Assalamualaikum.. Hai!! RAHSIA BADAN KURUS DAN KULIT PUTIH GEBU !!  Dengan teknologi yang serba canggih sekarang ni anda tidak perlu ...


Assalamualaikum.. Hai!!

RAHSIA BADAN KURUS DAN KULIT PUTIH GEBU !! Dengan teknologi yang serba canggih sekarang ni anda tidak perlu lagi bersusah payah menyental muka atau badan anda dengan air beras atau rawatan tradisional lain untuk mendapatkan kulit yang putih gebu.

Dengan adanya produk Brace 8 Sliming & Whitening anda boleh mendapatkan bentuk badan yang cantik malah kulit yang putih gebu sekaligus dalam satu produk sahaja! Bagi yang banyak mencuba produk langsing tapi tidak berjaya, digalakkan untuk mencuba Brace 8 Slimming & Whitening ini kerana ramai yang telah berjaya menurunkan berat badan malah sekaligus menggebukan wajah anda. Amat Sesuai bagi meraka yang dah lama untuk turunkan berat badan tetapi masih belum berjaya!!!!


Kandungan Brace 8 Slimming & Whitening

1. Collagen 
· Mempercepatkan kadar penyembuhan kulit mati
· Memperbarui sel kulit
· Melembutkan kulit


2. Teh Hijau
· Menurunkan kadar kolestrol dalam darah
· Anti Oksidan dan awet muda
· Merangsang penurunan dan membakar lemak secara semulajadi 


3. Garcinia Combogia
· Merawat masalah perut buncit 
· Menghilangkan pembentukan lemak asid (lipid synthesis) 


4. Hoodia
· Memperbaiki metablisma tubuh badan
· Membantu mengawal selera makan


5. Guarana
· Sebagai suplemen untuk menu diet menurunkan berat badan.
· Meningkatkan stamina dan tenaga tubuh.
· Melancarkan sistem pencernaan


6. Aloe Vera
· Mempercepatkan kadar penyembuhan pada permukaan kulit yang luka
· Menghilangkan pigment hitam dan melicinkan kulit




Cara Penggunaan/Pemakanan

Ambil 1 satu scoop/5gram sehari dan kemam pada bawah lidah. Paling sesuai diambil sebelum makan dan selepas makan setiap malam. Banyakkan meminum air masak atau mineral 3 liter sehari dan makan banyak buah dan sayur-sayuran. Jauihi minuman berkafein.3 in 1 atau bergas

Harga
1 botol RM210 (SM)
1 botol RM220 (SS)
Isipadu : 300grm

Untuk pembelian atau pertanya boleh hubungi nombor yang tertera dibawah : 

Whatsapp : +60111 684 0717 (Zul Fattah)
 Webiste : https://bracebeaute.blogspot.my/




Assalamualaikum..... Hai!! Tiba-tiba rasa nak masak ayam ungkep. Yang fara buat ni sangat mudah dan tidak perlukan bahan yang banyak ta...


Assalamualaikum..... Hai!!

Tiba-tiba rasa nak masak ayam ungkep. Yang fara buat ni sangat mudah dan tidak perlukan bahan yang banyak tapi tetap sedap! Sesuai untuk makan 4 orang.

Bahan masak :

6 ekor bahagian ayam (goreng separuh masak)

Bahan-bahan kisar/tumbuk halus :

2 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
Secubit ketumbar
Secubit jintan manis
Secubit jintan putih
Setengah sudu kecil serbuk kunyit

Bahan tambahan :

Fara tambahkan kentang 2 biji

Cara masak :

Panaskan minyak dalam kuali, kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga agak garing. Masukkan sedikit air untuk bagi berkuah sedikit dan masukkan pula kentang yang dibelah kecil. Biarkan hingga kentang empuk dalam kuali baru masukkan pula ayam. Siap untuk dihidang.


Sangat mudah dan sedap! 




Assalamualaikum... Hai!!  Tidak kira Wanita mahupun lelaki akan mengalami masalah kedutan dimuka. Kedut yang paling ketara adalah ...



Assalamualaikum... Hai!! 

Tidak kira Wanita mahupun lelaki akan mengalami masalah kedutan dimuka. Kedut yang paling ketara adalah dibahagian mata dan dahi. Masalah kulit yang berkedut biasanya menandakan usia seseorang yang semakin meningkat. Walaubagaimana pun, ada dikalangan kita yang mempunyai masalah kulit berkedut awal dari faktor usia. 

Antara sebab kulit muka berkedut awal pada usia yang agak muda disebabkan faktor stress, terlalu banyak berfikir atau pemakanan yang tidak seimbang. Mujur sekarang ada serum yang boleh mengurangkan masalah kedutan dimuka dengan cepat dan pantas iaitu Diamond Firming Serum.




Kandungan Diamond Firming Serum



1. Argan Oil


Argan oil yg terdapat dalam Diamond Firming Serum ini mampu membantu menegangkan wajah dan memberi lembapan pada kulit yang kering, tidak sekata mahupun berminyak.



2. Fruit stemcell
Fruit stemcell pula memberi nutrisi tambahan pada kulit dan dapat menghilangkan jerawat serta jeragat.



3. Diamond serum
Diamond/berlian dalam serum ini pula membantu mencerahkan wajah.. menghilangkan noda2 dan bintik hitam pada wajah. Ianya mencegah penuaan dan mengatasi kulit kusam




Kebaikan Diamond Firming Serum


Diamond Firming Serum dicipta khas untuk menganjalkan kulit muka. Hanya dalam masa 5 minit sudah mampu untuk menghilangkan garis-garis halus di wajah pengguna. Ianya sangat sesuai untuk menghilangkan kedut-kedut dibahagian bawah mata dan garisan senyuman yang kendur di bahagian tepi bibir.



Cara Menggunakan :

Diamond Firming Serum sangat mudah digunakan, hanya sapukan pada kulit wajah @ garisan kedut di wajah dengan pergerakan membulat, 2 kali setiap hari. Sekiranya kedutan yang sudah lama, penggunaan yang kerap diperlukan untuk hasil yang berkesan.

Harga : 

1 botol RM89.90 SM
1 botol RM99.90 SS

Isipadu : 30ml


Untuk pembelian atau pertanya boleh hubungi nombor yang tertera dibawah : 

WHATSAPP : +60111 684 0717 (Zul Fattah)



Testimoni Diamond Firming Serum :





Bila dapat tahu coklat daim dan toblerone tiada sijil halal tidak senang duduk terutamanya penggemar coklat tersebut. Baru-baru ini ...





Bila dapat tahu coklat daim dan toblerone tiada sijil halal tidak senang duduk terutamanya penggemar coklat tersebut. Baru-baru ini kenyataan bahawa 2 buah coklat tersebut tiada sijil halal telah dinyatakan oleh bahagian hab halal, Jakim sendiri.

"Bahagian Hab Halal, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengesahkan dua coklat import popular di negara ini, Daim dan Toblerone tidak memiliki sijil halal yang diiktiraf badan itu.

Bahagian Hab Halal Jakim dalam kenyataan hari ini memberitahu, coklat jenama berkenaan bukan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia atau mana-mana badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf Jakim.

“Untuk mengetahui produk yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia serta badan pensijilan atau logo halal luar negara yang diiktiraf oleh Jakim boleh layari www.halal.gov.my,” demikian kenyataan melalui status terbaharu di akaun Facebook Bahagian Hab Halal Jakim hari ini.

Menurut bahagian itu, sebarang kemusykilan dan penjelasan berkenaan isu-isu halal yang viral boleh layari laman FB Bahagian Hab Halal, JAKIM di https://m.facebook.com/HabHalalJakim/ "


PENJELASAN BERKENAAN ISU VIRAL AUDIO STARBUCKS TIDAK HALAL 21 RABIULAWAL 1438 H 21 DISEMBER 2016 M Viral audio Starbucks tidak halal ...

PENJELASAN BERKENAAN ISU VIRAL AUDIO STARBUCKS TIDAK HALAL

21 RABIULAWAL 1438 H
21 DISEMBER 2016 M

Viral audio Starbucks tidak halal mula tersebar dalam kalangan netizen.

Viral audio berdurasi 10 minit 29 saat yang didakwa dari seorang pemandu lori juga turut dikongsi oleh netizen yang menyatakan bahan ramuannya dari sumber yang tidak halal

Perlu dimaklumkan bahawa pengurusan dan kawalan bahan mentah adalah berbeza mengikut negara dan Starbucks di Malaysia merupakan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia.

Prosedur pengeluaran Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) telah mengambil kira status halal setiap ramuan dan proses yang berkaitan di dalam pengeluaran sesuatu produk dengan teliti oleh Pakar Syariah dan juga Teknologi Makanan.

Untuk makluman juga, sijil halal diberi mengikut premis. Pengguna dinasihatkan untuk memilih premis makanan yang memaparkan logo halal dengan tarikh yang masih sah.

Sebarang aduan berkenaan penyalahgunaan logo halal boleh dipanjangkan ke pihak kami melalui alamat emel yang tertera di bawah.

Untuk mengetahui premis makanan yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia boleh layari direktori halal di www.halal.gov.my atau di aplikasi telefon pintar MyJakim.

Bagi sebarang kemusykilan dan penjelasan berkenaan isu-isu halal yang viral boleh layari laman FB Bahagian Hab Halal, JAKIM di https://m.facebook.com/HabHalalJakim/

Unit Hal Ehwal Korporat
Bahagian Hab Halal
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
📧 pr_halal.islam@1govuc.gov.my
☎ 03-8892 5000/1

#YAKINIHALALMALAYSIA
#AMALKAN3S
#SEMAK_SEBELUM_SEBAR
Sumber bahagian Hab halal, jakim




Assalamualaikum.... Hi! Bila bercerita tentang "online shopping" atau "membeli-belah dalam talian" faktor u...



Assalamualaikum.... Hi!


Bila bercerita tentang "online shopping" atau "membeli-belah dalam talian" faktor utama yang menjadi pilihan pembeli adalah harga yang murah serta barang yang berkualiti. Begitu juga dengan salah satu online shopping iaitu ezbuy.my yang sentiasa memastikan kepuasan pembeli sebagai satu teknologi membuat hidup lebih mudah, perkhidmatan membawa lebih keselesaan, memanfaatkan teknologi dan berdedikasi untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik, serta mewujudkan gaya hidup yang lebih baik, ringkas dan mudah.

ezbuy (dimiliki oleh EZbuy Holdings Limited) merupakan sebuah pembekal dalam perkhidmatan membeli-belah dalam talian profesional.ezbuy cepat meningkat kepada menjadi platform membeli-belah di luar negara yang pertama dan terbesar di Singapura. Diperkenalkan oleh Channel 8 berita, Channel U Minggu Wang, Berita Harian dan lain-lain media negara, 65daigou dan perkhidmatan menjadi lebih dikenali dan popular.



Selepas Fara tahu mengenai ezbuy perkara pertama fara lakukan adalah melihat segala produk yang ada jual disitu. Ada beberapa produk yang fara berkenan malah agak terkejut dengan harga yang ditawarkan oleh ezbuy sangat murah. So, here my 10 wishlist atau produk yang fara sangat-sangat berkenan dihati dan rasa wajib beli di ezbuy kerana kualiti yang dijamin bagus serta harga yang sangat mampu milik!

Check it out guys! 




Dengan harga RM 35.85 sahaja dah boleh dapat kerusi comel untuk simanja Fara. Dari dahulu fara berminat dengan kerusi berbentukkan beruang seperti gambar dibawah ni tapi selalu tidak berkesempatan untuk membeli kerana harga dipasaran terlalu mahal dari kemampuan. Jika ada harga mampu milik sekalipun diluar sana, bentuk dan warnanya Fara tidak berkenan di hati. Selepas tahu ezbuy.my ada pelbagai aneka bentuk kerusi rasa ingin kesemuanya je. 

Lebih-lebih lagi bila terpandang kerusi bear ni terus rasa nak grab terus je! why you sooo cute? 


Haaa, ni antara design lain kerusi kecil comel ada gajah, naga, zirafah, pooh, katak dan pelbagai lagi bentuk yang menarik. Kalau nak tengok design lain klik Sini




Sofa, bedroom set, kitchen, storage box dan pelbagai barang rumah juga disediakan oleh ezbuy. Nak furniture ala-ala korea, japan, english juga ada disini. Ezbuy telah menyediakan pelbagai kelengkapan rumah, agar pembeli berpuas hati dan tidak bersusah payah untuk membeli di kedai.






 korang rasa harga RM 33.79 boleh ke dapat beg travel murah macam ni? smart, look elegant, and very simple design memang ciri-ciri beg travel yang Fara cari selama ni. Paling best siap dapat cute lockbox! Bagaikan durian runtuh bila beli beg travel percuma lockbox sekali. 






Jangan pelik kalau Fara pilih Fitness Workout Ball harga RM 24.83 sebagai salah satu favourite product di ezbuy sebab bila nak beli dikedai selalu lupa nak beli! bila nak beli pula selalu bola ni habis. Bila ezbuy ade jual yang murah dan berkualiti macam ni memang wajiblah beli satu kan? 





Bila dapat tahu Treadmill Machine semurah RM 535.17 dan mempunyai fungsi "mute" bagus juga kalau ada satu dirumah. Sekurang-kurangnya bila weekends boleh Fara berlari guna Treadmill Machine ni. Nak berlari ditaman cuaca sekarang tidak mengizinkan. Lagipon, bila dah ada anak agak sukar nak jogging dan aktiviti agak terbatas untuk dilakukan.

Jika Treadmill Machine ni menjadi milik Fara bolehlah bersenam bila anak sedang tidur. Mengisi masa lapang katanya. haha






Harga asal camera ni RM3000 tapi di ezbuy hanya RM 1103.45. Camera bagi seorang blogger sangat penting bagi memastikan segala gambar yang diupload nampak cantik, terang dan jelas. Baru pembaca suka baca dan singgah di blog kita. Selain digunakan untuk berkerja, Fara boleh amik gambar family dan simpan segala kenangan disitu. Biar gambar yang diambil tu menjadi kenangan manis dan boleh ditunjukkan pada cucu cicit akan datang. ツ





Lego berharga RM 137.59 ni full set dan pasti simanja Fara gembira bila dapat sebijik macam ni kat rumah. Lego yang ada dirumah tidak sehebat lego di ezbuy semua kelengkapan ada seperti papan gelongsor, train, cute animal, lego people dan banyak lagi! Boleh mengeratkan lagi hubungan antara ibu dan anak ketika main lego. Sensori skill simanja pon turut boleh berkembang.




Bila anak-anak semakin meningkat besar, ibubapa perlu alert tentang perkembangan simanja. Learning shaped wooden box puzzle pairs ni sememangnya sangat bagus untuk perkembangan anak. Boleh latih simanja untuk mengenal dan membezakan setiap item yang ada. RM 26.49 sangat berbaloi untuk grab disamping kelebihan yang ada pada item ini sangat banyak. 




Bila anak semakin bijak dan membesar, rasanya sudah sampai masanya Fara belikan storage rack untuk si manja. Lebih tersusun dan senang untuk simanja bermain. RM 315.86 sahaja harga yang ditawarkan oleh ezbuy.





Fara peminat box dan boleh dikatakan obses bila tengok kotak comel dan Fara suka dengan benda yang tersusun rapi. Dalam banyak-banyak dressing box, rasanya ini yang paling Fara suka! Ada partition pada setiap layer dan mudah untuk fara susun barang. Paling specialnya dressing box ini diperbuat daripada kayu dan agak besar boleh simpan banyak barang. Harga RM 67.59 sangat berbaloi untuk beli.




10 favourite product di ezbuy yang Fara nyatakan diatas sememangnya product yang Fara dambakan. Bila dapat tahu di ezbuy menawarkan harga yang sangat mampu milik Fara rasa seronok untuk membelinya akan datang.


Jimat berbelanja dengan item PRIME

Sebelum itu, di ezbuy ada membuat sale hujung tahun dengan tawaran harga yang sangat murah! Jika korang perasan ade sesetengah item tulis "prime" dan item tersebut bermaksud lagi banyak korang belanja, lagi banyak korang dapt berjimat.





Prime RM8.80 unlimited shipping


Penghantaran yang tidak terhad
Tanpa mengira saiz bungkusan, berat dan kuantiti,
menghantar segala-galanya pada hanya RM8.80 per checkout.





Look out for Prime Label

Bila ada tanda "prime" pada item tersebut ianya bermaksud korang boleh menjimatkan kos penghantaran pada setiap produk yang korang beli tidak kira berat, saiz bungkusan mahupon kuantiti barang 


Cara mencari Prime product

via Web Browser

Step 01 - Select “Prime”



Step 02 - Be sure that you see these



For Example :



Senang sahaja untuk melihat item tersebut mempunyai logo Prime atau tidak. Contoh seperti gambar diatas menunjukkan baju tersebut dalam kategori prime.


Apa tunggu lagi cepat shopping sekarang. Gunakan code dibawah untuk nikmati diskaun berganda!!




Website : https://ezbuy.my/
Sign Up to Get Free RM15 Shopping Voucher: bit.ly/ohh_fara
Evething Under 19.90 : http://bit.ly/allrm19






NAFAS CUBE Peminat landscape wajib singgah disini! Alangkah indah kalau dapat sebijik macam ni. Simple, cantik dan sejuk mata memandang...

NAFAS CUBE

Peminat landscape wajib singgah disini! Alangkah indah kalau dapat sebijik macam ni. Simple, cantik dan sejuk mata memandang. 


NAFAS CUBE merupakan badan induk kepada persatuan-persatuan peladang seluruh negara dan idea asalnya adalah dari Menteri Pertanian, Industri dan Asas Tani, Datuk Seri Shaberry Chik.


Nafas Cube@MARDI meng­ga­bungkan tiga konsep utama dalam pembinaannya iaitu kontena, culvert dan khemah bagi memberikan suasana santai dan sentuhan kontemporari.


Di Nafas Cube juga menyediakan camping site supaya korang boleh membuat aktiviti bersama tersayang seperti berkayak, BBQ, meronda naik basikal,dan aktiviti lain. Fara tak sempat nak ambil gambar bahagian camping site. 


Nafas Cube@MARDI menempatkan tujuh buah kontena, 10 culvert dan 10 khemah yang mampu menempatkan 56 pengunjung pada satu-satu masa


Nafas cube ni bukan Rumah pameran ye. Pada yang ingin merasa duduk rumah dalam kontena, tube atau khemah bolehlah membuat tempahan di Nafas cube. Harganya sangat mampu milik. 

Yang paling best, kawasan di Nafas cube sangat segar ala-ala oversea gitu. Selain itu, pelbagai kemudahan disediakan seperti katil, pendingin hawa, kipas, ruang solat dan bilik air bergantung kepada jenis penginapan

Price per night:

Container (Executive) – RM 180
Container (VIP Family) – RM 250
Container (VVIP) – RM 250
Tube – RM 150
Tent (Khemah) – RM 120



Tidak jauh dari rumah penginapan Nafas Cube, disini anda boleh mengisi perot dengan menu special yang disediakan. Tidak perlu bersusah payah keluar jauh mencari makanan kerana segalanya telah disediakan di Nafas Cube. 


Im so luck girl sebab dapat singgah di Nafas Cube. 



Assalamualaikum... Fara memang peminat nasi warna warni macam nasi arab, nasi minyak, nasi kerabu, apa sahaja nasi yang berwarna menjadi ...

Assalamualaikum...

Fara memang peminat nasi warna warni macam nasi arab, nasi minyak, nasi kerabu, apa sahaja nasi yang berwarna menjadi favourite fara.

Dah lama nak cari nasi arab yang sedap di Shah Alam ni. Bila terjumpa restaurant Al-Rawsha bertempat di Shah Alam, fara tak lepaskan peluang untuk merasa sendiri keenakan nasi arab disini.




Selain nasi arab, pelbagai menu lain turut disediakam disini. Harga bermula dari RM6-RM22. Kalau jenis yang makan sedikit tu boleh beli sejenis nasi dan kongsi untuk 2 orang. Makanan disini terlajak banyak dia serve. Air pula bermula harga RM4. 



Yang fara pilih ni Set Jordan Maosaf Rm18 sahaja dan Air tembikai RM8. Staff disini sangat ramah dan mesra alam macam kena layanan 5 bintang beb!


Nah, tengok rapat set menu yang fara pilih tadi. Ade 2 ketul ayam. Sekor ayam lagi tersembunyi dibahagian capati yang berlipat tu. Rasa die boleh tahan. kalau tak habis makan nak bungkus pon tiada masalah. Datang nak terus bungkus pon boleh juga taw.


Overall not good la makanan disini. Bak kata Aimi "mmmmmm...dapppp"

Kalau korang tahu tempat lain yang jual nasi arab sedap komen la kat bawah. Fara nak rasa yang lain pula.. 😋

Assalamualaikum.... Berkesempatan untuk menjelajah MAHA 2016 yang bertempat di MAEPS Serdang bermula 1 hingga 11 Disember 2016. M...

Assalamualaikum....


Berkesempatan untuk menjelajah MAHA 2016 yang bertempat di MAEPS Serdang bermula 1 hingga 11 Disember 2016. MAHA tu apa? MAHA ialah Malaysia Agriculture, Horticulture, & Agrotourism.

Jika ingin kesini dtg pada awal pagi untuk mengelakkan kesesatan lalu lintas. Untuk berkunjung kesini boleh waze MAEPS atau MAHA serdang untuk memudahkan perjalanan tanpa sesat.


Setiba di pintu 2 pada jam 10 pagi MAHA telah dipenuhi dengan ramai orang. Fara Bernasib baik jumpa parking yang dekat dengan pintu 2 bagi memudahkan pencarian kereta takut parking jauh nanti susah nak jumpa. Oh ye, paking RM5 sahaja sekali masuk.

Bagi ibu bapa yang mempunyai anak bawaklah bekalan susu,makanan,payung, dan lain lagi kerana tempat ni sangat besar dan cuaca yang tidak menentu sekarang sukar diduga. kalau anak-anak selesa barulah senang hati kita nak berjalan sakan.

Banyak juga tempat yang fara dapat singgah disini antaranya laman padi, nafas cube, perikanan, perladangan, fama, dan sebagainya.  Walaupon agak penat berjalan tapi rasa berbaloi dengan pelbagai kisah dan cerita disebalik tempat yang ada disini fara dapat tahu.

Ok lets enjoy the views :


LAMAN PADI

Bila sebut padi pasti semua tahu beras diperbuat daripada padi kan? haa, jangan tahu makan je kena tahu jugak beras tu ada pelbagai nama dan bentuk. Bedak sejuk pon diperbuat daripada beras taw.




Disinilah kawasan Laman Padi, dan fara akan tunjukkan korang jenis2 beras yang ada di Malaysia


Sebelum masuk ke galeri padi ada beberapa buah kedai yang menjual beras seperti beras cap rambutan, beras faiza, beras moghul, dan banyak lagi dengan harga yang sangat murah dari pasaran. 


Disinilah galeri padi yang menunjukkan pelbagai jenis beras,rupa dan bentuk yang berbeza. Antaranya beras putih tempatan, beras merah, beras ponni, beras wangi, beras putih import, beras bario dan lain lagi. 


Dalam botol di atas Ada beras bentuk panjang, halus, gelap, dan ade sebahagian daripada beras tersebut fara tidak pernah lihat. Beruntung badan dapat lihat sendiri bentuk dan rupa beras di MAHA2016 ini


Proses membuat bedak sejuk sedang dijalankan. Tahu pakai je kan? Nak membuatnya sangat rumit dan perlukan kepakaran tangan yang bagus. Khasiat bedak sejuk telah dipercayai sejak turun temurun mampu untuk mengembalikan keanjalan kulit muka, nampak lebih berseri, segar dan sebagainya. Nenek moyang kita dulu pakai bedak sejuk je utk muka sebab tu muka dorang awet muda. Inilah rahsianya.


Gambar diatas menunjukkan dekorasi tema MAHA2016 iaitu "our food our future" dengan menggunakan beras sahaja. Sangat unik dan menarik perhatian orang ramai.


Semua ni merupakan antara peralatan tradisional yang digunakan untuk menuai padi.


Terasa susana kampung bila tengok sawah padi macam ni.. Dapat tengok depan mata rupa padi.





Demonstrasi Wau tradisional turut ditunjukkan di Laman padi MAHA2016. Pelbagai rupa dan corak WAU menarik perhatian orang ramai.



Bergambar di prop instagram laman padi sebagai kenangan singgah disini.


JABATAN PERIKANAN MALAYSIA


Di Jabatan Perikanan Malaysia ada pelbagai jenis ikan dari ikan laut hinggalah ikan sungai. Boleh tengok obor-obor, nemo, flower hon, banyak lagi la segala jenis ikan ada.  




Ikan yang paling mahal di MAHA2016 berharga dalam RM2000.




NAFAS CUBE

Peminat landscape wajib singgah disini! Alangkah indah kalau dapat sebijik macam ni. Simple, cantik dan sejuk mata memandang. 


NAFAS CUBE merupakan badan induk kepada persatuan-persatuan peladang seluruh negara dan idea asalnya adalah dari Menteri Pertanian, Industri dan Asas Tani, Datuk Seri Shaberry Chik.





Nafas cube ni bukan Rumah pameran ye. Pada yang ingin merasa duduk rumah dalam kontena, tube atau khemah bolehlah membuat tempahan di Nafas cube. Harganya sangat mampu milik. 

Yang paling best, kawasan di Nafas cube sangat segar ala-ala oversea gitu. Antara aktiviti yang boleh dibuat disini seperti bermain kayak, basikal, santai bersama keluarga dan sebagainya.

Price per night:

Container (Executive) – RM 180
Container (VIP Family) – RM 250
Container (VVIP) – RM 250
Tube – RM 150
Tent (Khemah) – RM 120



Tidak jauh dari rumah penginapan Nafas Cube, disini anda boleh mengisi perot dengan menu special yang disediakan. Tidak perlu bersusah payah keluar jauh mencari makanan kerana segalanya telah disediakan di Nafas Cube. 





LAMAN ARMADA JENTERA

Laman armada jentera ada pelbagai jenis jentera yang digunakan untuk peladang. dari jentera kecil hingga ke besar ada.

lebih 300 jenis jentera dan mesin, bagaikan satu ‘armada’ perang daripada yang bersaiz kecil sehingga jentera memotong jerami padi yang bersaiz ‘gergasi’. 









Berpeluang untuk naik jentera yang disediakan malah kemunculan The Mighty Bumblebee dari filem transfomer membuatkan kanak-kanak ceria di Laman Armada Jentera




PUSAT INFORMASI NANAS

Di pusat informasi nanas fara dapat rasa air fresh nanas. Selalu kat kedai kata fresh kan? Tapi, belom tentu fresh. Kat sini dapat rasa air pure nanas. Rasa nanas dia lembut dan tidak terlalu manis. 

Beruntunglah juga dapat amik nanas buat rasa dirumah nanti. Tak rugi beli nanas sini sudahlah murah manis pulak tu. 







PUSAT PERDAGANGAN DAN AGRO PELANCONGAN

Nak tengok lembu sado boleh singgah di Pusat Perdagangan dan Agro Pelancongan. Lembu hibrid sado adalah lembu pedaging kacukan yang terhasil melalui pembiakan secara Permanian Beradas menggunakan semen/benih beku daripada lembu yang mempunyai ciri-ciri otot berganda semulajadi seperti baka belgian blue


Ini kukeh berusia baru 3 tahun dah sado begini. Berat badan 1.2 tan. Tak dapat bayangkan berat dia sampai tak terkata.

Penternakan lembu hibrid sado mendapat perhatian dan menjadi minat dikalangan penternak-penternak berskala kecil. Kecenderungan ini didorong oleh faktor penghasilan daging yang lebih banyak.



Pameran Lembu Hibrid SADO





Air susu yang menggambit memori silam pon ada jual disini. 


Susu kambing kocak makcik ni jual terbaik boh! 


Aiskrim NS Dairy Farm







LAMAN SAYUR DAN HERBA


Laman Herba dibahagikan kepada beberapa zon yang menawarkan terapi aroma dan warna selain setiap pokok herba ditanam dan dilabelkan kod QR supaya pengunjung boleh menggunakan telefon pintar untuk melihat maklumat pokok terbabit.





Sementara di Market Place pula menawarkan produk-produk jualan termasuk biji benih sa­yuran, anak pokok, baja herba, campuran tanah, produk herba dan kecantikan.












Laman tersebut turut menempatkan Laman Kelulut yang membolehkan pengunjung menyedut madu terus dari sarang dan me­nyaksikan bagaimana madu kelulut serta produk berkaitan dihasilkan




Melon manis terengganu ni fara dah rasa. Manis dan sedap. 




CASTLE OF FRUITS


Nak rasa jagung fama boleh singgah di castle of fruits. Jualan jagung disini sangat murah. Ramai borong jagung untuk dibawa pulang.



Berpusu-pusu orang datang untuk membeli jagung murah di castle of fruit.


Jual beli disini sangat memberangsangkan hingga ada yang borong lebih dari yang dijangka



MAHA2016 terima seramai 3.7 juta pengunjung!!

TIMBALAN Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek melambai kepada orang ramai ketika hadir pada Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2016 di Taman Pameran Pertanian Malaysia

Seramai 3.7 juta pengunjung direkodkan pada Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2016 yang terbesar dalam sejarah penganjurannya.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, berkata angka itu melepasi sasaran awal tiga juta seperti pada tahun 2014.


MAHA kali ini mencatat sambutan luar biasa dan berdasarkan bilangan pengunjung yang masih bertali arus dari awal hingga akhir pameran


Pendekatan agrotainment seperti Kampung Mok Cun, Upin Ipin dan festival muzik memberi impak positif apabila dapat menarik golongan sasar baharu yang selama ini tidak tahu mengenai MAHA.

 video : lihat kesesakan di MAHA2016 dengan 3.7juta pengunjung

Untuk maklumat lanjut sila rujuk facebook page MAHA :










Dikuasakan oleh Blogger.