Home My Story Travel Review Lifestyle Parenting Foodies Beauty

Kedai Jahit Baju Pengantin Murah Dan Terbaik Di Shah Alam & Klang | Safraa Tailor

Anda masih teragak-agak untuk menempah baju pengantin atau menyewa? Takpa, jangan risau sebab topik kita kali ini, Fara nak kongsikan kepada anda yang mencari kedai jahit baju pengantin terbaik dan murah khas untuk anda yang tinggal di sekitar Klang dan Shah Alam. Serius MURAH dan BERBALOI!


Kedai Jahit Safraa Tailor


Kedai jahit yang Fara maksudkan adalah di Safraa Tailor. Safraa Tailor merupakan sebuah kedai Jahit yang berlokasi di Klang Sentral yang telah lama berkecimpung di dalam dunia jahitan lebih dari 5 tahun. Menariknya lagi, Safraa Tailor juga menerima tempahan dalam kuantiti yang banyak atau secara pukal di Selangor. Dalam erti kata lain, Safraa Tailor bukan hanya menerima tempahan secara individu/perseorangan bahkan menerima tempahan secara pukal juga.

7 KELEBIHAN Menempah Baju Pengantin di Safraa Tailor

1) Saiz


Saiz merupakan faktor yang paling besar dalam penempahan sesebuah baju pengantin. Sesetengah individu yang memiliki saiz yang bukan standard seperti biasa, sebagai contoh, terlampau tinggi, terlalu pendek, terlalu kurus atau sebagainya sering kali menghadapi masalah mendapatkan pakaian yang bersesuaian. Kini, saiz bukan lagi punca masalah utama kerana ia dapat diselesaikan dengan membuat tempahan pakaian pengantin berpandukan saiz individu. Bukan sahaja boleh mendapatkan baju yang sepadan dengan saiz anda malah anda juga boleh memilih sendiri ukuran yang anda inginkan dengan hanya membuat permintaan dari tukang jahit tersebut.

2) Jenis kain ( Material)


Setiap baju pengantin mempunyai jenis kain yang berbeza sifatnya. Bagi anda yang mahu menampakkan keanggunan dan dapat membuatkan pakaian itu kelihatan mahal lagi eklusif di hari persandingan anda, menempah baju pengantin adalah pilihan yang tepat. Pemilihan jenis kain pengantin ini sangat penting kerana bagi menampakkan kesesuaian tema majlis perkahwinan anda. Sebagai contoh, sekiranya anda ingin majlis perkahwinan tema songket, pemilihan fabric/kain jenis perlulah jenis kain songket. Jangan pula lari dari konsep majlis perkahwinan

3) Fesyen/design Ikut Citarasa Anda


Baju pengantin yang ditempah dari tukang jahit/tailor khas oleh anda adalah sangat istimewa kerana anda boleh memilih sendiri fesyen yang anda mahukan. Malah bukan setakat memilih sendiri, anda juga boleh mereka pakaian yang anda mahukan dan tukang jahit menghasilkan pakaian tersebut untuk anda. Samada pakaian jenis simple ataupun pakaian yang sangat rare sudah tentu dapat dihasilkan sekiranya anda menempah dari tukang jahit.

4) Kualiti


Kualiti pakaian yang dihasilkan dari tempahan dari Team Safraa Tailor sudah pastinya adalah lebih baik dan kemas berbanding dengan pakaian yang telah siap yang terdapat dikebanyakan kedai. Pakaian yang jahitannya kemas dan berkualiti sudah tentunya dapat tahan dengan lebih lama berbanding jahitan biasa yang tidak berkualiti.

5) Ekslusif made



Uniknya baju pengantin yang ditempah ini adalah, tidak akan ada individu lain yang akan memiliki koleksi/jenis pakaian yang sama seperti anda. Siapa tak nak menjadi tumpuan betul tak? Jadi, anda tidak lagi perlu risau sekiranya baju anda sama dengan pengantin lain. 

6) Sedondon

Image may contain: 6 people, people smiling, people standing, wedding and indoor

Kebiasaannya pada berlangsungnya perkahwinan, setiap keluarga akan memilih tema pakaian yang sedondon untuk digayakan bersama. Ini lah masa yang sesuai untuk membuat tema pakaian warna/ fesyen yang sama dengan hanya menempah dari tukang jahit.

7) Rundingan dari tukang jahit


Bagi sesetengah individu yang ingin menempah pakaian tetapi tidak tahu untuk mengenakan fesyen dan saiz yang bersesuaian, anda tidak perlu khuatir dan risau lagi kerana Team Safraa Tailor boleh membantu membuat rundingan dengan anda tentang fesyen yang bersesuaian fizikal anda.

Berpengalaman Menjahit Pakaian Pengantin Dan BridesMaid


Tidak hanya menerima tempahan baju pengantin tetapi juga boleh menjahit pakaian untuk bridesmaid lelaki dan wanita. Untuk baju bridesmaid kalau ada sample kain yang telah disediakan anda hanya menunggu masa untuk di pilih mengikut warna dan jenis yang dikehendaki dan disukai. Mudah bukan? 

Pelanggan Safraa Tailor berpuas hati dengan kerja mereka. Lihat Testimoni :






Mahukan Servis Membuat Pakaian Pengantin Upah Berpatutan & Hasil Berbaloi? Tempahlah Sekarang Dengan Safraa Tailor!


Bagi yang masih buntu untuk memilih rekaan baju pengantin, jangan risau jangan khuatir kerana team Safraa Tailor senantiasa bersiap sedia untuk membantu memberikan anda khidmat nasihat atau rundingan terbaik dalam pemilihan design baju pengantin. Mengenai harga pula bergantung pada jenis material dan design yang anda mahu.

Hubungi team Safraa Tailor sekarang di :


Tanda Awal Autism Yang Perlu Ibubapa Tahu!

Autisme bukanlah penyakit sebaliknya gangguan perkembangan otak yang menjejaskan kemahiran sosial dan komunikasi. Latihan dan pendidikan khas mampu merangsang sel-sel otak di bahagian yang terjejas.


Pastikan anda sentiasa memerhati dan memeriksa perkembangan anak, ya! Kalau ada apa-apa yang merisaukan, sila dapatkan pandangan pakar. Jangan ambil sikap untuk menunggu.

Tanda-tanda autisme adalah seperti berikut : 

Simptom dan tanda-tanda autisme ini mungkin berbeza-beza. Tanda-tanda berikut boleh dijadikan petunjuk anak mungkin berisiko hidap austisme

• Tidak mengukir senyum, tergelak atau menunjukkan ekspresi gembira atau suka ketika bayi berusia enam bulan.

• Tiada hubungan mata atau hubungan mata yang terhad ketika bayi berusia enam bulan.

• Tidak membuat bunyi, senyum atau ekspresi wajah ketika bayi berusia sembilan bulan.

• Tidak mengagah ketika bayi berusia 12 bulan.

• Tidak membuat gerak isyarat untuk berkomunikasi seperti melambai, mencapai ketika bayi berusia 12 bulan.

• Tidak memberi tindak balas ketika namanya dipanggil ketika bayi berusia 12 bulan.

• Tidak berceloteh ketika bayi berusia 16 bulan.

• Tidak mengeluarkan perkataan ketika kanak-kanak berusia dua tahun.

• Langsung tidak bercakap atau menunjukkan kemahiran sosial pada semua peringkat umur.

Tanda-tanda lain yang boleh diperhatikan

• Mengelak hubungan mata dan lebih suka bersendirian.

• Sukar memahami perasaan orang lain.

• Perkembangan pertuturan yang lambat.

• Mengulang perkataan atau frasa berulang-kali (echolalia).

• Cepat marah dengan perubahan kecil dalam rutin atau persekitaran.

• Mempunyai minat yang sangat terhad.

• Menunjukkan tingkah laku berulang-ulang seperti berpusing atau goyang badan.

• Mempunyai tindak balas luar biasa atau reaksi keterlaluan terhadap bunyi, bau, rasa, tekstur, cahaya atau warna.

Dapatkan Rawatan Autism dari Pusat Pakar Psikologi

Di Pusat Pakar Psikologi Jiwadamai, Seksyen 7, Shah Alam, Selangor membuat penilaian, bagi mengenalpasti:

1/ Autism

2/ ADHD (hyperaktif)

3/ Masalah lewat pertuturan

4/ Tantrum / masalah emosi kanak-kanak

5/ Masalah kurang fokus

6/ Dyslexia

7/ Masalah pembelajaran

Dan pelbagai lagi masalah psikologi kanak-kanak dan dewasa.

Untuk dapatkan temujanji, tekan link whatsapp ini:

www.wasap.my/60172694852/Salam+JD

Hukum Mewarnakan Rambut dalam Islam

“Haram bagi lelaki dan perempuan mewarnakan janggut dan rambut dengan warna hitam. Namun, sunat mewarnakan uban dan rambut dengan warna yang lain sama ada kuning atau merah.
Ini berdasarkan hadith daripada Jabir RA, katanya: Abu Quhafah (bapa kepada Abu Bakar, nama sebenarnya Uthman dan memeluk Islam semasa pembukaan Makkah) yang rambutnya putih bak bunga kemboja (الثغامة), dibawa menemui Rasulullah SAW pada hari penawanan kota Makkah, lalu Baginda bersabda:
غَيِّرُوا هَذَا بِشَىْءٍ وَاجْتَنِبُوا السَّوَادَ
Maksudnya: “Ubahlah warna uban rambutnya ini dengan sesuatu dan elakkanlah dari warna hitam.”
Riwayat Muslim (2102)
Dan hadith daripada Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda:
غَيِّرُوا الشَّيْبَ وَلاَ تَشَبَّهُوا بِالْيَهُودِ
Maksudnya: “Ubahlah warna uban dan jangan menyerupai orang Yahudi.
Riwayat al-Tirmizi (1752)
Begitu juga hadith daripada Abu Hurairah RA, Nabi SAW bersabda:
إِنَّ الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى لاَ يَصْبُغُونَ، فَخَالِفُوهُمْ
Maksudnya: “Sesungguhnya orang Yahudi dan Nasrani tidak mewarnakan rambut. Justeru, hendaklah kamu berlainan daripada mereka.”
Riwayat al-Bukhari (5559) dan Muslim (2103)


Kami berpendapat bahawa sekiranya seseorang ingin mewarnakan rambut, hendaklah dia mewarnakan rambut atau uban dengan warna apa pun selain warna hitam, atau warna dan gaya yang menyerupai syiar agama lain. Ini bagi meraikan mazhab al-Syafie yang merupakan mazhab yang diamalkan di Malaysia. 
Namun begitu, kami tidak mengingkari pendapat-pendapat lain yang memakruhkan bahkan mengharuskan pewarna hitam, khususnya jika tidak melibatkan penipuan. Adapun kerisauan penanya tentang persepsi pelajar sekolah yang mungkin mewujudkan suasana pelik, sepatutnya tidak berlaku keadaan fitnah dan pelik apabila telah diterangkan kepada para hukum sebenar mewarnakan rambut mengikut Syarak. 
Namun jika pelajar-pelajar itu bersekolah menengah dan melibatkan jantina lelaki, maka wajiblah penanya berkenaan untuk menutup rambutnya kerana hukumnya adalah aurat dan perhiasan yang perlu ditutup.
Wallahuha’lam.

[UPDATED] 10 Tempat Menarik Yang Perlu Dikunjungi Bila Bercuti Ke Cameron Highland

Cameron Highland antara destinasi sasaran popular pelancong tempatan dan antarabangsa. Jika anda sedang merancang percutian ke Cameron Highland, dibawah adalah 10 tempat yang paling menarik untuk anda lawati semasa bercuti disini nanti.

1. Ladang Teh BOH Sungai Palas


Datanglah ke Ladang Teh BOH yang terletak di Sungai Palas ini. Aktiviti yang boleh dilakukan sepanjang berada di ladang teh ini di samping melihat bagaimana teh diproses di kilang adalah melawat kafenya untuk menikmati pelbagai hidangan yang terdiri daripada teh dan aneka pencuci mulut yang menyelerakan.

2. Ladang Teh Bharat 


Jalan ke sini sedikit seram dan sempit. di harap anda tidak membawa kereta dengan cara merbahaya. setibanya di lokasi, ada banyak tempat parkir kenderaan. disarankan datang seawal yang mungkin untuk mendapatkan view yang cantik di sini

3. Cactus Point


Selain teh dan buah strawberi, tanaman lain yang agak popular di Cameron Highlands dan sering menjadi buah tangan sesiapa yang pernah datang bercuti ke sini adalah pokok kaktus. Salah satu lokasi di mana anda dapat melihat dan membeli bermacam gaya pokok kaktus adalah di Cactus Point.

Bukan sekadar kaktus, sebaik memasuki Cactus Point, anda akan terlihat pelbagai jenis tanaman bunga yang terletak di sebelah kiri, di sebelah kanan pula terdapat tanaman buah strawberi. Pokok kaktus pula boleh dilihat terletak di tengah-tengah kebun ini.

4. Pasar Kea Farm


Terletak hanyalah dalam sekitar 2 ke 3 km dari Brinchang dan Tringkap, di sini anda boleh melihat pelbagai pilihan sayuran dan buah-buahan segar seperti buah strawberi, oren, jagung mutiara, sayur kobis, produk jem, teh dalam aneka perisa dan bermacam-macam lagi yang diniagakan oleh kebanyakannya para pekebun dan petani sendiri.

5. Taman Rama-Rama Kea Farm


Taman Rama–Rama Kea Farm adalah salah satu destinasi popular di Cameron yang bertapak di Kea Farm, Brinchang. Kalau anda ingin belajar sedikit tentang kehidupan semulajadi rama-rama atau melihat spesis rama-rama beraneka jenis. Di taman yang tertutup ini rama-rama terbang secara bebas dan jangan terkejut jika ada yang hinggap di baju anda semasa anda berada di sana nanti. Selain dari rama-rama anda juga dapat menyaksikan gelagat haiwan liar lain seperti ular, biawak dan serangga yang menakjubkan.

6. Pasar Malam Pekan Brinchang


Pasar Malam Cameron yang sebelum ini berlokasi di Pekan Brinchang telah dialihkan lokasinya ke Sungai Ruil dan tidak jauh dari Cameron Golden Hills Resort. Untuk datang ke sini, waktu yang disarankan adalah seawal yang boleh untuk mengelakkan masalah ketika mencari tempat meletak kenderaan atau lebih mudah, anda menginap sahaja di hotel berdekatan dengan pasar.

7. Lavender Garden


Lavender Garden merupakan salah satu tarikan baru di Cameron Highland dan sesuai dengan namanya, ia adalah Kebun Bunga Lavendar yang pertama dibuka kepada khalayak ramai. Walaupun kawasanya tidak besar apabila dibandingkan dengan tarikan lain di Cameron Highland, tetapi ia sungguh berbaloi untuk mereka yang suka bergambar. Selain daripada melihat bunga anda juga bepeluang untuk menikmati Ice Cream perisa lavender.

8. Mossy Forest

Image result for mossy forest cameron highland

Mossy Forest merupakan destinasi khas buat mereka yang datang untuk menikmati kecantikan alam semulajadi yang ditawarkan oleh Cameron Highland. Mossy Forest unik apabila dibezakan dengan hutan lain kerana ia terletak di kawasan yang tinggi. Gabungan udara yang sejuk dan lembab, menjadikan atmosfera di dalam hutan sesuai untuk tumbuhan seperti fern, moss, lichen dan bunga orkid.

9. Avant Chocolate Cameron Highlands

Image result for Avant Chocolate Cameron Highlands

Sebenarnya Avant Chocolate ini menawarkan 2 tarikan yang best, iaitu seperti yang disangka tempat menjamu selera Strawberry Moment Dessert Cafe dan tempat menikmati pemandangan yang mengujakan, Green Garden View.

10.  Rose Valley


Sekiranya anda tercari-cari di mana agaknya lokasi yang best nak bergambar dekat Cameron Highlands ni, Rose Valley adalah salah satunya. Di sekitar taman yang indah ini juga, disediakan prop-prop yang menarik untuk anda jadikan tempat bergambar.

Percutian lebih bermakna bila bercuti bersama keluarga!!



Manfaat/Kelebihan Surah Al Kahfi

MANFAAT/KELEBIHAN SURAH AL KAHFI


1- AL KAHFI mengisahkan sekumpulan pemuda yang teguh keimanannya

2- Disunatkan dibaca pada malam Jumaat dan hari Jumaat

3- AL KAHFI dapat menjadi benteng keimanan yang kukuh daripada fitnah dajjal

4-  Barangsiapa membaca Al Kahfi pada malam Jumaat, nescaya cahaya akan meneranginya antara dirinya hingga ke Baitul Atiq (Kaabah)

- Riwayat Ad-Darimi-

5- Barangsiapa membaca Al Kahfi pada hari Jumaat, nescaya cahaya akan meneranginya selama satu Jumaat ke Jumaat berikutnya.

- Riwayat Al Hakim dan Al Baihaqi -

6- Sesiapa yang menghafal 10 ayat awal dari Al Kahfi akan terpelihara daripada Dajjal.

- Riwayat Muslim -

7- Sesiapa yang menghafal 10 ayat akhir surah Al Kahfi akan terpelihara daripada fitnah Dajjal.

- Riwayat Abu Dawud -
.

#JomAlKahfi
#JumaatBarakah
#HariMustajabnyaDoa

8 Jenis PRIMER Drugstore Ini Popular Kerana Mampu Membuatkan Solekan Tahan Lama & Kulit Bebas Cela

Untuk mendapatkan hasil makeup yang terbaik, teknik pemakaian dan produk yang digunakan amat mempengaruhi hasil akhir solekan. Ramai beranggap bahawa primer tidak penting padahal primer lah yang membuatkan solekan nampak lebih tahan lama.

Dah tahu fungsi Primer? Kalau belum, Fungsi Primer membantu meratakan warna kulit, membuatnya tampak lebih halus dengan tekstur yang lebih matte. Kerana ada kandungan bahan dalam primer yang boleh mengawal minyak berlebih pada wajah. Dengan menggunakan primer, makeup juga akan lebih tahan lama

Image result for applying makeup base

Jom Lihat 8 Jenis PRIMER di Drugstore Yang Mampu Membuatkan Solekan Tahan Lama & Kulit Bebas Cela

1. Pure Beauty Pink So Blur Cream SPF15

Image result for Pure Beauty Pink So Blur Cream SPF15

Mesti ramai tertanya-tanya fungsi blur cream ni. Blur Cream ni pakai last sekali lepas sunblock ataupun step pertama sebelum apply makeup. Boleh dijadikan makeup base atau pakai dia saja. Fungsi dia untuk tutup pores dan bagi effect muka nampak sihat dan bermaya dan berseri.

Blur Cream bagi effect glowing, muka nampak pinkish sebab warna cream dia pink lembut. Tapi tak berminyak pun, sesuai untuk depa yang keja bawah aircond. Sebab yang ni bagi kulit lembab.

Texture: light cream (tak heavy)
Tahap lasting: 6 jam (bila lebih dari tu kulit mula keluar minyak )
Sesuai untuk all skin types terutamanya dry skin
Tak clogged pores
Dalam masa yang sama boleh merawat kulit untuk tona lebih sekata.
Sesuai untuk mereka yang nak kulit ala-ala kpop walaupun muka tak berapa kpop. Hurmm boleh la tuuu.

2. Luna Pro-Lighting Base SPF30

Image result for Luna Pro-Lighting Base SPF30

Haa yang ni untuk sapa yang suka muka nampak merelit papp papp. Berkilat bagaikan batu permata kat cincin. Bukan untuk tutup pores. Dia lebih kepada lembabkan kulit. Kalau ada pro makeup kat sini boleh perasan texture dia macam becca backlight priming filter. Cepat absorb. Cepat kering bila apply.

Texture: liquid
Boleh clogged pores sebabkan dia punya shimmer, so kena buat deep cleansing
Tahap lasting: 16 jam
Sesuai untuk all skin types terutamanya dry skin

3. Revlon Photoready Pore Reducing


Image result for Revlon Photoready Pore Reducing

Yang ni pun ramai pakai bila nak buat heavy makeup, or simple makeup. Sebab ramai ada big pores and kulit shining-shining. So, sesuai untuk mereka yang nak makeup nampak matte (kering, no kilat-kilat). Boleh cover pores. Boleh buat makeup tahan juga. Setakat ni pakai memang puas hati

Texture: liquid balm (ala macam balm gamat tu, ha macam tu la texture dia cuma dia cair sikit)
Tahap lasting: 16hours (lama-lama pakai mekap buat apa? Bagi jerawat berkampung kat muka ada la)
Boleh clogged pores. So kena buat deep cleanse.
Sesuai untuk normal to oily skin.

4. Revlon Photoready Brightening

Image result for Revlon Photoready Brightening

Sesuai untuk mereka yang suka effect cerah. Sebab lepas pakai muka nampak instant cerah (berseri) buat kulit nampak smooth. Boleh cover pores. Kesemua makeup base brand Revlon ni ada fungsi yang sama.

Texture: light balm
Tahap lasting: 16hours
Boleh clogged pores.
Sesuai untuk all skin types

5. Revlon Colorstay UV Primer SPF40

Related image

Untuk yang suka makeup light-light, sebab dia ringan. Ada SPF40. Makeup lasting 24 hours tapi dia tak boleh tutup pores. Heee.

6. Maybelline Baby Skin Pore Eraser

Image result for Maybelline Baby Skin Pore Eraser

Ni ramai orang tau kan. Famous jugak kat luar negara. Dia tak kering. Boleh cover pores. Buat kulit nampak halus mulus bak kulit bayi. Breathable (kulit masih boleh bernafas), shine-free (tak bagi muka nampak berkilat) and dia ada cherry extracts yang bagus untuk antioxidants (perlindungan dari pencemaran udara)

Texture: liquid balm (light, weightless)
Tahap lasting: 16jam
Tak clogged pores. Sama jugak kalau pakai lama-lama boleh clogged. .
Sesuai untuk all skin types

7. Maybelline Dream One Day Perfect SPF18

Related image

Ni produk baru keluaq ja tahun lepas. Dia serap minyak dgn baik. Boleh cover pores. Tak mengeringkan kulit dan tak membuat makeup nampak cakey. So sesuai la untuk all skin types.

Texture: liquid
Tahap lasting: lama jugak la, dalam 16 jam jugak la. Standard la.
Sesuai untuk semua jenis kulit tambah-tambah kulit yang berminyak

8. Kate Tokyo Makeup Lock Primer

Image result for Kate Tokyo Makeup Lock Primer

Salah satu primer paling hot di drugstore. berkenan pulak yang ni. Sebab dia ada banyak fungsi dalam satu tube kecil ni. Boleh control oil, cover pores, siap boleh serap lebihan minyak kat muka. Patut ramai orang beli. Boleh instant bright lagi. Bagi kulit nampak cerah berseri.

Texture: cream (oil-free)
Tahap lasting: 24 jam
Sesuai untuk all skin types terutamanya oily skin
Tak clogged pores.

Baca lagi : Miceller Water drugstore sesuai untuk semua jenis kulit

TERBARU! Sugeh Hill Exclusive Eco Resort Janda Baik, Pahang

Sugeh Hill Exclusive Eco Resort Janda Baik, Resort terbaru Dato Sri Aliff Syukri kini dibuka di Janda baik Pahang.


Harga Resort Sugeh Hill Exclusive Eco Janda Baik, Pahang

Promotion rate serendah mulai RM125 per night.. Sangatlah sesuai utk percutian romantis, keluarga, syarikat dan sebagainya...


Berkeluasan 8 ekar mempunyai 40 unit chalet pelbagai konsep yg mampu memuatkan 150 pax. Sungai yg luas, bersih dan sejuk di dalam kawasan resort.

Aktiviti menarik yang boleh dilakukan disini seperti :

-bbq
-mandi sungai
-berbasikal
-flying fox
-animal zoo
-makan buah-buahan







Bertemakan "Flying Back To Nature" yang pasti menggegarkan seluruh pelusuk di Janda Baik

Booking Resort Pilihan Anda di : 

Whatsapp/call :
-0123278133 
www.wasap.my/60123278133
-0124752133
www.wasap.my/60124752133

IG : @Sugehresortjandabaik