TERBARU! Aiskrim King’s Potong Onde-Onde Memberi Keunikan Rasa Sebenar kuih Onde-Onde

4/30/2019 Fara Lumière 0 Comments

Sebut je kuih onde-onde mesti terbayang pasar Ramadhan. Mana tak nya, kuih onde-onde pada bulan Ramadhan memang laku keras kalau jual. Nak dapatkan atau beli kuih onde-onde pada hari biasa agak sukar. Kini tak perlu risau lagi, anda boleh makan bila-bila masa dan dimana jua. Sebab King’s Potong signature membawa perisa kegemaran Asia iaitu Ice-Cream Potong Onde-onde.


Sekotak Aiskrim King’s Potong Onde-Onde dibekalkan kepada fara untuk tujuan merasai sendiri keenakan ice cream terbaru dari brand Kings. Nak makan seorang tak seronok pula. Jadi Fara kongsikan bersama rakan-rakan di pejabat untuk merasai ice cream onde-onde ini.


Mengenai Aiskrim King’s

Sejak tahun 1975, King’s telah berkembang menjadi salah satu jenama aiskrim terkemuka di Singapura dan Malaysia. Pelbagai produk yang merangkumi aiskrim King’s Potong utama dan aiskrim King’s Potong Gold membuktikan komitmen King’s untuk menghasilkan produk berkualiti serta inovatif bagi membolehkan aiskrim berkualiti King’s dinikmati oleh ramai orang.


Sebagai komitmen kepada peminat yang setia dengan keluaran produk yang diinspirasikan oleh rasa Asia, pasti hasil produk King’s membawa peminat ke saat gembira dan indah pada nostalgia masa lalu. .

Aiskrim King’s Potong yang unik dan baru ini adalah aiskrim yang dibuat daripada kelapa dan pandan, dan diisi dengan inti berperisa gula Melaka dan kelapa parut.

Asia adalah satu tempat yang mempunyai pelbagai budaya makanan yang unik. King’s Potong kini
memberi penghormatan kepada warisan Asia dengan memperkenalkan King’s Potong Signature Onde Onde (sebutan ‘own-day own-day’). Peminat aiskrim potong kini boleh menikmati pencuci mulut unik yang digemari orang ramai. Resepinya dibawa mengembara ke serata negara dan budaya, juga telah menjadikan lirik lagu tradisional.


Hari ini, onde-onde boleh dinikmati di restoran dan pasaraya Asia di serata dunia. Onde-onde adalah bebola beras pulut yang berisi gula Melaka dan disaluti kelapa parut segar. Apabila makan Onde Onde, kombinasi yang menarik ini akan ‘meletup’ dengan rasa yang manis dan enak.

Aiskrim King’s Potong yang unik dan baru ini adalah aiskrim yang dibuat daripada kelapa dan pandan, dan diisi dengan inti berperisa gula Melaka dan kelapa parut. Perisanya memang mengujakan! King’s Potong Menghasilkan Aiskrim Potong Yang Berkualiti Selama 40 tahun, King’s telah menghidangkan aiskrim yang digemari ramai. Ia membawa kenangan indah sewaktu dahulu dengan perisa yang diinspirasi dari Asia.

King’s Potong Signature Onde-Onde boleh beli di :


Dengan kualiti tinggi dan terkawal, rangkaian utama King’s Potong menjanjikan kepuasan dengan rasa ‘potong’ yang diperbuat dari bahan-bahan berkualiti sahaja. Jangan ketinggalan untuk menikmati perisa istimewa ini dari King’s Potong King’s Potong Signature Onde-Onde boleh dibeli dari April 2019 di pasaraya utama dan kedai-kedai serbaneka terpilih untuk RM2.00 sebatang (60ml) atau RM11 untuk sekotak (berisi 6 batang).




0 KOmen:

Dorsett Grand Labuan Hotel Murah Dan Terbaik Di Labuan

4/25/2019 Fara Lumière 0 Comments


Tidak kira sama ada anda pergi melancong luar Negara atau dalam Malaysia bila bercuti mesti nak cari hotel yang terbaik bukan? Saya pasti, setelah penat menjelajah ke destinasi menarik pastinya badan perlukan rehat yang cukup untuk meneruskan perjalanan pada keesokan harinya. Bagi saya, tempat untuk merehatkan badan haruslah yang boleh memberi keselesaan pada diri dan juga keluarga.


Pada anda yang bercadang untuk bercuti ke Labuan dah jumpa/tempah hotel? Nak tahu tak hotel di Labuan yang best dan murah? Pada yang belum menempah hotel di Labuan boleh teruskan pembacaan. Saya akan kongsikan Hotel yang best di Labuan dengan cari kata kunci book Labuan hotels. Anda akan diberikan pelbagai pilihan hotel yang mempunyai range harga paling murah hingga ke paling mewah.

Dorsett Grand Labuan

Image result for Dorsett Grand Labuan

Di sini, anda boleh consider book Dorsett Grand Labuan online kerana hotel ini terletak strategik di bandaraya Labuan dan mempunyai pelbagai fasiliti untuk kegunaan anda. Bukan itu sahaja, malah hotel mewah ini menjadi tarikan para pelancong kerana servisnya yang bagus serta kemudahan yang diberikan kepada guests yang menginap.

Tempat Menarik Berhampiran Hotel Dorsett Grand Labuan

Wilayah Persekutuan Labuan merupakan salah satu wilayah persekutuan di Malaysia ini dan merangkumi Pulau Labuan serta 6 pulau-pulau kecil yang lain. Ibu negerinya iaitu Victoria dikenali sebagai sebuah financial centre yang terkenal, menawarkan servis financial sama ada dalam atau luar negara menerusi IBFC sejak 1990. Labuan juga terkenal sebagai salah satu hub galian minyak dan gas. Sape sangka sebuah pulau yang tenang dengan pantai-pantai indah terkenal kat seluruh dunia ini pernah melalui zaman kegelapan sewaktu perang dunia pertama dan kedua yang memusnahkan sebahagian besar bangunan-bangunan kat pulau ini.

Image result for Labuan

Jika Langkawi dikenali sebagai permata Kedah, Labuan juga dikenali sebagai permata Borneo. Wilayah ini mempunyai sejarah silam yang berkurun lamanya. Dahulu sebahagian daripada Kesultanan Brunei pada abad ke 15, kepulauan ini kemudiannya ditakluki oleh kerajaan British kerana aktiviti pembuatan arangnya yang pesat pada ketika itu. James Brooke yang menakluki kepulauan Sabah mengambil pulau ini dengan membuat satu perjanjian dengan Sultan Brunei. Setelah itu, kepulauan ini juga menyaksikan penaklukan oleh kerajaan Jepun sebelum dikembalikan kepada kerajaan British. Pada 1963, Sabah serta kepulauan disekelilingnya diisytiharkan sebahagian daripada Konstitusi Malaysia.

Banyak Pulau-Pulau Menarik Di Labuan Yang Perlu Di Kunjungi

Bukan sahaja Labuan ini terkenal dengan sejarahnya yang lampau, tetapi ekologi kepulauannya yang seakan tidak terusik membuatkan pulau ini terkenal dengan aktiviti scuba diving serta aktiviti air yang lain. Pelancong asing yang menyukai aktiviti tersebut menjadikan kepulauan ini sebuah destinasi yang harus dikunjungi apabila melawat Sabah. Oleh kerana lokasinya yang strategic dan terlindung daripada tiupan angin monsun, Labuan sesuai untuk dikunjungi pada bila-bila masa sepanjang tahun. Selain daripada itu, terdapat satu War Memorial Cemetry yang menempatkan pejuang British, Australia, India, Sarawak, Brunei, Borneo dan Jepun, menjadikan ini salah satu makam yang terbesar. 

Image result for tempat menarik di labuan

Sambil menikmati scenery yang memukau ini anda boleh menikmati pelbagai jenis makanan yang dijual kat tepi pantai ini seperti cendol, sate, air kelapa yang menyegarkan dan banyak lagi. Bagi anda yang sukakan aktiviti menyelam, keindahan scenery kat kawasan permukaan laut biru ini sama indahnya dengan flora dan fauna kat dalam lautnya yang penuh warna-warni. Cukup kaya dengan pelbagai jenis ikan, kerana ini jugalah Pantai Layang-Layang juga turut terkenal dalam kalangan kaki pancing.

Boleh Juga Menikmati Keindahan Flora Dan Fauna Di Muzium Chimney, Labuan

Related image


Bagi anda yang tidak berani menyelam kat dalam air laut, kat sinilah anda dapat mendekati flora dan fauna marin yang bukan sahaja daripada kawasan laut, malahan juga dari paya bakau. Menempatkan lebih daripada 570 koleksi, lawatan ke muzium ini pasti membuat anda jatuh cinta dengan keindahan dan kekayaan spesies hidupan dalam laut, mungkin ramai yang nak jadi penyelam lepas ini? Antara ruang pameran yang terdapat kat sini adalah Seksyen Hidupan Marin, Seksyen Batu Karang, Maklumat Kapal Karam dan Seksyen Paya Bakau. Kat tingkat atas muzium ini pula mempamerkan banyak lagi maklumat tambahan yang lain yang melibatkan peralatan menyelam, peralatan memancing klasik dan moden, serta banyak lagi informasi berkaitan spesies hidupan marin.

Oleh itu, janganlah lengahkan masa lagi dan marilah booking hotel online anda sekarang! Menikmati percutian anda di Labuan dan kenali sejarahnya yang dalam serta kecantikan kepulauan Borneo yang tiada tandingan ini!



0 KOmen:

Panduan/Tips Simpan Bekalan Air Semasa Tidak Ada Air

4/22/2019 Fara Lumière 0 Comments

Panduan ini boleh digunakan setelah berusaha menyimpan air yg sepatutnya. 

Image result for bekalan air

1. Wudhu'

Amalkan guna sebotol air mineral shj ketika wudhu' spt yg diajarkan kpd jemaah haji ketika di Mina. Boleh wudhu' 1x shj bg setiap anggota dgn syarat yakin bhw air sampai keanggota wudhu' dgn sempurna. Caranya, air diletak diatas tapak tgn dan diratakan keseluruh anngota wudhu'.

Ketiadaan/kekurangan air dianggap darurat. Maka dibolehkan bg yg tidak ada masalah kesihatan menghimpunkan solat dlm 1 wudhu'. Contoh zohor dgn 'asar. Maghrib dgn isyak. Hanya perlu dijarakkan masanya antara 1jam atau yg mampu.

2. Masak

Sediakan masakan yg boleh disimpan utk hari2 tersebut. Hanya perlu dipanaskan atau ditambah isinya. Menyimpan makanan yg mudah dimasak ketika kekurangan air spt sardin, maggi dan yg sesuai dgnnya.

Jika ayam, ikan dll yg hendak digoreng hendaklah dicuci dan siap dirempahkan sblm disejuk bekukan. Sayur dicuci tanpa dipotong sblm disimpan. Rempah spt bebawang dan cili dicuci sblm disimpan.

3. Makan

Gunakan pinggan yg dilapik dgn plastik/daun. Selesai makan hanya perlu buang plastik dan daun shj. Sudu/garfu juga boleh guna yg pakai buang.

4. Sediakan air kosong yg secukupnya utk minum.

Pastikan bekalan air untuk diminum cukup dan disimpan dengan baik. 

5. Tandas

Perlu ingat kembali pelajaran beristinja' utk menjimatkan air. Jika tidak tahu, maka perlu sediakan air secukupnya utk bersuci kerana ia perkara penting yg melibatkan ibadah solat. Pastikan tidak guna air mustakmal ketika bersuci.

6. Mandi

Berusaha mandi dgn 1 baldi besar air shj. Letak ditempat yg tidak terkena percikan air yg kotor ketika mencuci anggota badan. Cara mandi, basahkan badan, sabunkan dan gosok rata2. Gosok gigi dgn seceduk air. Setelah selesai jiruslah seluruh badan dgn senmpurna.

7. Penjimatan air
Elakkan melakukan kerja-kerja yg guna banyak air dlm tempuh berkenaan. Tumpukan penggunaan air kpd perkara perlu dan jangan sampai menjejaskan ibadah solat. Sekiranya diri kita mampu membiasakannya dgn mengamalkan panduan yg baik, maka dapat mengurangkan bebanan ketika ketiadaan air.



Jangan sesekali mengeluh dgn menyalahkan keadaan. Sebaliknya kita diajarkan supaya beringat bahawa air amat berharga dlm kehidupan.

Sekian. Sedikit pengetahuan yg dpt dikongsikan. Semuga memberi menafaat yg berguna kpd yg membacanya. Aamiin.....







0 KOmen:

Lotion Untuk Kempiskan Perut Dan Buang Angin Dalam Badan | LOTION DARA BONDA

4/15/2019 Fara Lumière 0 Comments


Assalamualaikum.. hi!

Bagi ibu-ibu yang baru lepas bersalin tak kan terlepas dari masalah perut buncit. Fara turut mengalami masalah yang sama. tidak kira bentuk tubuh kita kecil mahupun besar semua ibu lepas bersalin akan ada masalah buncit ini.


Selain bersenam, Fara juga cuba cara lain untuk menyelesaikan masalah buncit ni. Orang kata kita kena ikhtiar untuk kempiskan perut baru badan boleh cantik. Tidak dapat dinafikan, masalah buncit ni agak mengganggu penampilan diri dan rasa kurang yakin untuk berhadapan dengan orang ramai. Jadi, bagi menyelesaikan masalah ini, Fara cuba Lotion Dara Bonda Dari Ning Salmah.

Lotion Tapel Modern Dari Ning Salmah

Tapel adalah sapuan yang dipakai pada perut sebelum mengenakan bengkung. Bahan yang selalu digunakan dalam ramuan tapel adalah tepung beras, kapur sirih, air limau nipis, kencur, dan kayu manis. Tapel selamat digunakan oleh ibu yang bersalin secara normal. Untuk ibu yang bersalin ceaser kena tunggu dahulu luka kering baru boleh pakai tapel.


Disebabkan amalan ber "tapel" agak sukar dan memakan masa untuk dibuat, maka hadirkan jenis lotion tapel modern yang dicipta oleh Ning Salmah. lotion Dara Bonda ni merupakan rahsia warisan turun temurun dari Legasi Ning Salmah. Ketika dahulu amalan bertapel menjadi pilihan sekarang didatangkan pula dengan lotion modern tapel untuk memudahkan generasi sekarang.

Lotion Dara Bonda Mengurangkan Masalah Buncit Dan Bagus Untuk Buang Angin Dalam Badan

Macam yang Fara kata sebelum ni, selain bersenam Fara cari ikhtiar lain untuk mengempiskan perut. Apa yang boleh Fara kongsikan sepanjang menggunakan lotion dara bonda ini, Fara perasan badan sedikit ringan, senang untuk membuang angin, dan perut pun rasa selesa.


Lotion ni berbau herba yang sangat lembut. Sapuan herba di perut sangat bagus bagi menghilangkan masalah buncit atau kulit merekah, membantu proses pengecutan rahim, memudahkan pengeluaran darah kotor dan mengempiskan perut disebabkan kandungan herba yang agak panas selain mencantikkan kulit. Losyen ini dapat membantu memberi bentuk badan yang ideal, disamping membantu mengurangkan tanda regangan dan selulit pada kulit.

Kenapa Kena Cuba Lotion Dara Bonda Ning Salmah?


1) Membantu mengempiskan perut dan memberikan bentuk badan yang ideal 
2) Untuk melembapkan dan meningkatkan keanjalan kulit 
3) Membantu mengurangkan tanda regangan pada kulit dan selulit 
4) Melindungi kulit daripada penuaan

Cara Penggunaan Lotion Dara Bonda



Cara penggunaan Lotion Dara Bonda juga sangat mudah dan cepat! Sapukan Losyen Dara Bonda pada anggota badan terpilih. Gosok dengan lembut pada bahagian tersebut mengikut arah bulatan sehingga kering. boleh digunakan dua kali sehari.

Kandungan Lotion Dara Bonda

1) PELANGSINGAN

-rumpai laut (bladderwrack)
-daun ivy (english ivy)
-meadowsweet (meadowsweet)
-ekstrak biji kopi hijau (green coffe extract)

2) MELEMBAPKAN KULIT

-minyak zaitun (olive oil)
-daun lidah buaya (aloe vera)

3) PENGHADAMAN

-buah pala (nugmet)
-halia (ginger)

4) WANGIAN SEMULA JADI & PATI MINYAK

-bunga kenanga (ylang ylang)
-limau purut (kaffir lime)

Boleh dapatkan Lotion Dara Bonda di :




0 KOmen:

Kelebihan Hada Labo Whitening Water Gel

4/13/2019 Fara Lumière 0 Comments


Hada Labo Whitening Water Gel atau lebih kenali sebagai moisturizer/pelembap didatangi dengan manfaat 3X pencerahan dan kuasa penghidratan yang tinggi agar kulit kelihatan cerah, berseri dan lembap sepanjang hari.


Diperkaya Dengan Ramuan Pencerahan Terbaik

Diperkaya dengan ramuan pencerahan intensif seperti Vitamin C, Vitamin B3 dan Carnosine, Hada Labo Whitening Water Gel menjanjikan anda kulit yang lebih bercahaya, cerah dan berseri melalui 3 tindakan pencerahan di bawah:


Anti-Kemerahan – Hada Labo Whitening Water Gel dipertingkatkan dengan Vitamin C untuk membantu mengimbangi tona kulit tidak sekata, agar kulit kelihatan lebih cerah & bercahaya. 

Anti-Bintik Gelap – Vitamin B3 yang terkandung di dalam Hada Labo Whitening Water Gel membantu meningkatkan pencerahan dan pada masa yang sama menyerlahkan kecerahan kulit. 

Anti-Kekusaman – Carnosine, ramuan anti-penuaan membantu membangkitkan kulit yang kelihatan kusam dan memperbaiki tona kulit kekuningan untuk penampilan kulit wajah yang lebih berseri.

Tekstur Gel Yang Sangat Ringan Dan Cepat Meresap

Hada Labo Whitening Water Gel juga dirumuskan dengan teknologi High Performance Penetrating and Deep Moisturizing (HPP&M), yang diperkaya dengan 4 jenis Asid Hyaluronic (HA) yang berlainan saiz agar ia dapat meresap ke dalam setiap lapisan kulit untuk mengunci kelembapan dan memberikan kelembapan yang berpanjangan. Di samping itu dengan kombinasi teknologi Aqua Oil Volume Matrix ia membentuk perisai perlindungan lembapan pada permukaan kulit untuk memastikan kulit kekal terhidrat pada setiap masa.


Hada Labo Whitening Water Gel didatangi dengan tekstur gel yang amat ringan seperti air untuk membolehkan kulit terasa segar sepanjang hari. Ia adalah pH seimbang, bebas daripada pewangi dan minyak mineral. Untuk kuasa pencerahan yang lebih berkesan, gunakannya bersaman Hada Labo Whitening Essence.


Berharga RM69.90 untuk Hada Labo Whitening Water Gel dan RM74.00 untuk Hada Labo Whitening Essence kedua-dua produk ini boleh didapati di farmasi seluruh negara



0 KOmen:

TERBARU! Dutch Lady +Protein Menampilkan Susu Rendah Lemak Kalsium Tinggi Berkhasiat

4/04/2019 Fara Lumière 0 Comments

Susu Dutch Lady +Protein BAHARU yang penuh dengan nutrisi lagi lazat dapat memberikan keluarga anda permulaan pagi yang lebih kuat dengan protein berkualiti tinggi dan kandungan kalsium yang tinggi!


Susu Rendah Lemak Kalsium Tinggi Berkhasiat!

Protein merupakan asas pembentukan badan manusia, bagi menghasilkan rambut, kulit, mata, otot dan organ kita2. Nutrien tersebut bertindak seperti kru pembaikan dan pembinaan untuk tisu badan kita, membantu membina otot yang kuat yang kita perlukan untuk setiap aktiviti rutin dalam kehidupan seharian kita. Oleh itu, pengambilan protein yang mencukupi dalam setiap hidangan adalah penting untuk memastikan badan kita berfungsi dengan optimum untuk prestasi terbaik sama ada ketika berada di sekolah atau di tempat kerja.


Minum Susu Setiap Pagi Untuk Kekal Kuat Dan Bertenaga!

Minum Dutch Lady +Protein pada waktu pagi merupakan cara yang mudah untuk membekalkan tenaga dan nutrisi untuk sepanjang hari. Yang paling penting, ia kaya dengan protein berkualiti tinggi, berkalsium tinggi, dan penuh dengan nutrien penting, untuk membantu membina otot dan tulang yang kuat



Dapatkan Susu Dutch Lady +Protein Hari Ini!


Jom tingkatkan pengambilan protein dan kalsium keluarga anda semasa sarapan untuk otot dan tulang yang kuat dengan susu Dutch Lady +protein mulai hari ini untuk permulaan hari yang lebih kuat! Dutch Lady +Protein UHT 1L dan susu dipasteur 1L kini boleh didapati di pasar raya besar, pasar raya, pasar mini dan kedai runcit terpilih di seluruh negara.


Untuk maklumat lanjut, sila layari Facebook Dutch Lady Malaysia di 

0 KOmen:

Senarai Miceller Water Drugstore Terbaik dan Popular

4/04/2019 Fara Lumière 0 Comments

Pembersih wajah atau dipanggil MICELLER WATER kini menjadi pilihan ramai yang digunakan untuk membersihkan wajah secara menyeluruh. MICELLER WATER memang terbaik untuk membersihkan kotoran, sisa minyak, dan make-up di wajah yang sukar ditanggalkan.  Pelbagai jenis MICELLER WATER ada dipasaran mana satu yang sesuai dan apa kelebihan setiap MICELLER WATER tersebut? kalau nak tahu teruskan pembacaan

Nah Senarai Miceller Water Drugstore Terbaik Dan Popular

1. Kelebihan Simple Micellar Cleansing Water



Simple ialah jenama yang mesra kulit tanpa penggunaan bahan was-was. Simple Micellar Cleansing Water menghidrat kulit sambil membersihkan semua kotoran dan kusam dari wajah anda. Dibuat dengan air yang dibersihkan tiga kali, ia mengandungi campuran bahan semula jadi yang terbaik untuk kulit.

2. Kelebihan Garnier SkinActive Micellar Cleansing Water

Related image

Micellar water kedua iaitu Garnier SkinActive Micellar Cleansing Water yang mampu membersihkan wajah secara maksimal adalah Garnier Micellar Water. Produk ini pun hadir dalam dua pilihan iaitu Pink untuk kulit normal / sensitif serta Blue untuk kulit berminyak / berjerawat. Formula molekul micellar pada Garnier Micellar Water membantu mengangkat makeup, kotoran, dan debu secara mudah.

3. Kelebihan Nivea MicellAIR Skin Breathe

Related image

NIVEA MicellAIR Skin Breathe baik untuk membersihkan kulit wajah dan menghilangkan make-up. produk ini adalah Pembersih Wajah Bebas Alkohol. NIVEA MicellAIR diformulasikan dengan teknologi partikel Micelles Complex yang bekerja seperti magnet untuk menanggalkan makeup, kotoran, dan sebum secara efektif tanpa kesan sampingan. Produk ini bebas alkohol mahupun paraben, pembersih wajah ini terasa lembut dan menyegarkan pada wajah, tanpa membuat kulit terasa kering, dan sesuai digunakan hari-hari

4. Kelebihan MAYBELLINE Micellar Water

Image result for MAYBELLINE Micellar Water

MAYBELLINE Micellar Water yang dibuat dari air ini tidak mengandung wangian, minyak, dan alkohol, jadi sesuai untuk semua jenis kulit termasuk yang sensitif sekalipun. Micellar water ini juga telah di uji oleh ophthalmologist yang menyatakan produk ini boleh dipakai pada bahagian mata

5. Kelebihan Garnier Micellar Oil Infused Cleansing Water

Image result for Garnier Micellar Oil Infused Cleansing Water


TERBARU! Cukup satu usapan lembut, Garnier Micellar Oil Infused Cleansing Water mampu bersihkan wajah anda secara menyeluruh. Garnier Micellar Oil Infused Cleansing Water Diperkaya dengan Micelles & Argan Oils yang mampu menanggalkan make-up paling terbaik antara miceller water di pasaran! Melarutkan make-up, kotoran, & tanpa rasa berminyak.

Micellar Oil-Infused Cleansing Water ini dapat membersihkan dan menghapus kotoran, debu, dan make-up yang waterproof sekalipun dalam 1 kali usap dengan lembut dan tidak perlu dibilas. Dapat mengurangi minyak berlebih tanpa membuat kulit kering. Sesuai untuk semua jenis kulit.

Cara Penggunaan:

(1) Goncang botol beberapa saat sebelum digunakan
(2) Tuangkan Micellar Water ke kapas
(3) Bersihkan wajah secara perlahan-lahan.





0 KOmen: