Home My Story Travel Review Contest Parenting Tutorial

Resepi Sup Ikan Merah Sedap dan Simple

Assalamualaikum...


Dah masak ke belum? Menu hari ini cukup simple dan berkhasiat iaitu Sup Ikan Merah. Baru tumis bahan-bahan anak-anak dah puji hmmmm sedapnya bau.. Terus berbunga hati nak masak. Rasa semangat lain macam bila kena puji. hehe

Ikan merah ni memang sedap kalau buat sup. Rasa ikan dia lebih UMMmm dan fresh. Yang penting anak-anak suka.


Bahan bahan:


2 ekor Ikan Merah
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1/2 inci halia - hiris kasar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji ubi kentang - jika suka
1 batang karot - hiris nipis
1 sudu lada hitam - tumbuk kasar
1-2 sudu kecil MAGGI Cukup Rasa
Garam - jika perlu
Daun sup / daun bawang
Bawang goreng

bahan-bahan yg diperlukan

Cara cara:

Panaskan minyak dan tumis halia, bawang merah, bawang putih yang dihiris bersama kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau.

Masukkan air secukupnya. Masukkan ubi kentang dan karot dan masak sehingga hampir lembut.

Kemudian masukkan ikan, garam, lada hitam dan serbuk MAGGI Cukup Rasa.

Setelah kentang empuk, taburkan daun bawang dan tutup api. Sebelum dihidangkan, tabur bawang goreng.




selamat mencuba!

Jenis-Jenis Vitamin Yang Bersesuaian untuk Masalah Kanak-kanak



1) Vitamin C πŸ€’πŸ˜·

Jika anak-anak anda kerap demam atau selsema, vitamin C boleh membantu meningkatkan daya tahan tubuh anak-anak anda.

2) Multivitamins πŸ’ͺπŸ’ͺ

Jika anak-anak anda kurus Dan seperti Kekurangan zat makanan serta jenis yang memilih makanan, Multivitamins boleh membantu membekalkan zat Dan nutrient yang diperlukan oleh badan anak-anak. Kebiasaannya, Multivitamins dicampur skali dengan Lysine bagi meningkatkan selera makan anak-anak sekali.

3) Lysine πŸ₯ͺ🍿πŸ₯—

Jika anak-anak anda tiada selera makan, vitamin yang mengandungi Lysine boleh membantu menambah selera makan anak-anak. Anak-anak yang kerap sakit dan tiada selera makan anda boleh memilih Vitamin C + Lysine. Bagi anak-anak yang kekurangan zat atau jenis yang memilih makanan anda boleh memilih Multivitamins + Lysine.

4) DHA 🧠🧠🧠

Bagi anak-anak yang sukar untuk memberi tumpuan, DHA boleh membantu dalam perkembangan otak anak-anak untuk membantu anak-anak lebih fokus.


Resipi sayur labu masak lemak manis SEDAP dan MUDAH


Assalamualaikum...

Lama tak kongsikan resipi. Harini Fara masak sayur labu masak manis... Biasa buat masak labu tak letak sayur.. kali ni saja tukar selera letak sayur pucuk manis... 


Anak-anak cukup suka bila Fara buat masakan ini  Alhamdulillah masing-masing suka makan sayur dan labunya.

Ok nak masak pun sangat mudah. Bahan yang yang diperlukan pula senang dicari. Orang bujang pun boleh masak lauk ni. Simple sangat!

Bahan-bahan :

  • Labu
  • Sayur pucuk manis
  • 2 biji bawang besar *tumbuk halus
  • 4 biji bawang putih *tumbuk halus
  • Segenggam ikan bilis *tumbuk halus
  • Santan kotak yang kecil tak kisah apa brand boleh
  • Sedikit air untuk kuah

Cara masak : 

Tumiskan bahan tumbuk hingga sedikit garing. Kemudian masukkan air. Bila air dah  mendidih masukkan labu pula.. masukkan santan dan sayur pucuk manis. Biarkan mendidih seketika. Agak-agak labu dah lembut boleh tutup api dan boleh hidangkan.



indah sungguh makan bersama ikan masin dan telur dadah. hehe. selamat mencuba!


3 Langkah Mudah Dapatkan Muka Glowing Dan Berseri Sepanjang Hari | BUSYBODY


Assalamualaikum... hi!

Memiliki muka bebas dari jerawat, jeragat, kusam, kering adalah impian setiap wanita. Kali ini nak share kelebihan produk dari brand BUSYBODY.  Rangkaian produk BUSYBODY menawarkan rawatan untuk masalah jerawat serta produk penjagaan kulit, untuk kulit yang kelihatan sihat, bersih dan berseri. 3 produk yang Fara cuba dan ingin kongsikan kepada anda adalah cleanser, Ampoule, dan juga glowing mask.


3 Langkah Mudah Dapatkan Muka Glowing Dan Berseri Sepanjang Hari | BUSYBODY

Percaya tak dengan 3 langkah mudah ni sahaja dah boleh dapatkan kulit muka glowing dan berseri sepanjang hari? Untuk makluman, 3 produk dibawah dipilih mengikut masalah kulit Fara iaitu kering dan kusam.


1. BusyBody - Gentle Hydrating Gel Cleanser

Gentle Hydrating Gel Cleanser dari BusyBody adalah Pencuci muka untuk keperluan harian yang sempurna untuk membersihkan muka dan berkesan dalam menghilangkan kotoran dan minyak serta mengekalkan kelembapan yang secukupnya kepada kulit.

Pencuci muka Gentle Hydrating Gel Cleanser dari BusyBody ini mengandungi kandungan bahan yang dapat membantu menghidratkan kulit secara mendalam dan meningkatkan tahap kelembapan agar kulit lembap sepanjang hari.


Ia memberi rasa yang menakjubkan kerana mampu memperbaiki liang-liang pori yang tesumbat untuk kulit kelihatan licin halus. Kulit tiada masalah kemerah- merahan apabila memakai pencuci muka ini. Formulanya lembut dan sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif. 

Secara tidak langsung Ia juga berkesan dalam mengeluarkan minyak yang berlebihan dan meninggalkan kulit berasa lebih lembut, segar dan lembap. 


2. BusyBody - Mulberry Whitening Ampoule Formulated in France

Pemakaian ampoule sememangnya sangat bagus untuk kulit muka. Perbezaan Ampoule dan serum adalah berbeza. Ampoule cair sedikit daripada serum dan serum pula mempunyai tekstur sedikit likat/melekit.

Kalau dulu Ampoule hanya ada di Spa, tapi kini boleh didapati pada produk BUSYBODY. Ampoule baik untuk meningkatkan proses regenerasi kulit, membuang sel-sel kulit mati, mencerahkan kulit serta menjadikan kulit muka lebih halus, lembut dan banyak lagi.



Di datangkan dalam kotak khas yang ada 4 botol ampoule didalamnya, Ampoule jenama BusyBody iaitu Mulberry Whitening Ampoule ini dapat memberikan pelembapan berpanjangan, meningkatkan sistem imunisasi kulit, memperbaiki kulit bermasalah serta melindungi kulit daripada radikal bebas dan sinaran UV. Dengan kandungan Mulberry, kulit tidak kelihatan kasar, kering, merekah dan kemerahan.


Ampoule ini juga berkesan untuk menutup cela pada kulit wajah seperti parut, jerawat, sunburn  serta menghalang daripada liang pori tersumbat. Ianya juga dapat menghapuskan garis-garis halus dan mengembalikan keremajaan kulit wajah anda. Sesuai untuk semua jenis kulit. Mulberry Whitening Ampoule ini mudah meresap ke dalam kulit dan terasa ringan apabila dipakai.

3. BusyBody - Botanical Placenta Glowing Mask

Masker BusyBody iaitu Botanical Placenta Glowing Mask memiliki manfaat yang sangat bagus untuk wajah. Antaranya, untuk menyegarkan, meremajakan serta mencerahkan kulit wajah! Penggunaan masker secara rutin dapat memberikan banyak manfaat buat kulit wajah.



Botanical Placenta Glowing Mask perlu dibancuh menggunakan air sejuk atau air tapis sebanyak 40g dan dikacau sehingga sebati. Hanya mengambil masa selama 15 minit atau lebih untuk kering keseluruhannya. Untuk dapat kesan yang lebih OPTIMUM, perlu pakai mask ni 4 hari berturut-turut. Menggunakan masker wajah ini dapat membantu sel-sel kulit mati dan menegangkan kulit.


first time Fara pakai mask jenis bancuh so kurang jadi masker nya. sorry!

tak tipu serius lembut muka lepas pakai mask ni!

Fungsi utama Botanical Placenta Glowing Mask pertamanya adalah untuk menegangkan kulit, menutup liang pori, melembapkan kulit wajah, menganjalkan kulit dan memutihkan. Kulit lebih licin, tegang dan lembut selepas pemakaiannya.

Kelebihan Botanical Placenta Glowing Mask

- Membantu memudarkan parut & mengurangi kedutan halus
- Menjadikan wajah lebih glowing & brightening.
- Mengecilkan liang2 pori.
- Membaiki sel2 kulit.
- Merawat kulit sunburn.


Cara guna :

Bancuh secukupnya powder mask dengan air. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat. Sedang-sedang saja. Kemudian sapu pada seluruh wajah. Biar kering dalam 20 minit kmudian tarik buang. Bilas sisa-sisa mask dengan air bersih. Amalkan 2x seminggu untuk hasil yang baik.

6 sachet / box.
1 sachet boleh dibancuh untuk 3-4x pakai.

Boleh dapatkan produk BUSYBODY dengan agent sah dibawah :

Whatsapp : 013 349 4667 (Sakinah)


Atasi Masalah Rambut Gugur, Kelemumur, Dan Kegatalan Kulit Kepala Dengan Mudah | Asmak Hair Care


Assalamualaikum... hai korang!

Semua orang mendambakan rambut yang sihat, hitam, lebat, beralun , berkilat dan juga tidak rapuh (mudah gugur). Fara percaya tiada wanita mahupun lelaki suka bila berlakunya keguguran pada rambut hingga menyebabkan botak, kelemumur, rambut nampak tidak sihat dan sebagainya bukan? Masalah keguguran rambut ini boleh terjadi kepada sesiapa sahaja tanpa mengira wanita atau lelaki. Jangan ambil remeh ya mengenai masalah rambut. Cepat-cepat buat rawatan bagi mengelakkan masalah jadi semakin serius!

Related image

Kalau ditanya apakah punca terjadinya masalah gugur, kelemumur dan kegatalan kulit kapala? Fara sendiri tidak pasti puncanya. Tapi Fara ada terbaca terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan keguguran rambut seperti pengaruh hormon, kekurangan vitamin, kerap menggunakan produk rambut yang mengandungi bahan kimia dan banyak lagi.

Cara Atasi Masalah Rambut Gugur, kulit kepala bermasalah dan Kelemumur dengan pantas!

Tiada siapa yang suka akan rambut kusut, tidak bermaya, berkelemumur atau kulit kepala bermasalah. Sebab itulah terdapat pelbagai syampu dan treatment rambut yang ditawarkan untuk merawat segala jenis masalah rambut anda kerana tidak ada yang lebih sempurna selain dari memiliki rambut yang sihat dan cantik. Kalau ada modal lebih tak salah nak buat rawatan yang mahal. Nak lebih jimat cari SET PENJAGAAN RAMBUT yang sesuai sudah memadai. Cara Fara atasinya adalah dengan mencari produk bebas daripada bahan kimia.

Image result for thinking

Asmak Hair Care Terbaik Merawat Masalah Rambut

Pernah dengar brand ASMAK? Rangakaian produk ASMAK kini ada pelbagai jenis termasuklah set penjagaan rambut yang Fara tengah cuba sekarang. 3 jenis produk itu adalah Hair Moisturizer, Shampoo dan juga Sevenis Hair Oil.



PENGALAMAN MENGGUNAKAN ASMAK HAIR CARE

Tiada lagi masalah rambut gugur, kelemumur dan kulit gatal

Rangkaian produk penjagaan rambut dari brand Asmak ini sangat hebat, Fara dapat merasakan perbezaan dari hanya cucian yang pertama. Kelemumur akan berkurang hanya dengan beberapa kali penggunaan sahaja. Bukan itu sahaja, malah ia tidak mengeringkan kulit kepala fara.


Dengan formula dari bahan terbaik dalam shampoo ia mampu menyuburkan kulit kepala dan menjadikannya bersih dan sihat dengan penggunaan biasa. Tambahan pula, ia bukan sahaja membantu untuk menghilangkan kelemumur, tetapi juga memberi kesinaran pada warna rambut Fara.

Shampoo Untuk Wanita Bertudung

Ini antara faktor utama pemilihan shampoo. Syampu Bunga Raya Plus sesuai untuk wanita bertudung. Akibat tiada pendedahan cahaya matahari menyebabkan rambut busuk dan tidak sihat keadaan seperti itu boleh menyebabkan sebum dan peluh yang berlebihan pada kulit kepala yang menyebabkan kulit kepala gatal, masalah rambut & perasaan tidak selesa yang tidak dapat ditanggung.


Sejak pakai Shampoo Bunga Raya Plus ini, ianya menyuburkan dari akar ke hujung dan menggabungkan hasil rambut yang indah dengan cukup lembut untuk digunakan setiap hari. Formula Shampoo berkesan untuk menyembuhkan dan sememangnya baik untuk kulit kepala dan rambut bermasalah, menanggalkan kepingan tanpa mengeringkan kulit kepala dan melembapkan rambut untuk lebih terurus.

3 Langkah Mudah Penjagaan Rambut

1. Bunga Raya Plus Shampoo 6 dalam 1

Pertama sekali kena pakai shampoo. Bunga Raya Plus Shampoo 6 dalam 1 adalah Syampu yang dirumus khas dengan gabungan bahan-bahan yang unik untuk memberikan bantuan yang berkesan untuk kulit kepala sensitif dan pembersihan yang lembut untuk kulit kering, gatal, kemerahan sambil melindungi rambut anda untuk menjadikan lebih sihat.


Kita hanya perlu letakkan pada rambut yang basah dan urut rambut anda dan bilas. Formula pelindung shampoo ini membantu menghilangkan dan menghalang kemunculan semula kelemumur, dengan campuran ekstrak dari 6 jenis bahan iaitu babassu oil, bunga raya, coconut oil, teea tree oil, jojoba oil dan Acerola membantu dalam menguatkan folikel untuk mengurangkan penurunan rambut. Jangan risau kerana syampu ini bebas daripada minyak mineral, SLES, ALES, parabens, pewarna tambahan, dan tidak diuji pada haiwan.

2. Hair Moisturizer With Serum

Selesai shampoo, pakaikan pula serum pada rambut. Asmak Hair Moisturizer With Serum ini merupakan gabungan 3 dalam 1 yang berfungsi sebagai pelembab, serum dan minyak rambut. Hanya 3 kali seminggu sapuan Asmak Hair Moisturizer, anda kini sudah mampu miliki rambut yang lebih sihat dan cantik.


kandungan bahan yang ada dalam Hair Moisturizer With Serum dan khasiat utamanya :
Bunga Raya - Mampu menghalang dari keguguran dan menghitamkan rambut.
Argan Oil - Menguatkan akar rambut
Olive Oil - Melebatkan dan merawat rambut bermasalah
Rose Canina Fruit Oil - Membantu merangsang pertumbuhan rambut baru
Coconut Oil - Melembapkan dan membuatkan rambut bersinar

3. Sevenis Hair Oil 7 dalam 1

Nak rambut kelihatan hitam dan menawan boleh pakai Asmak Sevenis Hair Oil 7 dalam 1 ni. Hanya dengan sapuan yang kecil sahaja sudah mencukupi untuk membuatkan rambut nampak sihat dan berseri. 


Sesiapa yang mempunyai masalah rambut kering dan kusut disarankan pakai Sevenis Hair Oil ni. Rambut menjadi lebih lembut dan mudah terurus. Bak kata iklan kat TV tu "guna jari pun boleh" . Untuk produk ini, Fara pakai bila perlu sahaja.

10 Kelebihan produk Asmak Hair Care

1. Rambut tak gugur teruk seperti sebelumnya
2. Rambut memang lembut dan halus
3. Senang diurus
4. Pertumbuhan rambut baru yg sgt cantik
5. Rambut berkilat
6. Wangi sangat & rasa fresh
7. Tidak gatal2 lagi kulit kepala
8. Kelemumur hilang
9. Sesuai utk seisi keluarga
10. Produk Natural bebas dari bahan kimia


Bagi yang berminat nak mencuba sendiri Asmak Haircare, Sila layari :

Hotline – 019-9708897 | www.wasap.my/60199078897




















Pelembap Muka Terbaik Memulihkan Kesan Sunburn dan Kulit Sensitif | Aqua Whitening Cream


Assalamualaikum.. hi korang!

Pasti korang mempunyai pilihan pelembap kesukaan dari jenama yang popular di pasaran kan? Biasanya korang cari pelembap yang macam mana? Sebelum tu, tahukah korang kepentingan pelembap ini sebenarnya? Krim pelembap amat penting dalam rutin penjagaan kulit harian agar kulit kekal lembap dan segar, terlindung dari sinaran UV serta kekal berkhasiat dengan nutrisi. Ia juga dapat mencegah tanda-tanda penuaan dan rekahan kulit.


Ok, tanpa membuang masa.... Produk pelembap atau moisturizer yang Fara nak share adalah dari HANSAEGEE NATURE iaitu AQUA WHITENING CREAM. Aqua Whitening Cream sememangnya jenama yang dikenali ramai dengan kepantasan krim pelembap yang berkesan untuk melembapkan sekaligus memutihkan kulit. Untuk maklumat, produk ini adalah 100% dari Korea. 

Aqua Whitening Cream Bersifat Water Drop

Tekstur Aqua Whitening Cream  bersifat WATER DROP, tidak melekit dan sesuai untuk penggunaan harian. Cara guna pun sangat mudah. ambil sedikit cream kemudian sapukan dimuka dengan gerakan membulat. Lakukan gerakan membulat sehingga keluar titisan air kemudian dap dap muka hingga cream meresap kedalam kulit.


Selain itu, Aqua Whitening Cream ni boleh dipakai pada waktu siang dan malam, malah boleh juga dipakai sebelum memakai makeup. Makeup jadi lebih tahan lama dan nampak lebih glowing. Memang multifunction produk ni! Berbaloi Fara beli.


Setelah di 'apply' beberapa saat ke muka, akan nampak seperti titisan-titisan air keluar. Titisan-titisan air inilah berfungsi mengekalkan kelembapan muka kita sepanjang hari. Memang cepat meresap ke wajah semasa apply. Rasa tidak melekit membuatkan Fara rasa lebih selesa sepanjang pemakaian. Selalunya produk jenis pelembap ada rasa sedikit melekit tapi Aqua Whitening Cream tidak melekit langsung.


Aqua Whitening Cream Terbaik memulihkan kesan Sun Burn dan kulit sensitif

Disebabkan Fara kerap berjemur di pantai, Kulit Fara mudah kena sun burn dan akan menyebabkan berlakunya kemerahan dengan cepat. Bila terjadi sun burn mulalah timbul masalah lain seperti kering dan mengelupas. Nak baik memang ambil masa yang lama. Terasa gatal dan mengelupas di bahagian pipi membuatkan rasa tidak selesa apatah lagi bila nak pakai makeup jadi kurang glowing.

applykan Aqua Whitening Cream keseluruh muka

Bahan yang ada pada Aqua Whitening Cream seperti Camellia Japonica Seed Oil dan Niacinamide yang terkandung dalam produk sangat bagus untuk meningkatkan ketahanan kulit daripada sebarang kerosakan alam sekitar, sekaligus menjadikan kulit kita kelihatan bercahaya, sihat dan muda. 

done! muka nampak segar dan lembap!

Untuk kulit yang terdedah pada sinar matahari, Aqua Whitening Cream ini sesuai untuk Fara kerana ianya mengembalikan keseimbangan kulit agar kekal terhidrat. Aqua Whitening Cream ringan dan bebas daripada paraben, minyak mineral dan warna tiruan. Aqua Whitening Cream dapat membantu untuk memberi kelegaan pada kulit beriritasi dan gatal. Ianya juga dapat melindungi kulit wajah kita dari radikal bebas dan tona kulit akan menjadi lebih sekata. Alhamdulillah agak serasi dengan Fara.

Bahan Utama Aqua Whitening Cream

1. Camellia Japonica Seed Oil

Pada ketika dahulu Camellia Japonica Seed Oil digunakan sebagai pelembap, hal itu disebabkan kerana camellia oil mengandung kandungan omega 3, 6, dan 9 yang tinggi sehingga baik untuk menjaga keanjalan dan kelembapan kulit. Di sisi lain camellia oil juga lebih mudah menyerap di kulit seperti air. Selain itu camellia oil juga bagus untuk mengatasi keradangan muka seperti jerawat, kulit kering, mengatasi garis-garis halus, kesan sunburn dan masalah kulit yang lain. Jadi, tak mustahillah mengapa Aqua Whitening Cream ni cepat meresap ke wajah sebab menggunakan Camellia Japonica Seed Oil.


2. Niacinamide

Niacinamide merupakan salah satu bentuk dari vitamin B3 yang mana ianya sangat bagus untuk mengekalkan kelembapan wajah. Niacinamide sering dimanfaatkan sebagai bahan aktif untuk produk perawatan wajah. Fungsinya sangat banyak, yakni:
  • Meningkatkan kelembaban
  • Mencerahkan wajah
  • Menghilangkan bintik hitam di wajah
  • Mengawal lebihan minyak di wajah
  • Mengatasi masalah jerawat
  • Mencegah tanda-tanda penuaan 


Untuk Matlumat Lanjut :

Alhamdulillah, Aqua Whitening Cream serasi dengan kulit muka Fara. Suka bila ianya dapat mengekalkan kelembapan wajah disamping sekaligus merawat masalah sunburn, tona tak sekata, dan jerawat yang Fara hadapi. Oh ya, produk ini merupakan 100% dari Korea so hanya boleh didapati di website HANSAEGEE NATURE sahaja ya.


Boleh Dapatkan Aqua Whitening Cream Di :



Company name: Hansaegee Nature




Set Penjagaan Bayi Yang Selamat Dan Bagus | Asmak Baby Care

Assalamualaikum..

Majoriti ibu sentiasa mahukan produk penjagaan bayi yang selamat, lembut dan menyenangkan. Walaupun ada yang beranggapan mandian dan syampu hanya untuk membersihkan kulit dan rambut bayi, perlu diketahui penggunaan produk yang salah boleh mempengaruhi kesihatan tubuh si comel, secara keseluruhan.


Asmak Baby Care Dirumus Khas Untuk Bayi

Terdapat beberapa jenama barangan penjagaan diri bayi yang dihasilkan daripada sumber bahan semulajadi serta tidak mengandungi bahan kimia berbahaya. Buat pilihan yang tepat dalam membeli syampu, sabun, losyen, krim bayi, dan pelbagai lagi barangan penjagaan diri bayi. Untuk produk penjagaan bayi fara pilih produk keluaran tempatan iaitu dari Asmak Baby Care


Kotak eksklusif dari Asmak Baby Care

Fara memilih set lengkap Asmak Baby Care kerana ianya dirumus khas untuk penjagaan bayi dan kanak-kanak. Ia boleh didapati dalam Set Lengkap, Set Trial ataupun secara asing-asing daripada agen sah mereka di seluruh negara. Selain itu, Set Lengkap Asmak Baby Care didatangkan dengan design kotak yang eksklusif. 

Kenapa Fara Pilih Set Lengkap Asmak Baby Care?

Untuk penjagaan anak, mestilah kita sebagai ibu inginkan yang terbaik dan produk yang selamat. Oleh itu, faktor utama fara pilih set lengkap Asmak Baby Care adalah disebabkan kesemua produknya mempunyai kandungan bahan yang terbaik pada anak. 


Tak tahu nak pilih produk bayi? Ok, sebenarnya senang je nak pilih. Kita hanya perlu baca kandungan, bahan dan ramuan dalam produk yang mahu dibeli itu. Apa perlu diketahui ialah produk tersebut mestilah kurang menggunakan bahan kimia yang boleh menyebabkan masalah ruam, kegatalan dan alergik ke atas bayi, terutama si kecil yang ada masalah kulit seperti ekzema. Pilihlah mengikut label dan kandungan setiap produk.

Dalam Kotak Eksklusif Asmak Baby Care Ada 6 Produk Semuanya

Di dalam kotak eksklusif Asmak Baby Care ada 6 jenis produk. Bagi Fara set lengkap ni sangat menjimatkan serta memudahkan. Antara produk bayi yang ada adalah seperti Powder, Essential Oil, Mandian Top to toe, Lotion, dan juga minyak rambut.


1. Asmak Baby Care Powder

Jarang sangat tak letak bedak kepada bayi sebab kegunaanya bukan sahaja bayi nampak lebih comel dan baunya yang wangi. Bedak powder dari Asmak ni menjadikan kulit anak Fara sentiasa kering dan mampu mengelakkan keradangan kulit dan ruam. Ini akan menjadikan anak lebih selesa, nak pula cuaca negara kita sememangnya panas dan menjadikan badan cepat berpeluh. Jadi bedak dari Asmak jalan penyelesaiannya.


2. Asmak Baby Care Essential Oil

Manfaat essential oil memang tidak disangkal. Dengan hanya beberapa titisan saja sudah membawa kelebihan pada fizikal dan psikologi si kecil. Sama juga seperti Essential Oil dari Asmak ni. Essentil Oil ini memberikan efek anak lebih tenang dan selesa.


3. Asmak Baby Care Baby Wash ( Top to toe )

Formulasi Asmak Baby Care Baby Wash adalah bebas paraben, silikon, SLS, SLES, pewarna, linolin dan dari segala macam bahan yang boleh mengancam kesihatan bayi. Alhamdulillah sepanjang memandian anak tiada sebarang reaksi atau kesan sampingan padanya. Mandian ini boleh digunakan dari rambut hingga ke kaki. Ia menggantikan fungsi sabun untuk menghilangkan kotoran di tubuh dan membersihkan rambut serta kulit kepala secara efektif. Sangat menjimatkan!


4. Asmak Baby Care Lotion

Penggunaan lotion terpulang pada kita sama ada ingin memberikan atau tidak. Rasanya semua dah tahu kelebihan lotion. Kegunaan dan kelebihan lotion adalah dari segi melembapkan kulit dari terjadinya kering. Macam Fara pakaikan sedikit sahaja pada kulit anak sudah memadai


5. Asmak Sevenis Hair Oil 7 dalam 1

Sevenis Hair Oil dari Asmak diperbuat dari 7 jenis MINYAK BERKUALITI TINGGI. Membantu menjadikan rambut lebih sihat,kuat,mengelakkan dari gugur,kegatalan dan rambut jadi lebih bersinar. 7 bahan tersebut adalah :
  1. Light Mineral Oil
  2. Tea Tree Oil
  3. Babassu Oil
  4. Virgin Coconut oil
  5. Castor Oil
  6. Olive Oil
  7. Argan Oil

Kesemua set lengkap ini inshaAllah selamat digunakan. Kulit anak fara tidak memberikan kesan sampingan sepanjang penggunaan. Rasanya inilah produk rangkaian terbaik yang sesuai untuk anak-anak..


Boleh dapatkan produk rangkaian Asmak Baby Care di :



Website : Asmak Baby Care
FB page : Asmak Baby Care
Hotline : 019-9708897



Hilangkan bibir kusam dengan pantas dari CC Lip Cream oleh Mentholatum Lip Care


Pernah tak atau sedang hadapi masalah bibir kusam, bibir gelap, mengelupas dan sebagainya? sebagai seorang wanita pasti risau jika bibir mengalami masalah tersebut dan sekaligus mengurangkan keyakinan diri kita untuk berhadapan orang ramai. Jangan berputus asa dari mencari penawar bibir kusam! Kali ni fara nak share feedback menggunakan produk dari Mentholatum Lip Care iaitu CC Lip Cream. 


Fara begitu tertarik dengan CC Lip Cream ni kerana ianya merupakan satu produk bibir yang memberikan kebaikan warna dan penjagaan terbaik pada bibir. Untuk makluman, produk rangkaian dari  Mentholatum Lip Care telah berada di Malaysia melebihi daripada satu dekad. Bila dah berada lama dalam pasaran sudah pasti ianya merupakan produk yang terbaik!

Masalah bibir kusam dan kering mengganggu penampilan

Ada sesetengah wanita beruntung kerana tidak menghadapi masalah bibir. Bagi yang kerap mengalami masalah bibir kering, mengelupas, kusam ianya merupakan satu mimpi ngeri pada diri sendiri. Fara sendiri menghadapi masalah tersebut. Ada kalanya, bibir jadi seperti mengelupas dan nampak kusam. Fara tak boleh pakai Produk penjagaan bibir sebarangan sebab takut makin teruk. Sebab tu Fara memilih produk penjagaan bibir yang mampu merawat sambil mencantikkan.

Sentuhan warna bila pakai CC Lip Cream menjadikan tona bibir nampak merah semulajadi. Di samping menjadikan tona bibir merah secara semulajadi, ianya juga merawat masalah bibir seperti kusam, mengelupas dan kering. Manfaat yang Fara dapat menggunakan CC Lip Cream ni 2 dalam 1 iaitu bibir cantik dapat, masalah bibir pon dapat dirawat. 

Kenapa Pilih Lip Cream Berbanding Lip Gloss?

Ok, Lip cream berbeza dengan lip gloss. Lip gloss akan memberikan efek yang glossy atau berkilau. Sementara lip cream akan memberikan efek matte, sama seperti lipstick. Sebelum tu Perasan tak ada perkataan "CC" Lip Cream? Apa maksud CC pada Lip Cream ni? 


Singkatan “CC” bermaksud “color correction” atau pembetulan warna yang menunjukkan keupayaan krim bibir untuk memulihkan bibir kusam, mencantikkan dan memulihkan warna bibir, serta menyerikannya.

Dipendekkan cerita, CC Lip Cream ni Sesuai Dengan ciri-ciri yang fara nak iaitu merawat sambil mencantikkan bibir. 

Sesuai untuk kegunaan harian

Sesuai untuk kegunaan harian, CC Lip Cream memberi 5 manfaat penjagaan yang anda perlukan :
  • Penghidratan mendalam dengan Super Hyaluronic Acid dan Ceramide
  • Rawatan berkhasiat dengan Meadowfoam Seed Oil dan Moroccan Argan Oil
  • Meningkatkan keanjalan dengan bahan unik Mentholatum iaitu Maxilip yang memberi anda bibir lebih penuh dan sebu
  • Manfaat pencerahan yang meningkatkan warna semulajadi bibir anda  
  • Vitamin E yang memulihkan dengan antioksidan untuk melembutkan bibir dan melawan penuaan pramatang.

CC Lip Cream Ada 2 Pilihan Warna 

CC Lip Cream boleh didapati dalam 2 warna yang menarik (01 Ardent Red atau 02 Innocent Pink) untuk disuaikan dengan keadaan dan suasana yang berbeza. Nak nampak menawan boleh pakai warna merah. Nak nampak comel pakai la yang warna pink. hehe



Boleh dapatkan CC Lip Cream Di Mana?

CC Lip Cream oleh Mentholatum Lip Care boleh didapati di farmasi terkemuka di seluruh negara pada harga runcit yang disyorkan RM16.80. 

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web Mentholatum Lip Care di