Home My Story Travel Review Contest Parenting Tutorial

Cerita Ringkas Nusaibah Binti Ka’ab radhiyallahu anha

WANITA YANG KEMATIANNYA DISAMBUT OLEH PARA MALAIKAT

Kisah ini mungkin telah sering kita dengar. Namun, sekadar mengingatkan kembali tentang perjuangan wanita mulia ini. Semoga dapat mengembalikan ghairah kita untuk juga mampu meneladani beliau, wanita yang " berhati waja "


Nusaibah Binti Ka’ab radhiyallahu anha, namanya tercatat dalam tinta emas penuh kemuliaan. Bahkan kematiannya mengundang ribuan malaikat untuk menyambutnya.

Hari itu Nusaibah sedang berada di dapur. Suaminya, Said sedang beristirehat di bilik tempat tidur. Tiba-tiba terdengar suara gemuruh bagaikan gunung-gunung batu yang runtuh. Nusaibah meneka, itu pasti tentera musuh. Memang, beberapa hari ini ketegangan memuncak di kawasan Gunung Uhud. Dengan bergegas, Nusaibah meninggalkan apa yang sedang dilakukannya dan masuk ke bilik. Suaminya yang sedang tertidur dengan halus dan lembut dikejutkannya.

“Suamiku tersayang”, Nusaibah berkata: “Aku mendengar pekik suara menuju ke Uhud. Mungkin orang-orang kafir telah menyerang.”

Said yang masih belum sedar sepenuhnya, tersentak. Dia menyesal mengapa bukan dia yang mendengar suara itu. Malah isterinya. Dia segera bangun dan mengenakan pakaian perangnya. Sewaktu dia menyiapkan kuda, Nusaibah menghampiri. Dia memberi sebilah pedang kepada Said.

“Suamiku, bawalah pedang ini. Jangan pulang sebelum menang.”

Said memandang wajah isterinya. Setelah mendengar perkataannya itu, tak pernah ada keraguan padanya untuk pergi ke medan perang. Dengan gagah dinaikinya kuda itu, lalu terdengarlah derap suara langkah kuda menuju ke utara. Said langsung terjun ke tengah medan pertempuran yang sedang berkecamuk. Di satu sudut yang lain, Rasulullah melihatnya dan tersenyum kepadanya. Senyum yang tulus itu semakin mengobarkan keberanian Said.

Di rumah, Nusaibah duduk dengan gelisah. Kedua anaknya, Amar yang baru berusia 15 tahun dan Saad yang dua tahun lebih muda, memperhatikan ibunya dengan pandangan cemas. Ketika itulah tiba-tiba muncul seorang penunggang kuda yang nampaknya sangat gugup.

“Ibu, salam dari Rasulullah,” berkata si penunggang kuda, “Suami Ibu, Said baru sahaja gugur di medan perang. Beliau syahid…”

Nusaibah tertunduk sebentar.

“Inna lillah…..” ucapnya,
“Suamiku telah menang perang. Terima kasih, ya Allah.”

Setelah pemberi khabar itu meninggalkan tempat, Nusaibah memanggil Amar. Ia tersenyum kepadanya di tengah tangis yang tertahan,

“Amar, kau lihat Ibu menangis?.. Ini bukan air mata sedih mendengar ayahmu telah Syahid. Aku sedih kerana tidak memiliki apa-apa lagi untuk diberikan sebagai para pejuang Nabi. Mahukah engkau melihat ibumu bahagia?”

Amar mengangguk. Hatinya berdebar-debar.

*“Ambillah kuda di kandang dan bawalah tombak. Bertempurlah bersama Nabi hingga kaum kafir terhapus.”

Mata Amar bersinar-sinar. “Terima kasih Ibu. Inilah yang aku tunggu sejak dari tadi. Aku ragu, seandainya Ibu tidak memberi peluang kepadaku untuk membela agama Allah.”

Putera Nusaibah yang berbadan kurus itu pun terus menderapkan kudanya mengikut jejak sang ayah. Tidak terlihat ketakutan sedikit pun dalam wajahnya. Di hadapan Rasulullah, ia memperkenalkan diri.

“Ya Rasulullah, aku Amar bin Said. Aku datang untuk menggantikan ayahku yang telah gugur.”

Rasul dengan terharu memeluk anak muda itu. “Engkau adalah pemuda Islam yang sejati, Amar. Allah memberkatimu….”

Hari itu pertempuran berlalu cepat. Pertumpahan darah berlangsung hingga petang. Pagi-pagi seorang utusan pasukan Islam berangkat dari perkemahan di medan tempur, mereka menuju ke rumah Nusaibah.

Setibanya di sana, wanita yang tabah itu sedang termangu-mangu menunggu berita, “Ada khabar.. apakah gerangan?..” serunya gemetar ketika sang utusan belum lagi membuka suaranya, “Apakah anakku gugur?..”

Utusan itu menunduk sedih, “Betul….”

“Inna lillah….” Nusaibah bergumam kecil. Ia menangis.
“Kau berduka, ya Ummu Amar?..”

Nusaibah menggeleng kecil. “Tidak, aku gembira. Hanya aku sedih, siapa lagi yang akan kuberangkatkan?.. Saad masih kanak-kanak.”

Mendengar itu, Saad yang sedang berada tepat di samping ibunya, menyela, “Ibu, jangan remehkan aku. Jika engkau izinkan, akan aku tunjukkan bahawa Saad adalah putera seorang ayah yang gagah berani.”

Nusaibah terperanjat. Ia memandang puteranya. “Kau tidak takut, nak?..”

Saad yang sudah meloncat ke atas kudanya menggeleng, yakin. Sebuah senyum terhias di wajahnya. Ketika Nusaibah dengan besar hati melambaikan tangannya, Saad hilang bersama utusan tentera itu.

Di arena pertempuran, Saad betul-betul menunjukkan kemampuannya. Pemuda berusia 13 tahun itu telah banyak menghempaskan nyawa orang kafir. Hingga akhirnya tibalah saat itu, yakni ketika sebilah anak panah menancap di dadanya. Saad tersungkur mencium bumi dan menyerukan, “Allahu Akbar!..”

Kembali Rasulullah memberangkatkan utusan ke rumah Nusaibah.

Mendengar berita kematian itu, Nusaibah meremang bulu tengkuknya.

“Wahai utusan,” ujarnya, “Kau saksikan sendiri aku sudah tidak memiliki apa-apa lagi. Hanya masih tersisa diriku yang tua ini. Untuk itu izinkanlah aku ikut bersamamu ke medan perang.”

Sang utusan mengerutkan keningnya, lalu berkata:

“Tapi engkau wanita, ya Ibu….”

Nusaibah tersinggung: “Engkau meremehkan aku kerana aku wanita?.. Apakah wanita tidak ingin pula masuk ke Syurga melalui jihad?..”

Nusaibah tidak menunggu jawapan dari utusan tersebut. Ia bergegas menghadap Rasulullah dengan menunggang kuda yang ada.

Tiba di sana, Rasulullah mendengarkan semua perkataan Nusaibah. Setelah itu, Rasulullah pun berkata dengan senyum.

“Nusaibah yang dimuliakan Allah. Belum masanya wanita mengangkat senjata. Untuk sementara engkau kumpulkan saja ubat-ubatan dan rawatlah tentera kita yang luka-luka. Pahalanya sama dengan yang bertempur.”

Mendengar penjelasan Nabi demikian, Nusaibah pun segera mengambil ubat-ubatan dan berangkatlah ke tengah pasukan yang sedang bertempur.

Dirawatnya mereka yang mengalami luka-luka dengan cermat. Pada suatu saat, ketika ia sedang menunduk dan memberi minum seorang prajurit muda yang luka-luka, tiba-tiba rambutnya terkena percikan darah. Nusaibah lalu memandang. Ternyata kepala seorang tentara Islam tergolek, tewas terbabat oleh senjata orang kafir.

Timbul kemarahan Nusaibah menyaksikan kekejaman ini.

Apalagi ketika dilihatnya Rasulullah terjatuh dari kudanya akibat keningnya terkena anak panah musuh. Nusaibah tidak dapat menahan diri lagi, menyaksikan hal itu.

Ia bangkit dengan gagah berani. Diambilnya pedang perajurit yang tewas itu.

Dinaiki kudanya.

Lantas bagaikan singa betina, ia mengamuk.

Ramai musuh yang kelam kabut menghindarkan diri darinya. Puluhan jiwa orang kafir pun tumbang.


Hingga pada suatu waktu ada seorang kafir yang mengendap dari arah belakang, dan langsung menebas putus lengan kirinya. Nusaibah pun terjatuh, terinjak-injak oleh kuda. Peperangan terus berjalan. Medan pertempuran makin menjauh, sehingga tubuh Nusaibah menahan sakit sendirian tanpa ada bantuan

Tiba-tiba Ibnu Mas’ud menunggang kudanya, mengawasi kalau-kalau ada orang yang boleh ditolongnya. Sahabat itu, apabila melihat ada tubuh yang bergerak-gerak dengan susah payah dikejauhan, dia segera mendekatinya. Dipercikannya air ke muka tubuh itu.

Akhirnya Ibnu Mas’ud mengenalinya, “Isteri Said-kah engkau?..”

Nusaibah memperhatikan penolongnya. Lalu bertanya, “Bagaimana dengan Rasulullah?.. Selamatkah baginda?..”

“Baginda Rasulullah tidak kurang suatu apapun…”
“Engkau Ibnu Mas’ud, bukan?.. Pinjamkan kuda dan senjatamu kepadaku….”
“Engkau masih terluka parah, Nusaibah….”
“Engkau mahu menghalangi aku untuk membela Rasulullah?..”

Terpaksa Ibnu Mas’ud menyerahkan kuda dan senjatanya. Dengan susah payah, Nusaibah menaiki kuda itu, lalu menderapkannya menuju ke medan pertempuran. Ramai musuh yang ditumbangkannya. Namun kerana tangannya sudah putus , akhirnya terputus juga lehernya dipenggal musuh.

Gugurlah wanita perkasa itu di atas pasir. Darahnya membasahi tanah yang dicintainya.

Tiba-tiba langit berubah mendung, hitam kelabu. Padahal tadinya langit tampak cerah dan terang benderang. Pertempuran terhenti sejenak.

Rasul kemudian berkata kepada para sahabatnya:

“Kalian lihat langit tiba-tiba menghitam bukan?.. Itu adalah bayangan para malaikat yang beribu-ribu jumlahnya. Mereka berduyun-duyun menyambut kedatangan Nusaibah, wanita yang perkasa.”

Subhanallah..
Allahu Akbar..
Allahu Akbar..
Allahu Akbar..

Tanpa pejuang sejati seperti dia, mustahil agama Islam boleh sampai dengan damai kepada kita yang hidup di zaman sekarang.

Semoga Allah ‘Azza Wa Jalla menempatkan mereka, dan kita semua di Syurga-Nya disamping Rasulullah SAW.

Apa yang telah kita perbuat untuk menegakkan Dienullah Islam ?



Tempat Makan Steamboat Terbaik Di Shah Alam | D'Kayangan Steamboat BBQ Buffet

Assalamualaikum.. hi korang!

Sebut je steamboat mesti terbayang makan sampai puas kan? Bagi Penggemar steamboat macam Fara pasti mencari kelainan steamboat yang ditawarkan. Jadi hari ni, rasa nak suggest satu tempat makan yang sesuai untuk pergi bersama keluarga. Bagi yang mencari Restaurant Steamboat terbaik di Shah Alam, korang kena cuba sendiri steamboat di D'Kayangan Steamboat BBQ Buffet. Di sini pelbagai aneka jenis bebola wajib cuba tak lupa juga ayam dan daging yang boleh digrill. Bertambah sedap apabila makan beramai-ramai bersama keluarga tercinta!


Pertama kali jejak di D'Kayangan Steamboat BBQ Buffet dah rasa terpukau dengan dekorasi tempat ini. Walaupun agak sukar dicari kerana lokasinya yang terletak di Sri Acapella Service Apartment bukanlah halangan untuk Fara mencuba. Settingkan aplikasi waza "D'Kayangan Steamboat BBQ Buffet" inshaAllah jumpa.

Fara tertarik dengan dekorasi D'Kayangan Steamboat BBQ Buffet yang dihiasi dengan puluhan lampu jenis mentol begitu menaikkan seri restaurant ini. Susun atur makanan  juga memudahkan pelanggan untuk memilih dan mengambil mengikut citarasa.


Jadi, ruangan seperti gambar diatas inilah pelanggan akan mengambil segala menu yang ada. Untuk makluman, Steamboat BBQ Buffet D’Kayangan menawarkan lebih 150 jenis hidangan bagi pengunjung setiap hari. Dengan ruang makan yang santai, restoran ini boleh menampung sehingga 600 orang dalam satu masa iaitu seramai 200 orang dibahagian dalam dan 400 orang di bahagian ruang terbuka. Terdapat juga kemudahan seperti surau perempuan dan lelaki yang selesa dan juga tempat letak kereta yang luas. Pendek kata, semua ada di sini berbanding dengan restoran steamboat yang lain.




Bagi Fara, kelainan yang dibawa oleh D'Kayangan Steamboat BBQ Buffet terletak pada sos steamboatnya. Sekali cuba pasti nak cuba lagi keenakan sos steamboat disini. Tambahan, hidangan steamboat disini sedap, murah dan banyak! 

Beberapa menu yang menarik juga ditambah di dalam buffet seperti, hirisan ikan segar bersama sos Air Asam, Ikan Pari Assam Nyonya yang diperap didalam kertas aluminium, Kepak Ayam BBQ dan juga 12 jenis ais krim termasuk perisa Oreo dan Mint sebagai pencuci mulut. Yang paling terbaru, ada juga menu tenpayaki dekat sini. Pada yang suka makan teppanyaki boleh cuba makan dekat sini specialnye dimasak secara panas-panas ayam, daging dan sayuran semua segar .


Mengenai kuah pula, D'Kayangan Steamboat BBQ Buffet mempunyai dua pilihan kuah, iaitu tomyam dan sup. Fara pilih kuah sup sebab nak bagi anak-anak makan sekali. Selain pilihan untuk steamboat, anda juga boleh menggril pelbagai jenis protein mentah seperti ayam, daging dan makanan laut. Yang pasti, semuanya sudah diperap dengan rempah istimewa dan rasanya juga sedap.

Pilihan yang Fara ambil tentunya udang besar, kupang, kepah, kerang, sotong, isi ikan, bamboo lala dan banyak lagi. Pelbagai bebola, sayur-sayuran, aneka mee dan juga fucuk turut disediakan untuk pilihan pelanggan. Paling best Perapan untuk bahan grill seperti ayam dan daging menaikkan lagi selera kami sekeluarga. Baru tahu yang restoran ini menggunakan masakan stail Cina dan India didalam bahan-bahan perapannya.


Memang rasa lain sangat perapan daging dan ayam disini manakan tidak perapan tersebut menggunakan bahan-bahan asli sahaja. Kesemua ini amat bersesuaian untuk dimasak menggunakan grill yang disediakan kerana aroma rempah ratus dan bahan-bahannya menjadi lebih harum dan memikat selera.

Diantara menu grill yang disediakan adalah seperti Chicken Mozza, Chicken Castello, The Toretto Meat, Cappucino Meat, The Krusty Crab, Super Prawn, Squidward, Keli Yolanda, Dory Drive, Patin Annabel, Pari Perry dan paling menarik Kambing Grill yang diperam dengan 15 jenis rempah. 

Harga D'Kayangan Steamboat BBQ Buffet

Harga terbaru yang ditawarkan amat berpatutan iaitu hanya :

RM33 nett bagi dewasa
RM12.50 nett bagi kanak-kanak yang berusia 5 – 11 tahun. 
Tiada bayaran tambahan untuk ‘refill’ sup. 

Bagi pengunjung yang membelanjakan lebih daripada RM150, kad diskaun rm10 akan diberikan kepada mereka.


Akhir kata, kalau korang jenis suka makan steamboat kat tempat yang luas dan selesa D'Kayangan Steamboat BBQ Buffet adalah tempatnya!

Untuk info lanjut korang boleh terus ke laman sesawang mereka ok! 


Lokasi :

D'KAYANGAN STEAMBOAT BBQ BUFFET,
Sri Acapella Service Apartment,
No. 1, jalan Lompat Tinggi 13/33,
Seksyen 13, Shah Alam,
40100, Selangor Darul Ehsan




Perkhidmatan Kaunter Zakat Bergerak PPZ Kini Lebih Memudahkan


Terlalu Busy Sehingga Tak Sempat Nak Keluar Bayar Zakat?

Jangan risau....


Sekarang Dah Ada Kaunter Bergerak Untuk Bayar Zakat Oleh Pusat Pungutan Zakat-MAIWP (PPZ-MAIWP)


Pusat Pungutan Zakat-MAIWP telah menyediakan kaunter bergerak bertujuan membantu proses kutipan dan agihan zakat, khususnya melibatkan kawasan yang menjadi tumpuan orang ramai seperti di Sekolah, Karnival, Pameran, Konvokesyen IPT dan sebagainya. Antara perkhidmatan yang disediakan di kaunter ini termasuklah pembayaran zakat, permohonan bantuan zakat, pertanyaan, taksiran zakat dan khidmat nasihat. 

Jadi disinilah peluang untuk anda membuat taksiran dan pertanyaan terlebih dulu di mana-mana kaunter cawangan PPZ-MAIWP bagi menentukan sama ada mereka perlu membayar zakat bagi tahun berkenaan atau sebaliknya

Dimana Lokasi Kaunter Zakat Bergerak PPZ?


Sepanjang bulan Januari sehingga April kaunter bergerak ini telah beroperasi di lokasi-lokasi terpilih seluruh selangor melalui program-program, forum perdana, karnival dan banyak lagi. Untuk lokasi seterusnya, anda boleh lihat di portal PPZ atau Facebook PPZ. Mereka akan update lokasi kaunter zakat bergerak melalui platform tersebut.


Anda Boleh Menempah Kaunter Zakat Bergerak Ke Tempat Anda

Menariknya lagi, anda kini boleh memanggil pihak urusan zakat untuk terus ke tempat anda tidak kira di tempat kerja, rumah atau dimana sahaja.  Perkhidmatan Door To Door ini khas Untuk Pembayar Zakat bernilai RM5000 keatas.  Perkhidmatan seperti ini pastinya lebih memudahkan urusan anda dan sekaligus memudahkan urusan pihak PPZ. 

Antara Perkhidmatan Yang Disediakan Di Kaunter Zakat Bergerak Adalah :

Servis apa agaknya ya yang ada di kaunter zakat bergerak ni? Mesti ada tertanya-tanya kan? Di kaunter ini anda boleh dapatkan perkhidmatan seperti :
  • Pertanyaan zakat
  • Taksiran zakat
  • Skim Potongan Gaji Zakat (Skim Thohir)
  • Salinan penyata/resit zakat

Image result for kaunter zakat bergerak

Macam yang saya katakan sebentar tadi, Kaunter Zakat Bergerak ni membuka peluang orang ramai untuk membayar zakat dengan lebih mudah tanpa perlu ke pejabat zakat. Segala pertanyaan mengenai zakat boleh diajukan di kaunter ini dan inshaAllah pihak PPZ akan melayan anda dengan baik.

Pembayaran Zakat Boleh Dibuat Secara :

Perkhidmatan Kaunter Zakat Bergerak yang disediakan oleh PPZ-MAIWP bukan sahaja memudahkan orang ramai membayar zakat malah mengelak pihak tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan. Dengan adanya perkhidmatan kaunter zakat bergerak ini anda tidak perlu ragu-ragu kerana ianya selamat. Mengenai cara pembayaran pula, ianya boleh dilakukan secara :
  • Tunai & Cek
  • Kad Kredit Islam & Kad Debit

Image result for kaunter zakat bergerak

Orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat tentang lokasi kaunter bergerak ini bolehlah melayari portal PPZ :


Hubungi : 1300 88 5757



Resipi ikan bawal masak masam manis simple


Assalamualaikum.. hi korang

Kalau ada ikan bawal biasa buat masak apa? Selain digoreng Fara suka buat masak masam manis.. teringat dulu arwah ibu kalau masak masakan ni mesti kami tiga beradik berebut makan.. nasi dah siap masak je terus amik pinggan nak makan... Hehe.. kenangan betul...


Masakan paling sedap dari air tangan seorang ibu. Fara try buat macam ibu pun takkan sama rasanya. Ok, resipi yang fara buat ni ni memang mudah... Jom tengok


Bahan-bahan :

Ikan bawal 4 ekor digoreng dulu
Bawang besar 2 sebiji *tumbuk
Bawang kecil 4 ulas *tumbuk
Halia sikit *tumbuk
Tomato 1 biji *belah 4
Sos cili 2sudu
Sos tomato 3 sudu
Cili kisar 3 sudu
Sedikit air
Cara masak

1. Goreng ikan bawal separuh masak

2. Tumis bahan bertumbuk dan cili kisar

3. Masukkan sedikit air, sos cili dan sos tomato. Biarkan mendidih kejap

4. Lepastu masukkan ikan bawal yg dah goreng dan tomato. Biarkan didih lagi.

5. Siap dihidang.

Stain Remover Kedai Rm2 Menghakis kotoran Degil


Assalamualaikum.. hi!

Kotoran degil kat lantai terutama kat bilik air memang buat rasa geram. Nak menyental sampai licin ambil masa cukup lama baru nampak bersih. Selagi bilik air tak bersih hati jadi tak tenang kan?


Pernah beli stain remover kat kedai Eco atau kedai Rm2 tak? Macam gambar kat atas ni? Ini antara barang popular untuk mencuci kotoran degil di bilik air.

Tak dapat dinafikan sejurus tuang stain remover ke lantai dan dibiarkan selama 20 hingga 30 minit, memang lantai jadi berkilat dan bersih seperti baru. Tetapi, baunya yang agak kuat ada ada kalanya buat rasa sesak nafas. Kena pakai mask semasa proses mencuci baru tidak menyakitkan hidung.

Lagi satu, kaki jadi mengelupas bila terkena stain remover ini. Jadi, saya nasihatkan pada korang yang bercadang nak cuba Stain Remover ni :

1. Pakai Mask
2. Pakai sarung tangan
3. Pakai selipar

3 perkara ni penting bagi mengelakkan kecerderaan kecil sepanjang proses pembasuhan.




Proton Terbaru X70 Tampil Eksklusif

Assalamualaikum.. hi korang!

Baru-baru ni Proton telah mengeluarkan model kereta terbarunya iaitu X70. Pandangan pertama Fara bila lihat X70 ni serius memukau! Proton X70 memenuhi kehendak dan dan citarasa orang sekarang yang suka dengan model kereta jenis SUV dan nampak eksklusif.


Perlancaran "Proton SUV terus mencuri tumpuan umum" - TV3. Fara tengok pun kagum dengan model terbaru Proton ni. Sangat sesuai untuk semua golongan terutama untuk mereka yang memiliki ahli keluarga yang ramai. Pasti berasa selesa dengan keadaan dalaman kereta yang luas ini.


Harga Proton X70

Harga Proton X70 bermula dari RM99 800 (standard) sehingga RM123 800 (premium). Dengan features technology, safety dan performance rasanya harga ni sgt reasonable. Lagipun ia adalah sebuah SUV bersegment C, dan ia adalah model fully import (CBU).



6 Tanda Kiamat Besar Mengikut Turutan


Bismillahirrahmanirrahim...

6 Tanda Kiamat Besar Mengikut Turutan

Mengkaji kitab Sahih Bukhari & Muslim
(Ustaz Wadi Annuar)


"TANDA PERTAMA"

1. Matahari Terbit Dari Sebelah Barat.

- Sebelum berlakunya kejadian itu, bumi akan bergelap selama 2 atau 3 hari...

-Bila-bila masa sahaja akan berlaku, disebabkan petanda kiamat kecil semuanya sudah pun lengkap.

-Pada waktu itu, semua org dimuka bumi ini menjadi org beriman. Tapi semuanya sudah terlambat.

Janji Allah itu pasti, Naik matahari sebelah barat, maka tertutuplah semua pintu taubat.

Hari Pertama Terbitnya Matahari itu.

Kita akan mengalami waktu siang yg panjang, iaitu selama setahun siangnya.

*Hari_Kedua.

Waktu siang kita akan berpanjangan selama sebulan.

*Hari_Ketiga.

Mengambil masa selama seminggu.

*Hari_Keempat.

Barulah ia akan menjadi hari biasa... mengikut peredaran masa siang dan malam.

"TANDA KEDUA"

2. Binatang Yang Melata

-"DABBAH" binatang yg berkaki 4, ia akan mendatangi kita dan akan bercakap dgn kita! Setiap manusia pasti akan bertemu dengannya.

-Binatang ini akan membawa cincin Nabi Sulaiman as dan tongkat Nabi Musa as.

-Tugasnya, menggunakan tongkat yang ada padanya dan diletakkan tongkat tersebut pada orang-orang beriman Dan orang-orang yang beriman itu akan bercahaya mukanya dan org itu akan diberi gelaran "Mukmin".

Manakala, cincin yg ada padanya pula diletakkan pada muka orang-orang yang tidak beriman org tersebut mukanya akan berubah menjadi hitam. Dan dia diberi gelaran "Kafir".

-Pada masa itu, semua org akan lupakan nama masing-masing. kita hanya akan mendengar nama kita @ nama org hanya dengan panggilan "Mukmin" @ "Kafir" sahaja.

-Setiap manusia akan dilabel oleh Dabbah, "Mukmin" @ "Kafir".

"TANDA KETIGA"

3. Awan dan Asap.

-Selepas binatang melata tadi pergi, maka keluarlah tanda kiamat yg ke3 ini....

-Apabila turun asap dan awan kena dengan kita, orang yang beriman akan mengalami demam dan selsema yg ringan.

-Apabila terkena org kafir pula, mereka akan mengalami seperti api yg akan menggelegakkan kepala mereka! mereka pakat berguling habis! mereka akan menjerit kesakitan "ya Allah.... buanglah azab nie..." mereka pakat dok berdoa....

-Tetapi doa sudah tak berguna diwaktu itu.

-Pada waktu itu, 1 bumi beriman pada Allah swt... tetapi iman itu tak lagi bermanfaat.

-Kemudian asap itu pun naik dan ia hilang... maka muncullah tanda besar kiamat yg ke4.

"TANDA KEEMPAT"

4.Dajjal


-Rambutnya kerinting..

-Matanya buta sebelah, dan sebelah lagi tersembul kluar seperti biji anggur....

-Setiap dari kita akan berjumpa dengan Dajjal dan Dajjal akan mengaku dirinya Allah dan Rasullullah saw.

-Dajjal hanya akan berkuasa selama 40 hari sahaja.

-Hari pertama ia keluar sama seperti terbitnya matahari disebelah barat.

Hari pertama siang yg berpanjangan selama setahun, hari kedua selama sebulan, hari ketiga selama seminggu dan hari ke4 dan seterusnya seperti biasa....

-Kelajuan Dajjal seperti angin yg bertiup... Dan pengikutnya seramai 70 ribu org yahudi.

-Apabila Dajjal keluar dari tempatnya nanti, langit akan berhenti menurunkan hujan. Dan bumi tidak akan lagi, menumbuhkan tumbuh2han.

Allah....

-Bayangkan....

Setahun, sebulan, seminggu dan seterusnya.... makanan org beriman masa itu hanyalah "zikrullah". Org yg beriman akan merasa kenyang dengan menyebut 1 patah zikrullah itu. Pagi 1 patah, tghhari 1 patah, petang dan malam 1 patah....

#Peringatan penting!

Apabila kita nmpk Dajjal, bacalah 4 ayat pertama surah Al-Kahfi.

Itulah senjata kita nak lawan Dajjal.

~SESIAPA YG SELALU AMALKAN SURAH AL-KAHFI, ALLAH AKAN MELINDUNGI DIA DARI FITNAH DAJJAL~

"TANDA KELIMA"

5. Turunnya Nabi Isa as

-Sekarang Nabi Isa berada dilangit yg ke2 dengan sepupunya Nabi Yahya as.

-Sifat Nabi Isa as....

Mukanya berseri-seri seperti org lepas mandi, misai dan janggutnya bercantum, warna misai dan janggutnya kemerah-merahan, hidungnya mancung, dia tak terlalu tinggi dan tidak terlalu rendah.

-Nabi Isa as akan turun diNegeri Syria.

-Dia akan turun pd waktu asar @ subuh, disalah sebuah masjid disana...

-Dajjal ini, bla melihat Nabi Isa as... dia akn terus lari bersama tentera-tenteranya.... kerana bau wangi Nabi Isa as akan menghancurkan Dajjal dan tenteranya, sebagaimana garam yg cair terkena air.

"TANDA KEENAM"

6. Yakjud dan Makjud.

-Mereka adalah org biasa macam kita... tapi mereka ini sangat-sangat jahat.

-Sekarang nie, mereka berada didalam tembok yang tebal dan tinggi...

-Allah tidak menyuruh Nabi Isa as melawan mereka kerana mereka ini terlalu ramai sehinggakan Allah sendiri mengeluarkan tentera2nya.... berupa ulat bagi menyerang mereka ini!

-Allah mengarahkan Nabi Isa as dan org2nya naik ke satu bukit.

-Setelah semua Yakjud & Makjud mati, Nabi Isa pun turun dari bukit bersama2 dengan org2nya yg lain....

-Kemudian Allah turunkan hujan yg lebat bagi membasuh semua jenazah dan Allah menurunkan burung yg lehernya panjang dan mengangkat semua mayat dan dibuang ke dlm laut kesemuanya.....

-Kemudian Umat Islam pun hidup kembali seperti biasa bersama Nabi Isa as. Lepas tu, Nabi Isa as pun wafat dan disembahyangkan oleh org2 islam...

-Kemudian bumi ini pun, tidak ada lagi org2 beriman..... disebabkan Allah mengeluarkan 1 angin bagi mematikan org2 beriman....

-Tinggallah dimuka bumi ini hya org kafir sahaja...

-Dan diwaktu itulah akan berlakunya KIAMAT.

Wallahu'alam



Ganjaran Hebat Melalui Keahlian Prime Dari Ezbuy Lebih Menjimatkan


Trend terkini dalam kalangan rakyat Malaysia untuk membeli-belah dalam talian kerana kaedah itu membolehkan mereka mendapatkan barangan yang diinginkan tanpa perlu ke pasar raya atau pusat membeli-belah. Pemacu terbesar untuk pembelian dalam talian adalah diskaun dan jualan kilat. Jika dilihat, untuk membeli belah sama ada di butik mahupun di pasaran diskaun pun tak ada beza. Harga yang ditawarkan tetap mahal. Tiada lagi harga rendah RM10 di butik-butik terkemuka. Malah, kalau ke butik-butik biasa, harga tetap mahal. Oleh itu, Waktu promosi membeli belah dalam talian beginilah paling ramai menanti selain mereka biasanya merancang pembelian di sekitar waktu promosi yang tidak boleh dilepaskan.


Ezbuy Platform Membeli-belah Dalam Talian Terbaik Dan Mudah

Nak shopping barangan murah Fara suka lihat di Ezbuy. Antara barangan yang menarik perhatian seperti pakaian, perabut dan barangan elektrik di Ezbuy menawarkan harga yang cukup mampu milik. Diskaun yang ditawarkan pada hari-hari tertentu pastinya lebih menjimatkan.


Sama seperti platform membeli-belah dalam talian lain, ezbuy juga mempunyai kualiti terbaik dalam produknya, dan layanan kepada semua pelanggannya. Istimewanya lagi mengenai ezbuy, yang terbaru mereka ada perkhidmatan ahli iaitu PRIME dimana pelanggan lebih mudah untuk berbelanja pelbagai jenis barangan dengan banyak tanpa perlu bimbang tentang kos penghantaran tanpa mengira saiz, berat atau kuantiti. PRIME menawarkan kos penghantaran tanpa had pada harga hanya RM8.80!

Nak Lebih Jimat Berbelanja? Gunakan Keahlian PRIME Dari Ezbuy

Fara yakin ramai lebih memilih penjimatan ketika membeli-belah dalam talian bukan? Fara pun begitu jika nak membeli-belah dalam talian pasti Fara akan bandingkan harga kemudian cari yang boleh membuat penghantaran secara percuma atau lebih murah! Barangan dalam Ezbuy tidak dapat dinafikan memang menggugat duit melihatnya. Paling risau bila beli banyak nanti akan kena caj postage pula mengikut nilai barang. Sekarang dah tak perlu risau sebab ada PRIME!



Untuk mendapat keistimewaan PRIME ini, korang perlulah mendaftar untuk keahlian Prime dan membeli barangan yang ditawarkan di dalam Prime WishList sahaja ya. Tapi korang jangan risau sebab buat masa ini terdapat lebih dari 4 juta barangan di dalam list tersebut.

Terdapat 2 jenis keahlian PRIME iaitu :

Prime Lite (6 bulan): RM 99
Prime Annual (1 tahun): RM 188



Keahlian ini membolehkan korang menikmati faedah harga ahli dalam tempoh subcription sahaja.

Kelebihan Daftar Keahlian PRIME Dari Ezbuy

1. PRIME Annual - RM188 penghantaran tanpa had

Dengan mendaftar keahlian PRIME sebanyak RM188 korang boleh menikmati penghantaran antarabangsa tanpa had! Tanpa mengira kuantiti, berat mahupun jumlah kos penghantaran dari antarabangsa, harga yang di caj hanya RM8.80 bersih untuk setiap barangan yang ada dalam wishlist prime.


Sebagai contoh gambar diatas korang nak beli sofa dan anggaran untuk postage je dah RM275.60 (mengikut berat), belum lagi kira harga nilai sofa. Bila korang ada PRIME, korang hanya bayar postage RM8.80 sahaja. Bayangkan korang dapat jimat sebanyak RM266.80!

2. Ejen tidak perlu lagi membayar yuran

Pengecualian yuran kepada ejen PRIME telah berlaku sejak September 2016, ahli PRIME kini boleh menikmati “0” yuran dan boleh membeli-belah tanpa had serta gangguan! Pemprosesan dan pemeriksaan pesanan, repacking, dan lain-lain masih merupakan perkhidmatan Ezbuy untuk ahli PRIME dan semua perkhidmatan ini kini pada kos sifar!


3. Insurans percuma sehingga RM2000

Pelanggan PRIME boleh menikmati insurans percuma sehingga setiap bungkusan untuk melindungi insiden yang tidak disengajakan seperti kerugian sampingan, kerosakan atau isu produk yang disenaraikan dalam liputan pemeriksaan. Pampasan ini mengikuti dasar yang sama seperti perkhidmatan buy-for-me service.


4. Tempoh penghantaran barang

Lebih daripada 90% barangan dari PRIME dihantar melalui udara. Untuk barang-barang lain, seperti perabot besar, produk berat, atau barangan yang terhad dari peraturan penghantaran udara, akan dihantar melalui laut. Selepas mengira dalam masa yang diperlukan untuk membeli dan menerima barangan dari peniaga, dan mengendalikan dokumen eksport dan import, anggaran masa ketibaan (ETA) dikira dan ditunjukkan pada setiap halaman produk.


Ezbuy akan berusaha sebaik mungkin untuk menyampaikan semua item kepada anda pada atau sebelum ETA, tetapi dalam keadaan barang-barang yang tertentu mungkin sedikit lewat dari yang diharapkan, Ezbuy boleh memisahkan item anda menjadi lebih dari satu barang dan mengirimkan kepada anda secara berasingan. Jaminan penghantaran tepat pada masa anggaran sampai ke tangan anda.

Bagaimana Nak Daftar PRIME SERVICE?

Ok, untuk korang yang berminat untuk mendaftar keahlian PRIME. Cara nya cukup mudah. korang hanya perlu :


1) Pergi ke laman https://ezbuy.my dan klik pada 'PRIME'.
2) Mendaftar untuk perkhidmatan Prime pilihan (Trial, Lite, Annual).
3) Pilih barangan yang ingin dibeli di Prime Collections.
4) Terdapat 2 pilihan samaada ezbuy dan prime. Klik pada Prime.
5) Add to cart dan boleh buat bayaran.

Penghantaran EZBUY Juga Cepat Dan Mesra Pelanggan!

Faktor lain yang mendorong Fara minat untuk shopping di Ezbuy adalah penghantaran termurah dengan jaminan harga terendah. Jaminan harga terendah yang ditawarkan Ezbuy cukup menjimatkan disamping jika anda ada masalah atau ingin membuat sebarang pertanyaan mengenai Ezbuy, team mereka sedia membantu anda!



Penjimatan Yang Sangat WOW!! Jom daftar Ezbuy PRIME Sekarang!

Prime adalah program keahlian yang memudahkan pengguna berbelanja pelbagai jenis barangan dengan banyak tanpa perlu bimbang tentang kos penghantaran tanpa mengira saiz, berat atau kuantiti. Prime menawarkan kos penghantaran tanpa had pada harga hanya RM8.80!



Jadi, kepada korang yang berminat untuk daftar Prime, boleh terus klik Daftar Sini okay! Nanti akan keluar details seperti gambar dibawah. Korang isikan je butiran korang. Lepastu dah boleh shopping. Mudah bukan? Dah daftar nanti korang akan dapat RM15 voucher percuma.



Dan Jangan Ketinggalan Dapatkan Harga Termurah Di Ezbuy Pada 12.12 Nanti!

Paling dinantikan oleh semua termasuk Fara sendiri adalah jualan murah pada hari-hari tertentu dan pastinya ianya lebih istimewa dengan tawaran harga yang menjimatkan.


Pelbagai barangan tidak kira jenama, branding, pakaian, barangan elektrik dan banyak lagi korang boleh beli pada harga termurah dari pasaran. Hanya di Ezbuy! So save the date okay! Sementara itu, korang boleh lihat jualan murah yang sedang berlangsung bermula 3 hingga 12 Disember di sini

Untuk maklumat lanjut, boleh terus ke laman sesawang mereka : 

Website : Ezbuy
Instagram : Ezbuy
Facebook : Ezbuy






Pakej Perkahwinan Murah Dan Jimat Di Selangor | MEFA Pengantin


Assalamualaikum... Hai!

Nak cari pakej kahwin termurah di Selangor? Atau adakah anda merancang untuk melangsungkan perkahwinan tidak lama lagi dan masih lagi belum buat persiapan majlis atau pun masih lagi tercari-cari pakej perkahwinan yang sesuai untuk majlis anda nanti?


Jika ini masalah yang sedang hadapi oleh anda, maka anda perlu hadir ke Pameran Pengantin MEFA yang akan diadakan di Shah Alam Convention Centre (SACC) pada bulan 7  hingga 9 Disember 2018 ini dimana disini anda boleh cari semua pakej perkahwinan lengkap untuk majlis anda.

Pameran Pengantin MEFA 2018

Pameran Pengantin yang dinanti-nantikan serta paling BEST di Malaysia akan menemui anda semua terutama bakal-bakal pengantin dari seluruh Selangor. Kali ini, Pameran oleh Malaysia Wedding Festival (MEFA) akan diadakan di Shah Alam Convention Centre (SACC)


MEFA Menawarkan Pelbagai Promosi Lengkap Dan Murah Untuk  Majlis Perkahwinan Anda

MEFA kali ini menawarkan pelbagai promosi, pelbagai pakej perkahwinan lengkap, pelbagai jenis vendor perkahwinan khas untuk bakal pengantin.

Jika anda bakal-bakal pengantin yang mencari produk seperti, Katering, Pelamin, Busana Pengantin, Pakej Lengkap Pekahwinan, Dewan Perkahwinan, Kad Kahwin, Fotografi, Videografi, Door gift, Hantaran dan macam-macam lagi, Pameran Pengantin MEFA adalah pilihan paling tepat.


Jangan lepaskan peluang tau! Pameran Pengantin MEFA akan berlangsung pada bermula pada 7 Disember 2018 (Jumaat) sehingga 9 Disember 2018 (Ahad) di SACC, Shah Alam.

Apa Yang Menarik Di Pameran Pengantin MEFA?

Apa yang Menarik jika anda membuat tempahan di pameran? Dengan promosi selama 3 hari sahaja daripada vendor perkahwinan yang berpengalaman dan berkualiti.


Vendor-vendor perkahwinan ini menawarkan pakej-pakej yang memberi kelebihan kepada bakal-bakal pengantin seperti diskaun sehingga 50%, percuma kambing golek, percuma penghantaran dan paling BEST! Percuma pakej bulan madu.


WOW! Memang rugi kalau tak cuba rebut peluang ini. Tapi… Antara promosi di pameran paling disukai oleh semua bakal-bakal pengantin adalah cabutan bertuah sebab penganjur akan memberikan cabutan bertuah seperti baucer, barangan gajet, pakej bulan madu, wang tunai, Tshirt limited edition dan banyak lagi.

Jika anda adalah orang yang 1,000 terawal datang, penganjur akan menyediakan hadiah istimewa nanti. Rugi kalau tak datang awal dan buat tempahan awal, silap-silap nanti, habis semua orang rebut.


Yang paling best pada abad ini, jika anda sukakan pertunjukan fesyen dan makeup, anda boleh saksikan semuanya secara LIVE di pentas MEFA selama 3 hari. LIVE Makeup daripada MUA ternama di Malaysia akan dilakukan di pentas MEFA pada hari Jumaat dan Sabtu, manakala pertunjuk fesyen pada hari terakhir iaitu Ahad.


Jangan ketinggalan tau! Ini tawaran yang bukan main-main untuk bakal-bakal pengantin. Bagi  memudahkan semua yang datang, boleh layari laman social penganjur yang sentiasa up to date perkembangan pameran.




P/S: Sebarang pertanyaan atau ingin menempah booth jualan boleh hubungi: Encik Azahari (0123871775). Jangan lupa share hal ini dengan keluarga atau rakan-rakan you all yer.


Destinasi POPULAR Dan MENARIK Di Port Dickson


Sebut je Port Dickson mesti ramai dah terbayang dengan pantai bewarna biru disini. Tempat yang paling menarik untuk santai bersama tersayang sambil melupakan urusan kerja dibandar. Permandangan laut yang cukup tenang disini pasti meninggalkan memori indah buat anda yang telah kemari.

Senarai Destinasi Popular dan Menarik di Port Dickson

Kalau singgah ke Port Dickson, inilah tempat yang perlu korang lawati. Jom lihat senarai di bawah :

l. Muzium Tentera Darat, Port Dickson

Takkan lepak pantai je kan? Kami sempat singgah ke Muzium Tentera Darat Port Dickson. Dapatlah tengok kereta tentera yang ada kat situ. Nak masuk dalam muzium tengok pameran anak-anak takut tengok patung-patung besar. Fara pun seram nak masuk! Haha.



 2. Pantai Cahaya Negeri, Port Dickson

Dulu masa datang time bergelar student, tempat ni biasa sahaja. Sekarang luar biasa! Banyak perubahan dilakukan pada tempat ini. Port terbaik ambil gambar nampak macam kat overseas.



3. Pantai Purnama, Port Dickson

Haa, yang ni tempat lepak yang sesuai untuk orang yang tak suka bersesak sangat macam kat Teluk Kemang. Pantai Purnama lebih tenang dan tersorok sedikit tempat dia.



4. Pantai Teluk Kemang, Port Dickson

Siapa tak kenal Teluk Kemang ni kan? Tempat paling popular kat Port Dickson! Kemudahan yang ada di Teluk Kemang sentiasa menjadi pilihan tak kira pelancong dalam mahupun luar negara. Ada tempat persalinan mandi/toilet, kedai makan, menunggang kuda dan banyak aktiviti pantai boleh buat macam naik bot, banana, dan sebagainya.


Ok, itu sahajalah perkongsian Fara bercuti ke Port Dickson. Dapat penginapan yang terbaik dari Eagle Ranch Resort, dan dapat berjalan-jalan di pantai Port Dickson. Cuti sekolah kalau tiada aktiviti bolehlah ke pantai Port Dickson!



Percutian 2Hari 1Malam Ke Eagle Ranch Resort Port Dickson


Assalamualaikum.. hai korang!

Percutian 2Hari 1Malam Ke Eagle Ranch Resort Port Dickson | Sesekali tu mesti terasa nak lari sedikit dari bandar dan menikmati keindahan alam semulajadi kan? Port Dickson menjadi pilihan Fara kali ini. Kenapa Port Dickson? Sebab, disinilah tempat pertama Fara merantau menjadi seorang student "Politeknik Port Dickson". First time jauh dengan family sebab dapat sambung belajar..hehe.. Itu cerita 7 tahun yang lepas...

Sebenarnya, rasa nak lepak Eagle Ranch Resort PD sejak ianya viral di Facebook. Bila tengok gambar yang viral di sekitar kawasan ini, Fara dah tertarik. Fara suka dengan konsep yang dibawa oleh resort ini. 

Pintu masuk Eagle Ranch Resort

Dengan menggunakan aplikasi waze, Eagle Ranch Resort sangat mudah dicari. Gambar diatas merupakan pintu masuk resort. Masa Fara nampak Pintu gerbang ni pun dah excited. Sangat tak sabar nak lihat bahagian dalam resort.

Bahagian receptionist

Dah sampai mestilah kena "check in" dulu. Waktu check in pukul 3 tapi Fara tersampai awal dalam pukul 2 macamtu. Alhamdulillah, nasib baik ada bilik yang dah ready untuk kami. Staff Eagle Ranch Resort memang pantas buat kerja. Dapatlah kami sekeluarga berehat sekejap setelah jauh perjalanan. 

Pintu depan bilik kami

Firstly, Fara minta maaf sebab gambar dalam bilik tiada. Ada 2 orang anak ni tak tarkawal bila masing-masing moody. Nak amik gambar dalam bilik pun boleh terlupa. Ok, Fara stay satu malam di bilik "Kampung House".  Keadaan bilik kemas, susunan perabut yang teratur dan cukup luas sekali! Anak-anak siap boleh berlari.

View dari bilik bahagian belakang

Fara pilih bilik kat "Kampung House" sebab suka menghadap pool dan nak tengok Tepee dari jauh. Hehe. By the way, korang boleh tengok gambar bilik kampung house kat website dorg ok! Nak tengok senarai bilik yang ada pun boleh ke website resort.

Parkir kereta 

Tempat parkir kereta? Itu yang paling penting bila bercuti kan? Kalau boleh nak yang paling dekat dengan kawasan bilik. Kat sinilah tempat kami letakkan kenderaan. 2 minit berjalan dah sampai ke bilik kami. Parkir kereta sini pun luas tak perlu berebut.

Sekitar Gambar Di Eagle Ranch Resort : 






Jauh tak dengan Teluk Kemang, Port Dickson? 

Dari Eagle Ranch Resort ke Teluk Kemang hanya mengambil masa dalam 15 hingga 20 minit. Ambil angin laut memang terbaiklah. Hilang rasa stress! Di Teluk Kemang banyak kemudahan macam bilik mandi/toilet, kedai makan, khemah dan byk lagi sesuai untuk korang yang nak lebih selesa.


Tapi, Fara lepak di Pantai Purnama, Port Dickson sebab lebih tenang, redup dan tak ramai orang. Nak rehat pun tiada gangguan. Cuma kekurangan disini tiada tempat persalinan kalau nak tukar baju. Kedai makan ada. Jangan risau.

Destinasi menarik di Port Dickson?

1. Muzim Tentera Darat, Port Dickson

Takkan lepak pantai je kan? Kami sempat singgah ke Muzium Tentera Darat Port Dickson. Dapatlah tengok kereta tentera yang ada kat situ. Nak masuk dalam muzium tengok pameran anak-anak takut tengok patung-patung besar. Fara pun seram nak masuk! Haha.



 2. Pantai Cahaya Negeri, Port Dickson

Dulu masa datang time bergelar student, tempat ni biasa sahaja. Sekarang luar biasa! Banyak perubahan dilakukan pada tempat ini. Port terbaik ambil gambar nampak macam kat overseas.



3. Pantai Purnama, Port Dickson

Haa, yang ni tempat lepak yang sesuai untuk orang yang tak suka bersesak sangat macam kat Teluk Kemang. Pantai Purnama lebih tenang dan tersorok sedikit tempat dia.



4. Pantai Teluk Kemang, Port Dickson

Siapa tak kenal Teluk Kemang ni kan? Tempat paling popular kat Port Dickson! Kemudahan yang ada di Teluk Kemang sentiasa menjadi pilihan tak kira pelancong dalam mahupun luar negara. Ada tempat persalinan mandi/toilet, kedai makan, menunggang kuda dan banyak aktiviti pantai boleh buat macam naik bot, banana, dan sebagainya.


Ok, itu sahajalah perkongsian Fara bercuti ke Port Dickson. Dapat penginapan yang terbaik dari Eagle Ranch Resort, dan dapat berjalan-jalan di pantai Port Dickson. 

Buat yang tertanya berapa harga satu malam menginap di Eagle Ranch Resort, sila lihat sini :

Nama bilik : Kampung house
Harga 1 malam : RM285
Deposit : RM100 (akan dipulangkan waktu checkout)
Waktu check in : 3.00pm
Waktu Check out : 12.00pm

Atau terus ke laman Web Eagle Ranch Resort untuk maklumat lanjut mengenai senarai harga dan bilik


Ohh ya! Sedikit tambahan.. di website mereka menggunakan akaun paypal untuk membuat Tempahan atau booking. Kalau korang tak de akaun PayPal boleh Terus hubungi pihak mereka di Talian ini : +60 6-661 0495

Pastikan korang telefon dahulu untuk sebarang tempahan atau booking okay!