Home My Story Travel Review Contest Parenting Tutorial

Tanda-tanda Dan Cara Mengelakkan Bayi Terkena Gangguan Jin Ummu Sibyan


Maghrib adalah saat dimana matahari sudah tenggelam namun masih muncul dengan sinar yang terkadang berwarna jingga atau merah menyala. Pada waktu itulah, seluruh umat Islam diperingatkan untuk segera menutup pintu dan jendela sambil mengucapkan bismillah agar wanita ini tidak datang ke rumah.


Siapakah wanita itu?

Apa yg dia lakukan di rumah kita ?

Ketahui bahwa dia bukanlah wanita baik, namun mampu membahayakan anak dan wanita yang sedang hamil.

Mungkin ada yang pernah dengar nama Ummu Sibyan atau pun tidak sebelum ini.

Siapakah Ummu Sibyan?

Sekelumit sejarah "Diriwayatkan daripada Nabi Sulaiman bin Daud a.s."

bahawa baginda telah melihat seorang perempuan tua yang sudah beruban rambutnya dua matanya berwarna biru, kedua-dua keningnya bertanduk kecil betisnya, rambutnya kusut masai, mulutnya ternganga dan keluar pucuk api daripadanya, dapat membelah bumi dengan menggunakan kukunya yang tajam dan boleh memecahkan batu-batan yang besar dengan pekikan suaranya.

Nabi Allah Sulaiman bertanya kepadanya, siapakah kamu? Adakah kamu daripada jenis manusia atau jin? Kerana aku tidak pernah melihat orang yang paling hodoh selain daripada engkau.

Perempuan itu menjawab: “Akulah Ummu Sibyan (Ibu penyakit sawan) yang dapat menguasai ke atas anak Adam lelaki dan perempua. Aku boleh masuk ke rumah-rumah, boleh berkokok seperti ayam, menyalak seperti anjing, bertebah seperti lembu, bersuara seperti keldai dan kura-kura dan bersiul seperti ular.

Aku juga boleh bertukar-tukar wajah dengan pelbagai rupa, aku boleh mengikat rahim perempuan, boleh membunuh anak-anak di dalam kandungan dan mereka semua tidak akan mengetahui bahawa itu adalah angkara daripada aku, aku memasuki ke dalam rahim orang perempuan dan aku ikat rahimnya serta sumbat lalu dia tidak boleh mengandung dan jadilah rahimnya kosong, aku masuk ke dalam perut orang perempuan yang hamil di waktu janin di dalam kandungannya sedang membesar aku tendangnya, maka berlakulah keguguran dan jadilah rahimnya kosong semua.

“Aku menyusup masuk kepada kanak-kanak perempuan ataupun orang-orang perempuan yang telah dicalitkan dengan tanda kepadanya, lalu aku mengenakan penyakit dengan ekorku, aku tukarkan kegembiraan orang-orang yang sudah bertunang dengan kecelakaan, aku menyusup masuk ke dalam badan orang lelaki dan aku menghirup spermanya yang putih pekat dan tinggal di dalamnya mani yang cair lagi jernih, maka jadilah dia mandul dan tidak akan melahirkan zuriat.

Aku juga pergi kepada peniaga-peniaga dan aku palingkan jualannya. Dengan itu, dia tidak akan mendapatkan keuntungan, aku meresap masuk ke dalam bumi yang kering, lalu aku sapu menjadikan ia tandus. Dengan itu, ia tidak lagi menjadi subur dan segala tanaman tidak akan menghasilkan buah. Aku juga menyekat kanak-kanak kecil dan aku campakkan kepadanya kepanasan yang sangat panas dan kesakitan yang mengerikan. Maka, dengan itu mengigillah badan mereka serta diconteng-conteng rupa paras mereka supaya dibenci orang”.

Nabi Allah Sulaiman pun menangkapnya sambil berkata : “Wahai perempuan yang celaka! Kamu tidak boleh lari dari genggamanku sehingga berikan satu perjanjian dan sumpah setia kepada anak-anak Adam, lelaki dan perempuan”.


Tanda-tanda bayi terkena gangguan jin Ummu Sibyan:

Image result for crying baby afraid\

1.Bayi menangis melalak (matanya terbeliak memandang ke atas / sudut tertentu)

2.Kanak-kanak berjalan yang jatuh seakan-akan ditolak

3.Mengigau sambil mengatip gigi berulang kali.

4.Demam panas hanya selepas Asar hingga sebelum Subuh

Kesan dari gangguan di atas akan mengakibatkan:

1.Sawan Tangis

2.Autisme (Over Hiperaktif)

3.Nakal tahap Gaban

4.Terencat akal

5.Pelbagai kompilasi otak.

Tanda-tanda wanita mengandung terkena gangguan jin Ummu Sibyan:

Related image

1. Rasa sesak dada terutamanya selepas waktu asar, yang mungkin berlarutan hingga tengah malam.

2. Kusut fikiran.

3. Sakit di bahagian tulang-tulang belakang.

4. Mengigau ketika tidur.

5. Bermimpi dengan mimpi yang menakutkan.

Cara Elak Gangguan Ummu Sibyan:

1.Tutup Pintu dan tingkap Rumah Waktu Maghrib

2.Jangan angkat atau masukkan baju yang sudah bermalam diluar rumah (jemuran tak kering)

Kaedah rawatan pada bayi:

Image result for crying baby

Tiarapkan anak, jangan biarkan matanya melihat ke arah itu, baca ayat Qursi dan 3 Qul kemudian tiup ke ubun-ubunnya sampai berhenti menangis.. halaulah dengan bahasa dan bahasa masing masing seperti contoh “Wahai Ummu Sibyan pergilah kau keluar dari rumahku dan jangan ganggu anak anakku” InsyaAllah Ummu Sibyan akan pergi.

Kaedah rawatan pada wanita mengandung:

Image result for pregnant

Bacakan doa-doa menghindar syaitan termasuk doa menghindar sihir seperti (surah al-Fatihah, ayat al-Kursi, surah al-Baqarah, surah Ali-Imran dan surah al-Mu’awwizat )pada satu sudu madu asli dan kurma untuk dimakan setiap hari sebelum sarapan.

Boleh juga di bacakan doa doa pada minyak zaitun untuk di sapukan pada bagian dada dahi dan tulang belikat sebelum tidur.

Begitulah sekelumit kisahnya

Akan jin yang akan merosakkan anak Adam dengan berbagai cara yang kita tersangka oleh kita yang selama ini tidak mengambil peduli. Makanya apabila jin sudah melakukan peranannya,

Tentu kita boleh mengagak apakah kesannya kepada kita anak-anak Adam. Tanpa rawatan dari mereka yang benar-benar berilmu haqq dan berkebolehan, tentulah kita anak-anak Adam ini akan merasai kesengsaraan sepanjang kehidupan.

Jika rawatan dilakukan oleh mereka yang tidak berada di jalan haqq, penyakit akan tetap datang dan pergi sebagaimana yang pernah di catatkan oleh Prof Shahidan Radiman dari National University of Malaysia, Faculty of Science and Technology.

Prof Shahidan Radiman mencatat:

Sebenarnya orang yang tidak belajar Ilmu Mengenal Diri tak guna mengamalkan perubatan Islam .

Banyak kes berlaku dimana seseorang itu “mengubat” si pesakit dengan ayat Al-Quran dan sebagainya, tetapi sakit orang itu tak baik, iaitu sakitnya berulang. Mengapa demikian? Sebab jin yang dia “buang” itu tidak ke mana – ia hanya menyorok dalam badan atau keluar sekejap kemudian masuk balik? Sampai bila pun tak akan baik...

Orang yang tak belajar Ilmu Mengenal Diri amat berbahaya jika “bermain” dengan alam ghaib. Ibarat orang Melayu cuba melintas padang pasir Sahara tanpa unta dan bekal, tanpa “guide” Baduwi, memang pasti akan binasa atau membinasakan orang lain.

Bukan saja jin pandai bermain wayang tetapi jenis dan perangainya beribu-ribu. Hanya orang yang sudah mengenal diri dapat mengenali semua makhluk-mahkluk itu .

Itu sebabnya Ilmu Mengenal Diri sangat penting, khasnya di waktu sakaratul maut.

Ia penting di dunia dan di akhirat. Begitulah perjalanan yang akan kita tempoh – jauh perjalanan, maka oleh itu, saya sarankan kepada semua pembaca, carilah ilmu untuk menyampaikan kita kepada Al-Haqq

Wallahualam.



Beli Peralatan Dapur Di Petaling Jaya | SENTAI


Bila dah jadi suri rumah ni memang pantang tengok jualan murah lebih-lebih lagi jualan murah barangan dapur. Nak beli hari biasa harga agak mahal jadi memang kena tunggu 'sale'. Haritu Fara jalan-jalan ke Petaling Jaya kemudian singgah ke kedai SENTAI saja nak cuci-cuci mata tengok  barangan dapur kat sana. Masa masuk je dalam kedai dah tertarik dengan segala barangan yang ada. Yang pasti, segala barangan yang ada di SENTAI adalah berkualiti tinggi. Tiada barangan yang 'cepat karat' dijual.


Biasanya kalau kita pergi ke kedai yang menjual pinggan mangkuk keadaan barangan kedai agak serabut dan bersepah kan? Nak cari pun agak susah kena bonggok-bonggok badan nak capai barang. Lagi satu, susunan barang pun berterabur. Mesti ada yang tidak selesa dengan keadaan macam ni kan? Bestnye shopping di SENTAI, disebabkan ianya sebuah kedai di tengah bandar, anda tak perlu serabut nak cari peralatan dapur. Kat sini ibarat anda shopping dalam mall. Mudah sangat nak cari barang yang diperlukan.


Bahagian Tableware :

Dipendekkan cerita, Fara sangat tertarik dengan design dan corak pinggan mangkuk di sana. Dari pinggan mangkuk yang kecil hinggalah bersaiz besar. Pelbagai corak dan saiz ada dengan tawaran harga mampu milik. Apa yang Fara perasan, jenis 'tableware' di sana semuanya adalah kaca tiada plastik. Masa pegang pun rasa takut-takut. Takut pecah nanti kena ganti. hehe











Bahagian Equipment Dan Cookware

Masuk sedikit ke bahagian dalam kedai kelihatan ruangan 'equipments' dan 'cookware'. Bahagian di sini lebih kepada peralatan untuk restoran atau hotel. Ramai rupanya peniaga restorant atau hotel membeli barangan mereka. Bayaran secara cash atau installment diterima di SENTAI untuk pengguna maybank sahaja. Food Processing Machineries di SENTAI banyak dan pelbagai. Sangat recommended untuk peniaga membeli barangan niaga anda disini.






Bahagian Di Atas Tingkat Kedai SENTAI

Masuk ke tingkat atas kedai SENTAI, ada ruangan 'kitchenware', 'knives', 'food storage', 'pastry' dan 'cleaning'. Di tingkat atas ni anda kena berhati-hati sedikit kerana ruang antara partition barang agak terhad. Tapi, barang dorang tak terhad! Semuaaa ada. Mudah untuk anda shopping disini dengan barangan yang tersusun rapi mudah je nak cari.








Serba Sedikit Mengenai SENTAI

SENTAI adalah pembekal aneka kelengkapan dapur dan peralatan memasak yang berkualiti tinggi serta harga yang ditawarkan adalah sangat luar biasa. Banyak restoran terkenal dan juga hotel terkemuka menggunakan perkhidmatan dan servis yang ditawarkan oleh SENTAI.



SENTAI perniagaan yang melibatkan jualan runcit dan borong menumpukan kepada jualan barang-barang kelengkapan rumah dan peralatan restoran yang harus disediakan. Ia merangkumi peralatan dapur yang terdiri dari berbagai jenis dan brands.


Antara Barangan Yang Ada Di SENTAI adalah :

Tableware
Cookware
Kitchenware
Knives
Pastry
Equipments
Food Storage
Cleaning

Beli Set JIDO

Dah ke sana rugi pulak tak beli apa-apa. Gambar di bawah ni set JIDO untuk letak sos, garam, rempah ratus dan sebagainya. JIDO ni made in Malaysia. Specialnya set ni, ianya kedap udara lepastu automatik terbuka if kita terbalikkan botol. Tak perlu susah payah nak bukak penutupnya. Nak bukak penutup atas untuk bersihkan pun mudah sebab ianya direka khas untuk memudahkan proses pembasuhan.


Untuk set JIDO, ada beberapa warna yang ditawarkan seperti merah, oren, pink, hijau dan kuning. Fara amik set bewarna merah. Oh ya, andai kata botol ni terjatuh, bahagian bawah botol ada macam spring so botol xmudah pecah dan tahan lasak. 

Lokasi SENTAI di Petaling Jaya

Bagi yang berminat untuk datang dan lihat sendiri peralatan dapur yang ada di SENTAI bolehlah berkunjung ke alamat mereka yang terletak di :

Alamat : PJ-SS2 : 207, Jalan SS2/24, 47300, Petaling Jaya, Selangor


Lokasi SENTAI

Kuala Lumpur Retail Showroom
207, Jalan SS2/24, 47300 Petaling Jaya, Selangor,
Malaysia.

Johor Bahru Retail Showroom
126, Jalan Kebun Teh, Taman Majidee,
80250 Johor Bahru, Johor, Malaysia.

Warehouse
10 & 12, Jalan Seroja 37, Taman Johor Jaya,
81100 Johor Bahru, Malaysia.





Cara Menang Hadiah Bernilai Sehingga RM80,000 dari Johnson’s ® Baby



Johnson’s ® Baby of the Year Contest Kembali! Tampilkan ‘pesona diraja’ si manja anda untuk memenangi hadiah-hadiah bernilai sehingga RM80,000



Jenama penjagaan bayi yang terkemuka, Johnson’s ® mahukan si  putera dan si puteri yang kecil membawa pulang mahkota Johnson’s ® Baby of the Year Contest 2018 yang berprestij dan hadiah-hadiah yang menarik bernilai sehingga RM80,000.

Peraduan bayi yang telah disertai oleh para ibu beberapa generasi yang lalu kini kembali dengan tema yang sangat bermakna – “The Royal Celebration for Johnson’s ® 125 Years with Your Princes & Princesses”.

Cara Menang Hadiah Bernilai Sehingga RM80,000 dari Johnson’s ® Baby

Untuk meraikan kebanggaan dan kasih sayang ibu terhadap si manja anda, peraduan ini akan melancarkan sticker GIF dan bingkai foto elektronik dalam empat tema istana iaitu :
  • Royal Adventure
  • Magical Snow
  • Stardust Fairies
  • Modern Monarchy. 

Ibu bapa boleh menggunakan sticker yang sedia ada untuk menghias foto si manja mereka bagi menyertai peraduan ini.

Pemenang Dipilih Mengikut 3 Kategori Umur

Hadiah-hadiah menarik bernilai sehingga RM80,000 sangat bersesuaian dengan tema ‘diraja’. 
Sepasang putera dan puteri akan dipilih sebagai pemenang bagi setiap kategori umur; 
  • 0 hingga 12 bulan, 
  • 1 hingga 3 tahun,
  • 4 hingga 6 tahun. 


Setiap pemenang akan membawa pulang wang tunai bernilai RM5,000 dan hamper Johnson’s ® bernilai RM400. Lebih menarik lagi, para pemenang akan dianugerahkan pengalaman yang tidak dapat dilupakan seumur hidup, iaitu akan dipaparkan di muka depan majalah.



10 pemegang hadiah sagu hati juga akan dipilih daripada setiap kategori dan mereka akan menerima wang tunai bernilai RM500 dan hamper Johnson’s ® bernilai RM400 bagi setiap pemenang.


4 Langkah Mudah Untuk Menang. Caranya Adalah :


1. Membeli mana-mana produk bayi Johnson’s ® mulai 1 September 2018 hingga 31 Oktober 2018.

2. Ambil gambar si manja mereka yang comel. Kemudian, layari www.johnsonsbaby.com.my/boty2018.

3. Pilih bingkai foto dan sticker bertemakan istana yang anda suka untuk menghias foto si putera dan si puteri anda, kemudian muat naik gambar.

4. Lengkapkan borang dan hantarkan penyertaan anda.

Itu sahaja! Si manja anda kini berpeluang untuk diberi gelaran sebagai Putera atau Puteri Johnson’s ® !

Boleh Hantar Sebanyak Mungkin Penyertaan!

Ibu bapa boleh menghantar seberapa banyak penyertaan yang mereka mahu, jadi ambil gambar sebanyak mungkin untuk putera dan puteri mereka.

Image may contain: 1 person, text

Bagaimana Pemilihan Akan Dibuat?

Dalam proses pemilihan, 36 penyertaan akan disenarai pendekkan (12 penyertaan daripada setiap kategori) dan akan dimuat naik ke laman Facebook Johnson’s ® untuk diundi oleh para pengguna. Layari laman media sosial mereka untuk menyemak sama ada si manja anda disenarai pendek.


Jangan Lupa Hantarkan Penyertaan Anda Di :

Gunakan masa yang indah bersama si manja anda dengan menyertai Johnson’s ® Baby of the Year Contest 2018 – Hantarkan penyertaan anda di www.johnsonsbaby.com.my/boty2018

Contoh gambar anak fara.. kami join contest ni jugak.. hehe

Contest Bermula Dari 1 September 2018 dan TAMAT pada 31 Oktober 2018.






Resipi Sup Daging Power Mudah Dan Sedap


Sup, Resipi seisi keluarga yang cukup mudah dibuat. Penambah selera ketika demam atau tidak sihat. Dari anak kecil hingga orang dewasa mesti suka makanan jenis bersup.


Dipendekkan cerita, Tengok dalam peti ais, ada daging korban pemberian jiran. Cairkan dahulu dagingnya, kemudianya baru fikir resipi masakan yang sedap untuk daging. Nak buat daging masak kicap, anak-anak kurang gemar. Jadinya, Sup Daging sahajalah yang sesuai untuk dimasak harini.

Kebetulan, bahan-bahan untuk membuat sup daging cukup. Mulakan dengan memotong bahan-bahan sementara anak-anak tengah leka bermain. Nak buat sup daging ni cukup mudah dan senang. Bahan-bahannya pula tidak banyak. Orang bujang pun boleh masak sup daging ni


Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan untuk memasak Sup Daging :

Bahan bahan:
  • Daging
  • 1-2 biji ubi kentang - potong kecil
  • 1 batang karot
  • Daun sup (tak letak pun tak pa)
  • Bawang goreng
  • Garam
  • Sup bunjut

Bahan Penumis:
  • 3 ulas bawang merah - tumbuk kasar
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk kasar
  • 1 inci halia - tumbuk kasar

Cara-cara Memasak :

1. Rebus daging sampai empuk.

2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis semua bahan tumis sehingga wangi. Masukkan sedikit air dan kemudian masukkan ubi kentang dan karot. Masak sehingga ubi kentang lembut.

3. Setelah daging empuk, tuang bahan yang ditumis ke dalam daging yang direbus. Masukkan garam, sedikit ajino-moto dan sesuaikan rasa.

4. Sebelum dihidangkan, tabur bawang goreng, dan daun sup untuk penambah bau dan rasa


Siap untuk dihidang 😋



Cara Nak Lihat Produk Di Pasaran Berdaftar Dan Selamat Diamalkan

Alasan bahawa lambakan produk terkini di Malaysia sudah diluluskan oleh KKM jadi tentulah SELAMAT dan BERKESAN. Benarkah?

Sebenarnya tanggapan ini adalah Tidak tepat kerana apa yang KKM (Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) lakukan ke atas produk-produk tradisional adalah menguji kehadiran bahan asing ataupun pencemaran oleh bahan-bahan tertentu. Ujian yang dilakukan hanyalah terhadap KUALITI dan KESELAMATAN (“safety”). Ujian yang KKM lakukan BUKAN untuk mengesahkan KEBERKESANAN.



KKM akan menguji sifat fizikal, steriliti dan kehadiran beberapa bahan pencemar di dalam produk yang hendak dipasarkan. Jika bahan-bahan ini tidak dikesan ataupun dikesan pada kuantiti rendah di bawah paras bahaya, maka KKM akan memberi kelulusan kepada pengeluar untuk menjualnya. 

Bahan-bahan tersebut adalah:

1. Jumlah keseluruhan bakteria
2. Jumlah keseluruhan kulat
3. Pencemaran bakteria iaitu :
E.coli, Staph aureus, Salmonella dan Pseudomonas
4. Pencemaran logam berat iaitu:
Lead, Cadmium, Arsenic dan Mercury

KKM juga akan menguji kandungan steroid ataupun bahan-bahan campur-palsu. Ujian khas juga akan dilakukan bergantung kepada tuntutan dan indikasi.

Kesimpulannya, lulus KKM bukan bukti produk itu berkesan dan terjamin selamat. Ianya cuma lulus tapisan KKM dan mendapat lesen untuk menjual produk. Semuanya akan kembali kepada kebijaksanaan pengguna. JADILAH PENGGUNA YANG BIJAK.

Cara Nak Lihat Produk Di Pasaran Berdaftar Dan Selamat Diamalkan

Orang awam boleh menyemak status pendaftaran sesuatu produk dengan menghubungi Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) di talian 03-7883 5400 atau melayari laman sesawang www.bpfk.gov.my. Sekiranya terdapat produk tidak berdaftar dalam pasaran, orang ramai digalakkan untuk membuat laporan kepada Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia melalui talian 03-7841 3200 atau mana-mana Cawangan Penguatkuasa Farmasi yang berdekatan atau e-mel kepada pharmacy1@moh.gov.my.


Nota kecil buat semua :

Apa yang terbukti mencegah penyakit jantung ialah: 

Cegah obesiti, cegah atau kawal penyakit kencing manis, cegah atau kawal tekanan darah tinggi, bersenam dengan kerap dan jangan merokok.  Bukan telan multivitamin supplement

Untuk mencegah kanser ialah :

Jangan minum arak, Jangan merokok, Jangan jadi gemuk, Cegah diabetes, Bersenam dengan kerap, Jangan telan berlebihan supplemen Vit A, dapatkan HPV vaccine dan Pap smear untuk wanita. Bukan telan multivitamin supplement 

Saya pun ambil supplemen, tapi saya hanya ambil bila ada keperluan. Saya tak bagi nasihat sama kepada semua orang sebab keperluan setiap orang tak sama. Jika anda sihat, apakah niat makan supplemen? Kalau kata nak mencegah penyakit, anda sudah bersenam ke tidak hari ini?

Follow Professor Imelda Balchin untuk lebih ilmu.

Resipi Mee Goreng Basah Viral Meletop


Sebut je Mee goreng basah dah terliur dengan bahan-bahan menarik yang ada dalam masakan tersebut. Resipi ini juga sangat diminati ramai tidak kira usia. Fara dengan Aimi (anak sulong) sangat meminati jenis masakan berunsurkan "mee" boleh dikatakan hantu "mee".


Biasa beli di kedai pasti kurang menepati citarasa. Ada sahaja complain itu ini mengenai rasa dan bahan yang digunakan. Cara yang lebih mudah adalah dengan membuat sendiri. Hehe.

Bahan-bahan :
  • Mee kuning 1bungkus dibilas dan tos...
  • Sotong 10 ekor dibersihkan potong dan tos..
  • Fish ball 1paket dibersihkan potong dan tos
  • Sayur sawi jepun 1ikat dibersihkan potong dan tos..
  • tomato 1biji dibersihkan dan dibelah 6 ..
  • Cili kisar 4sudu besar..
  • Sos cili 5sudu besar..
  • Sos tiram 1sudu besar..
  • Sos ikan 1sudu besar..
  • kicap pekat 1sudu besar..
  • Kicap manis 5sudu besar..
  • Kicap mee 2sudu besar..
  • air putih 1cawan kecil...
  • Minyak masak 2sudu besar untuk menumis...

Bahan-Bahan Untuk tumbuk

  • Cili api 10biji
  • bwg putih 3ulas...
  • Tumbuk bagi pecah ataupun sampai lumat...

Cara-cara :

Panaskan kuali .. masukkan minyak 2 sudu besar..

Dan tumiskan cili kisar ngan bahan2 tumbuk tadi sampai garing sedikit..

masukkan Sos cili, sos tiram,sos ikan,kicap pekat,kicap manis ,kicap mee, dan masukkan sotong dan fish ball dan masukkan air putih 1cawan kecil..

Masak dan kacau2 bagi sebati... masukkan sayur dan kacau2 lagi.. pastu masuk kan mee kuning dan tomato... kacau2 bagi sebati dan masak.. siap

Masak mee goreng basah ni tak pakai garam gula dan aji.. sbb rasa kicap2 tu semua dh cukup..



Harga Tiket Terkini Dan Aktiviti Di Farm In The City, Seri Kembangan


Farm In The City antara destinasi menarik bagi anda yang mempunyai anak-anak kecil yang meminati haiwan. Menariknya, kita sebagai pengunjung dapat mendekati haiwan dengan lebih dekat dan berpeluang untuk memberi makan kepada haiwan disitu.


Harga Tiket Farm In The City

Tiket masuk ke sini berharga RM37 untuk dewasa dan RM30 untuk kanak-kanak. Kanak-kanak ketinggian bawah 90cm masuk adalah percuma. Pastikan anda menunjukkan kad pengenalanan (mykad) untuk mendapatkan harga yang jauh lebih murah.


Suasana Alam Semulajadi Diterapkan Dalam Kandang Setiap Haiwan

Kebanyakan haiwan disini dibiarkan berkeliaran secara bebas di kandang khas yang hampir meniru alam semulajadi mereka. Pengunjung boleh memberi makan, menyentuh dan berinteraksi dengan lebih daripada 100 spesies haiwan eksotik dalam jarak dekat.


Gambaran dalam Farm In The City ibarat macam anda masuk ke ruangan spesis kura-kura, kemudian birds, savanna, dan lain-lain. Setiap spesis haiwan ada kandang mereka sendiri yang luas. Haiwan disini juga banyak tidak perlu berebut untuk memberi makan kepada mereka..


Pengalaman Memegang Haiwan Dan Memberi Makan (Petting Zoo)

Destinasi pertama kami adalah mengenal sambil memberi makan kepada spesis kura-kura dari pelbagai jenis. Rasanya ini merupakan pertama kali kami melihat spesis kura-kura yang begitu besar sekali. Agak takut juga masa memberi kura-kura makan, risau tergigit. hehe. Selebihnya, rasa teruja melihat pelbagai spesis kura-kura lain disini.



Semestinya, ianya merupakan satu pengalaman manis buat kami yang telah berkunjung kesana. Lebih teruja, anak kami Aimi berpeluang untuk mengenal haiwan. Pada awalnya, Aimi agak takut melihat haiwan pada jarak dekat. Aimi mengambil masa agak lama untuk membiasakan diri. 


Part yang paling Aimi suka adalah bagi arnab makan. Bila dia lihat kawan-kawan lain bagi makan arnab, baru Aimi berani nak bagi arnab makan. Bila ada ayam yang berkeliaran di sekitar kawasan berhampiran Aimi akan kejar. Gembira Aimi sepanjang berada di Farm In The City.


Antara aktiviti paling seronok adalah menangkap ikan di Pet Village. Di sini peralatan penangkap ikan seperti yang Aimi pegang ada disediakan. Ikan yang ditangkap pula harus dilepaskan kembali ya. Berlari-lari Aimi mengejar ikan yang berenang di sepanjang kolam kecik itu.


Bawa anak-anak ke sini memang seronok. Bagi Fara ini merupakan satu peluang atau pengalaman untuk anak-anak mengenal saiz sebenar haiwan yang ada, belajar mengenal jenis-jenis haiwan, membelai haiwan, dan memberi makan haiwan yang ada. Bukan anak-anak sahaja yang gembira malah, Fara dan suami juga berpeluang untuk merasai sendiri pengalaman memegang ular, burung kakak tua, rusa dan banyak lagi! 


Gambar Sekitar Di Farm In The City











Kemudahan Lain Seperti Cafe, Tandas Awam, Dan Surau 

Kemudahan lain seperti Cafe, tandas awam, dan surau ada disediakan oleh pihak Farm In The City. Keselesaan kemudahan yang disediakan cukup memuaskan.


Lanje 1 Gambar Pegang Ular

Nak rasa sendiri pegang ular boleh ke kesini. Fara pernah pegang ular lagi besar dari ni masa di Penang. Waktu tu sampai kena pegang 2 orang sebab ular tu agak besar dan berat. Ular ni pula sedikit kecil. 


untuk maklumat lanjut mengenai Farm In The City :


Kalau tak tahu nak buat ape cuti sekolah, bolehlah ke Farm In The City 😘