Home My Story Travel Review Contest Parenting Tutorial

TUTORIAL : Letak background pada sidebar title




hai ! Fara nak share tutorial letak background di sidebar blog. Contoh macam gambar dibawah.


Caranya amat mudah sekali. Follow je step di bawah ok. 


1) Dashboard>Template>Edit HTML

2) Cari code : h2 {

3) Pastekan dibawah code h2 {


text-align:right;
background: url(URL GAMBAR BACKGROUND);
padding: 14px;
border-radius: 4px;




4) Tukar URL GAMBAR BACKGROUND kepada background yang korang nak.
14px tu besar kotak title post dan 4px pula ketebalan border/kotak

5) Preview sebelum SAVE. 


Selamat mencuba :)



1 ulasan:

Abam Kie berkata...

As salam. Menarik gak sidebar jika ada foto latarbelakang..
Thanks for the tutorial. Abam kie follows your blog. #775.

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di mrs.fara92@gmail.com [PENAFIAN] www.mrsfara.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.