Home My Story Travel Review Contest Parenting Tutorial

6 Kesan Buruk Jenayah Penyeludupan Haram Kepada Negara

Assalamualaikum....


Sesetengah orang mungkin tidak nampak kesan-kesannya. Tetapi situasi ini amat membimbangkan.Sebut saja tentang penyeludupan, pasti kita akan terbayang aktiviti haram yang dilakukan secaraunderground. Ia melibatkan penggunaan laluan yang tidak dibenarkan, pemalsuan dokumen, jual beli barang terlarang, dan macam-macam lagi.

Apa kata kita lihat beberapa kesan negatif aktiviti penyeludupan haram boleh beri kepada negara dan masyarakat:1. Rokok seludup mengandungi 45mg tar di dalam setiap batang rokok iaitu 3 kali lebih tinggi berbanding rokok sahRokok yang diseludup masuk ke dalam negara ini adalah 3 kali ganda lebih merbahaya. Selain menjejaskan kesihatan, kandungan bahan kimianya yang terlalu tinggi juga mampu meragut nyawa seseorang.

Kajian terkini yang dijalankan oleh Universiti Malaya (UM) telah mengesahkan tiga perkara iaitu:

1. Kandungan bahan kimia dalam rokok seludup melebihi had yang ditetapkan menurut undang-undang Malaysia.

2. Kandungan tar dan nikotin di dalam rokok seludup sebenarnya lebih tinggi.

3. Kandungannya mungkin telah dicemari bahan kimia atau produk bukan tembakau lain.
2. Malaysia kehilangan hasil sebanyak RM1.9 bilion setahun akibat kegiatan rokok seludup
3. Setiap wang yang dibelanjakan membeli rokok seludup hari ini berpotensi membiayai penjenayah global utama pada hari esok
4. Remaja dan golongan muda lebih mudah terjebak dalam gejala merokok disebabkan harga rokok seludup yang lebih murah


Image via thevocket.com
5. Rasuah dan korupsi semakin berleluasa, dari peringkat rakyat jelata sehingga ke pegawai penguatkuasa


Image via www.abc.net.au
6. Industri import akan mengalami kerugian yang besar kerana perlu bersaing dengan jenayah underground dari pelbagai pelusuk


Jelas di sini, aktiviti penyeludupan semakin hari semakin serius dan perlu ditangani segera. Jika dibiarkan, lambat laun ia pasti melumpuhkan ekonomi negara, pada masa yang sama menjejaskan keselamatan, keharmonian, dan gaya hidup masyarakat.


BACA SELEBIHNYA DI SINI (Tekan)
2 ulasan:

Farahain ZFA berkata...

ain datang singgah sini :)

denons 14 berkata...

ternyata rokok indonesia banyak beredar di malaysia ...

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di mrs.fara92@gmail.com [PENAFIAN] www.mrsfara.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.