Pakej Perkahwinan Lengkap Dan Murah Di Selangor | NurMayang Sari

10/31/2019 Fara Lumière 0 Comments

Terdapat banyak pakej perkahwinan lengkap yang menyediakan pelbagai pakej menarik pada harga mampu milik yang boleh dijadikan pilihan bakal pengantin di Selangor ni. Ada yang menawarkan pakej mampu milik, tetapi masih mengekalkan lokasi mewah bertaraf lima bintang. Bagi individu yang tiada bajet besar, tetapi teringin kelihatan mewah disaat majlis perandingan nanti, inilah peluang anda untuk merialisasikan impian anda!

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing

Pakej Perkahwinan Lengkap Dan Murah Di Selangor Dari Nurmayangsari Wedding

No photo description available.

Nurmayangsari Wedding adalah sebuah agensi pengurusan acara yang beroperasi di Saujana Utama Sg Buloh, Selangor yang memberikan tumpuan kepada pengurusan majlis perkahwinan, pertunangan, akikah dan majlis-majlis korporat. Nurmayangsari Wedding sentiasa mencari penyelesaian kepada setiap idea yang pihak pelanggan utarakan dan Nurmayangsari Wedding zahirkan kepada acara yang gilang gemilang mengikut bajet yang diberikan. Kini bakal pengantin di sekitar Selangor dan kawasan sekitarnya bolehlah menempah Pakej Perkahwinan Lengkap 2019/2020 dari Nurmayangsari Wedding.

Cipta Majlis Impian Anda Dengan Wedding Planner Berpengalaman Lebih 7 Tahun


Cantik mata memandang pelamin dan perhiasan, lagi sedap menjamah hidangan yang disediakan oleh katerer-katerer berkualiti. Pilihlah pakej-pakej, lengkap dengan dewan, khemah, busana pengantin, jurugambar, makanan beradap, jurusolek, hiburan, kek dan sebagainya. Buat pelanggan yang telah mula membuat persediaan untuk majlis perkahwinan, kini Nurmayangsari Wedding telah membuka tempahan untuk Pakej Perkahwinan Lengkap 2019/2020 .

Kenapa Kena Pilih Pakej Perkahwinan Dari Nurmayangsari Wedding?

1. Trendy
Pelbagai pilihan baju pengantin ada di Nurmayangsari Wedding dan tidak dilupakan segala jenis baju pengantin disini mengikut peredaran zaman dari jenis songket hinggalah yang nampak trendy. Begitu juga dengan jenis pelamin dari yang biasa hinggalah luar biasa. 

Image may contain: 1 person, smiling, outdoor

2. Harga Berpatutan, Kualiti Terbaik
Nurmayangsari Wedding menawarkan pakej & servis yang sama seperti di pasaran tetapi sangat mementingkan kualiti pada harga mampu bayar. Lihatlah testimoni mereka di Facebook. Ramai memberikan feedback positif mengenai Nurmayangsari Wedding

Image may contain: indoor

3. Makanan Sedap & Cukup
Sebagai katerer yang sudah lama dalam industri, Nurmayangsari Wedding menjamin makanan yang enak kepada anda. Usah risau air muka terjatuh dek lauk terlebih garam ataupun tidak cukup. Supervisor Nurmayangsari Wedding akan sentiasa memantau makanan.

Image may contain: table and indoor

4. Dipercayai
Nurmayangsari Wedding tidak akan sewenangnya menipu duit pelanggan atau tidak memberikan servis seperti yang dijanjikan. Pelanggan marah akan mencalarkan reputasinya. Imej Nurmayangsari Wedding perlu dijaga untuk kekal menjadi pilihan.

Image may contain: table and indoor

5. Tiada Kos Tersembunyi
Harga Nurmayangsari Wedding adalah seperti yang tertera pada pakej. Tiada kos tersembunyi yang akan dicaj. Usah risau kejadian seteleh deposit dibayar rupanya ada kos tersembunyi yang perlu ditambah, tidak dengan Nurmayangsari Wedding

Image may contain: table and indoor

6. Tidak Lewat
Tentu kelam-kabut jadinya jika katering atau mak andam tidak menepati masa. Nurmayangsari Wedding berpengalaman 7 tahun, kejadian seperti makanan tidak sampai-sampai atau lewat tidak akan berlaku. Dijamin! 

Image may contain: indoor

7. Pelbagai Pakej Popular
Setelah lebih sedekad berkecimpung dalam bidang ini, Nurmayangsari Wedding mendapati pakej di bawah mendapat permintaan yang paling tinggi kerana sesuai dengan keperluan kebanyakan pengantin.

Image may contain: text

8. Boleh Sewa baju pengantin 
Pilihan untuk menyewa baju pengantin yang sedia ada di Nurmayangsari Wedding lebih menjimatkan wang. kita dapat baju yang confirm cantik (sebab kita dah try dan dah tengok baju tu) tanpa perlu menghabiskan jumlah wang yang besar. Lagi satu, kita tak perlu susah-susah pun nak fikir nanti nak padankan dengan veil macamana, tudung, kasut, perhiasan dan sebagainya. Everything is prepared for you!

Image may contain: 2 people, people smiling

Rekaan pelamin, pakaian, prop serta hiasan yang digunakan semua tampak moden dan mengikut trend 

Image may contain: bedroom, table and indoor

Memberi rundingan yang terbaik untuk pelanggan serta memberi cadangan dan khidmat perkahwinan serta meningkatkan sistem pengurusan efektif dan berkualiti bagi menepati kehendak dan kepuasan pelanggan. Sentiasa berdaya saing dan cekap serta komited untuk peningkatan mutu perkhidmatan yang berterusan, layanan yang ekslusif, cekap dan mahir. Bagi Nurmayangsari Wedding, konsep perkahwinan yang ditonjolkan pada tahun ini lebih menarik, segar dan mengikuti perkembangan semasa. Rekaan pelamin, pakaian, prop serta hiasan yang digunakan semua tampak moden dan mengikuti trend yang mana mampu memenuhi cita rasa golongan muda pada masa kini

Pelbagai Pilihan Pakej Popular Dari Nurmayangsari Wedding

Pakej yang ditawarkan sudah pasti mampu memenuhi impian pasangan pengantin yang mengimpikan majlis perkahwinan yang tampak mewah dan eksklusif pada harga berpatutan. Pasangan pengantin muda perlu bersikap rasional mengikut kemampuan dengan memilih pakej perkahwinan pada kos sederhana. Bakal pengantin perlu bijak membuat pilihan dan elak terlalu mengikut aliran banyak ditonjolkan dalam media sosial. 

Image may contain: text

Image may contain: text

No photo description available.

Majlis Nampak Mewah Macam Wedding Artis! Lihat Testimoni :

No photo description available.

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, wedding, flower, plant and indoor

Image may contain: 1 person, wedding

Tunggu Apa Lagi, Jom Dapatkan Sebut Harga Pakej Perkahwinan Lengkap Dan Murah Dari Nurmayangsari Wedding!

Tak payah pening-pening semua lengkap dan paling penting inilah pakej perkahwinan termurah di Selangor. Untuk maklumat lanjut mengenai Nurmayangsari Wedding atau tempahan sila hubungi mereka di talian bawah


0 KOmen:

Kaedah Tanam Sayur Hidroponik DIY Mudah Dan Cepat

10/30/2019 Fara Lumière 0 Comments

Kaedah Tanam Sayur Hidroponik DIY

1. Cari bekas untuk menanam sayur dan bekas menakung air baja AB yang ngam. Guna tapis di bahagian atas. Boleh beli di kedai serbaneka. Tiga tapis RM2 je. Baldi kecil polka dot yang comel tu pula boleh beli di MR DIY. Harga RM1.51 sebiji.

2. Letak span akuarium. Boleh dibeli di 'petshop'. Potong bentuk bulat.

3. Letakkan pula cocopeat (sabut hancur) sehingga paras mulut tapis supaya tiada lubang yang dapat dibolosi nyamuk untuk bertelur.

4. Saya tak letak sumbu untuk serap air tapi cuma tuang air baja AB dan pastikan ia cecah paras akar anak pokok.

5. Yang ni pula contoh bekas DIY melalui konsep suai padan. Nampak tak, tapis tu sedang elok je dengan saiz baldi?. Kena la rajin meronda cari bahan

6. Alihkan anak sawi yang sudah ada lebih 5 helai daun ke dalam bekas. Kerja memindahkan anak pokok dari dulang semaian ke pasu individu seeloknya dilakukan pada waktu petang. Kalau alih pagi, takut anak pokok mengalami strok haba bila matahari naik (lecur sebab panas le). Seeloknya 1 bekas kecil satu pokok supaya ia boleh membesar dengan jayanya. Tak perlu berebut baja dan ruang dengan rakan hijau yang lain.




Isi air baja bila sudah susut. Biasanya saya biarkan sampai air baja kering baru isi yang baru. Tapi kalau takut terlupa, boleh bubuh air baja tapi baki yang di dalam baldi saya guna untuk siram pada pokok yang tanam atas tanah.

Letak pokok di bahagian yang dapat sinaran matahari. Sayuran daun perlukan sekurang-kurangnya 4 jam sinaran matahari. Saya letak di bawah atap jernih. Tak kena hujan. Kalau kena hujan, nanti air baja cair pulak.

Jangan lupa ambil gambar pokok dari kecil hingga besar. Baru la kita dapat lihat perkembangannya. Enjoy bukan?

Dari sekecil-kecil biji benih, jadi sayur yang besar. Kemudian jadi hidangan di meja makan. Perasaan masa makan tu lain macam sebab hasil tanam sendiri.

Berkebun di mana? Di balkoni saja. Bukan perlu ruang besar pun. Bertingkat-tingkat sayur hasil tanam sendiri. Kalau hendak seribu daya. Minat mengatasi segala.

credit : NorAinon Othman

0 KOmen:

RUMAH BARU BANYAK ROSAK? 10 PERKARA INI YANG PATUT ANDA LAKUKAN

10/30/2019 Fara Lumière 0 Comments

Selalu kita dengar di dalam laporan media semasa kisah pembeli rumah teraniaya gara-gara sikap pemaju yang menyiapakan rumah dengan ala kadar atau lepas tangan. Nampak cantik di luar tapi bila masuk di dalam keadaannya agak teruk dengan pelbagai kerosakan. Jadi apa harus kita lakukan? Diam diri? Buat aduan kepada kontraktor berkenaan?

Image result for new house crack

Jom kita baca, Apa yang harus kita lakukan jika berada dalam situasi ini.

Pasti ramai yang seronok bila terima kunci rumah baru daripada pemaju. Rumah yang ditunggu-tunggu kini akhirnya siap sepenuhnya dan boleh diduduki. Tetapi masuk sahaja dalam rumah, anda dapati terlalu banyak kerosakan dan kecacatan pada rumah tersebut. Tidak seperti yang anda harap harapkan. Jika anda menghadapi masalah tersebut diatas, apakah yang patut anda lakukan? Disini saya kongsikan apakah yang patut anda lakukan apabila mendapati rumah baru anda banyak rosak.

Related image

Tahukah anda, sekiranya anda membeli rumah yang dalam pembinaan dengan Pemaju, anda memperolehi tempoh liabiliti kecacatan (defect liability period) atau dalam bahasa mudahnya dipanggil tempoh waranti selama 24 BULAN mulai daripada TARIKH SERAHAN MILIKAN KOSONG (atau dlm bahasa mudahnya, tarikh serah kunci) rumah tersebut. Ertinya, dlm tempoh tersebut sekiranya berlaku kerosakan terhadap rumah tersebut, maka Pemaju bertanggungjawab, atas kos dan perbelanjaan mereka sendiri, untuk membaiki segala kerosakan tersebut.

Macam mana cara nak mintak Pemaju baiki kerosakan? Bolehkah sekadar telefon pejabat Pemaju begitu sahaja? Kalau Pemaju lambat atau enggan baiki, macam mana cara yang patut anda buat?

Sila ikuti sepenuhnya apa yang saya nyatakan dibawah ini:-

1. Jika berlaku kerosakan terhadap rumah anda, sila tulis SURAT RASMI kepada Pemaju. Senaraikan kerosakan tersebut satu persatu. Kalau boleh sila ambil gambar kerosakan tersebut dan lampirkan bersekali dengan surat rasmi tersebut. CC surat tersebut kepada Peguam yang menyediakan Perjanjian Jual Beli.

2. Sila hantar Surat tersebut kepada Pemju dan Peguam dengan 2 cara sahaja, iaitu sama ada secara Pos Berdaftar atau serah terus dengan tangan ke pejabat Pemaju dan pejabat Peguam dan dapatkan tandatangan dan cop akuan terima daripada Pemaju dan Peguam. Cara lain tidak dibenarkan oleh undang-undang

3. Beri tempoh 30 HARI kepada Pemaju mulai daripada tarikh Pemaju terima Surat tersebut untuk mereka baiki kerosakan.

4. Sekiranya Pemaju tidak baiki kerosakan dalam tempoh 30 HARI, sila lantik kontraktor anda sendiri untuk tujuan tersebut.

5. Dapatkan sebutharga daripada kontraktor anda terlebih dahulu untuk kos baiki kerosakan tersebut.

6. Serahkan secara rasmi sebutharga kontraktor tersebut kepada Pemaju dan CC sebut harga tersebut kepada Peguam dan beri peluang lagi kepada Pemaju untuk baiki kerosakan tersebut dalam tempoh EMPAT BELAS (14) HARI.

7. Jika Pemaju masih tidak baiki kerosakan selepas tempoh 14 hari tersebut tamat, sila arahkan kontraktor anda memulakan kerja-kerja pembaikan sehingga siap.

8. Selepas sudah siap baiki, sila tuntut kos pembaikan kerosakan tersebut daripada Peguam dengan mengemukakan invois asal kerja-kerja pembaikan kerosakan tadi kepada Peguam.

9. Peguam hendaklah membuat bayaran kepada kontraktor dengan memotong daripada wang pertaruhan 5% daripada harga jual beli yang dipegang oleh Peguam.

10. Kalau Pemaju dan Peguam tidak beri kerjasama, anda boleh failkan Tuntutan di TRIBUNAL PEMBELI RUMAH.

Walaupun semua perkara yang saya sebut diatas dinyatakan dengan jelas dalam Perjanjian Jual Beli, saya percaya masih ramai pembeli diluar sana yang belum mengetahui tentang hak mereka.

0 KOmen:

Panduan Asas Memilih Car Seat Mengikut Umur Yang Betul

10/29/2019 Fara Lumière 0 Comments

Untuk memilih car seat yang terbaik untuk anak anda, anda perlu mengetahui jenis-jenis car seat dan kegunaan car seat tersebut mengikut peringkat umur yang sesuai.

Wajib menggunakan child carseat untuk next year 2020, dah bersediakah kita?

Guideline asas child carseat ikut umur : 


Anak baru lahir : Infant Carrier (jenis macam bakul)
Anak bawah 2 Tahun : Rear Facing Carseat
Anak 2 thn - 5 Tahun : Rear Facing / Foward
Anak 6 thn - 12 Tahun : Facing Carseat
High Back Booster (HBB)*

*Backless Booster jika anak dah tak muat/ lebih max berat HBB

Bila anak dah boleh guna seatbelt tanpa booster?
Bila anak dah lepasi 5 test (gambar ke-3)

Pada masa sekarang terdapat banyak jenama car seat yang boleh di pilih dan terdiri daripada pelbagai range harga. Anda boleh memilih car seat mengikut jenis, peringkat dan harga yang bersesuaian dengan bajet anda.

0 KOmen:

Kerusi Keselamatan Kanak-Kanak (Car Seat) Wajib Menjelang 2020

10/26/2019 Fara Lumière 0 Comments

Sudah banyak kejadian kemalangan melibatkan kecederaan dan kematian bayi dan kanak-kanak yang tercampak keluar dari kereta dan sebagainya. Ngeri dan sedih mendengar dan menyaksikan kejadian tersebut. Sebagai ibu bapa yang ada anak kecil anda perlu jadikan kisah tersebut sebagai pengajaran.


Car Seat Penting Untuk Keselamatan Anak Kita!

Ciri-ciri sesebuah car seat bertindak untuk mengurangkan kecederaan kepada kanak-kanak yang duduk di dalamnya.

Ia direka untuk untuk melakukan 3 perkara, iaitu melindungi dan menjauhi badan dari struktur kenderaan semasa berlaku kemalangan, mengurangkan momentum dalam keadaan yang terkawal, dan menyebarkan daya kearah anggota badan yang lebih kuat dengan kecederaan minimum terhadap tisu dalaman yang lembut.


Pastikan semasa memasang car seat, ia mengikut arahan yang ditetapkan kerana pemasangan yang salah juga boleh menyebabkan kecederaan yang tidak diingini.

Tahukah anda, penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak akan diwajibkan menjelang 2020? 

Kepentingan tentang perkara ini diketengahkan bagi meningkatkan keselamatan kanak-kanak serta mengurangkan statistik kemalangan maut di negara ini.

Jom lihat PANDUAN memilih jenis kerusi keselamatan yang betul untuk anak anda!






Kredit: Malaysia 3C

0 KOmen:

Siapa Selalu Sakit Kepala Wajib Baca Penjelasan Ini

10/22/2019 Fara Lumière 0 Comments

Apabila anda sakit kepala atau mygrain, perkara pertama yang anda akan cari adalah panadol & minyak angin (minyak cap kapak paling famous!). Kemudian anda akan sapukan pada dahi, tepi dahi, dalam rambut, hidung, kening, Argghhhh!! Mandi minyak kapak teruslah!! Senang!Ya, ketika itu sakit kepala berdenyut memang tak dapat nak control. Mula rasa moody & nak muntah bila pening, mata mesti mahu dilelapkan bagi mengawal denyutan kepala. Terasa rimas!


Jadi, apa sebenarnya yang berlaku? Tahukah anda bahawa 99% urutan pada otot tepi leher dimana dipanggil otot Sternocleidomastoid mampu mengurangkan gejala tersebut? Kenapa perlu sapu minyak angin pada kepala? Kenapa tak sapu & urut pada otot tersebut?

Sakit kepala dan sumber biasa diabaikan mereka boleh menghasilkan Myofascial Trigger Points. Simpulan otot ini yang menyebabkan sakit kepala biasanya terletak di leher dan bahagian atas belakang, tetapi boleh menjadi hasil daripada titik punca di bahagian-bahagian hujung kaki yang menyebabkan kaki lenguh.

Titik punca / trigger points merupakan tumpuan 'hyper-irritable' dalam otot atau fascia yang menyebabkan fiber otot tegang dan sakit. Trigger points tersebut tidak mengikuti corak dermatome biasa.

Trigger points menyebabkan otot menjadi lebih pendek, tegang & ketat. Ini menghadkan fungsi dan pergerakan otot yang menyebabkan kelemahan, pengurangkan peredaran darah dan kesakitan. Apabila cedera, kebanyakan tisu sembuh, tetapi otot belajar untuk mengelakkan kesakitan. Memori otot ini boleh menghasilkan sakit yang tidak dijangka selepas kecederaan telah berlaku, terutamanya pada masa tekanan fizikal dan emosi.

Trigger Point adalah gambaran Myofascial Trigger Points Therapy dimana cara terapi dan teknik yang digunakan untuk melegakan myofascial (myo = otot; fascial = tisu penghubung) kesakitan dan tidak berfungsi. Ianya terhasil dari kerjaya perubatan sepanjang hayat Dr. Janet travell dan David Simons. Myofascial Trigger Point diiktiraf oleh American Academy of Pain Management sebagai modul untuk rawatan sakit myofascial dan kegagalan ia berfungsi.

Kebarangkalian kejayaan dalam merawat sakit kepala Migrain akibat Myofascial Trigger Pointss (TrP) dengan tanpa aura adalah tinggi.

Trigger point therapy adalah untuk sakit kepala peringkat pertengahan kepada peringkat. Sebagai contoh, sakit kepala belakang mata boleh datang dari sudut trigger point myofascial aktif dalam spenius atas cervicis otot yang terletak di bahagian belakang leher anda. Kesakitan daripada otot ini dijangka meningkat kepada bahagian occipt, dijana melalui tengkorak, dan berpindah ke belakang orbit (mata) - ianya dinamakan "sakit di dalam tengkorak" Kadang-kadang sakit splenius cervics dirujuk ke bawah pada tulang rangka bahu dan sudut leher.Fungsi 'splenii' ini bekerjasama untuk memutarkan kepala dan leher individu, menjadikan muka ke arah sebelah yang sama.

Gejala sakit kepala dan sakit leher ataupun kabur penglihatan boleh berlaku disebabkan oleh trigger point yang aktif dalam cervicis spenius dan otot capitis splenius.

Pengaktifan dan pengekalan trigger point dalam otot ini sering disebabkan oleh mengangkat beban berat tiba-tiba, kedudukan posture badan yang bengkok dalam jangka masa yang lama.

Satu lagi penyebab biasa sakit kepala yang teruk adalah trigger point dalam otot sternokleidomastoid atau simpulan di dalam otot di hadapan sebelah leher. Terdapat dua bahagian yang sternal dan berhubung dgn tulang selangka.Trigger points di setiap bahagian boleh menimbulkan rasa sakit.

Kesakitan ini dapat dirasai di atas mata (migrain optik), di dalam telinga, pipi, tekak, belakang dan atas kepala.Myofascial Trigger Points boleh membantu menyelesaikan gejala sakit kepala dan mygrain.

Apabila trigger point dikenalpasti, tekanan/urutan perlahan digunakan. Pada mulanya, trigger point yang berkenaan sangat lembut, tetapi kesakitan beransur-ansur berkurangan kerana otot bermula untuk berehat. Rasa sakit yang dirawat akan berkurangan perlahan-lahan. Proses pengurutan pada trigger point dan regangan pada otot mampu mengurangkan kesakitan dan mengembalikan fungsi normal.


Sumber : Diane Sera, Cert. Sport Massage (UKM)

0 KOmen:

Servis Interior designer Terbaik, Murah & Berkualiti Di Selangor | DEQASA HOME

10/22/2019 Fara Lumière 0 Comments

Reka bentuk dalaman yang kemas, cantik dan menarik tentunya menyerikan suasana serta menambahkan keceriaan sesebuah rumah mahupun pejabat. Biasanya sebagai ahli reka bentuk dalaman, mereka terlibat dalam menyusun atur ruangan dalam sesebuah rumah, pejabat, hotel, restoran, pusat membeli-belah, sekolah dan rumah kediaman. Selain itu, setiap reka bentuk yang dihasilkan perlu mengikut kos yang ditetapkan.


Apakah Kepentingan Interior Designer?

Tuan punya tempat kediaman, pejabat dan hotel yang tidak mempunyai kepakaran tetapi inginkan suasana dalaman yang menarik dan kemas akan menggunakan khidmat profesional pereka bentuk dalaman atau dikenali juga sebagai Interior Designer. Terpaksa membelanjakan wang yang banyak semata-mata untuk mendapatkan hasil reka bentuk dalaman rumah/pejabat yang diidamkan why not? Asalkan tercapai apa yang diimpikan.


Bidang reka bentuk dalaman adalah satu bidang yang menarik. Tidak ramai yang mempunyai kemahiran untuk menghasilkan reka bentuk dalam yang menepati kehendak pelanggan. Membuat dekorasi dalaman dengan hanya berpandukan contoh gambar di google juga tidak 100% berhasil kerana plan reka bentuk tersebut adalah berbeza dengan kediaman/pejabat yang kita duduki sekarang. Oleh itu, jika kita tidak tahu nak mereka bentuk dalaman adalah lebih baik mengupah interior designer yang berpengalaman.


Servis Interior Designer Terbaik Di Selangor Dari Deqasa Home

Adakah anda mencari servis/perkhidmatan Interior Designer di Selangor? Berita baik untuk anda! Kini anda boleh menggunakan servis/perkhidmatan Interior Designer dari Deqasa Home. Mengapa Fara sarankan Deqasa Home? Fara telah mengikuti setiap perkembangan Aizul Marcello selaku Interior Designer dari Deqasa Home dan Fara dapati setiap hasil kerja team Deqasa Home begitu kemas, cantik, dan menepati citarasa ramai.


Aizul Marcello merupakan seorang pereka dalaman yang mampu bergerak lebih jauh menggunakan pendekatan yang selari dengan perkembangan dunia rekaan, sentiasa belajar dan menambah ilmu dalam mereka bentuk sesuatu rekaan bersifat kontemporari atau futuristik.


Jika dilihat, ilmu yang dimiliki oleh Aizul Marcello membantu ruang di sesebuah bangunan, rumah dan premis perniagaan menjadi lebih menarik serta lebih selesa.

Servis Interior Designer Murah Dan Berkualiti Daripada Deqasa Home

Bukan senang ingin mencari Interior Designer yang faham keinginan kita, terutama bab bajet kewangan yang kita ada. Kalau murah, pasti nak kerja yang ikut jadual dan menggunakan bahan-bahan yang berkualiti. Pengubahsuaian dan dekorasi kediaman bukan untuk setahun dua, kalau boleh sepanjang hayat bersama keluarga masih sesuai. Jadi, kita boleh teruskan rutin harian dengan aman tenang. Balik rumah pun selesa.



Reka bentuk dalaman yang kemas dan menarik tentunya menyerikan suasana serta menambahkan keceriaan sesebuah bangunan. Bermula dengan bajet, anda yang mengimpikan dekorasi terbaik boleh bergabung idea dengan Team Deqasa Home. Duduk dan sama-sama berbincang keperluan dan kesesuaiannya. Daripada pengubahsuaian pejabat atau kediaman hingga penampilan dekorasi terbaik, semua perkhidmatan itu dilakukan sebaik mungkin bagi memenuhi setiap perancangan yang dibuat. Apabila sudah bersetuju, lakaran tiga dimensi dilakukan untuk memberi gambaran lebih jelas mengenai keadaan ruang tertentu. Langkah seterusnya akan dimulakan apabila telah mendapat persetujuan dari pelanggan.

Jom Lihat Hasil Kerja Team Deqasa Home

Baik pejabat mahu pun ruang kediaman, idea dekorasi sudah menjadi sesuatu yang penting untuk mengubah keseluruhan suasana.





Berminat Untuk Menggunakan Servis Interior Designer Dari DEQASA HOME?

For booking & inquiries click: bit.ly/2K8ZElO
Lihat Hasil Kerja Deqasa yang lain boleh klik sini : DEQASA HOME



0 KOmen:

Kelebihan Garnier Light Complete WhiteSpeed Serum Cream UV

10/15/2019 Fara Lumière 0 Comments

Inovasi baru Garnier Light Complete WhiteSpeed Serum Cream UV. Diperkaya dengan 3x Vitamin C paling tinggi. Buah lemon Yuzu segar dari Jepun yang mencerahkan, Salicyclic Acid Derivative dan UV filters. Formula yang ringan sesuai untuk kulit normal dan juga kulit berminyak.



3 Fungsi Utama Whitening Serum Cream ini adalah untuk :
  1. Mencerahkan kulit
  2. Menghilangkan masalah bintik hitam dan bekas jerawat
  3. Melindungi wajah dari sinaran UV

Hasil Pemakaian : 
Kulit tampak lebih cerah, tanpa kusam dan minyak di muka lebih terkawal. Jerawat juga mudah kecut

Cara Pakai :
Pakaikan secara rata pada wajah dan leher. Hindarkan daerah mata

Kelebihan Garnier Light Complete WhiteSpeed Serum Cream UV untuk merawat kecantikan kulit wajah

Dengan kandungan utamanya Buah lemon Yuzu segar dari Jepun dan ekstrak penting lainnya berikut merupakan kelebihan Garnier Light Complete WhiteSpeed Serum Cream UV untuk merawat kecantikan kulit wajah:

1. Menjadikan kulit tampak cerah dan segar
Dengan menggunakan Garnier Light Complete WhiteSpeed Serum Cream UV ianya akan melancarnya proses regenerasi kulit maka wajah anda akan senantiasa tampak cerah dan segar kerana sel-sel kulit mati akan digantikan oleh sel yang baru. Selain mencerahkan kulit ekstrak buah lemon Yuzu yang terkandung dalam produk-produk Garnier Light Complete membuat wajah terasa segar.

2. Menghilangkan bintik hitam & jerawat
kelebihan WhiteningSerum ini lainnya adalah menghilangkan masalah bintik hitam pada wajah sehingga wajah terlihat lebih bersih dan cerah. Dengan rutin menggunakan krim malam sebelum tidur dan tentunya tidur yang cukup maka bintik hitam pada wajah akan berangsur hilang.

3. Menghilangkan bekas jerawat
Kebanyakan orang pasti pernah ada masalah jerawat di wajah. Meskipun umumnya tidak berbahaya namun jerawat dapat merosakkan penampilan dan mengganggu kepercayaan diri. Untuk menghilangkannya anda boleh menggunakan serum wajah dari Garnier Light Complete secara konsisten setiap hari

Penyerapan yang sangat cepat dan cerah 3x ganda

4. Melembabkan kulit wajah
Pelbagai produk skincare wajah dari Garnier baik pencuci wajah, krim siang, ataupun krim malam semuanya bermanfat untuk melembabkan wajah sehingga wajah terhindar dari kekeringan yang membuatnya terlihat kusam. 

5. Wajah cerah 3 kali ganda 
Dengan menggunakan Whietening Serum Cream dari Garnier yang diperkaya dengan buah lemon Yuzu segar daru jepun dan tentunya ekstrak lemon akan membantu memperbaiki wajah hingga menjadikan wajah cereah 3 kali ganda lebih cepat

0 KOmen:

Resepi Ketam Masak Lemak Cili Padi Sedap Dan Mudah Buat

10/13/2019 Fara Lumière 0 Comments

Assalamualaikum.. hi!

Dulu masa zaman kanak-kanak suka sangat dapat makan ketam.. Teringat masakan arwah ketam masak cilipadi ibu memang paling sedap tiada tandingan.. 

Hari ini buat masakan ketam ni pun sebab anak-anak request nak makan... 


Ok jom tengok bahan-bahan yang diperlukan :

5 ekor ketam dipotong 2
Segenggam cili padi
2 kotak santan 200ml
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam
Serbuk perasa

Cara masakan : 

Bland kan cili padi dan santan bersama-sama. Tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan sedikit air dan masukkan ketam. Biar hingga mendidih. Akhir sekali letak sedikit garam dan serbuk perasa/ajinomoto. Mudah kan?



0 KOmen:

Tak Guna Makan Iron Supplement Jika Tidak Amalkan 5 Tips Untuk Tingkatkan Keberkesanannya

10/12/2019 Fara Lumière 0 Comments

Ibu mengandung biasanya disarankan untuk mengambil iron supplement bagi mengatasi masalah anemia (Hb rendah). Ini disebabkan kebanyakan masalah anemia ketika mengandung berpunca dari iron (zat besi) yang tidak mencukupi dalam badan.


Kalau di Klinik Kesihatan Kerajaan, akan dapat ubat berwarna coklat biji kecil yang dipanggil Ferrous Fumarate. Jika Hb masih tidak naik, mungkin doktor akan berikan Zincofer atau Iberet. Jika di klinik swasta atau farmasi, ada pilihan lebih banyak seperti Obimin, Sangobion dan Maltofer.

Sebenarnya kenapa ibu mengandung perlu makan iron supplement?


RDA (Recommended Dietary Allowance) / jumlah pengambilan yang dicadangkan setiap hari bagi iron untuk wanita dewasa adalah 15-18mg. Bagi wanita mengandung, jumlah ini meningkat hampir 2 kali ganda iaitu 27mg. Kebiasaannya, wanita mengandung tidak dapat iron yang cukup dari pemakanan semata-mata, justeru disarankan untuk mengambil supplement.

Apakah jenis iron supplement yang ada di pasaran?

Ramai kenal iron supplement melalui jenama seperti Zincofer, Maltofer, Iberet, Obimin dsb. Iron supplement ada beberapa jenis:

1. Ferrous Sulfate (Iberet, Obimin)

2. Ferrous fumarate (ubat klinik kesihatan, Zincofer)

3. Ferrous gluconate (Sangobion)

4. Iron Polymaltose- Maltofer

Berapakah dose iron supplement yang disarankan untuk diambil oleh ibu mengandung?

Ibu disarankan untuk makan 30-60 mg ELEMENTAL iron sehari

Ini bersamaan dengan 300 mg ferrous sulfate heptahydrate, ATAU

180 mg ferrous fumarate (1 biji ubat klinik kesihatan), ATAU

500 mg of ferrous gluconate.

*1 biji Maltofer memberikan 100mg ELEMENTAL IRON

Bagaimana memastikan pengambilan iron supplement berkesan?

Ramai yang makan iron tapi Hb tetap tak naik. Cuba lihat sama ada anda telah amalkan 5 tips berikut:

1. Jangan ambil iron bersama calcium atau makanan tinggi kalsium seperti susu
Kalsium menghalang penyerapan iron. Jika anda mengambil iron serentak dengan susu, penyerapan iron akan jadi sangat rendah. Walaupun anda makan iron, tetapi iron dibuang melalui najis kerana tidak diserap.

2. Jangan ambil iron bersama caffeine

Elakkan makan iron bersama caffeine seperti air kopi. Caffeine menghalang penyerapan iron, sama seperti kalsium.

3. Sebaiknya makan ketika perut kosong.

Waktu yang dicadangkan adalah 1 jam sebelum makan. Walau bagaimanapun, jika anda tidak boleh tahan dengan kesan sampingan seperti sakit, perut, muntah dan loya, boleh alas perut dulu sebelum makan iron supplement

4. Makan bersama vitamin C
Vitamin C membantu penyerapan iron. Boleh makan iron bersama jus oren segar atau makan bersama suppleent vitamin C.

5. Elakkan makan bersama ubatan yang mengurangkan asid perut.

Ubatan seperti antacid yang mengurangkan asid perut, akan mengganggu penyerapan iron. Cuba elakkan untuk diambil bersama.

Jika anda amal 5 tips ini, anda akan lihat perubahan dalam paras Hb. Boleh ulangi ujian darah untuk melihat paras Hb (Hemoglobin) selepas 2-4 minggu.

0 KOmen:

Program Sarapan Percuma (PSP) Bermula Tahun 2020 Memudahkan Rakyat

10/12/2019 Fara Lumière 0 Comments

Mulai tahun 2020, Murid Sekolah Rendah Dapat Sarapan Pagi Percuma. Perkara pertama yang terlintas di fikiran adalah "Alhamdulillah".

Image result for Program Sarapan Percuma (PSP) Bermula Tahun 2020
Program Sarapan Percuma (PSP) 2020 ini adalah untuk semua murid sekolah rendah kerajaan dan bantuan kerajaan. PSP akan mula dilaksakan Januari tahun hadapan.

Tujuan utama program ini adalah untuk menyediakan makanan berkhasiat yang mengikut nilai kalori dan amalan pemakanan seimbang bagi memastikan murid mengamalkan pengambilan sarapan, gaya hidup sihat serta merangsang proses tumbesaran mereka.
Program ini akan bermula seawal jam 7 pagi hingga 8.30 pagi (sekolah sesi pagi) dan di antara jam 12 tengah hari hingga 4 petang bagi sekolah sesi petang.

Semua murid warganegara sekolah rendah kerajaan dan bantuan kerajaan layak menikmati bantuan kerajaan ini.

MENU PSP
Proses penentuan menu PSP adalah melalui perbincangan berterusan dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan pakar-pakar pemakanan di beberapa universiti tempatan.

KPM juga mengambil langkah-langkah bersesuaian melalui kerjasama dengan KKM, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani serta pakar-pakar pemakanan di universiti tempatan bagi menjamin kualiti sarapan yang disediakan.

KPM juga sedang melaksanakan PSP rintis di beberapa buah sekolah. PSP rintis telah bermula sejak awal Ogos 2019 dan dijangka berakhir pada Oktober 2019.

Berdasarkan analisis PSP rintis ini, KPM akan mengambil pendekatan bersesuaian untuk melaksanakan PSP secara lebih baik dan menyeluruh.

Info lanjut anda boleh rujuk gambar di bawah:



0 KOmen: