentuk, meyusun, menyungkit, lambakan dan percikan. Tindakan ini semua menyokong pembangunan kecil dan besar otot. Sebagai contoh, memegang sudu untuk mengisi atau memegang cawan atau sudu pada waktu makan.


Perkembangan emosi. Pengalaman deria boleh menjadi sangat menenangkan bagi ramai kanak-kanak dan boleh membantu mereka bekerja melalui emosi merisaukan, seperti keresahan atau kekecewaan. Contohnya, bekerja dengan bahan-bahan yang memerlukan tekanan dan manipulasi, seperti sebagai adunan bermain, boleh membantu kanak-kanak melepaskan tenaga fizikal atau ketegangan. Begitu juga, bahan-bahan deria memberi pinjaman kepada ungkapan kanak-kanak yang positif perasaan, seperti kegembiraan dan keseronokan.


Kemahiran komunikasi. Melalui pilihan bahan-bahan dan tindakan mereka semasa bermain, kanak-kanak mempunyai peluang untuk berkomunikasi secara lisan dan bukan lisan dengan rakan yang lain.















Play Dota 2 or Hearthstone & win up to RM180,000 cash this 2015! or


Play Dota 2 or Hearthstone & win up to RM180,000 cash this 2015!









or




Fara nak share tutorial membuat popular post warna warni pada blog. Contoh seperti dibawah. Langkah pertama pastikan anda telah m...



Fara nak share tutorial membuat popular post warna warni pada blog. Contoh seperti dibawah.




Langkah pertama pastikan anda telah memasang widget popular post.


Widget Popular Post Warna Warni


Langkah ke2 :


Masuk pada edit template dan pilih Dashboard > Template > Edit HTML


Cari salah satu code di bawah... Try salah satu je ye... guna (cntrl f) untuk memudahkan pencarian


]]></b:skin>  atau   </style>      atau mungkin juga      .popularpost



Kemudian pastekan code dibawah diatas code carian diatas ini.


/* Popular Post */
.PopularPosts ul,
.PopularPosts li,
.PopularPosts li img,
.PopularPosts li a,
.PopularPosts li a img {
margin:0 0;
padding:0 0;
list-style:none;
border:none;
background:none;
outline:none;
}
.PopularPosts ul {
margin:.5em 0;
list-style:none;
color:black;
counter-reset:num;
}
.PopularPosts ul li img {
display:block;
margin:0 .5em 0 0;
width:50px;
height:50px;
float:left;
}
.PopularPosts ul li {
background-color:#eee;
margin:0 10% .4em 0 !important;
padding:.5em 1.5em .5em .5em !important;
counter-increment:num;
position:relative;
}
.PopularPosts ul li:before,
.PopularPosts ul li .item-title a, .PopularPosts ul li a {
font-weight:normal;
color:#000 !important;
text-decoration:none;
}
.PopularPosts ul li:before {
content:counter(num) !important;
display:block;
position:absolute;
background-color:#333;
color:#fff !important;
width:22px;
height:22px;
line-height:22px;
text-align:center;
top:0px;
right:0px;
padding-right:0px !important;
}
/* Set color and level */
.PopularPosts ul li:nth-child(1) {background-color:#A51A5D;margin-right:1%!important}
.PopularPosts ul li:nth-child(2) {background-color:#F53477;margin-right:2%!important}
.PopularPosts ul li:nth-child(3) {background-color:#FD7FAA;margin-right:3%!important}
.PopularPosts ul li:nth-child(4) {background-color:#FF9201;margin-right:4%!important}
.PopularPosts ul li:nth-child(5) {background-color:#FDCB01;margin-right:5%!important}
.PopularPosts ul li:nth-child(6) {background-color:#DEDB00;margin-right:6%!important}
.PopularPosts ul li:nth-child(7) {background-color:#89C237;margin-right:7%!important}
.PopularPosts ul li:nth-child(8) {background-color:#44CCF2;margin-right:8%!important}
.PopularPosts ul li:nth-child(9) {background-color:#01ACE2;margin-right:9%!important}
.PopularPosts ul li:nth-child(10) {background-color:#94368E;margin-right:10%!important}
.PopularPosts .item-thumbnail {
margin:0 0 0 0;
}
.PopularPosts .item-snippet {
font-size:11px;
}
.widget-content ul li{margin:0;padding:6px 0px;border-bottom:1px solid #ededed
}
.widget-content ul li:last-child{border-bottom:medium none !important
}
.widget-content ul li a{color:#333
}
.widget-content ul li a:hover{color:#C80441
}
.item-date {font-size:11px;font-style:italic;font-weight:bold;color:#FFCC00
}






NOTES :

Gantikan warna merah dengan warna pilihan anda
Gantikan warna Biru mengikut margin pilihan anda





Dikuasakan oleh Blogger.