Home My Story Travel Review Contest Parenting Tutorial

Bengkung moden terbaik dari shapee




Assalamualaikum.. hi!

Perkara utama selepas bersalin yang menakutkan para mommies adalah perut membuncit dan menggelebeh selepas melahirkan bayi. Memang tidak dinafikan, selepas bersalin perkara tersebut akan dialami setiap wanita yang bergelar ibu. Tidak kira anda melahirkan bayi secara normal atau pembedahan, perut tetap nampak buncit dan tidak cantik dipandang. Ada kalanya, nak pakai baju pon rasa takut ternampak perut yang buncit itu.

Kali ini, fara nak share salah 1 produk dari shapee iaitu bengkung modern yang mampu mengembalikan perut anda seperti sedia kala. Bagaimana ianya mampu mengembalikan perut asal anda? Dapatkah anda mengembalikan perut seperti sedia kala dalam masa yang singkat? Mudah dan selamatkah produk ini? Haa, kesemua soalan ini akan terbongkar selepas anda melihat sendiri kelebihan serta keistimewaan belly wrap plus+ dan hips wrap plus+



Belly Wrap Plus+





Bengkung ini khas untuk bahagian perut serta reka bentuknya yang mudah dipakai memudahkan anda pakai dan buka. Keselesaan belly wrap plus+ ini sememangnya menepati kehendak mommies kerana bahagian perut anda akan rasa ketat tapi tidak menyakitkan apabila pakai. Bengkung yang biasa jual dipasaran selalunya membuatkan bahagian perut anda tidak selesa kerana reka bentuk serta material kainnya yang tidak sesuai. Tetapi, belly wrap plus+ ini mempunyai reka bentuk yang tersendiri serta tidak rimas ketika memakainya. Perut akan ramping dan membentuk dengan cantik selepas menggunakannya.



Kebaikan Belly Wrap Plus+ Untuk Anda

Ia boleh mula dipakai dalam masa 24 jam selepas bersalin.

Sebagai sokongan kepada perut lepas bersalin agar boleh berdiri dengan lurus dan mudah bergerak. Juga untuk mengelakkan dari berasa sakit setiap kali terbatuk atau terbersin

Bentuknya yang direka untuk keselesaan pemakai. Bahagian bawahnya yang lebih lebar dari bahagian atas untuk memastikan bengkung tidak menggelunsur, tidak bergulung, berlipat atau bergerak seperti kebanyakan bengkung yang ada dipasaran.

Reka bentuknya juga adalah sebagai bantuan kepada tulang belakang buat ibu-ibu yangg baru lepas bersalin. Ia juga berkesan untuk menghilangkan sakit belakang yang dialami sewaktu mengandung dan proses kelahiran.

Mudah untuk di pakai. Strap boleh dilekatkan di mana-mana bahagian luar bengkung mengikut keselesaan. Ia juga amat berguna untuk jangka masa panjang kerana Bengkung Moden ini masih boleh dipakai walaupun perut sudah kempis dan selepas habis tempoh berpantang kerana materialnya membolehkan “Strap” melekat di mana-mana bahagian luar bengkung.


Hips Wrap Plus+





Hips Wrap Plus+ ini pula fungsinya untuk memulihkan keadaan bawah perut anda. Selain memulihkan perut menjadi bentuk asal, ianya juga membantu menguruskan atau membuang lemak yang berlebihan pada perut. Jika dipakai dengan kerap, tidak mustahil perut anda akan menjadi cantik seperti anak dara.


Kelebihan Hips Wrap Plus+

Diperbuat daripada bahan elastik yang terbaik dengan kain yang tidak panas membolehkan anda untuk bergerak bebas.

Membantu sokongan perut

Menyokong otot abdomen teras dan membantu kembali rahim kepada saiz asalnya lebih awal.

Hilang inci lebih cepat di perut dan pinggang anda.

Menghilangkan lemak diperut

Membantu meningkatkan penyusuan postur.

Diperbuat daripada bahan-bahan lembut dan tidak panas untuk memberi keselesaan kepada ibu-ibu.

 Mampatan Sangat laras dan sokongan.

Menyokong semua dua belah pelvis, lantai pelvik, bahagian bawah abdomen, pinggul dan belakang yang lebih rendah.





Mereka yang sedang tercari-cari bengkung yang mudah, praktikal dan selesa untuk dipakai dan menyerap peluh boleh mencuba bengkung dari shapee ini sama ada Belly Wrap Plus+ atau Hips Wrap Plus+ .  Kedua-dua produk ini direka khas untuk mereka yang inginkan perut dan pinggang yang ramping. Sesuai untuk Ibu-ibu yang lepas bersalin dan juga wanita yang ingin menguruskan badan. Kelebihan utama produk ini merupakan "strap on" yang memudahkan para ibu memakainya.

Mereka yang ingin mengempiskan perut. Fara pasti ramai diantara kita yang mengalami masalah perut buncit lepas bersalin walaupun berjaya menurunkan berat badan tapi buncit di perut tidak hilang. Ini kerana Bengkung Moden ini boleh dijadikan korset untuk menguruskan badan dan mengembalikan bentuk tubuh idaman. Bengkung Moden ini tidak mengandungi dawai atau besi dibahagian tepi dan belakang seperti kebanyakan korset yang terdapat dipasaran bagi memberikan keselesaan kepada pemakainya.


Untuk keterengan lanjut mengenai produk atau pembelian boleh layari laman sesawang di bawah :

Website :

Facebook :

Instagram :





Projek Kahwin - Pakej Perkahwinan Lengkap Raja Sehari




Berita gembira buat bakal pengantin di seluruh Malaysia! 

Kemeriahan dan suasana yang meriah dalam majlis perkahwinan merupakan impian bagi setiap bakal pengantin. Pada hari bersejarah itu juga, sudah pastinya bakal pengantin inginkan sesuatu yang berlainan pada majlis mereka. Ada yang dambakan majlis perkahwinan ala fairy tales, modern, klasik, dan pelbagai konsep kahwin yang lain. 

Untuk menjadikan kelainan dalam majlis perkahwinan itu berjalan lancar dan mengikut citarasa bakal pengantin sememangnya sukar. Jangan bimbang kerana, semuanya boleh diuruskan oleh pakar perunding perkahwinan yang profesional dan terlatih. Setiap perancangan yang dibincangkan akan diambil kira untuk sesuatu majlis supaya uanya berjalan lancar dan meyimpan 1001 kenangan manis buat raja sehari.

Menyedari ianya bukannya mudah, oleh itu terbinanya portal Projek Kahwin dengan fungsi yang mudah dimana ia dihasilkan berfungsi untuk memudahkan bakal pengantin mencari perkhidmatan perkahwinan serta pakej kahwin yang sesuai untuk majlis yang dilangsungkan dengan mengikut citarasa dan bajet yang sesuai.


Apa itu portal Projek Kahwin?

Projek Kahwin merupakan satu laman sesawang yang menyediakan kelengkapan yang sangat lengkap khas untuk bakal pengantin di seluruh Malaysia. Dengan adanya portal Projek Kahwin ini, ianya memudahkan bakal pengantin mencari pakej perkahwinan yang diidamkan mereka, jurufoto, dewan, katering, solekan seri pengantin, bajet perkahwinan serta bulan madu juga turut disediakan oleh portal ini. 

Jika bakal pengantin mempunyai banyak idea tentang majlis mereka tetapi risau dengan ketidaksesuaian dengan tema atau bajet, pihak portal Projek Kahwin juga menyediakan khidmat perunding dan mereka akan guide anda merealisasikan majlis perkahwinan mengikut citarasa anda. 



Kelebihan Portal Projek Kahwin : 

- Memudahkan bakal pengantin mencari dan memilih pengusaha perkahwinan dari pelbagai jenis perkhidmatan mengikut kawasan.

- Memudahkan dan menjimatkan masa kerana pihak Portal Projek Kahwin akan membantu bakal pengantin mencari pakej kahwin yang sesuai untuk majlis anda.

- Portal Projek Kahwin menyediakan pakej lengkap untuk bakal pengantin mencari wedding planer, butik pengantin, katering, jurufoto, solekan, dewan, hotel malah pakej bulan madu juga turut disediakan oleh mereka.

- Projek Kahwin juga dibina untuk membantu pengusaha bumiputra meluaskan lagi perniagaan dan jenama mereka ke serata Malaysia dan juga luar negara.


Portal Projek Kahwin Mesra Pengguna :

Pada bakal pengantin diluar sana usah khuatir jika tiada masa untuk menguruskan majlis perkahwinan atau kurang pendedahan tentang pengurusan perkahwinan yang terbaik kerana portal Projek Kahwin sangat mesra pengguna dan memudahkan pencarian yang di cari bakal pengantin.

Dengan adanya portal Projek Kahwin ianya lengkap dan padat tentang ilmu alam perkahwinan dari awal hingga majlis bersejarah anda. Portal Projek Kahwin boleh dilayari melalui telefon pintar seperti iphone, samsung, ipad dan sebagainya.

Fungsi-fungsi yang disediakan juga memudahkan bakal pengantin mencari vendor perkahwinan yang sesuai dimana disini bakal pengantin akan didedahkan dengan maklumat syarikat seperti logo syarikat, media sosial, nombor telefon dan hasil kerja mereka.

Secara kesimpulannya, portal Projek Kahwin ini dibina bagi memudahkan dan menjimatkan masa bakal pengantin mencari pakej kahwin yang sesuai untuk mereka mengikut citarasa dan bajet yang sesuai.

Jika bakal pengantin ingin tahu lebih dekat mengenai vendor ini, mereka boleh lihat terus akaun facebook dan instagram vendor ini dan bakal pengantin juga boleh terus hubungi vendor untuk bertanya kepada mereka dengan jelas.

Instagram : 
Facebook :
Website : 




TABS - Bakar roti atas scooter


Assalamualaikum.. hi!

Waktu malam kalau tengah lapar tu apa kata pekena roti bakar atas scooter. Haa, ini serius punya cerita memang dorang bakar roti atas scooter beb. Style yang dibawa oleh TABS menggunakan scooter sebagai tarikan utama membawa kelainan yang sangat unik. 


Kat sinilah tempat roti tersebut akan dibakar. Layanan dari TABS sangat mesra dan peramah. 



Yang fara pilih ni bun charcoal dan chocolate. Rasa rotinya sangat lembut dan jam yang digunakan juga sedap. Masa fara datang agak lewat dalam pukul 11 malam, menu yang masih ada hanya roti sahaja. Walaupon dapat rasa roti je sudah memadai dan puas hati. Serius sedap.


Menu special di TABS adalah sandwish dan scooter set. Kene datang seawal mungkin kalau korang nak rasa sebab terlajak laris. 



Lokasi TABS terletak di Setia Taipan, Setia Alam. Waktu beroperasi dari pukul 7.30 hingga larut malam. Bakar roti atas vespa baru style! 

Untuk Info lanjut boleh layari laman sesawang TABS yang tertera dibawah :





Vaseline - Menghilangkan bibir kering dengan pantas


Assalamualaikum.. hi!

Fara nak share 1 produk yang mampu baik pulih bibir dengan pantas iaitu vaseline intensive care. Sesetengah orang suka dan menjadi habit apabila bibir kering tangan akan automatik nak cabut-cabut bahagian kopeng/kering pada bibir tu kan? Ada kalanya sampai berdarah bibir korang cabut. Fara pon kadang-kadang buat jugak. Haha. Lama kelamaan rasa rimas asik nak kopek bibir yang kering tu. Sampai bila asik nak kopek bibir kering? 

Bibir bila dah kering nak apply lipstik pon jadi tak cantik! Sangat tak suka. Mujur fara cuba vaseline intensive care ni sangat bagus dan berkesan. Vaseline intensive care ni membuatkan bibir korang sentiasa dalam keadaan lembab. Masa pertama kali fara apply agak rasa jangkal kerana gel dia seperti lilin bibir terus jadi licin.



Sangat sesuai bagi mereka yang mengalami bibir kering, mengelupas, boleh mencuba vaseline intensive care ni. Sememangnya membantu masalah korang. Fara cuba dalam masa 3 hari sahaja bibir dah jadi normal. 

Selain itu, vaseline intensive care ini juga boleh mengubati masalah kulit kering yang lain, sebagai contoh pada bahagian siku, lutut, dan punggong. Sapukan sedikit sahaja pada bahagian yang kering dan biarkan tanpa perlu bilas. Pakai sehingga kawasan yang kering tersebut menjadi lembut.


Vaseline intensive cara ini boleh didapati di watson atau guardian dengan harga dalam RM5 lebih. (Lupa harga sebenar) 

Berat produk 50g kecik tapi boleh tahan lama kerana ianya hanya perlu pakai sedikit sahaja. Sangat jimat!

Fara dah berjaya selesaikan masalah bibir kering dengan menggunakan vaseline intensive care! I did it!! πŸ˜€




Tips : Cara menyuburkan rahim paling berkesan


Assalamualaikum... Hi!

Alhamdulillah, fara dapat ilmu untuk menyuburkan rahim ini daripada tukang urut. Dia memang tidak kedekut ilmu dan banyak bagi fara tips untuk mengandung atau menyuburkan rahim paling berkesan.

Seperti yang kita tahu, banyak produk untuk mudah hamil ada dipasaran yang kita boleh amalkan akan tetapi, tidak kesemuanya memberikan kesan pada sesetengah individu. Oleh itu, tips yang bakal fara berikan ini merupakan cara yang paling tepat dan berkesan untuk menyuburkan rahim. Bila rahim sudah subur, barulah kita akan mudah untuk mendapat anak. Walaubagaimana pon, rezeki anak ini perlulah diminta oleh Allah SWT selain tawakal setelah mencubanya.

Bahan-bahannya hanya 2 iaitu, madu dan juga biji halba sahaja. Biji halba ni fara beli di tesco.


Inilah dia biji halba. Cara-cara untuk membuatnya adalah :

Ambil 1 sudu teh biji halba dan tumbuk hingga lumat. Selepas itu, gaul rata biji halba yang telah ditumbuk lumat tadi bersama sedikit madu untuk dijadikan bulat. Bila dah jadi bulat, makan selepas sarapan pagi.



Perhatian !!!

Amalkan seminggu 3 hari sahaja jangan lebih. Boleh kurangkan dos kepada seminggu 1 kali atau 2 hari selepas makan jika dah sebulan pengambilan.

Kenapa kene buat bulat-bulat? Sebab untuk memudahkan kita telan. Rasanya agak kuat dan berbau halba. Amalkan pada waktu pagi selepas sarapan untuk kesan yang cepat.

Salah sangka 

Tukang urut juga ade pesan pada fara agar menjauhkan atau tidak mengamalkan manjakani kerana manjakani memang bagus untuk mengurangkan keputihan TETAPI, ianya akan mempercepatkan Menopause!! Agak bahaya jika kerap mengamalkannya. 

Terpulang pada individu sendiri sama ada hendak percaya atau tidak dengan tips yang fara kongsikan ini. Fara cuma kongsikan sesuatu yang semua wanita berkahwin dambakan iaitu zuriat. Fara percaya ramai yang telah mencuba pelbagai cara untuk mendapatkan zuriat. Jika belum mencuba tips ini, apa kata amalkan pula mana tahu berhasil.

Tip ini hanya untuk menyuburkan keadaan rahim wanita sahaja. Tiada kesan sampingan lain. Apabila rahim wanita telah subur, inshaAllah mudah untuk kita memperoleh zuriat kelak. 





Sopoong - Makanan Korea di IOI City Mall


Assalamualaikum... Hi!

Bila banyak tengok drama korea tiba-tiba terasa nak makan makanan dorang. Tengok dalam drama bukan main sedap makanan korea sampai dorang makan maggie pon nampak sedap!

Kebetulan adik beradik nak makan masakan korea so kami pon plan nak makan di sopoong IOI City Mall, Puchong. 

Menu HOT di Sopoong


Set family merupakan menu hot disopoong kerana Harganya lebih murah dan jimat berbanding set alakat


Kami order set Family Hot Pot iaitu Bulgogi Hot Pot yang berharga hanya RM105.90. Antara set nya adalah kimchi, bulgogi, udon, topokki, gyeranjjim, nasi 2 dan air green tea 4.

Set lain pon ada pilih je mana yang korang teringin makan.


Tips ketika nak pilih set menu :

Kalau korang rasa confius nak pilih, kat menu ada tulis sedikit tips yang boleh korang fahamkan maksud makanan yang disediakan. Contoh:

Bap : bermaksud "nasi" dalam bahasa korea
Bibim : bermaksud "campur" dalam korea, (korang kene campurkan makanan tersebut sebelum makan) 

Bimbim tu akan lebih sedap jika korang campurkan makanan tersebut dan rasanya akan lebih menggoda. Sebab tu kalau korang perasan, orang korea suka campurkan kesemua bahan dalam makanan dorang, pastu baru makan. 


Suasan tenang di Sopoong

Tempat yang sangat cantik mata memandang dan servis yang sangat pantas dari pelayan di sopoong memang terbaik. Oh ye, kalau nak tambah air atau lauk FREE tanpa caj tersembunyi. Puas hati nak tambah makanan kat situ.

Inilah dia antara set menu bulgogi hot pot : 

 bulgogi

Topokki


Gyeranjjim

Udon

Topokki dan kimchi



Next time nak rasa menu yang lain pula. Puas hati dan kenyang! Set menu famili tu makan untuk 4 orang ye. Itu pon tak habis makan sebab memang banyak lauk yg disediakan. 




Keistimewaan Aloe Vera Fresh Soothing & Moisturising Gel




Aloe Vera Fresh Soothing & Moisturising Gel

Aloe Vera Fresh Soothing & Moisturising Gel merupakan produk terbaharu dari Jayeon. Bagi Jayeon, kecantikan adalah ringkas, semula jadi dan rapi. Semua wanita unik dan anggun dengan cara tersendiri. Dengan keunikan kecantikan mereka, kini, Jayeon Cosmetics Sdn Bhd bakal melancarkan produk terbaharu iaitu Aloe Vera Fresh Soothing & Moisturising Gel pada bulan Disember 2016 yang diimport dari Korea.

Apa itu Jayeon?

Jayeon membawa maksud “nature” dan “kind” dalam bahasa Korea. Ia merupakan brand peribadi wanita untuk mendapatkan kecantikan ideal. Jayeon lebih menumpu pada kualiti produk daripada pembungkusan produk. Mereka percaya bahawa kualiti produk mereka dapat menambat hati pengguna.



Fungsi produk :

Keistimewaan utama produk terbaru dari Jayeon iaitu Aloe Vera Fresh Soothing & Moisturising Gel mampu berikan kesegaran pada kulit tanpa meninggalkan rasa melekit. Pertama kali Fara pakaikan pada tangan si manja berasa kulitnya lebih lembab dan segar. Hujung jari kaki dan tangan simanja ada sedikit kasar dan mengelupas, apabila fara sapukan gel ini ianya dapat memperbaiki kulit simanja. 

Fungsi jus asli daun Aloe Vera dari California Mountain sebanyak 98% dapat melembapkan dan melegakan kulit ternyata tepat sekali. Gel ini boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan termasuk sebagai pelembap, penyegar, pelindung sinaran matahari dan juga sesuai digunakan untuk tubuh badan dan rambut.

Fungsi Kandungan:

πŸ‘‰Rosemary Leaf: Anti-bakteria, membaiki dan meratakan warna kulit.
πŸ‘‰ Green tea leaf: Antioksidan
πŸ‘‰ German Chamomile Flower/ leaf: Melegakan dan melembutkan kulit.
πŸ‘‰ Aloe Baradensis Leaf: Melembutkan dan melembapkan kulit.
πŸ‘‰ Byungpul Extract: Membaiki dan melegakan kulit.
πŸ‘‰Licorice Root: Antioksidan, melegakan dan mencerahkan kulit.
πŸ‘‰ Mulberry Root: Mencerahkan, melembapkan dan melegakan kulit.
πŸ‘‰ Artemisia Absinthium (wormwood) Extract: Anti-bakteria dan melegakan kulit


Maklumat produk

Jayeon Aloe Vera Fresh Soothing & Moisturising Gel
Saiz 300ml
Harga RM19.90

*Sesuai digunakan untuk semua jenis kulit*


Sila layari laman social seperti tertera di bawah untuk mendapatkan informasi tentang produk ini :

Instagram: @jayeoncosmetic




Friso Gold - Susu terbaik untuk simanja


Assalamualaikum... hi!

Susu formula yang bagus, jangan dilihat dari harganya. Akan tetapi kandungan yang ada di dalam susu formula tersebut. Kerana, tidak semua susu formula yang memiliki harga mahal dapat sesuai dengan si kecil. Setiap ibu bapa pasti menginginkan anaknya selalu sihat. 

Akan tetapi pemilihan susu formula juga harus diperhatikan. Ini karena pemberian susu formula yang salah dapat menyebabkan alergi, kembung perut, dan masalah kesihatan lainnya. 


Pengalaman menggunakan Friso Gold

Pengalaman yang sukar Fara lupakan adalah terpaksa memutuskan bekalan susu badan pada simanja kerana had umur yang sudah sepatutnya diberhentikan susu badan iaitu setelah umur 2 tahun. Sudah pasti Fara dan suami akan cari susu tepung yang terbaik buat simanja. 

Perkara yang selalu bermain difikiran adalah susu tepung apa yang bagus? sesuaikah untuk simanja? Banyak lagi persoalan yang tidak mampu dijawab kerana pemilihan susu tepung memainkan peranan penting untuk simanja kekal sihat dengan nutrisi yang dibekalkan oleh susu tepung tersebut.

Setelah beberapa sampel susu tepung Fara cuba pada simanja, kebanyakannya membuatkan simanja kerap kembung perut, rasa kurang enak, tidak mahu makan nasi kerana kerap minum susu sahaja dan ada ketikanya, tidak mahu langsung makan atau minum apa-apa. Kerisauan hati mula terjadi kerana risau simanja tidak memperolehi nutrien-nutrien penting untuk membantu pertumbuhan menyeluruh.

Alhamdulillah, sejak cuba simanja susu tepung Friso Gold banyak perubahan yang terjadi antaranya, simanja lebih banyak makan nasi, tidak mudah jatuh sakit, malah perkembangan simanja dari segi percakapan, perbuatan, tingkah laku turut nampak perubahan. Dalam erti kata lain, susu Friso Gold ni sesuai untuk simanja Fara



Keistimewaan Friso Gold

Badan simanja lebih kuat dari dalam kerana kandungan utama susu tepung ini membekalkan LocNutri iaitu teknologi pemprosesan yang membantu memelihara struktur asal protein susu. Selain itu, ianya juga membekalkan nutrien-nutrien penting untuk membantu pertumbuhan menyeluruh seperti vitamin D, Zink, Taurina, Selenium, DHA, dan GOS pada simanja anda

Friso Gold merupakan produk import dari Holland yang sememangnya terkenal dengan produk tenusu yang terbaik didunia. 

Friso Gold adalah jenama global dan dikenali di lebih 20 buah negara di seluruh dunia.



Penutup tin Friso Gold juga kemas dan ditutup rapi bagi memastikan kualiti susu sentiasa dalam keadaan baik tanpa sebarang kerosakan. Dilengkapi dengan tempat letak pencedok khas agar mudah untuk menyimpan penyedok selepas digunakan.


Cara penyimpanan:

Pastikan pencedok sentiasa kering dan bersih
simpan tin ditempat yang dingin dan kering sebelum dan selepas dibuka
Untuk memastikan kesegaran, gunakan kandungan tin ini dalam tempoh 4 minggu selepas dibuka.






[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di mrs.fara92@gmail.com [PENAFIAN] www.mrsfara.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.