Home My Story Travel Review Contest Parenting Tutorial

Bermain Kinetik Sand Melatih Sensory Play Anak-Anak


Sensory play seperti bermain kinetic sand meransangkan deria sentuh dan penglihatan anak anda. ia juga boleh memupuk kreativiti dan daya imaginasi mereka.




Nama “Kinetic Sand” atau pasir kinetik ini Terinspirasi dari struktur pasir basah atau pasir pantai, permainan ini disukai anak-anak kerana bentuknya yang boleh dibuat sesuka hati dan warnanya yang menarik. Daripada bermain kotor-kotoran dengan tanah, agaknya tidak banyak orang tua yang protes jika anak suka bermain dengan yang satu ini. Meskipun terlihat kotor, ternyata pasir kinetik sangat mudah dibersihkan. Pasir mainan ini tidak melekit.




4 sebab kenapa anak-anak anda perlu bermain kinetik sand

Sebagai salah satu mainan yang paling diminati, pasir kinetik menjanjikan banyak manfaat kepada anak-anak yang memainkannya. 4 sebab kenapa anak-anak anda perlu bermain kinetik sand

1. Melatih kretiviti

Pasir kinetik mampu membantu mengembangkan kretiviti anak. Anak boleh membuat bermacam-macam bentuk dengan mainan ini seperti bermain pasir di pantai. Anak akan terangsang untuk berimaginasi dan menyatakannya melalui mainan ini. Dengan bantuan bermacam bentuk cetakan, anak semakin mudah berkreasi.

2. Melatih motors kill

Selama anak menyibukkan diri dengan mainan ini, mereka akan melakukan banyak hal dengan tangannya. Mengeruk, menggenggam, menekan, membentuk, dan gerakan lainnya yang sangat penting untuk membiasakan motors killnya

3. Melatih kemampuan berfikir

Melalui mainan pasir kinetik ini anak akan mengenal dan mempelajari dengan mata dan tangannya. Mereka boleh membezakan tekstur, seperti halus dan kasar, basah dan kering, dan sebagainya.

4. Melatih anak bersosial

Saat bermain bersama rakan-rakannya, anak akan belajar bersosial dan mengembangkan kemampuan komunikasinya. Misalnya, mereka hendak membuat bangunan yang besar dengan mainan pasir tersebut atau berkongsi mainan dengan rakannya




Tekstur kinetik sand yang lembut dan menarik perhatian anak-anak

Pasir kinetik sand ini juga sangat lembut dan mudah untuk dibentuk. Pelbagai aksesori bentuk mainan yang disediakan seperti kenderaan, haiwan, nombor dan sebagainya. Jika nak beli kinetik sand ini pastikan anda membeli siap dengan pool kecik dan aksesori mainan kerana lebih berbaloi dan murah daripada beli secara asing. Pool ini sangat besar dan boleh memuatkan 4 orang bermain untuk satu masa. Harga set kinetik sand ini juga tidaklah mahal hanya RM30 sahaja anda boleh dapat jika beli di Shoppee.


Bukan sahaja anak, malah Fara turut seronok bermain kinetik sand ini bersama anak-anak. Dapat merapatkan lagi kasih sayang antara ibu dan anak. Bonding time gitu 


Kinetik Sand ini sebenarnya mempunyai pelbagai warna yang lain seperti brown, hiju, kuning dan banyak lagi pilihan mengikut citarasa pembeli. Fara beli warna pink sebab lebih menarik perhatian anak bermain.



Kelebihan Kinetic Sand

  • Sangat sesuai untuk kemahiran motor halus anak-anak.
  • Sangat sesuai untuk melatih daya kreativiti dan melatih kemahiran menyelesaikan masalah anak-anak.
  • Sangat sesuai untuk tumbesaran daya sensori anak-anak
  • Sangat sesuai untuk tumbesaran daya kognitif anak-anak
  • Boleh mengalihkan tumpuan anak-anak daripada gadget



Tidak dapat dinafikan, sejak belikan kinetik sand ni, anak semakin kurang bermain handphone kerana kinetik sand ini lebih melekakan anak. keburukan dia satu je, kalau terjatuh kat simen susah nak kemas!




Senarai Serum Drugstore POPULAR


Serum

Serum adalah produk yang mampu merawat kulit dan mampu melembabkan kulit dengan bahan-bahan yang kuat.

Serum mengandungi molekul kecil yang dapat meresap ke dalam lapisan kulit terdalam dan membawa bahan aktif dengan tindakbalas yang cukup efektif.

Pemakaian serum bermanfaat untuk meningkatkan proses regenerasi kulit, sehingga sel-sel kulit mati akan digantikan dengan lapisan kulit haru dan menjadikan kulit muka lebih halus lembut dan bersinar serta bebas dari masalah kedutan.

Antara Kebaikan Serum Kecantikan Muka:

  • Membuat struktur kulit lebih tegang dan anjal
  • Melembabkan kulit muka.
  • Menyamarkan kedutan pada muka hingga leher.
  • Mencegah penuaan semulajadi.
  • Menutrisikan kulit.
  • Memberikan sensasi kulit muka yang lebih bersinar dan cerah.
  • Menghaluskan serta mencerahkan warna kulit muka yang kusam.
  • Menghilangkan tompok-tompok hitam pada muka.

5 Jenis Serum Popular di Drugstore :

Sebelum itu, di sarankan membasuh muka terlebih dahulu dengan cleanser kemudian memakai toner dan akhir sekali barulah apply serum ke muka. Ikut step ini inshaAllah muka akan nampak perbezaan. Oh ya, pemilihan serum juga penting bagi memastikan serum dapat 'bekerja' merawat masalah yang dihadapi kulit. 

Pemilihan serum yang tepat dapat merawat masalah kulit dengan pantas. Inilah dia 5 senarai serum popular yang ada di jual di Drugstore seperti watson dan guardian :

1. EUCERIN DERMO PURIFYER CONCENTRATE SERUM

Image result for EUCERIN DERMO PURIFYER CONCENTRATE SERUM

  • L-Carnitine - mengelakkan pembesaran liang pori (pores)
  • Decandiol - mematikan bakteria yang tumbuh akibat kekotoran yang melekat di muka
  • Dapat mengurangkan parut/hyperpigmentation
  • Licochalcone extract - mengurangkan rasa keradangan kulit 
  • Lactid Acid - melembutkan whitehead or blackhead yang keras supaya tidak tersumbat. Dan dapat mengetatkan pori semula. 

2. NARUKO TEA TREE SHINE CONTROL & BLEMISH CLEAR SERUM

Image result for NARUKO TEA TREE SHINE CONTROL & BLEMISH CLEAR SERUM

  • Mengawal minyak pada muka
  • Mengurangkan pembentukan jerawat/menghapuskan jerawat 
  • Memudarkan parut jerawat seterusnya mengurangkan kekusaman pada wajah
  • Mempunyai 1% salicylic acid iaitu bahan untuk mengurangkan pembentukan jerawat pada wajah.
  • Mengurangkan kilauan pada wajah akibat minyak yg berlebihan, mengetatkan pori.
  • Mengurangkan kemerah-merahan pada wajah
Tea tree sgt bagus untuk mengurangkan jerawat. Sesuai untuk muka berminyak dan berjerawat serta kusam. Suitable for all skin types.


3. NARUKO RAW JOB’S TEARS PORE MINIMIZING & BRIGHTENING ESSENCE

Image result for NARUKO RAW JOB’S TEARS PORE MINIMIZING & BRIGHTENING ESSENCE

  • Gluconolactone 5% - perlahan-lahan membuang sel kulit mati, mengawal pengeluaran minyak pada kulit
  • Menutup lian pori yang terbuka
  • Raw Job’s Tears (barley-like grain used in chinese medicine) untuk kesan mencerahkan wajah 
  • Memperbaiki kulit kusam

Sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah pori terbuka dan kulit kusam. Suitable for all skin types.


4. PURE BEAUTY PINK PORE PERFECTION ESSENCE


Related image

  • Pink Clay untuk mengelakkan iritasi pada wajah dan kekeringan. 
  • Mengurangkan minyak yg berlebihan pada wajah
  • Volcanic Ash dari Pulau Jeju. dapat menyerap minyak berlebihan.
  • Carbonated Thermal Water untuk melembabkan kulit dari luar dan dalam. Menguatkan collagen untuk Mengekekalkan keanjalan pada wajah. 
  • Mat-xs Bright dapat mengurangkan pengeluaran minyak yg berlebihan dan juga dapat mengurangkan size pori (pores)

Sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah kulit berminyak dan pori terbuka. Untuk combination skin pon boleh. Mcm dalam kulit dry, luar kulit berminyak. Atau terbalik.


5. BIO-ESSENCE TANAKA BIO WHITE ADVANCE WHITENING SERUM

Image result for BIO-ESSENCE TANAKA BIO WHITE ADVANCE WHITENING SERUM

  • Tanaka Tree Bark extract sebagai ejen pemutihan 
  • Melindungi kulit daripada sinaran matahari
  • Mengelakkan kulit daripada kering.
  • Mengelakkan daripada pembentukan bintik hitam (pigmentation)

Sesuai untuk mereka yang mengalami kulit kusam dan mempunyai bintik2 hitam. Suitable for all skin types.

Banyak lagi serum yang bagus ada jual di Drugstore. Jika ada masalah seperti tidak tahu jenis masalah kulit di sarankan 'bertanya' dengan orang farmasi di sana. Mereka akan bantu memilih serum mengikut jenis masalah kulit.






Breastmilk Storage Bags Lunavie


Assalamualaikum..

Memandangkan susu ibu merupakan makanan yang terbaik untuk bayi, cara penyimpanan susu tidak boleh diambil ringan. Tambahan pula susu ibu bersifat sensitif dan perlu pengurusan yang rapi sebelum, semasa dan selepas menyusu. Teruskan membaca entri ini untuk mengetahui cara penyimpanan susu yang betul.

Bayangkan kalau susu perahan yang disimpan dengan cara yang tidak betul, ia mungkin akan rosak dan terbuang begitu sahaja. Jadi amatlah penting ibu-ibu belajar cara menyimpan dan mengendalikan susu perahan (EBM) ini dengan sebaiknya.


BreastMilk Storage Bags Lunavie


“Breast Milk Storage Bag” merupakan alat menyimpan susu ibu yang popular berbanding “Breast Milk Storage Bottle”. Hal ini kerana, ianya lebih murah, mudah digunakan, ringan, boleh menjimatkan ruang dan lain-lain lagi. Kini, terdapat pelbagai jenis jenama “Breast Milk Storage Bag” dijual di pasaran. Masing-masing mempunyai ciri-ciri atau kelebihan & kekurangan yang tersendiri.

Ciri-ciri BreastMilk Storage Bags Lunavie

Hygienic


Ini merupakan faktor yang paling penting dalam memilih Breast Milk Storage Bag. Sebaiknya, pilih Breast Milk Storage Bag yang mempunyai ciri pre-sterilised kerana pastinya ia hygienic dan tidak mudah tercemar. Di samping itu, pastikan Breast Milk Storage Bag yang dipilih juga merupakan BPA Free. Barang yang tidak mempunyai BPA Free akan mempengaruhi sikap si bayi, otak, dan juga hormonnya.

Tahan lama



Pastikan ianya tebal dan diperbuat daripada bahan yang tidak mudah rosak atau koyak. Anda juga akan susah sekiranya “Breast Milk Storage Bag” ini selalu & mudah koyak kan? So, pilihlah yang terbaik ok…Walaupon mungkin agak mahal, tapi anda takkan rugi kan?

Mudah Digunakan



Breast Milk Storage Bag yang dibeli juga haruslah mudah digunakan dan sesuai dengan pam susu yang dibeli. Ini akan mengelakkan daripada berlaku pertumpahan susu. Pilih yang jenis self-standing type kerana ia mudah untuk berdiri dan tidak mudah bengkok. Ini akan memudahkan kita semasa ingin menyimpan susu..

Harga

Kini, terdapat pelbagai jenis Breast Milk Storage Bag yang dijual dipasaran dengan dengan harga yang berbeza. Kebiasaannya, jika Breast Milk Storage Bag mahal, ia mempunyai ciri istimewa yang membezakan ia daripada jenama lain.




Ada yang mungkin mengesyorkan penyimpanan susu ibu dalam botol dan ada pula yang lebih suka pakai storage bags. Mana yang lebih baik?



Storage bag ini adalah beg plastik yang direka khas untuk menyimpan susu ibu. Ia lebih kuat, lebih tebal dari beg ziplock biasa dan dibuat daripada bahan-bahan bebas BPA. Storage bag jenis ini juga tahan panas, jadi ia selamat untuk pencairan / pemanasan susu, dan boleh dibeku.


Kebaikan memakai storage bag Lunavie


  • Menjimatkan ruang – Terutamanya ibu-ibu yang mengumpul bekalan susu beku dalam kauntiti yang banyak. Susu ibu yang disimpan dalam storage bag boleh dibeku secara rata untuk menjadikan blok susu beku yang nipis. Susu beku ini kemudian senang disusun di atas yang lain untuk memaksimumkan ruang penyejuk beku.
  • Lebih cepat cair – Oleh kerana blok susu beku adalah nipis, ia tidak akan mengambil masa yang lama untuk cair berbanding susu yang disimpan dalam botol.
  • Tidak perlu dibasuh / disterilkan – Storage bag ini adalah beg pakai buang. Anda tidak perlu menghabiskan masa untuk mencuci dan mensterilkannya.
  • Senang untuk dilabelkan – Semua stok susu beku perlu dilabelkan dengan tarikh dan jumlah susu yang disimpan dan storage bag mempunyai ruang khusus untuk itu.

Image result for breastmilk storage bags lunavie

Untuk pembelian Breastmilk storage bags Lunavie bolehlah ke laman sesawang di bawah :

Website : Lunavie
Facebook : Lunavie
Instagram : Lunavie





Dewan Perkahwinan Termurah di Shah Alam Serendah RM29.90

Assalamualaikum....

Buat bakal pengantin, apabila cakap sahaja pasal kahwin, semestinya banyak perkara yang perlu difikirkan bagi memastikan majlis tersebut berjalan dengan lancar. Biasalah kan bila nak kahwin ni, pastinya duit menjadi perkara utama yang difikirkan pasangan mempelai. Kata orang semuanya memerlukan duit, kalau tak ada duit memang tak jalan lah majlis tu nanti.

Ramai yang fikir, majlis perkahwinan memerlukan peruntukan duit yang besar sehingga mencecah puluhan ribu ringgit. Namun, tahukah anda bahawa anda boleh mempunyai majlis perkahwinan meriah seperti orang lain dengan hanya mempunyai bajet sebanyak RM29,900?


The Space Grand Ballroom Shah Alam

The Space Grand Ballroom Shah Alam 

The Space Grand Ballroom Shah Alam merupakan salah satu dewan besar dan eksklusif untuk kegunaan pelbagai majlis seperti majlis perkahwinan, majlis korporat, pameran, konvokesyen, konvensyen, ekspo dan sebagainya. Dengan kepelbagaian kemudahan yang ditawarkan disini memang sesuai untuk majlis anda

Semua pasangan ingin merakam kenangan indah perkahwinan dalam upacara yang luar biasa, kan? Mari lihat pakej istimewa yang ditawarkan disini! Mungkin boleh jadi inspirasi untuk anda...


dewan yang luas The Space Grand Ballroom Shah Alam

Gabungan 2 kerjasama yang hebat untuk majlis perkahwinan anda

Bersempena dengan sambutan 2 tahun The Space Shah Alam Grand Ballroom, The Space Management Sdn Bhd dengan kerjasama Katering Enak Rasa telah melancarkan satu pakej perkahwinan yang sangat istimewa untuk anda yang berminat untuk menggunakan dewan ini.


Pakej perkahwinan murah di Shah Alam serendah RM29.90

Pakej Amethyst pada asalnya berharga RM38,000 kini telah menjadi RM29,900 sahaja iaitu bersamaan dengan RM29.90 per pax (minimum 1,000 pax) dengan diskaun sebanyak RM8,100 menjadikan pakej ini memang berbaloi untuk majlis anda. Dengan harga RM29,900 ini adalah termasuk dengan:

  • Dewan perkahwinan yang serba indah dan elegen
  • Red Carpet
  • Khidmat katering
  • 40 meja bulat dan beralas
  • 400 kerusi banquet bersarung dan beriben
  • Meja doorgift dan meja hadiah
  • 2 Station Food Buffet
  • Meja makan beradap untuk 10 orang yang dilengkapi dengan 2 kerusi pengantin dan 8 Ghost Chair yang cantik dan eskslusif
  • Butik pengantin
  • Fotografi + outdoor session
  • Percuma Food Tasting (10 orang)
  • Percuma kek 2 (Dummy / Real Cake)


Menu Utama The Space Shah Alam

Untuk menu utama, anda boleh pilih antara nasi-nasi, lauk pauk dan side dish di bawah. Acar buah, papadom, buah-buahan, air kordial dan plain water tu memang anda akan dapat. Kesemua menu ini akan dimasak oleh Katering Enak Rasa.

  • Nasi Minyak / Beriani / Hujan Panas / Serai (80%)
  • Nasi Putih (20%)
  • Ayam Beriani / Masak Merah / Madu / Goreng Berempah / Daging Kurma / Rendang Minang / Palembang / Dendeng / Sambal Sotong / Fish Fillet (50%)
  • Dalca Pisang Muda dan Mangga / Dalca Sayur
  • Acar Buah
  • Papadom
  • Buah-buahan (3 jenis)
  • Air kordial
  • Plain Water
  • Menu Makan Beradab







Untuk menu makan beradab pula, anda boleh pilih antara lauk-lauk di bawah ini. Selain daripada lauk pauk di bawah ini, anda boleh juga tambah lauk-lauk lain dari menu pilihan.

  • Ikan Siakap / Bawal Masam Manis / Tiga Rasa
  • Udang / Sotong Goreng Tepung Berhias
  • Ayam Golek / Percik
  • Gubahan Buah-buahan
  • Fruit Punch / Air Mineral
  • Kelengkapan Katering






Kelebihan lain yang turut anda peroleh 

Dalam pakej ini juga turut disediakan dengan kelengkapan katering. Selain daripada makanan, anda juga akan disediakan dengan 4 VIP Dome, peralatan sajian lengkap dan pramusaji beruniform.
Dekorasi Dewan (Sedia Ada)

Dalam pakej ni anda juga akan dapat pelamin dewan sedia ada yang dihias oleh Rins Suzana Wedding & Events, siap sekali dengan entrance arch deco dan walkaway. Dekorasi meja makan beradab pun ada sekali. Jadi semuanya lengkap dan anda tidak perlu pening-pening memikirkan persiapan lain.
Andaman




Yang bestnya kalau anda ambil Pakej Amethyst ni, anda akan dapat sekali sepasang busana pengantin Lelaki dan Perempuan yang sedia ada serta 1 kali make up. Pakaian pengantin ini nampak memang cantik hasil sentuhan daripada Rins Suzana Wedding & Events.

Booking sekarang sebelum terlambat!

Tiada apa yang mustahil. Lebih-lebih lagi bila kita bercakap tentang perkahwinan impian. Semua pasangan ingin merakam kenangan indah perkahwinan dalam upacara yang luar biasa, bukan? Pakej yang murah dan kelengkapan yang lengkap untuk majlis impian perkahwinan anda boleh didapati disini.


Untuk maklumat lanjut atau nak book, anda boleh tengok dekat website, Facebook atau Instagram The Space Grand Ballroom, The Space U8 Shah Alam.


The Space Grand Ballroom
A1-1-G, Space U8,
No. 6, Persiaran Pasak Bumi,
Tmana Bukit Jelutong, Seksyen U8,
40150 Shah Alam, Selangor
info@thespace.com.my
019-250 7770 / 019-250 7779

Cik Nurul Afni 0122374867
Tuan Haji Aidil 0162580734
Puan Hajjah Salmi 0102250734

Landmark
Space U8 Shopping Mall


























Cara kekalkan makeup tahan lama | Bedak Asas Arab

Assalamualaikum....

Bila berbicara mengenai kecantikan, memang tidak dinafikan wanita dan kecantikan tidak dapat dipisahkan tidak kira kecantikan dalaman mahupun luaran. Fara percaya ramai suka mencuba benda baharu yang ada dipasaran selagi ianya tiada kesan sampingan ketika penggunaan yakni mendapat kelulusan dari KKM.

Fungsi bedak asas dalam solekan

Bedak asas atau foundation merupakan ramuan asas dalam solekan, tanpa bedak asas mana mungkin solekan itu menyerlah dan lengkap. Walaupun terdapat pelbagai jenis dan fungsi bedak asas dijual di pasaran tapi masih ada yang belum dapat memuaskan hati dengan memberi kesan flawless dan tidak pecah.

Image result for bedak asas

Bedak Asas Arab kekal Glowing selama 12 jam

Penggunaan bedak asas dapat membantu wanita menutupi kekurangan di wajahnya terutama apabila penggunaanya betul dan tepat. Ia bagaikan “nadi’ di dalam memulakan solekan. Oleh sebab itu,  bedak asas arab menjadi pilihan kerana apabila pakai ianya serasi dengan warna kulit Fara malah wajah kekal glowing selama 12 jam walaupun sedang berpeluh lagi nampak cantik. Disamping itu, ianya juga mempunyai glitter yang akan menjadikan wajah anda kelihatan glowing.



Bedak Asas Arab Mengekalkan Kekemasan Sempurna dalam solekan

Pernah tak anda lihat solekan menjadi 'cakey' dalam 2 hingga 3 jam selepas penggunaan? Solekan wajah yang 'cakey' akan menjadikan solekan mula menampakkan garis-garis halus pada muka. Solekan 'cakey' akan merosakkan penampilan seseorang dan akan menyebabkan anda tidak berkeyakinan untuk melakukan aktiviti diluar kerana khuatir akan orang yang memandangnya. Ramai mengatakan punca solekan menjadi 'cakey' disebabkan penggunaan bedak asas yang terlalu tebal.



Tidak seperti Bedak Asas Arab yang mempunyai tekstur yang lembut dan mudah menyerap ke dalam kulit. Apabila bedak asas mudah diserap barulah solekan tidak mudah 'cakey' dan kekal lama. Bahan utama dalam Bedak Asas Arab ialah olive oil yang berfungsi untuk merawat dan melindungi kulit supaya wajah tidak kelihatan kering dan kusam. 

Bedak Asas Arab mengandungi Vitamin E yang terbaik untuk kulit 

Siapa taknak apabila produk yang kita guna untuk kegunaan harian ada kandungan vitamin kan? Begitu juga dengan Bedak Asas Arab ini yang mengandungi Vitamin E yang berfungsi membantu dalam memudarkan parut dengan pantas dan melindungi muka dari terbakar dari sinaran matahari dengan perlindungan spf 50. Peratusan untuk terkena sunburn amat tipis bila memakai bedak asas arab ini.


Minyak Argan kaya dengan Vitamin E malah kandungan vitaminnya 2 kali ganda lebih banyak berbanding Minyak Zaitun. Vitamin E kaya dengan antioksidan dan berfungsi untuk melawan radikal bebas yang boleh menyebabkan penuaan berlaku pada kulit wajah. Selain itu, Minyak Argan juga berfungsi melembapkan kulit yang kering dan membuatkan kulit anda lebih lembap.

Bedak Asas Arab dari sumber semulajadi

Bedak Asas Arab merupakan bedak asas yang berasaskan sumber bahan kualiti, segar dan semulajadi. Fungsi utama bedak asas ini adalah untuk merawat dan melindungi kulit supaya tidak kering dan tidak kusam. Selain itu, bedak asas ini juga sangat selamat diguakan kerana tidak mempunyai silikon yang merbahaya.



Kebaikan Bedak Asas Arab

  • Dari sumber bahan kualiti, segar dan semulajadi.
  • Tidak mempunyai silikon, mesra wuduk dan halal.
  • Mengekalkan solekan lebih lama sehingga 12 jam.
  • Membantutkan pertumbuhan jerawat serta lingkaran gelap bawah mata.
  • Kemasan sempurna serta serap terus ke kulit agar kulit kelihatan lembab, licin dan halus.
  • Mempunyai spf 50 serta mengurangkan kedutan dan garis-garis halus.

Wajah tampak natural dan flawless sepanjang hari


Boleh dikatakan sepanjang pakai Bedak Asas Arab ini wajah Fara tidak 'cakey' dan sentiasa flawless walaupun berpeluh. Seronok bila Bedak Asas ini juga membantutkan pertumbuhan jerawat serta menutup lingkaran gelap bawah mata.


Wajah pengguna Bedak Asas Arab menjadi cantik dan glowing, testimoni :







Jika anda berminat nak dapatkan Bedak Asas Arab ini hubungi :

Hubungi : 019 844 4867 (syitah)
                :  018 571 4962 (wani)




Foundation Drugstore Terbaik dan Ciri-ciri foundation yang sesuai dengan kulit


Adakah anda mengenakan foundation yang sesuai dalam makeup seharian? Jika ya, syabas diucapkan kerana anda telah memilih foundation yang sesuai dengan kulit. Bagaimana pula jika anda yang baru sahaja hendak berjinak-jinak dalam dunia "makeup"? Sudah pasti pemilihan foundation menjadi tanda tanya yang mana lebih sesuai dengan keadaan jenis kulit bukan?

Image result for foundation

Kenapa pemilihan foundation ni sangat penting? Sebab paling utama ialah penggunaan warna foundation yang salah akan buatkan muka kita akan nampak tersangat berbeza dan tak natural. Bayangkan kalau kulit wajah kita jenis sawo matang, kita pakai shade yang cerah atau untuk kulit jenis kuning langsat, bukan ke nanti wajah kita nampak macam tersimbah cat?

Secara basic, ramai yang tahu kulit terbahagi kepada beberapa jenis iaitu berminyak atau kering atau kombinasi. Sesetengah daripada kita turut memiliki kulit jenis sensitif atau normal. Jenis kulit tak membantu untuk pemilihan warna foundation, akan tetapi maklumat ini sangat diperlukan untuk tentukan jenis foundation yang boleh atau paling sesuai untuk dipakai.

Di bawah merupakan 8 jenis foundation yang rata-ratanya adalah pilihan ramai.

1) BOURJOIS HEALTHY MIX FOUNDATION



Bourjois Healthy Mix Merupakan brand dari Paris. Warna foundation ni lebih sesuai untuk mereka yang berkulit cerah sahaja. Texture yang tidak berat dan tidak ringan sesuai untuk anda yang fokus pada moisture atau tidak mahu nampak kering. Foundation ni buatkan muka nampak dewy atau glossy seperti muka orang korean. Jika anda berkulit berminyak, nak pakai boleh sahaja tapi kena pakai oil control powder. Foundation ini hanya bertahan selama 6 jam sahaja.

Sesuai untuk normal skin to dry skin dan sensitif skin
Coverage : medium to full (masih boleh cover redness, jerawat kecil, parut yang tak hitam)

Harga RM59.90


2) BOURJOIS HEALTHY MIX SERUM




Foundation Healthy Mix Serum ni mempunyai fungsi yang sama seperti Bourjois Health Mix tapi texture dia lebih ringan. Sesuai untuk anda yang tak suka makeup tebal. Untuk anda yang berjerawat pula tidak disarankan memakainya kerana ianya tak dapat tutup jerawat atau parut sepenuhnya.Foundation ni untuk effect nampak healthy dan radiance

Sesuai untuk kulit normal to dry dan sensitive skin
Coverage : medium

RM61.35

3) MAYBELLINE FIT ME


Maybelline FIT ME adalah foundation yang cukup popular di luar negara. Dan kini, ianya telah ada di pasaran Malaysia. Foundation FIT ME mempunyai 12 warna mengikut jenis kulit anda. Sesuai untuk anda yang tak suka makeup nampak shining or glossy kerana foundation ini bagi effect matte (kering) Foundation ini juga boleh menutup pori dan sesuai untuk kulit berminyak

Sesuai untuk normal to oily skin
Coverage : medium to full

Rm49.90

4) MAYBELLINE DREAM SATIN SKIN


Foundation ini akan menjadikan kulit nampak satin effect. Ianya menutup segala pori dan senang diblend masuk ke dalam kulit tanpa membuatkan pori anda tersumbat.

Sesuai untuk kulit kering dan normal

RM54.90

5) LOREAL INFALLIBLE STAY FRESH



Jika inginkan makeup tahan lama selama 24jam boleh cuba foundation Loreal Infallible stay fresh. foundation yang mudah untuk di blend. Foundation ini boleh cover semua jenis jerawat atau parut

Sesuai untuk semua jenis kulit
Coverage : full coverage

RM99.90

6) LOREAL TRUE MATCH




Foundation ni sama seperti Maybelline FIT ME kerana mempunyai pelbagai jenis foundation mengikut jenis kulit. foundation ni agak tebal tapi melembapkan. Kulit tidak akan kering walaupun pakai selama 16 jam.

Sesuai untuk semua jenis kulit
Coverage : medium to full

RM58.90

7) REVLON COLORSTAY




Foundation Revlon Colorstay sesuai untuk kulit yang berminyak dan berjerawat, kusam, dan parut. Foundation ini tahan selama 24jam.

Sesuai untuk combination/oily skin dan normal to oily skin
Coverage : full coverage

RM75.90

8) REVLON PHOTOREADY AIRBRUSH EFFECT


Pada yang suka glitter dan shining effect boleh pakai foundation ni sebab dalam foundation ni ada glitter yang sangat halus. texture juga sangat ringan macam NARS Weightless

Sesuai untukk semua jenis kulit

RM78.90



Kesemua foundation diatas boleh didapati di Watson. Jadi, pilihlah foundation yang sesuai mengikut jenis dan masalah kulit anda.