Home My Story Travel Review Contest Parenting Tutorial

Cara Naikkan HB ketika hamil bersama Minyak Kelapa Dara

Assalamualaikum.. hi!

Perkara yang paling melemahkan semasa hamil adalah HB rendah. Kebanyakan ibu-ibu akan mengalami masalah macam ni kan?

Ada sesetengah ibu-ibu bila mengamalkan makanan yang tinggi protien seperti sayuran, ikan bilis, daging, ikan, dan sebagainya dapat menaikkan HB sehingga 14, tapi tidak semua berjaya menaikkan HB bila mengikuti tips tersebut.

Bergantung pada badan ibu-ibu juga ada yang hanya mengamalkan makan bayam, ada yang makan supplement, jambu batu, dan lain-lain lagi untuk menaikkan HB. Macam fara, paling tinggi HB adalah 11 dan paling rendah 9.9. HB yang rendah ketika hamil mengundang risiko bukan sahaja pada ibu tapi pada bayi juga!

Apakah HB Rendah / Anemia?

Anemia adalah satu situasi di mana kepekatan darah merah adalah kurang daripada biasa. Dalam istilah perubatan, ianya dikatakan sebagai kurang dari paras normal 9mg peratus hemoglobin (HB)

Punca HB Rendah

🔹Ibu kurang mengambil sumber zat besi seperti kerang dan daging
🔸Ibu yang kerap hamil
🔹 pendarahan dari faraj atau buasir
lain-lain penyakit seperti pendarahan, barah atau jangkitan kuman

Tanda-tanda Pesakit Menghidapi HB Rendah

🔹Kulitnya kelihatan pucat
🔸 Rasa mahu pitam apabila mahu bangun
🔹Rasa cepat letih dan lesu
🔸Cepat mengah
🔹Jantung cepat berdebar-debar

Akibat daripada HB Rendah

🔹Mungkin mengalami keguguran
🔸 Anak yang dilahirkan tidak cukup bulan/berat
🔹Mengalami tumpah darah ketika bersalin (paling bahaya) - boleh bawa maut
🔸Mudah mendapat penyakit lemah jantung
🔹Anak mati dalam perut


Setiap ibu pasti akan membuat apa sahaja untuk bagi yang terbaik pada anak-anak. Bila mengetahui keburukan yang akan dihadapi apabila HB terlalu rendah, sudah pasti si ibu akan mencari jalan lain untuk mencantikkan kembali HB.

Begitu juga fara, bila masuk trimester ketiga kehamilan, HB semakin menurun dan hati mula risau akan keadaan bayi dalam kandungan. Kakak ipar mastura bagi fara mencuba minyak kelapa dara untuk menaikkan HB kerana dia juga pernah mengalami masalah HB rendah dan apabila mencuba minyak kelapa dara, alhamdulillah HB kakak ipar tinggi dari biasa.

Apa khasiat Minyak Kelapa Dara nie untuk ibu hamil amalkan? Baca info dibawah :

UNTUK IBU HAMIL 

⏺ PERUT anda akan BEBAS dari STRETCH MARKS yang HODOH!
⏺ Anda akan BERSALIN dengan MUDAH & CEPAT tanpa KESAKITAN yang TERUK
⏺ Kurang risiko melahirkan bayi TAK CUKUP BULAN (pramatang)
⏺ TEKANAN DARAH & PARAS GULA anda sentiasa NORMAL
⏺ Mengelakkan bayi anda dari DEMAM KUNING
⏺ KULIT bayi anda akan CANTIK & PUTIH BERSIH
⏺ Mengurangkan MORNING SICKNESS atau ALAHAN yang teruk!
⏺ Mengurangkan SEMBELIT/ BUASIR ketika hamil
⏺ Badan akan lebih rasa BERTENAGA & RINGAN tanpa rasa lesu
⏺ Menggalakkan TUMBESARAN janin dalam kandungan
⏺Menaikkan SERI wajah ibu sepanjang kehamilan

UNTUK IBU SELEPAS BERSALIN

◽Memperbanyakkan SUSU BADAN anda!
◽ Menghilangkan STRETCH MARKS yang LAMA
◽ Menurunkan BERAT BADAN dengan meningkatkan METABOLISMA anda
◽Mengurangkan RAMBUT GUGUR selepas bersalin!
◽Mencantik dan melembapkan KULIT anda!

UNTUK BAYI ANDA

🔹Disapu pada rambut bayi anda untuk CEPAT TUMBUH & LEBAT
🔸 Menyelesaikan masalah kulit KEPALA BERKERAK
🔹Sebagai minyak URUT untuk memberi keselesaan & melembutkan kulit bayi anda
🔸Melegakan ruam-ruam seperti RUAM SUSU & RUAM LAMPIN dan juga ECZEMA


Masa kali pertama cuba minyak kelapa dara ni, rasanya agak pelik dan sedikit berbau! Memang fara tak boleh telan. Tapi paksakan diri juga minum minyak kelapa dara gara-gara nak naikkan HB kembali. Apa yang penting, kita haruslah berusaha untuk mencuba naikkan HB tidak kira apa sahaja cara.







Cara memilih Syampoo mengikut jenis Masalah Rambut






Assalamualaikum... Hi!

Faktor cuaca yang panas sering merisaukan wanita lebih-lebih lagi bagi mereka yang berhijab kerana menutup rambut sepanjang hari boleh mengakibatkan rambut mudah berminyak dan mengakibatkan kelemumur. Ketidakselesaan ini akan membuatkan individu berasa kurang keyakinan diri dan tidak selesa.

Syampu yang sesuai dengan jenis rambut adalah penting untuk memastikan rambut dan kulit kepala anda kekal sihat. Pemilihan syampu yang tepat pada kulit kepala boleh merawat masalah yang dihadapi oleh kulit kepala.

Penyelesaian masalah kulit kepala boleh dihindari jika anda mengikut tips yang diberikan dibawah. Sebagai contoh, jika anda menghadapi jenis kulit kepala berkelemumur, haruslah mencari yang jenis anti kelemumur. Jika dipakai selain dari masalah kulit kepala anda, tidak hairanlah masalah kulit kepala anda semakin teruk. Jadi, buatlah pilihan yang tepat dalam pemilihan syampu.


Terbaru!! Rangkaian Syampu Shurah menampilkan 4 set berbeza KHAS untuk Wanita Bertudung

Syampu Shurah Ariana telah diperkenalkan untuk membantu dalam penjagaan rambut wanita terutamanya wanita berhijab. Ia diperkaya dengan bahan aktif semulajadi DANDRILYS yang mampu mengurangkan kelemumur dan ia lebih efisyen berbanding molekul anti-kelemumur terkenal, Zinc Pyrithione (ZPT). Ia berupaya mengurangkan kerengsaan, ketidakselesaan akibat kegatalan dan mengawal pengeluaran minyak pada kulit kepala. Selain itu, bahan aktif Farnesol dan aroma wangian yang disertakan dengan teknologi pengurangan bau akan membuatkan rambut kekal harum dan segar sepanjang hari.

Rangkaian syampu Shurah Ariana baharu ini hadir dalam empat set berbeza untuk menangani pelbagai masalah rambut khususnya rambut wanita berhijab.


  1. Botol Pink - Lembut Dan Bersinar atau Smooth & Silky Hair, dirumuskan dengan pati buah tin dan delima yang membantu melembutkan rambut dan membersihkan kulit kepala dari kesan minyak serta kekotoran. Kandungan bahan antioksidan yang tinggi memelihara kesihatan kulit kepala walaupun berhijab sepanjang hari.


  1. Botol Hijau - Anti Kelemumur atau Anti Dandruff, diformulasi dengan bahan aktif Octopirox dan Menthol dapat mengurangkan masalah kelemumur melalui pengawalan minyak berlebihan, mengoptimumkan tahap sebum serta melindungi dari unsur-unsur luar. Kandungan menthol di dalam syampu ini juga membuatkan kulit kepala dan rambut anda kekal sihat, menawan dan segar sepanjang hari.


  1. Botol Oren- Rambut Kering & Rosak atau Dry & Damaged Hair, diadun menggunakan ekstrak minyak Argan, minyak Jojoba, Vitamin A, B5 dan E yang berupaya membekalkan nutrisi mencukupi untuk mengatasi masalah rambut kering, gugur dan bercabang sekaligus menjadikan rambut lebih lembut, subur dan bermaya. Vitamin A memberi kelembapan berkekalan kepada kulit rambut. Vitamin B5 menguatkan akar rambut supaya tidak mudah gugur, membantu mengawal kerosakan rambut akibat terdedah kepada panas dan mengurangkan masalah rambut bercabang. Vitamin E pula mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas dan membekalkan nutrisi yang mencukupi bagi mengatasi masalah rambut kering, gugur dan bercabang sekaligus menjadikan rambut anda tampil lebih lembut, subur dan bermaya.


  1. Botol Biru - Kawalan Rambut Gugur atau Hair Fall Control diperkaya dengan protein dan minyak zaitun untuk menguatkan, memperbaiki serta melindungi rambut agar sentiasa lembut dan sihat. Kandungan minyak zaitun membantu mengawal kesan anti radang pada kulit kepala. Bahan anti oksidan pula menyubur dan menguatkan akar rambut serta mengurangkan kelemumur.



Seleksi syampu Shurah Ariana boleh didapati di  :

pasaraya dan farmasi utama seluruh negara 
RM12.30 untuk 330ml 
RM7.90 untuk 170ml


Untuk maklumat lanjut mengenai produk Shurah dan rangkaian Shurah Pencerah, anda boleh layari:

Facebook Shurah Malaysia : https://www.facebook.com/ShurahMalaysia/

Instagram : https://www.instagram.com/shurahmalaysia/

Untuk pembelian di dalam talian: http://www.jetaine.com/shop/



Klinik Azimah - Scan 2D/3D/4D baby termurah di Shah Alam


Assalamualaikum.. hi!

Klinik Azimah baru beroperasi pada julai 2017 tengah buat promosi scan baby 2D/3D/4D pada harga yang sangat murah dan berbaloi. 

Kandungan yang sesuai buat scan jantina, details scan etc, bila dah masuk 25 minggu keatas waktu ni paling sesuai sebab keadaan baby dah jelas untuk lihat.




Promosi Scan Harga :

2D Rm45
3D/4D Rm75

Consultation fee Rm 20

Untuk scan 3D/4D kalau bayi menyorokkan muka anda tidak akan dicaj harga 3D. Hanya dikira harga untuk 2D sahaja. Alhamdulillah, tadi fara dapat lihat jantina bayi dengan jelas. Lega hati bila sudah tahu jantina bayi. Senang nak prepare kelengkapan bayi. Sempat juga tadi buat scan 3D tapi baby tak bagi lihat muka. Hampir 30 minit sesi memujuk nak lihat muka tidak berhasil. Pemalu sangat bayi fara yang ni. Hehe Its okay baby, mommy tahu awak ikot muka siapa. 😀

Doktor Azimah sangat mesra dan peramah orangnya. Seorang yang sentiasa tersenyum. Layanan dari kaunter juga tip top. Sangat rekemen bagi ibu-ibu yang tengah cari klinik scan baby, datang kesini untuk cuba! 


Lokasi Klinik Azimah :
No. 9-1, Jalan Pegaga B U12/B, Desa Alam 40170 Shah Alam Selangor

Waze :
Klinik Azimah

Untuk booking sila contact :
Klinik Azimah :  019-3241986

Promosi scan baby valid sehingga hujung Julai 2017 sahaja. Perlu diingatkan, jika anda ingin kesini perlu membuat temujanji dahulu sebab takut full booking. Cubalah buat tempahan sementara promosi bulan Julai masih ada. Mana tahu dapat harga yang murah. 






Cara bagi makeup tahan lama walaupun berpeluh -Tips MUA





Assalamualaikum... Hi!

Apabila kerap melakukan aktiviti diluar membuatkan makeup cepat luntur dan sudah pasti kene 'touch up' semula makeup untuk tampil cantik sentiasa. 

Walaupun anda menggunakan makeup jenis long-lasting atau waterproof, jika anda seorang yang aktif diluar tetap membuatkan makeup menjadi luntur. Skill dan cara pemakaian makeup perlu betul agar makeup anda jadi lebih tahan lama.

Langkah Penjagaan Muka yang Betul :

🔹Cara mudah untuk pastikan makeup anda lebih tahan lama adalah dengan menjaga muka terlebih dahulu. Pastikan anda menggunakan pencuci makeup jenis 'remover' setiap kali menanggalkan makeup kemudian baru cuci muka dengan 'cleanser' 

🔸Pastikan dalam seminggu dua atau tiga kali anda memakai srcub dan peeling untuk membuang sel kulit mati pada muka

🔹Elakkan dari menggunakan moisturiser di bahagian zone T kerana ianya tempat yang paling awal mengeluarkan minyak pada muka. Sapu nipis sahaja sudah mencukupi.

🔸Primer sangat penting kerana fungsi utamanya menutup liang roma yang terbuka dan mengelakkan dari wajah berminyak.

🔹Serum pula sebagai booster menjadikan kulit muka nampak cantik dan bersih flawless.


Telah menjadi trending bila sudah bermakeup pasti setiap wanita inginkan makeup tersebut tahan lama tanpa kesan bercapuk. Memang sukar nak buat makeup tahan lama jika anda tiada skill seperti Mak andam atau make up artist (MUA)

Tapi tak salah jika anda tahu cara makeup yang betul pasti makeup jadi tahan lebih lama tidak kisah samada makeup tebal atau nipis. 

Cara bagi makeup tahan lama walaupun berpeluh -Tips MUA

Ramai makeup artist (MUA) Malaysia hanya menggunakan serum ini untuk menampakkan makeup lebih tahan lama dan flawless. Selain menggunakan serum untuk mengekalkan makeup yang tahan lama, ianya juga dapat memperbaiki kulit wajah agar tampak lebih bersih dan sihat!

Sentiasa bersolek untuk nampak cantik? Kini tidak lagi, dengan adanya serum viral ini semua wanita boleh tampil cantik kerana hanya memakai serum ini sahaja anda tetap boleh nampak cantik walaupun tanpa makeup.

Keistimewaan serum ini menjadi pilihan utama bagi kaum hawa yang mementingkan kecantikkan walaupun tanpa bermakeup ianya membuatkan kulit menjadi glowing sepanjang hari. Boleh dikatakan, serum ajaib ini mampu membuatkan wajah seperti cucuk vitamin c!

Kelebihan serum yang ramai tidak tahu ianya berfungsi menjadikan kulit lebih sihat dari dalam kerana setiap serum mengandungi vitamin yang diperlukan pada wajah. Fungsi lain serum adalah, ianya mampu menyelesaikan masalah kulit berminyak, jerawat, dan menjadikan makeup lebih glowing serta tahan lama

Sejak kehadiran serum ini, kaum hawa tetap boleh tampil cantik walaupun tanpa makeup. Impian setiap wanita mendambakan kulit glowing telah dibuktikan oleh serum ini. Kini, semua wanita boleh cantik dan mendapat kulit muka yang bersih dan sihat.


SERUM WOWSKIN

Serum yang diperkatakan adalah Serum WOWSKIN mendapat sambutan yang hangat kerana kehebatan setiap titisan serumnya, membuatkan kulit muka glowing dan berseri dari dalam.

Khasiat serum ini dilengkapi dengan vitamin A, B3, C, D dan juga vitamin E. Tidak hairanlah jika ianya menjadi perbualan orang ramai kerana khasiatnya dalam memperbaiki kulit ternyata berkesan! 

Cara memakai serum wowskin

2 langkah mudah untuk mengekalkan kulit muka nampak lebih glowing  setiap masa.

Day serum
(Vitamin B3,C & E)

Amalkan day serum setiap kali pada waktu pagi sebelum anda keluar rumah.

Night serum
(Vitamin A & D)

Pada waktu malam pula, gunakan night serum sebelum tidur.



KENAPA PERLU ASINGKAN SIANG & MALAM?

Ini kerana vitamin B3, C & E lebih diperlukan pada waktu siang dimana ada sinaran cahaya matahari. Dan vitamin A & D lebih sesuai dijadikan rutin pada waktu malam ketika anda sedang berehat dan tidak berada di persekitaran panas terik.

Kebanyakan serum yang ada dipasaran hanya guna sejenis sahaja bukan? Tapi berbeza dengan serum wowskin mempunyai 2 botol serum yang perlu pakai pada waktu siang dan malam.



Kelebihan serum WOWSKIN

Ada 5 jenis vitamin yang direkomen oleh pakar kulit.
Ada 11 bahan booster untuk tingkatkan keberkesanan.
Dibahagikan siang dan malam mengikut sifat vitamin.
Lengkap 2 botol dalam 1 set.
Tidak berminyak dan cepat menyerap.


Mengandungi BAHAN BOOSTER untuk tingkatkan keberkesanan serum

Bila sebut tentang booster ramai sudah tahu ianya berfungsi sebagai percepatkan kesan sesuatu bahan kepada wajah. Serum wowskin juga mempunyai booster dan ianya selamat digunakan tanpa kesan sampingan. Antara bahan yang digunakan sebagai booster adalah untuk melembapkan, menegangkan, menggebukan, menghilangakan keradangan pada kulit, anti penuaan, sesuai untuk kulit sensitif dan banyak lagi! Kesemua ini ada didalam serum wowskin sememangnya bagus dan tiada pada serum jenama lain.

Jika serum yang biasa dipasaran hanya fokus pada kelembapan wajah, tapi serum wowskin berbeza ia seolah memahami kehendak wanita yang suka akan sesuatu produk yang boleh memperbaiki kulit muka disamping menjadikan makeup lebih tahan lama. Ramai Make up artist (MUA) menggunakan serum wowskin dan inilah rahsia terbesar mereka mencantikkan si pemakai agar tampil berseri selepas make up dan tahan lama!




Cara Order:

Hubungi 010-3130631 atau

Layari laman sesawang wowskin :


Nama Pengasas : 
Muhammad Zukermi Bin Edi (Facebook)




Serlahkan kecantikan mata bersama Contact lens Barbie Eyesland


Assalamualaikum... Hi!

Contact lens dari barbieeyesland.my memudahkan fara untuk mencari pelbagai jenis lens, saiz, dan power lens pada 1 tempat. Kalau dulu agak sukar nak dapatkan contact lens sebab banyak yang out of stok atau ditipu peniaga, sekarang fara hanya perlu pergi ke website tersebut dan pilih apa sahaja  lens yang fara gemar.

Penghantaran dari barbieeyesland juga sangat pantas didatangi dengan kotak bungkusan yang selamat dan kemas. Setiap lens yang fara beli diberi percuma tempat simpanan lens yang bentuknya diberi secara random.




Top seller contact lens barbieeyesland.my








3 lens diatas yang fara beli di barbieeyesland.my. Rambang mata masa nak buat pemilihan lens. Kesemuanya sangat cantik dan berbeza dari selalu yang fara pakai. Fara suka lens jenis terang sebab bila photoshoot bentuk mata lebih nampak jelas dan terserlah.


Oh ye, di Barbie Eyesland, setiap produk yang dijual adalah 100% asli disamping perkhidmatan berkualiti tinggi dan barangan asal adalah keutamaan barbieeyesland.

Contoh fara pakai jenis  OH MY HONEY GREY


Harga yang rendah dengan banyak tawaran hebat untuk setiap pelanggannya. Hanya RM25 sahaja dan kos penghantaran adalah percuma di seluruh Malaysia dan juga Singapura


Website:


Facebook Page:




Instagram:

Wechat/Whatsapp:
011-33333010







Facebook Temporarily Locked -HELP!!



Assalamualaikum.. hi!

Secara tiba-tiba petang tadi Facebook account fara ter'logout' sendiri. Bila nak login kembali tup2 account temporarily locked! 

Banyak kali login tak berjaya. Tukar password pon tak berjaya jugak nak bukak facebook. Dengar cerita ramai jugak yang kene macam ni. Betol ke?


Letih tangan dan mata dok cuba betolkan facebook. Ade sesiapa yang terkena macam ni boleh share apa yang perlu dilakukan agar dapat kembalikan facebook seperti biasa?

Mohon bantuan :')




Tasney Catering & Kambing Golek Murah Berbaloi-baloi


Assalamualaikum....

Masih mencari katering yang menawarkan harga yang murah serta pakej yang menarik? Anda harus mencuba servis dari Tasney Catering & Kambing Golek. Kenapa? Servis katering dan kambing goleknya terkenal di sekitar Selangor dan juga Kuala Lumpur (KL)

Harga Kambing Golek :

kambing golek biasa RM 900
kambing golek aqiqah RM 1350

Jika memerlukan khidmat katering juga ada disediakan tidak kira untuk majlis apa sahaja seperti majlis aqiqah, kerja kahwin, open house, birthday party, dan sebagainya, Tasney Catering & Kambing Golek sedia membantu anda menjamu tetamu dengan keenakan makanannya yang sedap. 













Untuk Tempahan Sila Hubungi :

+60122677329
+60122398586

Facebook page :
https://www.facebook.com/tasneycatering/




Althea Turn 2 - unboxing birthday box party



Assalamualaikum... Hai!

Saengil chukahamnida Althea.kr 🎈🎂 just turn 2 this year. Baru 2 tahun althea.kr tapi dah jadi website favourite kebanyakkan pengguna kosmetik  atau k-beauty.

Kali ke-3 fara beli barang di althea.kr tidak pernah mengecewakan dengan servis penghantaran yang cepat dan bungkusan kotak yang comel ditutup kemas dan rapi. Setakat ni, fara tidak pernah menerima bungkusan yang rosak,kemek atau keadaan barang yang pecah. Sangat berpuas hati shopping di althea.kr

Unboxing birthday box : 
Kali ni, dapat banyak freegift dari althea.kr macam tak percaya althea punya birthday tapi fara pula yang menerima pelbagai gift darinya.

Boleh dikatakan, koleksi barang makeup yang fara guna merupakan dari althea.kr. Paling suka dengan lipbalm jenama a concept sebab nampak lembut dan  tahan lama bila pakai. 

Antara barang lain :







Dapatkan birthday box dan hadiah lumayan sempena Birthday shout out di Althea.kr


🔹Althea Birthday Sale

🔸Birthday Giveaway (Free Beauty Products for shoppers to add into cart)

🔹Althea Birthday Goodies (Limited Edition Box + DIY Bday Kit + Sample Pack)

🔸FLY ME TO KOREA for TWO!

Contests to win prizes
Terms & conditions apply, more info on www.althea.kr


Althea turn 2 : 

Happy birthday Althea.kr wish you will be a top korean beauty forever! 

Saranghae!! 💋



Cara melatih anak buang air kecil/besar seawal 3 tahun

Assalamualaikum.. hai

Nak share pengalamam diri sendiri latih anak berusia 3 tahun buang air kecil/besar ke tandas. Walaupon dah banyak share tips kat google, fara tetap nak share cara fara latih anak. Hehe

Masa aimi usia 2 tahun setengah fara ade melatihnya buang air ke toilet tapi fara tidak dapat meneruskan kerana faktor "tidak kental"  dan kekangan masa untuk melatih aimi.

Bila aimi masuk 3 tahun dan fara pula sedang mengandung, masa untuk bersama aimi lebih banyak dan fara amik peluang ini untuk melatihnya ke toilet. Fara plan sebelum adik aimi lahir, aimi dah bebas dan mengerti untuk ke toilet apabila perlu. Disini, fara dapat menjimatkan kos pampers dan beri tumpuan pada kos barangan adik aimi pula.


Hari pertama 

Sebelum hari fara melatih aimi buang air kecil/besar, fara mandikan dia dan menyuruh ambil pakaian dan pampers sendiri. Aimi terkejot sebab pampers tinggal sekeping sahaja. Fara pon kata pada aimi " macam mana ni aimi? Pampers dah habis, esok aimi boleh tak kencing kat toilet? " Aimi hanya angguk faham dan berkata "okay mommy" . Padahal pampers dia awal-awal fara dah sorokkan dalam almari sebab memang dah tekad nak ajar juga buang air di toilet. Hahaha mommy jahat!

Plan berjaya bila keesokan harinya selepas mandi aimi hanya ambil baju dan seluar sahaja. Fara buat-buat tanya pampers mana aimi? Dia cuma jawap "habis mommy" dalam hati fara tidak sangka dia ingat apa yang fara pesan malam tu. Fara layan dia 24 jam dan selalu bertanya "nak kencing tak aimi?" Dan tiap kali bermain dengan aimi fara akan tanya "nak kencing bagitahu ye, nanti mommy bawa ke toilet".

Tipulah kalau terus berjaya kan? Aimi ade terkucil dalam seluar kemudian baru die ajak ke toilet. Dan selepas perkara terkucil dalam seluar berlaku, bila mahu buang air aimi terus ajak fara ke toilet. Kalau die lupa fara akan ingatkan dan ajak ketoilet untuk buang air walapon aimi kata tak mahu kencing. Sampai waktu malam sebelum tidur, aimi sentiasa ingat dan akan ketoilet untuk buang air. Alhamdulillah, Cuma waktu tidur malam fara akan pakaikan aimi pampers.


Hari kedua

Aimi seakan lupa apa yang dilatih semalam dan terkucil dalam seluar tanpa berkata apa-apa. Bila fara perasan, fara ajak ke toilet untuk cuci dan ingatkan kembali untuk kencing di toilet.

Seperti biasa, ada kalanya aimi akan terkucil di seluar dan ada masa dia akan mengajak fara ke toilet. Hati memang kena tabah sebab bila kita tanya "nak kencing x?" Die jawab "x" dan kemudian die kencing dalam seluar. Jangan sesekali marah dan muka wajib senyum melayan. Waktu malam untuk tidur tetap fara pakaikan pampers.



Hari ketiga

Hari ketiga agak mencabar sebab masih musim Raya. Ikutkan hati nak pakaikan pampers takut aimi terkucil rumah orang susah pulak. Teruskan juga seperti hari sebelumnya. Tiap sejam fara bawa aimi ke toilet paksa buang air. Alhamdulillah, aimi berjaya buang air di toilet tanpa terkucil dalam seluar.

Bila aimi minum susu kemudian tidur siang, waktu ni agak sukar sebab dia akan berontak bila dikacau tidur. Nak tak nak kene kejutkan juga ajak buang air. Aimi lulus dengan cemerlang pada hari ke3 tanpa terkucil dalam seluar sepanjang hari. Keeseokan hari dan seterusnya pula, aimi dah mengerti untuk ketoilet.

Tiap kali keluar berjalan dah tak risau sebab aimi akan minta ke toilet sendiri dan kadang kala fara akan ajak aimi ketoilet.


Cara melatih anak bebas pampers

➡ Jangan marah
➡ Sentiasa ingatkan ketoilet setiap 15 minit, kemudian 30 minit dan seterusnya
➡ Bila anak kencing dalam seluar, suruh anak kencing lagi sekali walapon tiada apa yang keluar dan cuci seperti biasa.
➡ Puji setiap kali anak ke toilet.
➡ Mommy perlu fokus melatih anak (hp sila letak ketepi)
➡ Buat aktiviti bersama anak seperti mewarna, bermain bola, main puzzle dan etc, perkara ni boleh melatih anak bermain sambil ingat dia perlu ketoilet bila perlu.

Fara banyak habiskan masa buat aktiviti dengan aimi dan tiap kali habis 1 aktiviti, fara akan mengajak aimi untuk ketoilet. Sebagai reward, fara akan puji dan sambung bermain mainan kesukaan dia bersama.

Alhamdulillah, syukur sebab aimi sangat memahami dan cepat belajar sesuatu perkara. U did a good job sayang.

With love,
Mommy aimi.







PAPPA DELIVERY | Servis Penghantaran Makanan Dalam Talian yang Pantas |




Pappa Delivery Menawarkan Penghantaran Yang Cepat dan Sedap

Tempahan makanan dalam talian kini menjadi trend di seluruh dunia. PappaDelivery juga turut menawarkan khidmat makanan dalam talian untuk memastikan pelanggannya mendapat kepuasan dalam setiap menunya.

Pappa Delivery merupakan makanan berkualiti restoran yang menawarkan penghantaran terus ke depan pintu rumah dimana sahaja anda berada. Jika anda terlalu sibuk dengan urusan kerja di pejabat buat pesanan terus melalui website Pappa Delivery dan ia akan menghantar terus ke tempat anda.

Keistimewaan Pappa Delivery kepada anda :

🔹Bila kesuntukkan masa untuk memasak dirumah, PappaDelivery boleh menghantar makanan idaman anda seperti western atau tradisional terus dirumah

🔸Cuaca tidak mengizinkan anda keluar makan? PappaDelivery sentiasa menghantar makanan tidak kira cuaca hujan atau panas.

🔹Tiada masa untuk keluar makan ketika bekerja? PappaDelivery akan menghantar makanan terus ke tempat kerja anda

🔸Dengan perkhidmatan penghantaran makanan PappaDelivery, anda boleh mendapatkan hidangan yang sempurna untuk banyak tempahan

🔸Pappa Delivery menjanjikan untuk tiba dalam masa sejam selepas pengesahan pesanan, dengan penghantaran terakhir berlaku pada pukul 9 malam hingga 10 malam. Pilihan Pra-Pesanan juga boleh didapati sehingga 7 hari lebih awal.

Satu lagi kemudahan ialah anda tidak perlu bercakap dengan seseorang apabila anda memesan makanan dalam talian. Hanya log masuk ke laman web PappaDelivery, cari lokasi anda, lihat menu, letakkan pesanan anda, dan tunggu makanan disampaikan. Segalanya dihujung jari.

Untuk memudahkan setiap pelanggan membuat tempahan dalam talian, Pappa Delivery menawarkan menu dari 6 jenis kategori bagi memudahkan pemilihan.

Harga dan servis penghantaran juga sangat murah dan berbaloi.

Antara menu tersebut :

Kategori Nasi : 













Kategori Mi :









Kategori Roti : 






Kategori makanan Ringan : 



Cara membuat tempahan di Pappa Delivery 

Pilih dari enam kategori :

Nasi
Hidangan Barat
Mi
Makanan ringan
Roti bakar
Minuman

Sebagai contoh, jika anda ingin makan makanan jenis nasi dalam menu PappaDelivery, segala senarai klasik seperti Nasi Lemak dengan Ayam Kari, Manis dan Spicy Sotong, akan muncul di situ dan pilihan lain seperti vegetarian (ditandakan dengan simbol daun hijau).

Kawasan Penghantaran Pappa Delivery : 

🔹Ampang 
🔸Jalan Ipoh / Sentul 
🔹Setapak 
🔸Sri Petaling / Bukit Jalil 
🔹Kepong / Jinjang 
🔸Bangsar 
🔹Ara Damansara 
🔸Kota Damansara 
🔹Batu Caves 
🔸Gombak 
🔹Selayang 
🔸Damansara 
🔹Petaling Jaya 
🔸Bandar Utama 
🔹Sg. Buloh 
🔸Cheras



ESHOP 

1) PAPPARICH COFFEE 

Hidangan asli Malaysia tidak akan lengkap tanpa secawan kopi. Kopi PappaRich kini boleh dinikmati di PappaDelivery dan anda boleh menikmati keenakan rasa kopi yang lazat setiap hari.

Selain makanan PappaRich, pelanggan kini boleh membeli kopi segera PappaRich dari PappaDelivery. Pappa Delivery  menawarkan Penghantaran Percuma ke Malaysia Barat untuk pesanan kopi.

2) CAT & THE FIDDLE CHEESECAKE 

Cat & the Fiddle adalah kedai cheesecake pakar dalam talian yang pertama di Singapura oleh Chef Daniel Tay, nama terkenal dalam pencuci mulut mewah Singapura, dan kini di Kuala Lumpur!

PappaDelivery turut menyediakan menu ini dan penghantaran adalah percuma di sekitar Lembah Klang.





Harga penghantaran minimum ialah RM15 termasuk Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST). Kos penghantaran adalah RM5 setiap pesanan.

Pappa Delivery sedang menjalankan promosi di mana pelanggan boleh menikmati penghantaran percuma dengan pesanan minimum RM30 dan ke atas.

PappaDelivery Halal disahkan kepada piawaian tertinggi oleh Jabatan Pembangunan Islam Malaysia (JAKIM).

Setiap bahan dari PappaRich adalah makanan yang sihat dan segar yang memenuhi apa sahaja yang anda inginkan. PappaDelivery mempunyai menu yang luas yang tidak akan mengecewakan.


Website :
https://pappadelivery.my






[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di mrs.fara92@gmail.com [PENAFIAN] www.mrsfara.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.