Home My Story Travel Review Lifestyle Parenting Foodies Beauty

Program Sarapan Percuma (PSP) Bermula Tahun 2020 Memudahkan Rakyat

Mulai tahun 2020, Murid Sekolah Rendah Dapat Sarapan Pagi Percuma. Perkara pertama yang terlintas di fikiran adalah "Alhamdulillah".

Image result for Program Sarapan Percuma (PSP) Bermula Tahun 2020
Program Sarapan Percuma (PSP) 2020 ini adalah untuk semua murid sekolah rendah kerajaan dan bantuan kerajaan. PSP akan mula dilaksakan Januari tahun hadapan.

Tujuan utama program ini adalah untuk menyediakan makanan berkhasiat yang mengikut nilai kalori dan amalan pemakanan seimbang bagi memastikan murid mengamalkan pengambilan sarapan, gaya hidup sihat serta merangsang proses tumbesaran mereka.
Program ini akan bermula seawal jam 7 pagi hingga 8.30 pagi (sekolah sesi pagi) dan di antara jam 12 tengah hari hingga 4 petang bagi sekolah sesi petang.

Semua murid warganegara sekolah rendah kerajaan dan bantuan kerajaan layak menikmati bantuan kerajaan ini.

MENU PSP
Proses penentuan menu PSP adalah melalui perbincangan berterusan dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan pakar-pakar pemakanan di beberapa universiti tempatan.

KPM juga mengambil langkah-langkah bersesuaian melalui kerjasama dengan KKM, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani serta pakar-pakar pemakanan di universiti tempatan bagi menjamin kualiti sarapan yang disediakan.

KPM juga sedang melaksanakan PSP rintis di beberapa buah sekolah. PSP rintis telah bermula sejak awal Ogos 2019 dan dijangka berakhir pada Oktober 2019.

Berdasarkan analisis PSP rintis ini, KPM akan mengambil pendekatan bersesuaian untuk melaksanakan PSP secara lebih baik dan menyeluruh.

Info lanjut anda boleh rujuk gambar di bawah:Tiada ulasan: