Home My Story Travel Review Contest Parenting Tutorial

Shopee Bersama Skuad Selebriti Shopee Yang Baharu

Assalamualaikum... 

SHOPEE antara platform membeli-belah kesukaan Fara ketika ini kerana Shopee sentiasa menawarkan tawaran harga yang sangat murah berbanding platform lain. Hampir setiap hari akan ada 'shocking sale' yang mana korang boleh dapatkan harga barang separuh dari harga normal. Yang penting kena rajin tengok barangan 'shocking sale' yang ditawarkan.

Tiap hari tak sah kalau tak buka aplikasi Shopee dan baru-baru ini Fara perasan ada terbaharu mengenai Shopee iaitu Skuad Selebriti.



Barisan pelopor Skuad Selebriti Shopee: 

Skuad Selebriti Shopee kesemuanya hebat-hebat belaka antaranya YBhg. Dato Sri Siti Nurhaliza, Nora Danish, Heliza Helmi, Elfira Loy, Izara Aishah dan Emma Maembong. Di dalam Skuad Selebriti, artis terkenal tersebut akan menjual segala koleksi mereka. Lepas ni korang tak payah la susah-susah pergi mall shopping. Beli je barangan artis kesayangan anda di Shopee.



Penyanyi Nombor 1 Malaysia, YBhg. Dato’ Sri Siti Nurhaliza Tarudin yang menawarkan produk penjagaan kulit dan kosmetik, SimplySiti




Pelakon popular, Nora Danish dengan jenama tersendiri Owl, yang menawarkan fesyen Muslim tradisional dengan sentuhan moden 



Pelakon kegemaran ramai, Izara Aishah memperkenalkan produk bibir berjenama Madame Izara di Shopee



Bintang drama popular Separuh Jiwaku, Elfira Loy dan finalis Akademi Fantasia Musim Ke-5, Heliza Helmi dengan jenama masing-masing EL dan Heliza Guzel Hive - menjual pakaian tradisional Muslim

 


Artis serba boleh, Emma Maembong bukan sahaja bergiat dalam bidang lakonan dan peragaan, mala juga memulakan perniagaan sendiri yang membariskan produk penjagaan kulit, EMBS



Lebih ramai Selebriti akan menyertai Skuad Selebriti Shopee pada masa akan datang

Di samping memperkenalkan lebih ramai selebriti untuk menyertai Skuad Selebriti Shopee pada masa akan datang, pengguna Shopee juga pasti teruja dengan kempen mingguan istimewa Skuad Selebriti yang menampilkan pelbagai tawaran dan aktiviti yang tidak boleh dilepaskan. Kempen mingguan ini akan menampilkan pelancaran eksklusif produk termasuklah koleksi alat solek bertemakan emas keluaran YBhg. Dato’ Siti Nurhaliza, SIMPLYSITI New Gold Edition menggunakan teknologi fokus lembut dan debuan emas yang hanya boleh didapatkan di Shopee.


Peminat selebriti ini pasti ternanti-nanti akan siri acara komuniti dan pemberian hadiah yang dianjurkan oleh Shopee seperti sesi temu mesra bersama selebriti dan pertandingan media sosial yang menawarkan hadiah menarik.


Untuk maklumat lanjut tentang Skuad Selebriti Shopee, layari https://shopee.com.my/m/Shopee-Celebrity-Squad

Untuk maklumat lanjut tentang Kempen Cahaya Raya, layari https://shopee.com.my/m/shopee-cahaya-raya.









Resipi Ikan Tenggiri Masak Asam Paling Sedap Dan Mudah

Assalamualaikum...

Bulan puasa ni tiba-tiba nak makan ikan tenggiri masak asam. Biasa buat tapi tak pernah bubuh resipi kat blog. Kali ni rajin pula update resipi.


Bahan dan cara nak masak pun cukup mudah. Orang bujang pun boleh masak masakan ni. Yang mana dalam pantang bersalin pun sesuai makan masakan ni cuma tambah lada hitam dah jadi masakan orang pantang. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

IKAN TENGGIRI MASAK ASAM

Bahan goreng dulu
4 keping ikan tenggiri
[boleh gunakan ikan lain saperti selar/kembung/bawal]

Ikan yang telah digoreng

Bahan Hiris
4 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
1 inci halia
8 biji cili padi
2 biji cili merah
1 labu bawang besar

Bahan yang perlu di hiris

Bahan Sos
1 cawan air asam jawa
1 biji tomato buah [belah 4]
minyak
garam

Cara masak
1. Ikan dibersihkan dan gaulkan dngan kunyit & garam
2. Goreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Tumiskan semua bahan yg dihiriskan.
4. Bila dah nampak layu sikit masukkan air asam jawa atau air cuka, tomato buah dan kunyit.
5. Bila dah mendideh masukkan ikan dan tutupkan api.
6. Sedap dimakan ngan nasi putih.


Siap! Mudah kan? 😊



kebaikan dan fungsi Vitamin Berocca




Antara kebaikan dan fungsi Vitamin Berocca adalah:

1. Boost stamina by boosting energy release

2. Meningkatkan konsentrasi dan mental performance.

3. Mengurangkan keletihan dan kelesuan (tiredness and fatigue).

Ada yang nasihat kata tak perlu supplement2 ni sebab cukup dah apa kita makan. Tapi percayalah, bila anda jenis yang kerja menggunakan physical, atau anda seorang pelajar yang banyak memerlukan otak untuk berfikir, anda akan mendapat manfaat dari pengambilan supplement.

By the way, BEROCCA ni kalau anda tanya saya sebagai seorang ahli farmasi, saya akan advice untuk ambil bila anda memerlukan je. Tak perlu ambil hari2.

Macam Tun M, hari2 dia memang hectic dan dia perlukan something untuk boost tenaga dia sepanjang hari. So, patutlah dia ambil setiap hari.

Macam saya, saya ambil bila saya kena pergi outstation yang memerlukan saya drive 4-5jam straight. So, jika anda tahu yang haritu anda akan perlukan tenaga extra atau perlu menghadiri long meeting or long lectures yang memerlukan mental concentration and sharpness, ambillah sebiji Berocca ni. Insya Allah, dengan izin Allah it will help your day.

Berocca ni ada je few alternative dia. Surbex Zinc dan Redoxon pun antara yang bagus juga. So, kalau anda cari Berocca sekarang kat farmasi, and Berocca out of stock (maklumlah, bila benda dah viral, memang sentiasa habis), boleh je beli Redoxon atau Surbex Zinc. Biasanya orang nak yang sama jugak! hahahah...

Berocca > Surbex Zinc > Redoxon





Tabiat Makanan Yang Perlu Di Elakkan Di Bulan Puasa

Related image

Tabiat Makanan Yang Perlu Di Elakkan Di Bulan Puasa


1. Jangan Makan berlebihan terutama sewaktu berbuka puasa. Ini untuk mengelakkan kembung perut atau ketidakhadaman makanan

2. Kurangkan pengambilan makanan yang bergoreng dan berlemak

3. Kurangkan makanan tinggi gula

4. Kurangkan minum minuman berkafein seperti kopi dan teh serta air berkabonat. Minuman ini menghalang penyerapan vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh badan. ia juga boleh menyebabkan kita kerap membuang air kecil.

5. Elakkan makanan yang diproses terutama yang mengandungi perisa, pewarna tiruan dan pengawet. Biasanya makanan yang telah diproses adalah tinggi garam walaupun tidak terasa masin

6. Kurangkan makanan yang berempah dan pedas

Berocca Vitamin yang diamalkan Tun Dr Mahathir Mohamad





Supplement Tun M (Berocca)

Sejak gambar Tun M dinner tu tersebar tu, semua nak ikut apa yang Tun M ambik. Saya pun sejak semalam ada few orang PM saya tanya pasal supplement yang Tun M ambik tu.

Selama ni memang banyak je farmasi jual, tapi orang tak heran pun nak beli walaupun kita ada juga advice on kebaikan dia. Takpelah, harini saya komen sikit pasal Berocca ni ye.

Berocca ni kandungan dia Vitamin B (8 jenis), Vitamin C dan essential mineral macam magnesium, zinc, calcium dan macam2 lagi.

Antara kebaikan dan fungsi dia adalah:

1. Boost stamina by boosting energy release

2. Meningkatkan konsentrasi dan mental performance.

3. Mengurangkan keletihan dan kelesuan (tiredness and fatigue).

Ada yang nasihat kata tak perlu supplement2 ni sebab cukup dah apa kita makan. Tapi percayalah, bila anda jenis yang kerja menggunakan physical, atau anda seorang pelajar yang banyak memerlukan otak untuk berfikir, anda akan mendapat manfaat dari pengambilan supplement.

By the way, BEROCCA ni kalau anda tanya saya sebagai seorang ahli farmasi, saya akan advice untuk ambil bila anda memerlukan je. Tak perlu ambil hari2.

Macam Tun M, hari2 dia memang hectic dan dia perlukan something untuk boost tenaga dia sepanjang hari. So, patutlah dia ambil setiap hari.

Macam saya, saya ambil bila saya kena pergi outstation yang memerlukan saya drive 4-5jam straight. So, jika anda tahu yang haritu anda akan perlukan tenaga extra atau perlu menghadiri long meeting or long lectures yang memerlukan mental concentration and sharpness, ambillah sebiji Berocca ni. Insya Allah, dengan izin Allah it will help your day.

Berocca ni ada je few alternative dia. Surbex Zinc dan Redoxon pun antara yang bagus juga. So, kalau anda cari Berocca sekarang kat farmasi, and Berocca out of stock (maklumlah, bila benda dah viral, memang sentiasa habis), boleh je beli Redoxon atau Surbex Zinc. Biasanya orang nak yang sama jugak! hahahah...

Berocca > Surbex Zinc > Redoxon

p/s: dah lama tak tulis post pasal ubat and product. huhuhuu. Sumber : Fb

#farmasiideal
#communitypharmacist


Related image.



12 Tip Penyediaan Hidangan Sihat Semasa Berbuka Puasa


Related image

12 Tip Penyediaan Hidangan Sihat Semasa Berbuka Puasa

1. Mulakan dengan yang ringan dan mudah dihadam seperti kurma, buah-buahan dan jus buah-buahan. Ini dapat memberi tenaga segera kepada tubuh

2. Banyakkan minum air kosong

3. Elakkan berbuka dengan kopi atau teh, ini kerana kopi dan teh mengandungi kafein yang membuatkan anda kerap membuang air kecil

4.Elakkan berbuka dengan air berkarbonat kerana ia boleh membuatkan anda mengalami masalah perut kembung dan berangin

5. Jika membeli juadah di Bazar Ramadhan, elakkan memilih makanan yang berminyak atau dimasak menggunakan santan

6. Hidangan utama boleh diambil setelah menunaikan solat maghrib bagi mengelakkan ketidakselesaan perut

7. Pilih makanan yang berkarbohidrat kompleks seperti nasi, mi atau roti berbanding kuih-muih. Kuih-muih yang manis mengandungi kandungan gula yang tinggi yang menyumbang kepada lebihan kalori

9. Pilih makanan yang dipanggang, dikukus, atau rebus jika mahukan makanan bergoreng, gunakan sedikit minyak sahaja ketika memasak

10. Pengambilan makanan yang pedas serta berempah adalah tidak digalakkan semasa berbuka. Ini kerana di khuatiri menimbulkan ketidakselesaan perut di siang hari

11. Kurangkan pengambilan air manis semasa berbuka bagi mengelakkan ketidakselesaan perut

12. Perbanyakkan pengambilan makanan yang mengandungi kandungan serat yang tinggi seperti kekacang, produk bijiran penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran untuk mengurangkan rasa lapar pada siang hari

Rumah Mampu Milik Kos Rendah | RUMAWIP


Rumah merupakan salah satu keperluan asas bagi manusia. Semua sedia maklum bahawa rumah merupakan aset yang penting bagi semua rakyat tanpa mengira lapisan umur. Namun begitu, harga rumah pada masa ini adalah sangat tinggi sekali gus menyebabkan kebanyakan golongan berpendapatan rendah dan sederhana mengalami kesukaran untuk membeli dan memiliki rumah sendiri terutama bagi mereka yang baru mendirikan rumah tangga

Teringat dulu masa baru kahwin, susah sangat nak cari rumah lebih-lebih lagi bila tinggal di kawasan bandar semua harga dua kali ganda. Dengan kewangan yang belom stabil, rasa agak tertekan dengan kos sara hidup yang tinggi bila tinggal di kawasan bandar yang maju ni. Rasa macam dah banyak benda berjimat tapi, kewangan tetap sekadar cukup-cukup makan. Langsung tidak dapat menabung. Perasaan stress tu Allah je tahu. 

Pernah sekali duduk berangan nak rasa rumah sendiri pada usia muda. Bila ada masa kelapangan duduk mendeko dan tambah kelengkapan rumah sampai penuh. Ada sekali tu sampai berangan nak jadikan rumah macam hotel sebab terlalu suka konsep hotel yang nampak mewah tapi simple. lucu bila teringat. hehe...

Ada suatu hari tu, kawan pernah bagitahu kenapa tak apply rumah RUMAWIP? Fara pun apa lagi 'search' la apa benda RUMAWIP yang kawan maksudkan tu. Untuk anda yang sudah tahu, baguslah. Bagi yang belum tahu mesti tertanya juga apa RUMAWIP ni kan? 


Apakah itu RUMAWIP? 

RUMAWIP ialah singkatan kepada Rumah Wilayah Persekutuan. Ia merupakan rumah mampu milik untuk golongan berpendapatan sederhana dan rendah yang menetap dan bekerja di Wilayah Persekutuan.

Secara amnya, RUMAWIP ini dibina khusus untuk golongan belia dan pasangan muda yang baharu berkahwin dan belum memiliki kediaman sendiri.


Kadar Sewa Yang Murah

Time Fara dulu nak cari rumah sewa paling murah pun RM1200. Kawasan rumah pula jauh dari kemudahan awam dan tidak berapa strategik. Jauh dengan rumah jiran lagi membimbangkan sebab apa sahaja boleh berlaku bila kawasan rumah jauh dengan kejiranan. Apa pun, mintak dijauhkan perkara  tidak diingini.

Berbalik dengan cerita, mata masih tengah scroll dan baca lagi tentang RUMAWIP. Bila lihat kadar sewa RM800 sebulan dan penyewa perlu bayar selama 5 tahun sahaja kepada DBKL manakala RM300 daripada jumlah sewa akan disimpan untuk mereka pulangkan semula sebagai deposit. Deposit apa? andai kata penyewa sudah mampu membeli kediaman sendiri melalui Rumah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (RUMAWIP) kelak, itulah duit yang kita boleh gunakan. What? Seriously? Jika dapat RUMAWIP ni fara sudah dapat jimat sebanyak RM400. Setahun menabung dah boleh kumpul RM4800. Fuhh! banyak juga tu.

Fara baca banyak kali sebab macam tak percaya ada inisiatif macam ni ditawarkan pada golongan muda yang berkahwin. Lokasi apartment RUMAWIP juga sangat strategik dan paling penting sekala kemudahan awam turut dilengkapi seperti surau, parkir, dewan dan gelangsang futsal.


Image result for rumawip

Kategori rumah mampu milik yang ditawarkan di bawah RUMAWIP?

Kategori untuk RUMAWIP pula ada 3 jenis iaitu Rumah Harga Rendah, Rumah Harga Sederhana Rendah dan Rumah Harga Sedarhana. Harga yang ditawarkan sangat tak masuk akal! Rumah RUMAWIP semua berada di kawasan strategik. Nak diikutkan, rumah di Kuala Lumpur mana dapat harga macam ni? Apartment yang cantik dengan harga yang murah memang menggugat hati.



RUMAWIP Mengurangkan Kos Sara Hidup Masyarakat

Kos sara hidup di tengah bandar tidak dinafikan memang tinggi. Nak bayar duit sewa rumah, kereta, belanja dapur, dan lain-lain hampir separuh gaji. Belum masuk nak bayar keperluan lain lagi. Pening kepala memikirkan. Terlalu cukup-cukup makan. RUMAWIP ni sekurangnya dapatlah meringankan sedikit kos sara hidup. Lebihan duit gaji boleh disimpan untuk masa akan datang.


Antara syarat-syarat yang telah ditetapkan bagi memohon RUMAWIP adalah:


Bila dah tahu kelebihan dan ciri-ciri lain RUMAWIP ni Fara pun lihat pula syarat untuk apply. Dukacita, Fara atau suami tidak layak kerana kami tidak tinggal atau menetap di Wilayah Persekutuan. Berikut adalah syarat untuk apply atau memohon RUMAWIP :

  • Berumur 18 tahun ke atas
  • Warganegara Malaysia
  • Menetap atau bekerja di Wilayah Persekutuan
  • Pendapatan kasar bulanan di bawah RM10,000 (Bujang) dan RM15,000 (Suami dan Isteri)
  • Pembeli perlu mendiami rumah yang dibeli dan tidak boleh disewakan
  • Pemohon tidak diisytiharkan muflis



Menarik kan RUMAWIP ni?

Walaupun RUMAWIP ni mempunyai semua ciri-ciri rumah idaman, tapi Fara tidak layak untuk 'apply' lagi sebab bukan tinggal atau bekerja di Wilayah Persekutuan. Rasa sedikit terkilan. 

Mungkin bukan rezeki Fara disini. Jika korang ada ciri-ciri seperti yang telah dinyatakan cubalah apply mana tahu dapat duduk di RUMAWIP lebih-lebih lagi bagi yang sudah berkahwin dan sedang mencari rumah sangat mudah untuk lulus syarat diatas. Kalau berminat terus je laman web RUMAWIP ok!







Buffet Ramadhan The Venue Shah Alam 2018


Assalamualaikum..


Seperti tahun sebelum ini, The Venue Shah Alam sentiasa menyediakan menu terbaru dan pada tahun ini (2018), menu untuk buffet Ramadhan mereka adalah berkonsepkan "Tradisi Malaysia".


Bercakap tentang makanan tradisional, selalunya ia dihidangkan sewaktu hari perayaan seperti Hari Raya AidilFitri bagi orang Melayu, Kaum Cina pula adalah ketika Hari Raya Cina manakala Kaum India pula pada hari Deepavali. Ada diantara makanan tradisional ini yang bukan hanya popular dikalangan kaum-kaum tertentu sahaja bahkan ada yang begitu popular di seluruh negara.

Menariknya, The Venue Shah Alam kali ini menampilkan chef khas untuk menyediakan hidangan masakan tradisional tersebut iaitu Chef Nabil Md Salleh.

Chef Nabil Md Salleh (credit gmbr : bestrestauranttoeat)

Seperti semua orang ketahui, masakan tradisional merupakan sejenis masakan yang tidak jemu dinikmati terutama sekali bagi mereka yang tinggal di bandar. Kebanyakan orang kurang berminat dengan makanan lain seperti makanan Cina, Barat, mamak dan sebagainya. Lauk-pauk kampung juga yang membuatkan kecur air liur.

Hidangan Tradisi Malaysia Di Buffet Ramadhan The Venue Shah Alam

Berkonsepkan 'Tradisi Malaysia' sebagai hidangan masakan tradisional yang hebat dan begitu menepati citarasa masyarakat tidak kira bangsa dan agama, kali ini menu yang diperkenalkan berbeza dari tahun sebelum ini malah lebih menarik seperti ada hidangan Ayam Semor dari Javanese dan Nasi Syamin dari Johor.


Selain itu, hidangan asli Kelantan turut tidak dilupakan antara menunya adalah beef kuzi dan ramuan rempah ratus yang terbaik untuk menarik minat selera makan akan disajikan pada Bulan Ramadhan. Makan bersama menu nasi iaitu briyani yang sedap dimakan bersama Masak Lemak Cili Padi dan Patin Masak Tempoyak beserta ulam-ulaman pasti menambat selera.


Terdapat hidangan lauk-pauk, ulam dan pelbagai jenis nasi yang pastinya memenuhi cita rasa berbuka puasa.


Antaranya ialah nasi putih, nasi syamin (Johor), ayam kampung goreng berempah, daging masak lemak cili padi, sayur campur, kerabu mangga, sambal belacan, aneka ulam-ulaman dan banyak lagi!

Fara teruja ketika menikmati masakan mereka kerana waktu inilah peluang untuk Fara rasa masakan tradisi melayu yang wajar diketengahkan. Dan ketika ini jugalah Fara dapat rasa masakan Asli Kelantan yang di bawa ke Buffet Ramadhan di The Venue Shah Alam.


Sayur dan ulam-ulaman

Begitu juga dengan ulam-ulaman, ikan masin, sambal belacan pasti menambat selera dan menjadi pelengkap hidangan utama. Tak lengkap hidangan tanpa makan sambal belacan, ulam-ulaman serta sayur.


Aneka Mee/Bihun

Peminat mee/bihun boleh cuba hidangan seperti mee kari, mee sup dan sebaginya. Menu ini banyak diminati oleh kanak-kanak. The Venue Shah Alam ada menyediakan pelbagai menu yang boleh dinikmati seisi keluarga.




Kuih-Muih dan buah-buahan

Sebut sahaja kuih tradisional, pasti banyak jenis yang menjadi pilihan. Kuih-muih tradisional ini menjadi kegemaran ramai rakyat Malaysia tidak mengira kaum atau bangsa. Dalam banyak-banyak variasi, ada yang paling menjadi kegemaran.

Kalau dulu, kuih-kuih ini hanya boleh didapati di kampung, namun sekarang, di mana sahaja pasti ada yang menjualnya. Tidak lengkap berbuka puasa tanpa menikmati kemanisan kuih muih yang pelbagai aneka di The Venue Shah Alam.


Antara aneka kuih muih yang di hidangkan adalah pulut panggang, seri muka, kuih bakar dan tidak lupa juga menu dessert lain seperti pengat pisang, bubur pulut hitam, bubur jagung, sagu gula Melaka dan banyak lagi!


Jom berbuka puasa di The Venue Shah Alam!


Image may contain: food


Harga Promosi Untuk Tempahan Terawal Sahaja!!

Tempahan akan dibuka dari tarikh 15 April sehingga 10 Mei dengan tawaran promosi "EARLY BIRD" untuk pelanggan terawal iaitu jimat berbuka puasa.

Pembelian awal layak menikmati juadah berbuka puasa pada harga RM58 (dewasa) dan RM35 (kanak-kanak berusia 4 hingga 12 tahun).

Harga biasa adalah RM68 (dewasa) dan RM40 (kanak-kanak) manakala untuk warga emas RM60.

untuk maklumat lanjut sila terus ke pautan di bawah :