Home My Story Travel Review Contest Parenting Tutorial

Makan food truck di Wilayah Persekutuan



Seperti yang anda tahu, food truck adalah sebuah truck bergerak untuk memudahkan anda mencari pelanggan. Kelebihan ini juga dapat memastikan barang-barang kelengkapan tidak mudah dicuri. Malah anda tidak perlu ke hulu-hilir membawa stok bahan mentah kerana mudah sudah tersimpan di dalam food truck melainkan stok tersebut itu perlu ditambah.




Dikenali dengan nama Food Truck, ia membawa kelainan kepada pelanggan kerana konsepnya menarik dan unik sehingga menjadi trend masa kini. Perasan tak, perniagaan dengan menggunakan food truck, atau trak makanan, semakin popular di Malaysia. Fara turut tertarik dengan makanan yang di jual di Food Truck kerana dihiasi dengan pelbagai variasi warna serta dekorasi menarik di Van Food Truck selain makanan yang dijual mereka juga sedap dan banyak pilihan


Menu food truck menarik perhatian ramai

Lazimnya, menu yang dijual di food truck juga sangat berlainan dari yang dijual di kedai kebanyakan. Menu di food truck jika dilihat, kebanyakannya telah di ‘upgrade’ sebagai contoh set menu chicken grill jika dahulu adalah biasa tapi sekarang telah di saluti pula dengan cheese. Walaupun harganya sedikit mahal, ianya tetap menjadi pilihan umum atau orang ramai kerana kuantiti makanan yang dihidangkan adalah banyak.

Warga Wilayah Persekutuan menerima lesen perniagaan Food Truck


Teringat masa pergi ke Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur kelmarin, meriah sepanjang jalan dihiasi dengan food truck. Fara tak lepaskan peluang untuk mencuba segala menu disitu. Rupanya masa hari fara datang, ada event khas untuk para peniaga.


Kementerian Wilayah Persekutuan menyasarkan kira-kira 1,000 lesen perniagaan kenderaan saji (trak makanan, food truck) dikeluarkan akhir tahun ini bagi merealisasikan hasrat sifar penjaja tepi jalan di sekitar ibu negara menjelang tahun 2020.




Menterinya Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata setakat ini, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah mengeluarkan sebanyak 220 lesen kendera saji.

"Sekarang ini, kita sedang berbincang dengan pihak pembuat trak ini bagaimana kita boleh atasi masalah yang dihadapi peniaga masa ini. "Misalnya mendapat pinjaman dan sebagainya. Kita juga berbincang dengan pihak Majlis Amanah Rakyat, Tabung Ekonomi Kumpulan Usahawan Niaga (Tekun) untuk membantu mereka," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Food Truck (Kendera Saji) Hari Wilayah Persekutuan 2018 di sini, hari ini bersempena Forum Bandar Sedunia Kesembilan (WUF9).


Perniagaan Food Truck adalah Langkah kepada pengurangan berniaga di tepi jalan

“Tengku Adnan berkata pihaknya juga sedang mengenal pasti lokasi untuk dijadikan pusat perniagaan kendera saji yang dilengkapi elektrik, air dan tempat pembuangan sampah. Sekarang ini mereka (peniaga) ada tempat-tempat statik, di kawasan parkir tertentu yang disediakan untuk mereka datang pada waktu makan tengah hari atau malam," katanya.



Walaupun food truck sejenis perniagaan bergerak, mencari lokasi yang bersesuaian bukannya mudah kerana jika di satu kawasan itu ramai orang tidak semestinya lokasi itu strategik untuk berniaga. Kawasan seperti taman dan sekitar stadium adalah kawasan yang strategik untuk berniaga tetapi perlu memastikan juga cuaca yang elok atau di tempat itu penuh bila ada perlawanan memungkinkan anda mendapat pulangan pendapatan yang besar dalam satu hari. Jika tidak anda perlu mencari lokasi yang lain untuk berniaga. Disebabkan inilah Tengku Adnan berusaha untuk mencari lokasi yang terbaik untuk peniaga Food Truck untuk membantu kita meningkatkan kos sara hidup diri.


Satu inisiatif terbaik untuk rakyat menjalankan perniagaan Food Truck


Alangkah beruntungnya masyarakat sekarang kerana mereka akan dibantu untuk meningkatkan lagi kos sara hidup yang semakain tinggi sekarang. Fara pernah dengar pendapatan perniagaan food truck ini walaupun tidak menentu tapi ada masa sangat lumayan. Apa yang penting, ia berdasarkan kecekapan, kerajinan dan cara anda mendapatkan pelanggan.



Rasa bangga menjadi rakyat Malaysia kerana akan ada mereka yang datang bantu memberikan pertolongan lebih-lebih lagi untuk peniaga.









Cara Mudah Dapatkan Kulit Muka Cantik Berseri Secara Semulajadi | Sista stardust



Assalamualaikum...

Wajah yang bermasalah sering mengganggu emosi setiap orang tidak kira wanita mahupun lelaki. Mesti ada sedikit perasaan iri hati apabila melihat ada di antara rakan kenalan kita yang mempunyai wajah yang bersih dan cantik kan? Rasa nak korek je rahsia mereka jaga muka sampai jadi cantik macam tu.

Kelmarin, Fara ada terlihat di facebook mengenai satu produk ni berunsurkan minuman botani yang cukup banyak manfaatnya pada wajah. Fara pun selidiklah dengan lebih mendalam apa bahan yang digunakan, testimoni pengguna, kebaikan produk dan sebagainya. Rasa tertarik terutama pada bahan yang digunakan. Apa produknya?


Sista Stardust CollaRose


Menariknya mengenai Colla Rose adalah, ianya merupakan makanan tambahan yang berasaskan daripada campuran bahan botani semulajadi untuk kesihatan dan kecantikan. Ramuan istimewa Colla Rose iaitu Ekstrak Kelopak Rose (Japan Whitening) yang merupakan ramuan berpaten No.3818483 dan Collagen yang mana mampu merawat masalah kulit seperti kulit kusam, jeragat, kulit kering, parut, dan pelbagai lagi. Pengguna Yang ALAHAN Makanan Laut DILARANG Mengambil Colla Rose ni ya.



9 KEBAIKAN COLLA ROSE

💗 Mengatasi masalah kulit kering dan kusam
💗 Mencerah dan memutihkan wajah
💗 Mengatasi masalah penuaan
💗 Mencegah daripada masalah kedutan halus
💗 Menegangkan kulit wajah serta gebu
💗 Menjadikan kulit lebih lembab
💗 Menghilangkan bintik halus dan tompok hitam
💗 Mengatasi masalah jeragat dan jerawat
💗 Membantu menguatkan rambut, kuku & tulang



7 Bahan Istimewa Colla Rose Membantu Mengembalikan Kecantikan Kulit Secara Semulajadi

Bahan dalam ramuan Colla Rose ni jika diteliti kesemuanya menggunakan  bahan yang berkualiti tinggi di mana setiap bahan tersebut berfungsi menyembuh dan merawat masalah kulit muka dari dalam. 7 bahan yang Fara maksudkan adalah :
  • Orange with acacia gum
  • Collagen
  • Grape Seed
  • Camu-Camu
  • Asthaxanthin
  • Vitamin C
  • Rose Petal
Bila Fara google sendiri kelebihan setiap 7 bahan tersebut, masing-masing mempunyai kelebihan mereka sendiri. Tidak dapat dinafikan capuran 7 bahan ini begitu hebat sekali.

Sista Stardust Colla Rose menjadikan muka cantik berseri semulajadi

Istimewanya Colla Rose ni selain ianya menggunakan bahan dari sumber semulajadi, produk ini juga merupakan sejenis minuman botani yang cukup bagus untuk kesihatan rambut, kuku dan tulang. Biasalah, bila umur makin meningkat pelbagai masalah akan datang. Sebab itulah Fara perlukan makanan atau minuman tambahan untuk mengekalkan kecantikkan diri. Lagi 1, supplement jenis 'minum' ni dikatakan lebih cepat meresap dan kesan lebih pantas. Berbaloi Fara cuba Colla Rose ni. 

Kalau dulu muka jenis kusam, berminyak, dan badan pula mudah penat. Bila dah amalkan Colla Rose ni nampak perubahan diri. Bila bangun pagi tu, rasa segar, muka makin kurang berminyak dan jerawat kecik-kecik kat muka nampak berkurangan. Alhamdulillah.



Cara Minum Colla Rose :

Campur 1 paket (10 grams) ke dalam 150ml air suam, kacau sehingga larut dan minum serta-merta selepas penyediaan. Minum air yang secukupnya sepanjang hari untuk kesan yang terbaik.

Pemakanan Yang Dicadangkan: 1 paket sehari, sebelum tidur. 1 kotak Colla Rose ni ada 60 sachets untuk 60 hari penggunaan. Rasanya sedap macam minum air berperisa bunga ros



Amaran!! Jangan Ambil Colla Rose jika anda :

Perhatian: Jika anda hamil, menyusu atau sedang mengambil ubat, sila rujuk kepada doktor atau penasihat perubatan sebelum mengambil sebarang makanan tambahan




Bagimana nak dapatkan Colla Rose ni?


Boleh dapatkan terus di laman sesawang Sista Stardust :

Website : https://www.sistastardust.com/
Facebook : https://www.facebook.com/sistastardust/

















3 Langkah Mudah Penjagaan Muka Berseri dan Segar | Althea Bare Essential



Assalamualaikum...


Bila sebut soal kecantikkan mesti setiap wanita inginkan kulit yang halus, cantik, gebu dan paling penting bebas segala masalah seperti jerawat, kusam, berminyak dan sebagainya. Mana ada wanita yang tidak suka cantik kan?

Mengapa wajah penting bagi wanita? mungkin kerana 'wajah yang cantik memberikan keyakinan kepada diri mereka' . Jika diteliti ada benarnya kerana bahagian muka adalah tempat utama kita memandang selain daripada penampilan seseorang.

Kali ini Fara nak share 3 langkah mudah untuk menjaga muka dengan hanya memakai set lengkap Althea Bare Essential

Althea Bare Essential

Althea Bare Essential ni merupakan sebuah produk dari korea. Siapa tak nak cuba kan jika ada skincare yang terbaru lebih menarik untuk dicuba? Lagi pula, Althea Bare Essential ni antara produk terbaik yang menggunakan teknologi tinggi terhadap produknya. Jangan risau, semestinya produk ini adalah selamat dipakai oleh semua golongan.




3 Langkah Mudah Untuk Penjagaan Muka Berseri dan Segar 


1. Contour Cleanser

Perkara asas dalam menjaga muka mestilah memilih pencuci muka atau cleanser yang bersesuaian dengan masalah muka. Yang fara pakai adalah Contour Cleanser Bare Essential. Fungsinya adalah memperbaiki kulit dari dalam, mengecilkan liang pori yang terbuka, membersihkan sel kulit mati, mengurangkan kadar kulit berminyak, dan sebagainya. Hasil yang boleh dilihat sejurus fara menggunakan Contour Cleanser ni adalah, ianya mengawal masalah kulit berminyak dengan baik sekali. Selain itu, kulit muka fara juga nampak lebih segar dan bersih dan tona muka lebih sekata setelah beberapa minggu penggunaan.


Di Bawah ini anda boleh lihat tekstur Contour Cleanser Bare Essential. Masa apply ke muka sangat lembut dan berbau sedikit wangi.



2. Primer Water

Selepas dah cuci muka, Pakai pula Primer Water ni. Fungsinya adalah melembapkan wajah, membuang sel kulit mati, menjadikan kulit lembut semulajadi, dan kekal berseri.




Rasa sejuk muka sewaktu apply Primer Water ni. Seperti fungsi serum dan tona, Primer Water ini dihasilkan dengan menggunakan teknologi Macro Fluidoc Dispersion yang telah dipatenkan menjadi primer water dan mampu menyerap menembusi jauh kedalam lapisan kulit untuk mengekalkan kelembapan wajah. Wajah anda berasa lebih segar, anjal dan lembab setiap masa.




3. Fixer Cream

Akhir sekali, pakai pula Fixer Cream. Fungsi Fixer Cream ni sangat bagus untuk wajah. Ianya akan membuatkan kulit muka kita dapat bernafas dengan baik di samping menjadikan kulit wajah berasa sangat segar dan nampak berseri sepanjang hari.

 



Fixer cream ni boleh pakai waktu siang dan juga malam. Memang sesuailah untuk orang seperti Fara yang malas nak pakai banyak skincare pada satu masa. Althea Bare Essential hanya perlukan 3 langkah mudah sahaja untuk pejagaan muka Segar dan Berseri sepanjang masa.





Muka Tampil Cantik Semulajadi, Segar dan Bersih

3 Langkah yang cukup mudah untuk dapatkan kulit yang sihat, segar dan cantik secara semulajadi dari Althea Bare Essential. Jimat masa dan tenaga Fara bila menggunakan Athea Bare Essential ni. Sebelum ni, nak kena pakai krim yang berbeza pada satu masa tapi kini, 3 langkah sahaja yang diperlukan untuk mendapatkan wajah yang berseri dan cantik.




Kat mana nak dapatkan Althea Bare Essential?


Website : Althea
Instagram : Althea 
Facebook : Althea 





















4 Sebab Kenapa Hospital DEMC Menjadi Pilihan Ramai

Meskipun harga dari hospital swasta lebih mahal tetapi, masih ramai yang menjadikan hospital swasta sebagai pusat rawatan terbaik. Hal ini kerana, rawatan di hospital swasta dapat diberikan dengan cepat sementara konsultasi dan temujanji diadakan di waktu yang sesuai bagi pesakit. Kali ni, Fara agak terpikat dengan Hospital Pakar DEMC Shah Alam.

Mengapa DEMC Menjadi Pilihan?

1. Bilik yang ekslusif

Mungkin ada di antara kita yang mementingkan keselesaan ketika melakukan rawatan di hospital bukan? Di sini, anda boleh dapat bilik dengan harga serendah RM145 untuk ‘double room’ hingga yang paling mahal RM1500 untuk jenis ‘Orchid Suites’. Jika anda suka akan keselesaan bolehlah pilih bilik yang berdekorasi mewah seperti Orchid Suites. Kombinasi gaya mewah serta keselesaan Orchid Suites memberikan ketenangan buat anda dan keluarga serta sahabat yang hadir melawat. Walaubagaimana pun, pilihlah mana-mana bilik sekalipun asalkan mengikut bajet dan keselesaan anda.


2. Perkhidmatan rawatan yang cepat dan pantas

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan ada dalam kalangan masyarakat yang memilih rawatan di pusat penjagaan kesihatan swasta. Mungkin ada orang yang tidak suka dengan waktu menunggu yang agak lama di hospital awam. Kerana beberapa sebab tertentu, masa untuk menerima rawatan mungkin agak lama dan sudah tentu ada yang tidak gemar dengan situasi sebegini. Rawatan di DEMC lebih cepat dapat diperoleh pesakit dimana anda tiada kuota dan waktu menunggu. Bila-bila masa sahaja rawatan boleh dibuat serta merta tanpa temu janji (bergantung pada situasi). Selain itu, anda juga tidak perlu menunggu giliran yang lama untuk dirawat dan semestinya staff di DEMC akan memberikan layanan yang baik untuk anda dari awal hingga akhir.


3. Boleh memilih doktor bersalin perempuan

Ini merupakan satu keistimewaan untuk para ibu memilih doktor perempuan untuk menyambut kelahiran bayi tercinta. Para suami juga berpeluang untuk menunggu dan menemankan isteri. Ini agak membantu kerana isteri sangat perlukan bantuan dan kekuatan dari suami sepanjang proses kelahiran. Persekitaran yang selesa dan tenang serba sedikit dapat membantu emosi anda ketika sakit ‘contraction’


4. Hospital untuk ibu dan anak

Ramai kenalan memberikan feedback yang positif mengenai DEMC kerana di sini, ada tempat khas untuk ibu dan anak mendapatkan rawatan kesihatan diri atau ‘checkup’ bulanan anak-anak mereka. Jadi, memudahkan ibu bapa untuk memantau anak-anak sewaktu mereka tiba-tiba meragam, di sini ada menyediakan bilik penyusuan, playground dan rawatan yang terbaik akan diberikan dengan layanan yang mesra.



Dulu DEMC kini AVISENA

Untuk pengetahuan semua, Hospital Pakar DEMC kini telah menukar nama kepada Avisena ya. Dato’ Dr Omar Abd Hamid selaku President & Chief Executive Officer berkata :

“Hospital Pakar Avisena diambil bersempena nama Ibnu Sina, atau nama sebenarnya Abu Ali Al-Hussian Ibnu Abdullah, seorang tokoh besar dalam bidang perubatan moden yang dilahirkan pada tahun 980.Tujuan pemilihan nama ini adalah sebagai antara langkah awal kami untuk berkembang ke seluruh negara, kami yakin dengan memiliki nama yang lebih umum, hospital ini nanti akan dapat diterima orang ramai.”


Walaupun dulu dikenali sebagai DEMC dan sekarang dikenali pula sebagai AVISENA, Segala servis, perkhidmatan, kualiti yang diberikan kepada pesakit adalah sama seperti biasa. Hanya penukaran nama sahaja berlaku. Apa yang menariknya lagi, Hospital Pakar Avisena akan berusaha untuk terus memberikan perkhidmatan yang unik dan berbeza dengan komitmen tanpa kompromi terhadap kualiti perkhidmatan kepada semua pelanggan mereka. Avisena berbangga dengan reputasi mereka untuk mewujudkan satu pengalaman yang benar-benar prihatin di Avisena. Avisena sentiasa cuba menyediakan perkhidmatan baru dan keperluan pelanggan melalui penglibatan dan perkongsian strategik.


Dengan berbuat demikian, Avisena mencipta formula kejayaan dengan memenuhi keperluan penjagaan kesihatan yang berkembang pelanggan-pelanggan mereka. Falsafah Avisena ini adalah salah satu cara untuk mendekati pelanggan dengan menyediakan inovasi nilai dan kualiti dalam semua usahanya.


Hospital Pakar Avisena, Shah Alam adalah kumpulan penjagaan kesihatan yang berkembang pesat di Shah Alam yang menawarkan spektrum gabungan penjagaan primer, perkhidmatan pakar dan program kesihatan kesihatan untuk memenuhi keperluan penjagaan kesihatan masyarakat, negara dan pelanggan antarabangsa. Tidak mustahillah jika AVISENA ini menjadi pilihan ramai terutama warga Selangor.

Untuk mengetahui lanjut mengenai AVISENA SPECIALIST HOSPITAL bolehlah ke laman sesawang di bawah :

Facebook : Avisena Specialist Hospital

Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed



Assalamualaikum..

Cara buat duit online ni ramai tahu tapi masih tak ramai yang berani mencuba mungkin merasakan 'tertipu' dengan platform yang sedia ada. Bagi seorang blogger, buat duit online seperti di adsense, 8share, nuffnang, affiliate dan sebagainya merupakan cara mudah untuk jana pendapatan. Di sinilah pendapatan sampingan yang blogger peroleh dengan 'join' affiliate dan tidak mustahil ada di kalangan blogger mampu menjana pendapatan sampingan sebanyak RM500 ke atas dan ada yang mampu kumpul cecah ribuan ringgit dalam sebulan. Kali ini, Fara akan kongsikan sendiri pada anda buat duit dengan mudah di Marketplace Tok Syed


Apa Itu Marketplace Tok Syed?

Marketplace Tok Syed merupakan sebuah platform yang menjual pelbagai barangan seperti balm toksyed, losyen tok syed, Stevia RCC, Spy Camera dan banyak lagi. Selain menjual, di sini juga anda boleh 'join' affiliate program yang di tawarkan.

Buat Duit Dengan Tok Syed

Bagaimana Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed?


Langkah Pertama : DAFTAR

Pendaftaran perlulah dilakukan dan dilengkapkan jika anda ingin buat duit dengan Marketplace Tok Syed. Isikan segala butiran diri anda sehingga anda menerima 'email' yang mengatakan pendaftaran anda telah diaktifkan. Jika anda menghadapi masalah ketika pendaftaran atau tidak menerima sebarang email terus whatsapp admin di
http://wasap.my/60168262990/Salam+Bantu+Saya+Proses+Register+Membership+TSD . 

Daftar di sini : KLIK SAYA



Langkah kedua : Pilih Jobs di Marketplace

Setelah anda telah 'mengaktifkan' pendaftaran, 'log in' kembali di Marketplace Tok Syed. Kemudian, di bahagian kiri website ade pelbagai 'Categories' kan? klik pada 'jobs' untuk melihat jobs yang boleh dikongsikan atau yang masih available. Buat jobs ni marketplace ni mudah je.. Dengan adanya peluang Jobs ini sesiapa sahaja boleh menjana pendapatan. Tidak kirala anda suri rumah ke, student ke, freelancer ke..semua boleh buat duit online melaluinya.



Gambar rajah di bawah pula menunjukkan pada anda jobs yang available untuk anda kongsikan di facebook, instagram, atau sebagainya. Klik pada jobs yang anda ingin kongsikan dan ikut step seterusnya yang ada ditunjukkan disitu.

No automatic alt text available.


Contohnya, anda pilih (facebook) post di wall - promote balm bayi #1 seperti gambar di bawah. Di setiap bahagian jobs ini akan menyatakan syarat yang perlu ada ikut. Jika anda yakin boleh ikut syarat yang ditetapkan klik 'apply this job'.




Setelah anda 'apply this job' akan keluar gambar di bawah. Submit hasil perkongsian yang telah anda kongsikan di facebook di bahagian ini pula. Anda boleh attach kan gambar atau apa sahaja sebagai bukti anda telah kongsikan di facebook.



Langkah ketiga : Senarai Job yang anda 'join' 

Di bahagian ini pula, anda boleh lihat segala job yang anda apply sama ada 'complete' atau 'canceled'. Jika anda ikut syarat yang ditetapkan, pihak admin akan pantau dahulu dan jika mereka lihat anda ikut step yang diberi, job anda akan di label sebagai 'complete'






Gambar di atas juga anda boleh lihat pitee yang anda peroleh. Fara peroleh sebanyak 10.00 pitee iaitu bersamaan RM10. Ini Fara baru kongsikan 3 Job taw dah dapat RM10 macam tu jee... Mudah kan buat duit online dengan Marketplace Tok Syed


Cara lain lagi anda boleh generate income melalui platform ini adalah:

1. Melalui platform marketplace yang disediakan. 

Di sini anda boleh listingkan produk anda untuk dijual pada user-user active yang ada di situ. Anda juga boleh gunakan platform ini sebagai platform e commerce anda. Jadinya anda tidak perlu runsing lagi untuk membina sistem jual beli (atau e commerce) anda yang complicated.

2. Melalui komisyen affiliate sehingga 3-tier. 

Di dalam sistem ini ada disediakan satu fungsi “maintenance” di mana melalui sistem “maintenance” ini, anda boleh mendapat komisyen affiliate dari mereka yang anda refer. Lagi ramai anda refer user ke platform ini, lagi banyak komisyen affiliate yang anda dapat. Dan yang best-nya ianya pasif setiap bulan selagi mana user tersebut aktif melakukan “maintenance” bulanan, termasuk juga anda. Jangan bimbang, saya juga akan dedahkan bagaimana anda boleh buat

Buat Duit Dengan Tok Syed


Kesimpulan yang dapat Fara tekankan di sini :

Inilah peluang anda untuk menjana PASIF income hasil dari kerja-kerja online dengan hanya menggunakan satu platform sahaja. Dan kerja-kerja online yang dimaksudkan adalah seperti :


1. Post review di blog anda
2. Share post di wall FB anda
3. Like Page FB sesuatu perniagaan
4. Follow account instagram seseorang
5. Share URL di wall FB anda
6. Buat review produk di account social media anda
7. Blast msg di group Whatsapp di telefon anda
8. Dan banyak lagi..

Dan semua kerja-kerja di atas dibayar dengan kadar yang bersesuaian dengan kerjanya. Menarik kan?



Tunggu Apa Lagi, Jom Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed Sekarang!!

Jangan lupa untuk mendaftar klik SAYA NAK DAFTAR


Anda Seorang Blogger? Nak Review Marketplace Tok Syed dan terima ganjaran 150.00 pitee bersamaan RM150? 


Join Sekarang Tempat adalah TERHAD : Saya Nak Review Marketplace Tok SYed