Home My Story Travel Review Contest Parenting Tutorial

Bersalin Hospital Swasta VS Kemampuan


Ramai wanita memilih untuk bersalin di hospital swasta kerana ingin doktor wanita, kepercayaan bahawa rawatan adalah lebih bagus, ingin keselesaan dan privacy, ingin anak-beranak dapat tinggal sekali di hospital dan sebagainya. Akan tetapi, caj hospital swasta adalah tinggi. Adakah anda benar-benar mampu untuk  rawatan di hospital swasta?

Scenario 1:

Seorang wanita bergegas ke sebuah hospital swasta kerana telah tiba masanya untuk bersalin. Selepas beberapa jam, doktor menasihatinya bahawa kelahiran pembedahan perlu dilakukan kerana 'failure to progress'. Wanita dan suaminya akur, dan bayinya dilahirkan dengan selamat melalui caesarean section.

Beberapa hari kemudian, wanita tersebut dan bayinya disahkan sihat untuk pulang ke rumah. Suaminya diminta untuk membayar bil. Tetapi suaminya memaklumkan bahawa dia tidak mempunyai wang yang secukupnya. Menurutnya, dia telah pun memohon untuk pinjaman dan dijangka permohonannya akan diluluskan dalam masa seminggu. Dia mengemukakan bukti untuk permohonan tersebut. Isteri dan bayinya dibenarkan pulang, tetapi dokumen-dokumen kelahiran yang diperlukan untuk mendaftar kelahiran bayi dipegang oleh pihak hospital swasta sehingga bayaran bil dilangsaikan.

Beberapa bulan telah berlalu dan suami tersebut masih belum melangsaikan hutang, dan kelahiran bayinya masih belum berdaftar.

Scenario 2:

Sebuah hospital swasta menjadi pilihan ramai pasangan untuk melahirkan bayi mereka kerana caj yang murah berbanding dengan hospital swasta yang lain. Ramai yang memilih untuk bersalin di sini menabung wang yang secukupnya untuk membayar caj untuk kelahiran biasa.

Akan tetapi, malang tidak berbau. Tidak semua wanita yang merancang untuk bersalin biasa, akan berjaya bersalin biasa. Ada yang mengalami 'fetal distress' atau 'baby lemas' dan pembedahan caesarean terpaksa dilakukan untuk melahirkan bayi secepat mungkin untuk menyelamatkan nyawanya.

Dalam keadaan ini, ada beberapa pasangan yang meminta untuk di refer ke hospital kerajaan sebagai kecemasan kerana tidak mampu membayar caj caesarean.

Tetapi, untuk memindahkan pesakit ke hospital besar (walaupun hanya 1Km jauhnya) akan memakan masa sekurang-kurangnya sejam ke sejam setengah sehingga caesarean dapat dilakukan dengan selamat (Bayar bil medical centre, sediakan ambulans, pindahkan pesakit, perlu menghubungi hospital besar, masa perjalanan, masa untuk persediaan untuk melakukan pembedagan etc). Adakah bayi yang lemas akan masih hidup dalam masa sejam setengah itu?

Scenario 3:

Seorang wanita melahirkan bayinya dengan selamat di hospital swasta. Tetapi didapati bayinya mengalami masalah pernafasan. Oleh itu, bayi terpaksa dirawat di wad NICU (Neonatal ICU) dengan alat bantu pernafasan. Bayi itu dirawat di NICU selama 4 hari sebelum keadaannya pulih. Caj untuk rawatan di NICU ialah lebih kurang RM2000 untuk satu hari. Bil keseluruhan wanita tersebut hampir mencecah RM20000 sedangkan dia hanya menyediakan RM5000 untuk bersalin normal.

Nak buat apa sahaja, buatlah ikut kemampuan

Sebagaimana kita harus pandai menguruskan perbelanjaan menurut kemampuan kita apabila membeli baju, makanan, kereta atau rumah, seperti itu juga sepatutnya kita memilih klinik/hospital/medical centre.

Ikutlah kemampuan kita. Jika tidak mampu untuk ke hospital swasta, tidak perlu malu. Pergilah ke hospital kerajaan. Mungkin anda perlu tunggu lama sedikit dan mungkin wad kurang selesa berbanding dengan hospital swasta, tetapi rawatan adalah lebih kurang sama.

Untuk wanita yang hendak bersalin, bajet dan simpan wang cukup untuk kelahiran caesarean. 20-30% wanita terpaksa melahirkan anak melalui pembedahan caesarean. Oleh itu adalah tidak munasabah untuk beranggapan yang anda sememangnya akan berjaya bersalin normal.

Jika anda tidak mampu membayar caj caesarean, lebih wajar untuk anda bersalin di hospital kerajaan.

Simpanlah wang secukupnya untuk caesarean. Jika rezeki anda untuk bersalin normal, wang yang berlebihan boleh digunakan untuk membeli keperluan anak itu, atau menjadi wang simpanannya untuk masa depan. Bukankah lebih elok begitu?




Kelebihan Menggunakan Baby Electric Nail Trimmer | Lunavie


Assalamualaikum... dan haiiii

Kebersihan kuku bayi harus dijaga sejak awal kelahirannya. Memotong kuku bayi harus dilakukan secara teratur. Kuku bayi yang baru lahir memiliki tekstur yang lembut dan cepat panjang. Potonglah kuku bayi untuk mencegah agar kuku bayi tidak melukai kulit bayi. Gerakan tangan bayi yang tidak terkendali boleh mengakibatkan kuku bayi mencakar wajahnya sendiri tanpa sengaja.


Pemotong Kuku Khas Untuk Bayi

Gunakan pemotong kuku khas untuk si kecil. Ketika memotong atau mengunting kuku bayi, anda perlu berhati-hati. Jika terlalu pendek ia boleh terluka dan kalau masih terlalu panjang, kuku tersebut boleh menggores dan menimbulkan kesan-kesan calar merah di wajahnya sendiri. Anda perlu memotong kuku bayi dengan cara yang sederhana iaitu memotongnya dengan menggunakan ketip kuku atau gunting kuku khusus untuk bayi.

Lunavie Baby Electric Nail Trimmer Memudahkan Proses Pemotongan Kuku Bayi

Memotong kuku bayi memang harus ekstra hati-hati. Jika terlalu pendek memotong kukunya, boleh menyebabkan terluka. Jadi, bila kuku bayi mulai nampak panjang adalah waktu sesuai untuk memotongnya.


Baby Nail Trimmer seperti gambar rajah di atas adalah produk keluaran dari Lunavie. Sejurus menggunakan pengetip kuku jika anda perasan kuku bayi tetap berasa tajam bukan? inilah sebabnya Fara perlukan trimmer untuk mengasah kuku bayi supaya kuku bayi tidak tajam.

Kelebihan Baby Electric Nail Trimmer 

Pengalaman Fara menggunakan Baby Electric Nail Trimmer dari Lunavie ini boleh dikatakan sangat membantu sepanjang proses pemotongan kuku. Ia dilengkapi dengan tiga pad dan tiga alat pemfailan yang direka mengikut umur bayi.

Boleh pilih cushion pad yang sesuai untuk bayi:

Cushion pad biru: 0-3 bulan
Cushion pad Orange: 4-11 bulan
Cushion pad merah jambu: 12 + Bulan


Dan 3 cushion pad untuk dewasa.

Cushion pad putih: Kuku penggilap untuk ibu
Logam pengisaran: Mengisar kulit mati dan callus atas kuku ibu
Cylin pengisaran: Mengisar kulit tepi kuku ibu

Kebaikan Baby Electric Nail Trimmer seperti:

1. Keselamatan: Ia tidak akan menyebabkan sebarang cedera pada kulit bayi atau kuku yang lembut.

2. Rendah Decibel: Ia boleh memangkas dan menggilap kuku kaki atau kuku jari secara senyap.

3. 6 dalam 1 Reka bentuk: Ia datang dengan 6 kepala pengisaran yang berbeza.

4. LED Light: Ia dilengkapi dengan lampu LED depan.

5. 4 Tetapan Pantas: Terdapat 4 kelajuan (tinggi / rendah) dan corak berputar (mengikut arah jam / lawan jam).


Cara Pemasangan Dan Penggunaan Yang Mudah Dan Cepat

Bateri tidak termasuk dalam produk. Jadi, bateri anda perlu sediakan sendiri. Lampu pada trimmer pula adalah automatik. Ia akan terbuka sendiri sejurus Fara menekan switch. Nah, sedikit cara pemasangan dan penggunaan trimmer :

1. Jika kuku bayi panjang, potong sedikit
2. Sesuai dengan usia bayi, pilih grinding kepala yang sesuai
3. Hubungkan grinding kepala dengan trimmer
4. Perlahan memegang tangan bayi, pilih kecepatan yang sesuai dan trim



Proses trimmer lebih mudah jika bayi dalam keadaan tidur. Bila umur baby meningkat besar agak sukar melakukan pemotongan kerana takut mengakibatkan luka pada bahagian kuku. TAPI, tidak perlu risau kerana trimmer ini langsung tidak menyebabkan luka dan selamat digunakan.


Bunyi trimmer yang perlahan juga tidak mengganggu tidur bayi. Lampu yang sentiasa terbuka pada trimmer menjadikan proses pemotongan boleh dilakukan walaupun dalam keadaan kurang cahaya.

Atau anda boleh lihat contoh video dibawah cara penggunakan Baby Electric Nail Trimmer :


Baby Electric Nail Trimmer Selamat Dan Mudah Digunakan 

Siapa tak suka dengan produk yang memudahkan ini bukan? Selepas trim kuku bayi Fara dah tak risau jika bayi menggaru mukanya. Jika dahulu akan terjadi calar dan luka walaupun sudah pemotong pendek kuku tapi sekarang, bayi Fara sendiri selesa dan tidak luka bila menggosok muka.


Anda boleh membeli produk ini di :

Berminat untuk membeli trimmer ini? boleh direct beli di website Lunavie atau laman sesawang mereka di :







Penginapan 2 Hari 1 Malam di Hotel De Art Seksyen 7 Shah Alam


Shah Alam mempunyai banyak lokasi pelancongan yang boleh dikunjungi. Ada taman tema, pusat membeli-belah, taman rekreasi yang menarik disekitar bandaraya ini. Tak tahu nak menginap hotel mana bila berada di Shah Alam? Kali ini Fara berkesempatan untuk merasai sendiri menginap di Hotel De Art.


Penginapan 2 hari 1 malam di Hotel De Art Seksyen 7, Shah Alam 

Bagi yang mencari penginapan di shah alam, Hotel De Art yang terletak di seksyen 7, Shah Alam, iaitu di pusat bandar Shah Alam merupakan satu pilihan yang bijak. Ini kerana hotel ini terletak di tengah-tengah bandar Shah Alam dan sangat berdekatan dengan pusat rekreasi seperti Taman Tasik Shah Alam, Wet World Shah Alam, I-city, dan berhampiran dengan pusat membeli-belah seperti SACC, PKNS dan banyak lagi.


Lokasi Hotel De Art yang terletak di tengah bandar merupakan satu kelebihan kerana memudahkan pergerakan dari satu tempat ke tempat lain. Sebagai contoh, dari hotel ke pusat membeli belah SACC hanya mengambil masa 15 minit dari hotel tersebut. Untuk ke pusat rekreasi seperti tasik juga sangat berhampiran dengan hotel.

Disambut Baik Oleh Staff Hotel

Tiba sahaja di pintu masuk hotel, kami disambut baik oleh staff yang bertugas. Rona menyejukkan seperti putih, kuning air dan coklat serta kombinasi hiasan vintaj dan moden menyambut ketibaan kami. Penginapan di Hotel De Art Seksyen 7 ini menjanjikan kelainan kerana setiap biliknya dihias dengan inspirasi gaya yang berbeza. Kami memilih untuk mencuba bilik bertemakan "Hello Kitty" memandangkan anak kami 2 orang perempuan yang begitu meminati cartoon tersebut.


Gambar ini merupakan kawasan di sekitar lobi Hotel De Art. Susun atur perabut serta seni bina moden dengan hamparan warna kuning keemasan yang menyuntik elemen mewah serta eksklusif menjadikan Hotel De Art begitu menyerlah berbanding bangunan lain di sekitarnya.


Di sebuah sudut lain, bahagian santai atau ruang menunggu disusun dengan bijak bagi mengisi ruang hallway lobi yang agak sempit. Meskipun menggunakan rona campuran gelap dan cerah, sudut tersebut sedikit pun tidak kelihatan suram lebih-lebih lagi selepas dipadankan dengan wallpaper dinding yang mendamaikan



Bilik Bertemakan Cartoon "Hello Kitty"

Masih terbayang akan bilik hotel yang kami menginap kelmarin begitu selesa sekali. Melangkah sahaja ke dalam bilik sudah dikelilingi oleh cartoon Hello Kitty. Pastinya Anak kami Aimi dan Amira teruja sekali melihat cartoon kegemaran mereka. Dekorasi bilik juga cantik, comel dan simple.


Bilik kami dilengkapi dengan kemudahan seperti penghawa dingin, water heater, seterika, electric jug kettle ada disediakan sebagai kemudahan asas. Susun atur bahagian antara katil dan ruang televisyen juga kemas dan memudahkan pergerakan kami sekeluarga. Tampil dengan kelainan dan menawarkan pengalaman berbeza buat kami sekeluarga bila menginap di bilik hotel yang berkonsepkan cartoon Hello Kitty ini. 


Berhampiran Dengan Kedai Makan Dan Kemudahan Lain

Berhampiran Hotel tersebut terdapat pelbagai restoran yang ada di bawah tempat penginapan kami. Antaranya adalah restoran makanan, Makanan melayu, dan juga western food seperti restoran bistro, restoran hakim, dan sebagainya. Selain daripada itu, di hotel ini juga terdapat farmasi, klinik, convenience store, kedai runcit dan juga bank yang menjadikan kawasan ini lengkap dengan pelbagai kemudahan.


Antara tarikan pelancong berhampiran dengan Hotel De Art Seksyen 7

1. Taman Tema Air Wet World

Taman tema air Wet World Shah Alam di mana kami sekeluarga dapat bermain air sepuas hati. Lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti loker untuk menyimpan barang, tak perlulah anda bersusah hati fikirkan keselamatan barang-barang berharga anda. Kemudian, kalau dah penat mandi-manda, mesti terasa lapar kan? Ada beberapa pilihan gerai untuk anda membeli makanan di sini. Walaupun taman tema ini tidak sebesar Sunway Lagoon tapi ia tetap lengkap dengan segala kemudahan seperti pengering rambut, locker, tempat persalinan, gerai makanan dan sebagainya bagi memastikan masa anda disana seronok dan selesa.



2. I-City Shah Alam

Saya percaya ramai tahu i-city merupakan salah satu tempat yang wajib dikunjungi bila berada di Shah Alam. Saya juga mengambil kesempatan untuk melihat sendiri keindahan i-city pada waktu malam. Ternyata sangat cantik dan sesuai untuk beriadah bersama keluarga atau orang tersayang.



Penginapan Hotel Terbaik Dari Hotel De Art Seksyen 7, Shah Alam

Percutian yang singkat menjadi lebih indah bila orang yang tersayang tersenyum lebar tanda puas hati. Ramai yang berpendapat hotel seperti ini sangat mahal, tetapi sebenarnya tidak. Ia mempunyai bilik yang bergaya dengan beberapa rangkaian harga. Dengan tawaran harga penginapan yang berpatutan, tidak hairanlah ia sentiasa penuh dengan pengunjung khususnya pada hari cuti umum, dan musim perayaan

Cak!! Muka adaaa Sinyum 

Berminat Nak Menginap Di Hotel De Art?


Untuk makluman, Hotel ini ada 4 cawangan iaitu di Seksyen 7, Seksyen 19, i-City dan USJ 21. Jika berminat untuk menginap di hotel ini boleh hubungi mereka terus ya.

Hubungi +603 5518 0975
Website : http://www.hoteldeart.com.my/
Instagram : https://www.instagram.com/hoteldeart/
Facebook : https://www.facebook.com/hoteldeart

Ini pula alamat  hotel yang terletak di Seksyen 7 :

Jalan Kristal AS7/AS, 
Section 7, 
40000 Shah Alam, 
Selangor, Malaysia.

Waze: Hotel de Art

Servis "Birthday Surprice" ke Tempat Anda | MommyZa Chocolate Delight

Assalamualaikum... Hai korang..

Sekarang tengah trending buat surprice terus ke lokasi anda. Fara pun tak lepaskan peluang untuk merasai sendiri macam mana nak buat surprice ni. Plan last minit iaitu sehari sebelum birthday suami. Memang tawakal dan berharap sangat ada orang yang available untuk tarikh dan waktu yang Fara pilih. Alhamdulillah, urusan dipermudahkan

Kawan di facebook mencadangkan buat Birthday Surprice dengan MommyZa Chocolate Delight (tq cadangkan). Sepanjang proses, Fara berurusan dengan Puan Zariah Zamaludin pengasas MommyZa Chocolate Delight. Puan Zariah seorang yang sangat cekap dan mempunyai hasil dekorasi tangan yang cukup kreatif. Dia tahu apa yang fara inginkan dan senang untuk berurusan dengan beliau.



Kenapa MommyZa Chocolate Delight Menjadi Pilihan Fara?

Pelbagai Pakej Menarik Ditawarkan

MommyZa Chocolate Delight ada menawarkan pelbagai pakej menarik untuk anda pilih. Kesemua pakej yang ditawarkan cukup menarik dan berbaloi sekali. Untuk tengok banyak lagi contoh pakej boleh terus ke link ini ya.

Boleh Request Nak Style Macam Mana Mengikut Bajet Anda

Kalau pakej yang ditawarkan tiada dalam bajet anda? Jangan risau... Anda bagitahu je Puan Zariah bajet anda. Nanti Puan Zariah akan cuba yang terbaik untuk buat hadiah mengikut bajet anda. Lagi satu, kalau design yang ditawarkan anda tidak berkenan, boleh minta Puan Zariah menukar ikut citarasa anda.

Penghantaran Cepat Dan Mesra Pelanggan

Tepat pada jam yang ditetapkan, hadiah terus sampai ke lokasi yang anda inginkan. Ini yang paling best buat surprice dengan MommyZa Chocolate Delight. Siap nyanyikan lagu "happy birthday" masa hantar. Sempoiii..

Ta-daaa!! Inilah Dia Hadiah Untuk Suami Tercinta

Fara cuma tunjuk 'sample' untuk rujukan Puan Zariah buat dan alhamdulillah memang menepati citarasa Fara. 






3 Kuntum Bunga Rose Fresh Dan Segar

Bunga rose dalam tu segar sangat! masih berbau wangi. Deko yang Puan Zariah buat ni cantik sangat kan? simple, nampak kemas dan cantik! thumb up! 



Nah, Lihat Antara Pakej Lain Yang Ditawarkan Dibawah :

ok la mungkin ada dikalangan anda nak buat surprice jugak bolehlah lihat antara koleksi berserta harga yang ditawarkan. atau lihat gambar lain di sini 



Lokasi :

Sekitar KL dan Selangor

Macam Mana Nak Buat Tempahan?

Jika anda berminat untuk menggunakan khidmat Puan Zariah (mommyZa chocolate Delight) hubungi terus di talian bawah :

Whatsapp : 01121209470





Sunat baby perempuan di Shah Alam | Klinik Azimah



MASIH MENCARI DI MANA NAK SUNAT BABY GIRL?

Assalamualaikum.. hi ibu-ibu!

Yang ada anak perempuan mesti tengah cari klinik untuk sunatkan bayi perempuan anda kan? Sukaaa sangat nak bagitahu dan share pada ibu-ibu yang sedang mencari klinik untuk sunatkan bayi perempuan anda.


Buat ibu-ibu yang masih tak tau di mana nak sunat baby girl, boleh walk in sahaja ke Klinik Azimah di U12 Shah Alam.

Tak perlu buat appointment, cuma call klinik dulu utk confirmkan doctor ada atau tak, dan boleh terus datang je. Sangat sesuai untuk working parents yang busy dan ada tight schedule. Walk in je! Best kan?! 😍😍😍

Tak sampai 5 minit dah siap sunat!

Prosedur sunat baby girl hanya mengambil masa lebih kurang 5 minit sahaja, dan biasanya bayi akan kembali aktif seperti biasa setelah itu. Dan jangan risau, prosedur dilakukan oleh doktor wanita terlatih 😄

Umur sesuai untuk sunatkan bayi perempuan

Bayi sesuai untuk sunat seawal umur 2 bulan hingga 1 tahun.

Utk sebarang pertanyaan, boleh hubungi klinik di 

☎️ 03 - 3358 4775
📱 019 - 324 1986

Lokasi Klinik Azimah :

No. 9-1, Jalan Pegaga B U12/B, Desa Alam 40170 Shah Alam Selangor

Waze :
Klinik Azimah