Home My Story Travel Review Contest Parenting Tutorial

Starbucks HARAM??

PENJELASAN BERKENAAN ISU VIRAL AUDIO STARBUCKS TIDAK HALAL

21 RABIULAWAL 1438 H
21 DISEMBER 2016 M

Viral audio Starbucks tidak halal mula tersebar dalam kalangan netizen.

Viral audio berdurasi 10 minit 29 saat yang didakwa dari seorang pemandu lori juga turut dikongsi oleh netizen yang menyatakan bahan ramuannya dari sumber yang tidak halal

Perlu dimaklumkan bahawa pengurusan dan kawalan bahan mentah adalah berbeza mengikut negara dan Starbucks di Malaysia merupakan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia.

Prosedur pengeluaran Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) telah mengambil kira status halal setiap ramuan dan proses yang berkaitan di dalam pengeluaran sesuatu produk dengan teliti oleh Pakar Syariah dan juga Teknologi Makanan.

Untuk makluman juga, sijil halal diberi mengikut premis. Pengguna dinasihatkan untuk memilih premis makanan yang memaparkan logo halal dengan tarikh yang masih sah.

Sebarang aduan berkenaan penyalahgunaan logo halal boleh dipanjangkan ke pihak kami melalui alamat emel yang tertera di bawah.

Untuk mengetahui premis makanan yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia boleh layari direktori halal di www.halal.gov.my atau di aplikasi telefon pintar MyJakim.

Bagi sebarang kemusykilan dan penjelasan berkenaan isu-isu halal yang viral boleh layari laman FB Bahagian Hab Halal, JAKIM di https://m.facebook.com/HabHalalJakim/

Unit Hal Ehwal Korporat
Bahagian Hab Halal
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
📧 pr_halal.islam@1govuc.gov.my
☎ 03-8892 5000/1

#YAKINIHALALMALAYSIA
#AMALKAN3S
#SEMAK_SEBELUM_SEBAR
Sumber bahagian Hab halal, jakim
3 ulasan:

Shahida Dzulkafli berkata...

Masih ada lagi yang suka viralkan perkara yang tak sahih..

Hanny Abdullah berkata...

Tak habis2 isu starbuck ni kan..ummm

PeRdU cINta berkata...

Kalau rasa was-was,rujuk pada pihak sewajarnya...