Home My Story Travel Review Lifestyle Parenting Foodies Beauty

4 Fakta Yang Perlu Anda Tahu Tentang Program Nak Ubah Hidup (NUH) 2020

Assalamualaikum... Hai!

Pada tahun 2019 Fara pernah mengikuti program Nak Ubah Hidup (NUH) yang diadakan di Setia City Convention Center (SCCC). Ketika itu perasaan gementar bercampur dengan excited ada sebab ianya merupakan pengalaman pertama merasai sendiri program yang dianjurkan oleh Richworks.


Alhamdulillah, pada tarikh 25 Januari 2020 Fara masih dapat mengikuti program Nak Ubah Hidup (NUH) ini lagi. Kali ini Program Nak Ubah Hidup (NUH) diadakan 3 hari berturut-turut iaitu 25, 26 dan 27 Januari bagi membantu usahawan atau bakal usahawan untuk tingkatkan tahap potensi diri, tahap kehidupan dan tahap kewangan melalui bisnes yang berjaya dan menguntungkan.

Dalam 3 hari program ini, seramai 13,000 peserta dari seluruh Malaysia, Brunei dan Singapura telah membanjiri Setia City Convention Center (SCCC) dari pagi hingga ke malam. Tahun ini paling ramai peserta yang hadir.

Program Nak Ubah Hidup (NUH) Sesuai Untuk Usahawan Yang Ingin Memulakan Perniagaan

Kebanyakan yang hadir ke program ni dari kalangan usahawan. Tidak kira usahawan yang baru nak mulakan perniagaan mahupun yang telah lama berkecimpung dalam bidang perniagaan mereka tidak lepaskan peluang mengikuti program anjuran Richworks ini kerana mereka tahu program ini banyak membantu meningkatkan potensi diri.


Semua orang suka bisnes tapi tak semua tahu bagaimana langkah yang betul dalam menjalankan perniagaan. Oleh itu, program ini amat sesuai untuk anda yang baru nak berjinak dalam dunia perniagaan. Sepanjang program ini berlangsung anda akan diajar cara yang betul memulakan perniagaan, strategi marketing yang betul, bagaimana meningkatkan pendapatan dan pelbagai lagi. 

4 Fakta Yang Perlu Anda Tahu Tentang Program Nak Ubah Hidup (NUH) 2020

1. Dr Azizan Berjaya Membimbing Ribuan Usahawan Mendapat Jualan di Luar Jangkaan 


Hasil daripada bimbingan beliau, ribuan usahawan yang pernah dibimbingnya berjaya mendapatkan hasil jualan di luar jangkaan. Dengan misi untuk membantu dan membangkitkan usahawan Melayu, bangsa usahawan (BANGSAWAN), ramai pelajarnya datang dari beberapa pelusuk negeri. Ada yang datang dari Kota Tinggi, Johor, Terengganu, Port Dickson dan pelbagai lagi negeri lain. Hal ini juga membuktikan yang usahawan dari luar bandar juga boleh dibantu dan dibina. Produk dan perkhidmatan yang mereka berniaga pun hanya biasa-biasa saja. Ada yang menjual baju kurung, kek, dan ada yang masak char kuey teow saja dah boleh dapatkan hasil jualan jutaan ringgit.

Antara peserta yang Dr Azizan Osman bantu dan berkongsi kisah kejayaan mereka dalam satu sesi forum adalah 

a. Eriyca Baiduri dari Noir Health & Beauty



Beliau memulakan bisnes pada tahun 2017 pada ketika FB Live sedang menjadi trending. Beliau mula sharing tips-tips kecantikan walaupun ketika itu beliau tidak tahu apa-apa tentang FB Live. Tapi dalam masa sebulan Followers beliau terus naik dari 10 orang ke 8,000 orang. Beliau mula menuntut ilmu marketingdalam program RichWorks iaitu Millionaire Marketing Mastery (MMM) dan seterusnya menjadi salah seorang ahli Titanium (sebuah program Menthorship, bimbingan secara dekat dengan Dr Azizan Osman).

Hasilnya dari sales RM3.2 juta pada 2018 naik kepada RM18.3 juta pada 2019. Selain itu, beliau juga mempunyai seramai 3,000 ejen dan 120 stokis di seluruh Malaysia. Apa yang paling menarik, beliau turut menghadiahkan sebuah kereta Mercedes-Benz kepada stokis beliau yang berjaya capai hasil jualan yang wow!

b. Siti Noor Sabrina Mamasab Bakery



Seterusnya, Siti Noor Sabrina Mamasab Bakery yang menjalankan perniagaan membuat kek sahaja telah mencapai hasil jualan luar biasa pada tahun 2019, RM15.4 juta berbanding 2018, RM5.1 juta. Bisnes beliau yang hanya bermula dari rumah atas dasar ‘suka-suka’ ini rupanya menjadi punca rezeki untuk beliau capai sales jutaan ringgit. Kini beliau mempunyai ejen seramai 3,000 orang. Hasil bimbingan Dr Azizan Osman juga, perniagaannya lebih terurus dan segala selok-belok perniagaannya dipimpin dan dipantau oleh MenThor mereka. Bekas radiographer di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) ini juga berjaya dalam masa 2 tahun dah ada 7 cawangan. Malah beliau turut menerima award Nona Best Growing F&B Business Award dan 100 Top Young CEO 2019.

c. Rosli Ismail dari Oli Collection


Image may contain: 2 people, people sitting, text that says "RICHW ORKS Pemilik Oli Collection Sdn Bhd COLLECTION COLLECTION 2019 HAJI ROSLI ISMAIL"

Rosli Ismail dari Oli Collection ini hanya menjual cadar sahaja. Beliau telah menjalankan perniagaan selama 20 tahun, namun stuck dalam bisnes dan bisnes beliau tak boleh pergi jauh. Pada tahun 2016 sehingga 2018 sales beliau menurun. Bukan itu sahaja, beliau juga turut mengalami pelbagai cabaran dalam perniagaan. Sebelum beliau menjadi ahli Titanium, sales beliau hanya RM4 juta sahaja dalam masa 20 tahun berbisnes. Sejak mendapat bimbingan dari Dr Azizan Osman, pada 2019 sales beliau telah mencapai RM13.3 juta dan mempunyai 300 orang stokis. Beliau juga berjaya membina semula sebuah Maahad Tahfiz Sains Oli yang telah hampir tutup sebelum ini.

Bagaimana Ketiga-tiga Usahawan Ini Boleh Berjaya?


Dari ketiga-tiga kisah inspirasi dan sukses ini, apa yang dapat disimpulkan adalah dengan adanya MenThor, Ilmu dan juga Tindakan dari usahawan ini, mereka berjaya capai hasil jualan yang tinggi. Program yang dianjurkan oleh RichWorks ini juga akan membantu usahawan-usahawan untuk tidak hanya mencapai hasil jualan yang biasa-biasa malah yang lebih luar biasa. Ini juga membuktikan usahawan Melayu turut boleh berjaya dalam perniagaan.

2. Kekalkan Energy Dan Aura Positif Dalam Diri


Program kali ini memberi impak besar kerana diadakan pada awal tahun 2020. Sangat sesuailah untuk kekalkan energy positif sepanjang tahun. Dr Azizan sering menekankan betapa pentingkan mengekalkan aura positif agar diri kita dapat mengeluarkan energy yang baik pada orang sekeliling. Cuba lihat usahawan yang berjaya mereka sentiasa ceria, bertenaga dan aura mereka sangat kuat. Berdiri sebelah mereka pasti ada bezanya berbanding berdiri dengan orang yang energy biasa. Inilah yang kita mahukan untuk berjaya iaitu "energy" yang baik. 

3. Perlu Fokus & konsisten dalam proses mengubah kehidupan kita


Sia-sia jika kita gagal konsisten serta fokus dalam proses mengubah kehidupan kita. Ia stage yang sangat kritikal. Kebanyakkan orang gagal di sini. Ia tak mudah. Memerlukan displin & ketabahan yang tinggi. Beza antara mereka yang gagal & berjaya adalah di peringkat ini. Gagal untuk fokus & konsisten. Namun seandainya kita berjaya mengubah diri kita menjadi seorang yang fokus & konsisten dengan apa yang kita lakukan, In Sya Allah semua yang kita lakukan selepas ini akan menjadi mudah. Ia akan menjadi habit yang positif.

4. Belajar untuk upgrade diri

Selepas kita berjaya korbankan semua perkara negatif dalam hidup kita, kita kena lakukan pula perkara yang orang berjaya lakukan. Perkara yang positif. Mula ubah ‘circle’ kita. Cari kawan-kawan baru yang boleh bantu kita. Jika kita mahu jana pendapatan lebih, mula bergaul dengan kawan-kawan yang berjaya dalam bidang perniagaan. Korek & minta tips serta pertolongan. Minta nasihat-nasihat yang berguna. Saya yakin mereka akan membantu. Sekurang-kurangnya mereka boleh memberi jalan atau idea bagaimana untuk kita mulakan sesuatu.


Kita kena belajar ‘upgrade’ diri kita. Banyakkan membaca & hadiri seminar-seminar yang sepatutnya. Cari yang free dulu. Di youtube pun banyak. Bila ada kesempatan & kemampuan, cari pula yang berbayar. Lakukan secara berperingkat. Bila semakin banyak ilmu yang kita dapat, kita akan semakin jelas apa yang patut kita lakukan. Yang mana mahu kita dahulukan & yang mana harus kita kemudiankan. Ilmu adalah kunci kepada semua perkara.

Kesimpulannya, semua orang mahukan terbaik dalam hidup tetapi tak semua orang sanggup buat apa yang sepatutnya mereka lakukan. Jadi sekarang terpulang pada kita, apa yang kita pilih.

Jika anda berminat nak join next program "Nak Ubah Hidup" boleh layari laman web https://nakubahhidup.com/.


EPHYRA SKIN CARE SERIES | RAWAT MASALAH JERAWAT & KULIT KUSAM

Semua orang ada masalah kulit muka tersendiri termasuklah Fara sendiri. Masalah kulit muka fara adalah berminyak, tona tidak sekata dan agak kusam. Masalah Kusam paling membimbangkan kerana mengurangkan keyakinan diri dan ada kalanya rasa diri tidak secantik wanita lain.



Kalau perasan, Fara jarang kongsikan pengalaman menggunakan produk berkaitan skincare sebab Fara susah nak percaya dengan lambakan produk yang ada di pasaran. Dalam pemilihan produk terutama untuk muka, Fara akan pastikan kandungan bahan produk tersebut selamat digunakan tanpa kesan sampingan.

Kenapa pilih ephyra Skincare? Faktor utama yang membuatkan fara rasa ingin mencuba ephyra Skincare adalah ianya jenama produk kesihatan & kecantikan yang meletakkan KUALITI PRODUK, KESELAMATAN & KEPUASAN PELANGGAN sebagai TOP 3 dalam perniagaan.

Percaya tak dengan hanya 3 langkah mudah sahaja Fara boleh rasa kelainan pada wajah! Rangkaian produk ephyra yang Fara tengah cuba sekarang adalah EPHYRA Skin Care Series yang terdiri daripada 3 item iaitu Ephyra Skin Bar, Ephyra Skin Nano & Ephyra Skin Snow yang berfungsi sebagai mencuci, merawat dan mencerahkan wajah.

Pengalaman Menggunakan Ephyra Skin Series

Seperti yang telah diberitahu tadi masalah muka Fara adalah berminyak, liang pori besar dan kusam. Walaupun masalah ini tidaklah seteruk seperti berjerawat, parut dan sebagainya ia tetap menggangu penampilan diri. Untuk makluman, Muka Fara jenis kalau tidak dijaga memang mudah sangat kusam dan berminyak. Bila muka kusam nanti wajah nampak tak bermaya. Kemudian akan timbul pula masalah liang pori tersumbat.


Bagi Fara, ephyra Skin Series ni cukup mudah dan sesuai untuk orang seperti Fara yang tak suka pakai banyak-banyak produk dalam satu masa. Setiap hari rutin penjagaan muka jadi lebih mudah dan cepat. Pakai ephyra Skin Bar, Diikuit dengan ephyra Skin Nano dan ephyra Skin Snow. Ketiga-tiga produk ini menepati kriteria yang Fara inginkan.

Bila difikirkan balik masalah muka kusam ni ada banyak punca antaranya faktor cuaca dan sel kulit mati yang ada pada permukaan muka disebabkan persekitaran yang kurang baik. Penggunaan produk yang kurang sesuai juga boleh menyebabkan kusam kerana ia tidak dapat menanggalkan kotoran yang ada di muka dengan baik.

Rasa bersyukur kerana cuba ephyra Skin Series ni. Dia banyak memperbaiki muka Fara. Perubahan yang sangat ketara boleh dilihat setelah seminggu penggunaan. Muka nampak lebih cerah dan berseri.

Ephyra Skin Bar Mencerahkan Wajah

 

Untuk masalah muka kusam dan liang pori, ephyra Skin Bar sangat membantu menyingkirkan sel kulit mati pada muka. Pencuci muka ini boleh mengecilkan pori-pori kulit dan membantu menghidrat serta melembutkan kulit. Ia juga membolehkan sebum menembusi lebih jauh ke dalam kulit, dan bukannya “berkampung” di permukaan kulit. Hasilnya muka nampak lebih berseri dan cerah sekata

Ephyra Skin Nano Menutup Liang Pori Muka Dengan Baik

 

Pada anda yang mencari serum yang cepat meresap jauh kedalam muka inilah dia Ephyra Skin Nano. serum berteknologi Nano yang dipatenkan di Switzerland. Dengan kuasa teknologi Nano, serum tidak melekit dan mudah meresap ke dalam kulit kerana saiz partikelnya yg sangat kecil. Serum Ephyra Skin Nano adalah gabungan formulasi beberapa bahan antioksida yang membantu mencerahkan dan mengekalkan keanjalan kulit.

Ephyra Skin Snow Melembapkan Wajah Sepanjang Hari

 

Merupakan pelembap wajah berteknologi Geno-White berupaya memberi dan mengekalkan kelembapan pada kulit wajah untuk jangka masa yg panjang. Sesuai untuk semua jenis kulit, kesan positif dapat dilihat seawal 9-14 hari penggunaan.

Lihat Pula Kelebihan dan Kebaikan  Ephyra Skin Series :

1. Ephyra Skin Bar (sabun cuci muka)

Merupakan sabun pencuci muka yg diformulasikan dari 100% bahan semulajadi. Ia tak ada sebarang bahan kimia terlarang, selamat & sesuai digunakan untuk semua jenis kulit sama ada kusam, berminyak, kering & sensitif.


Cara penggunaan : Cuci muka dengan sabun Ephyra Skin Bar. Cuci lebih kurang 5-10 saat menggunakan buih sabun. Ia dpt membuang segala lebihan minyak pada kulit wajah. Lebihan minyak inilah yang memerangkap pelbagai kotoran dan bakteria yang mana boleh mengakibatkan jerawat. Kulit wajah akan rasa segar dan tegang selepas dicuci.

Kandungan Hebat Ephyra Skin Bar :

a. Bearberry Alpha Arbutin

Ekstrak buah beri yg paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit, membantu menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintik-bintik hitam

b. Rice Bran Oil

Bahan semulajadi dengan kandungan nutrient dan agen anti oksida yg mampu mengurangkan tanda penuaan serta menyuburkan kulit dari dalam disamping memperbaharui dan membaiki permukaannya.

c. Carrot Extract

Sifat anti keradangannya membantu menggiatkan semula sel kulit dan menjadikan tona kulit sekata, bersinar & membantu memperbaiki tisu melindungi kulit daripada sinaran matahari

d. Rumpai laut

Salah satu agen anti keradangan kepada jerawat, menjadikan kulit lebih anjal, serta menjadikan kulit lebih tegang dan halus.

e. Banana Enzyme

Bertindak sbg agen anti penuaan yg memperbaiki tekstur & tona kulit disamping menjadikan kulit lebih licin, halus & berseri

f. Glyserin

Sgt berguna merawat kulit eczema dan mengurangkan jangkitan bakteria pada kulit serta ia juga memberi kelembapan pd wajah

g. Collagen

Menyokong ketahanan fizikal & keanjalan sel kulit dan proses pembaharuan sel dgn lebih cepat untuk menjadikannya lebih tegang & anjal.

h. Glutathione

Membantu mencerahkan kulit dan memperbaiki keadaan kulit serta mengawal kesan-kesan bahaya radikal bebas dan mengelakkan pembetukan parut tebal.

Antara kebaikan Ephyra Skin Bar ialah :

• Mencerahkan kulit muka
• Memudarkan jeragat
• Melicinkan kulit muka
• Mengecutkan jerawat
• Memudarkan parut jerawat
• Menghilangkan whitehead dan blackhead
• Menghilangkan bintik-bintik hitam di wajah
• Memberi kesan yang tegang, segar dan berseri kepada kulit wajah

2. Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum (serum)

Merupakan serum berteknologi Nano yang dipatenkan di Switzerland. Dengan kuasa teknologi Nano, serum tidak melekit dan mudah meresap ke dalam kulit kerana saiz partikelnya yg sangat kecil. Serum Ephyra Skin Nano adalah gabungan formulasi beberapa bahan antioksida yang membantu mencerahkan dan mengekalkan keanjalan kulit.


Cara penggunaan : Dabkan serum Ephyra Skin Nano pada wajah. Selepas cucian, keringkan muka sedikit. Semasa kulit masih lagi lembap, segera sapukan serum di bahagian pipi, dahi dan dagu. Jika ada kawasan berjerawat, lebihkan sedikit di bahagian tersebut. Jgn risau, tak pedih! Serum ini dapat membantu mengecutkan jerawat & melembapkan kulit untuk masa yang panjang. Ia akan meresap masuk ke dalam kulit kemudian memperbaiki struktur dan lapisan kulit yang telah rosak akibat faktor umur, pencemaran & cahaya matahari.

Kandungan Hebat Ephyra Skin Nano :

a. Silanol + Hyaluronic Acid

• Melembapkan kulit
• Mengurangkan garis halus (anti-aging)
• Memperbaiki tekstur kulit yang rosak
• Mempercepatkan pembaharuan sel kulit baru yang sihat

b. Arbutin Semulajadi (ekstrak buah berry)

• Diekstrak daripada buah berry & sumber buah-buahan
• Agen pencerahan & pemutihan kulit natural yang selamat dan paling berkesan
• Agen anti penuaan yg dpt menegangkan kulit kendur
• Melindungi kulit daripada masalah pigmentasi
• Menghilangkan bintik hitam pada kulit

c. Vitamin C

• Mengandungi asid askorbik yang membantu membunuh bakteria pada kulit
• Mencerahkan kulit dengan selamat dan semulajadi
• Melindungi dari radikal bebas & menghalang kulit kusam / tompok hitam
• Menutup & mengecilkan liang pori yg besar / terbuka
• Memulihkan struktur kulit yg luka akibat jerawat / parut jerawat


d. Vitamin E

• Memudarkan parut dalam masa yg pantas
• Pelindung semulajadi dari sinaran matahari dan membantu mencegah kanser kulit
• Mengekalkan kelembapan kulit
• Menghilangkan garis halus, kedutan pd kulit mahupun kulit kusam
• Melegakan kulit terbakar (sunburn)
• Membuang sel-sel kulit mati akibat jeragat

e. Glutathione

• Meningkatkan kualiti kulit untuk lebih muda, segar & bersih
• Menghalang penghasilan Tyrosinase yang boleh menyebabkan bintik hitam
• Melambatkan proses penuaan kulit wajah
• Menjadi anti-oksida pada kulit dan memperbaharui sel kulit dengan yg baru.

Antara Kebaikan Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum ialah :


• Mengecutkan jerawat
• Menghilangkan parut jerawat & jeragat
• Menganjalkan & menegangkan kulit wajah yang kendur
• Menghilangkan bintik-bintik hitam
• Mencerahkan kulit kusam
• Memperbaiki tona kulit tidak sekata
• Mengekalkan kelembapan wajah
• Merawat kulit terbakar (sunburn)

3. Ephyra Skin Snow Advance White Repair (pelembap)

Merupakan pelembap wajah berteknologi Geno-White berupaya memberi dan mengekalkan kelembapan pada kulit wajah untuk jangka masa yg panjang. Sesuai untuk semua jenis kulit, kesan positif dapat dilihat seawal 9-14 hari penggunaan.


Cara penggunaan : Sapukan pelembap selepas memakai serum. Tak sama seperti pelembap yang lain, ia adalah bersifat water-based yang mana ia berupaya melembapkan kulit dan memegang kelembapan air dalam kulit sehingga 12 jam. Ia juga boleh menjadikan tona kulit lebih sekata & sihat. Ditambah pula dgn Teknologi Geno White yg berupaya mengawal penghasilan melanin dalam kulit & elakkan pertumbuhan jeragat serta bintik hitam. Penggunaan yang konsisten & berterusan akan memberikan hasil yang cukup mengagumkan yang mana kulit akan beransur cantik, sihat & glowing. Segala cela & masalah tona kulit tidak sekata juga akan dapat diatasi.

Kandungan Hebat Ephyra Skin Snow :

a. Arbutin Semulajadi

• Melembutkan kulit wajah dan menjadikannya lebih segar serta bermaya
• Mencerahkan wajah
• Menjadikan tona kulit sekata


b. Vitamin C

• Mencerahkan kulit dengan efektif
• Mengandungi asid askorbik yang membantu membunuh bakteria pada kulit

c. Vitamin E

• Mengekalkan kelembapan kulit serta mencegah kulit kering
• Menghindarkan kulit daripada pigmentasi & jeragat

Antara kebaikan Ephyra Skin Snow Advanced White Repair :


• Melembapkan dan mengekalkan kelembapan wajah
• Mencerahkan kulit seawal 9 -14 hari
• Menggunakan teknologi Geno White (Teknologi yang mengawal pengeluaran melanin. Melanin yang terlebih dalam kulit muka akan menyebabkan terjadinya Jeragat, Bintik Hitam & Kulit Kusam.
• Membantu melindungi kulit daripada sinaran UVA & UVB
• Membantu mengurangkan minyak berlebihan pada kulit yang menjadi punca jerawat
• Mengurangkan tanda penuaan ( garis halus & jeragat )
• Menambahkan keserian kepada wajah untuk kekal muda & bersih.
• Mencerahkan secara semulajadi

Ketiga-tiga item ini mempunyai Kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) iaitu :

i. Ephyra Skin Bar ( (NOT190903359K)
ii. Ephyra Skin Nano ( NOT190807960K)
iii. Ephyra Skin Snow (NOT190807961K)

Bukan itu sahaja, EPHYRA Skin Series ini juga telah menjalani ujian makmal SGS yang merupakan ujian tambahan & sokongan bertaraf antarabangsa. Setiap sampel produk diuji secara rawak sama ada mengandungi logam berat seperti Merkuri, Hydroquinone, Paraben dan bahan berbahaya yang lain. Jadi, terbukti bahawa EPHYRA Skin Care Series selamat dan bebas daripada sebarang bahan logam berat berbahaya yang boleh memudaratkan kulit wajah dan kesihatan pengguna.

Harga pasaran bagi setiap item adalah –

1. Ephyra Skin Bar (sabun cuci muka) – RM39 (SM&SS)
2. Ephyra Skin Nano (serum dengan Teknologi Nano) – RM68 (SM&SS)
3. Ephyra Skin Snow (moisturizer dengan Teknologi Geno White) – RM48 (SM&SS)

Maklumat lanjut mengenai ephyra Skin Series :
Ephyra Skincare Series kini semakin mendapat tempat di hati pengguna tegar Ephyra. Jangan lupa
dapatkan set Ephyra Skincare Series dengan segera. Antara produk penjagaan wajah yang wajib
bagi setiap wanita! Wajib try okay! ^_^

Untuk Maklumat Lanjut :
Instagram : @ephyra2u
Facebook : Ephyra Oceanlife2u
Website : www.ephyra2u.com
Hotline: 03-4141 7889


kempen ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP'

Tahun persekolahan 2020 bagi 674 pelajar Orang Asli bermula dengan penuh semangat apabila mereka menerima keperluan kembali ke sekolah yang lengkap menerusi kempen ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’.


Kempen TOP, jenama bahan pencuci inovatif dari Jepun yang memberi fokus kepada komuniti Orang Asli telah mencatat rekod dari segi jumlah penerima dan sumbangan yang ekstensif. Sumbangan TOP merangkumi pakaian seragam sekolah baharu, kasut, stoking, beg, alat tulis, buku latihan, buku kerja, buku aktiviti, bekalan alat seni dan kraftangan serta alat muzik.

TOP telah bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) untuk menghantar keperluan kembali ke sekolah kepada komuniti-komuniti Orang Asli yang menetap di kawasan pedalaman Perak, Pahang dan Negeri Sembilan agar murid-murid dapat hadir ke sekolah dengan keperluan sekolah yang lengkap, serta meringankan kewangan keluarga mereka.

Kempen itu nyata selari dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (MEB) 2013-2025[1]yang memberi penekanan untuk menambah baik pencapaian murid Orang Asli menerusi kerjasama pihak kerajaan-swasta yang melibatkan ibu bapa dan komuniti dalam usaha membantu mengubah sistem pendidikan.


Ketua Pengarah JAKOA, Prof Dr Juli Edo memberitahu kempen ini telah banyak membantu ratusan keluarga Orang Asli serta memberi motivasi kepada kanak-kanak supaya terus belajar di sekolah.

“Dari sektor swasta, TOP telah memberi sumbangan kembali ke sekolah yang cukup besar kepada komuniti Orang Asli. Sumbangan ini memberikan nilai tambah terhadap bantuan yang telah disediakan oleh JAKOA terhadap para pelajar Orang Asli. Kerjasama strategik di antara pihak kerajaan dan swasta dapat memberi semangat positif kepada kanak-kanak, ibu bapa dan guru,” kata Prof Dr Juli Edo.

TOP telah menjalankan kempen ini selama lima tahun untuk memberi motivasi kepada pelajar daripada komuniti kurang berkemampuan dan isi rumah B40 supaya mereka boleh mencapai kecemerlangan dengan meningkatkan keyakinan diri dan harga diri. Selain mendidik mereka supaya menjaga pakaian agar dapat tampil bersih dan selesa. Sehingga kini, seramai 2,474 orang pelajar telah menerima manfaatnya.

TOP yang terkenal dengan cucian Micro-Clean Tech™ dengan rangkaian Anti-Sebum dibangunkan oleh Lion Corporation Japan yang mampu menanggalkan sisa kotoran nyata dan tersembunyi untuk kehidupan yang bersih.

TOP telah bekerjasama dengan peruncit utama, TESCO untuk menjalankan kempen mengumpul dana CSR bermula 15 November hingga 15 Disember 2019. Tiga puluh sen daripada jualan produk terpilih TOP dari semua cawangan TESCO di seluruh negara dan Tesco Online telah disalurkan ke tabung kempen ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’.

Pengurus Pemasaran (Divisyen Penjagaan Fabrik) Southern Lion Sdn Bhd, Ling Ai Li menyatakan bahawa tindak balas orang ramai terhadap kempen ini sangat memberangsangkan dengan kutipan hampir tiga kali ganda daripada yang dijangkakan. Ini membuktikan sokongan kepada masa depan kanak-kanak Orang Asli yang lebih cerah.

“Menerusi kempen ini, memang jelas TOP dan pelanggan kami prihatin terhadap kesejahteraan kanak-kanak Orang Asli dan mahu menyokong komuniti ini. Kami ingin mengucapkan terima kasih diatas sokongan dan kerjasama daripada JAKOA, Jabatan Pendidikan Negeri yang terlibat, tok batin, rakan niaga kami TESCO dan para pelanggan. Bersama-samalah kita memberi masa depan yang lebih cerah kepada 674 orang kanak-kanak Orang Asli ini,” kata Cik Ling.

Pasukan TOP menyerahkan keperluan kembali ke sekolah di Pos Tenau, serta mengadakan bengkel mencuci pakaian bagi berkongsi tip-tip membersih dan mengekalkan kebersihan pakaian seragam mereka dengan baik. Setiap keluarga yang hadir juga menerima satu pek bahan pencuci TOP Super White Micro Clean Tech untuk digunakan di rumah. Kanak-kanak pula mengalu-alukan kedatangan pasukan TOP dengan nyanyian lagu-lagu dalam bahasa Semai.

“Kanak-kanak di Pos Tenau memang kreatif, berbakat dan bersemangat berdikari. Kegembiraan mereka menerima keperluan kembali ke sekolah ini menukar majlis penyerahan menjadi seperti satu sambutan. Kebolehan mereka termasuklah kanak-kanak yang masih kecil, untuk mencuci pakaian seragam dengan tangan, patut dicontohi ramai. Mereka nyata membawa tagline Belum Bersih sehingga Dimikro Bersih dengan sepenuh hati,” kata Cik Ling. 


Tok Batin Pos Tenau di Perak, Yok Komlok A/L Sentor memberitahu komunitinya sangat bersyukur di atas bantuan dan motivasi kepada murid-murid sekolah.

“Kebanyakan keluarga mempunyai beberapa orang anak yang masih bersekolah dan kos keperluan kembali ke sekolah sememangnya sangat tinggi. Namun, kami juga mahu anak-anak menerima pendidikan dan gembira untuk pergi ke sekolah. Apabila kami mendapat tahu bahawa komuniti Pos Tenau telah terpilh untuk kempen ini, murid-murid, ibu bapa dan guru-guru sangat gembira. Terima kasih kepada kempen ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP!’,” katanya.

Tok Batin Ayof bin Ekal dari Kampung Parit Gong yang juga seorang guru di SK Putra, Simpang Durian mengakui bahawa sumbangan ini cukup komprehensif, menyeluruh dan sangat dialu-alukan oleh komunitinya.

“Seramai 110 orang kanak-kanak dari perkampungan di kawasan ini menerima pakaian seragam sekolah baharu, kasut, stoking, beg, alat tulis, buku latihan dan buku kerja. Ada juga bekalan alatan seni dan kraf serta sebuah ukulele. Ibu bapa dalam komuniti kami tidak perlu lagi membeli sebarang kelengkapan sekolah. TOP dan rakyat Malaysia telah menunjukkan mereka mengambil berat ke atas kanak-kanak Orang Asli,” katanya.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai TOP, sila layari laman web: http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan 1800-88-0133.

Senarai penerima sekolah Orang Asli, Lokasi dan jumlah pelajar.

No.
Sekolah
Bilangan Pelajar Orang Asli
  1.  
SK Pos Musoh, Perak
70
  1.  
SK Pos Lemoi, Pahang
84
  1.  
SK Pos Bersih, Perak
147
  1.  
SK Putra, Negeri Sembilan
110
  1.  
SK Pos Tenau, Perak
79
  1.  
SK Sg Mas, Pahang
79
  1.  
SK Sg Mok, Pahang
105
Jumlah
674

Resepi Udang Masak Butter Mudah Buat


Sarang Telur:

2 biji kuning telur
1 senduk butter/margerin
1 cawan minyak masak

Pukul ringan kuning telur. 
Panaskan butter/margerin bersama minyak masak. Sebaiknya gunakan senduk bulat. Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas, pusing pusingkan minyak dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.

Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya telur jatuh ke dalam kuali tu halusss jer. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan. 

Setelah masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan besi untuk toskan minyaknya. Langkah seterusnya kita siapkan pula udangnya. 

Udang:

1kg udang 
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng 
3 ulas bawang putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair/susu segar
Sedikit butter/margerin - untuk menumis
Sedikit serbuk lada hitam/putih - jika suka
Garam secukup rasa

Mula mula goreng dulu udang yang digaul dengan sedikit garam dan lada sulah sehingga agak berubah warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan agak keras bila dimakan. 

Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi.

Panaskan butter/margerin di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau. 

Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa. Jangan bubuh banyak sangat garam yer sebab butter atau margarine sudah ada garam.

Setelah semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi. Siapp.. 



Cara Pilih Sunscreen Sesuai Dengan Kulit Muka

Apabila menghabiskan terlalu banyak masa di bawah sinaran matahari, kulit anda akan mendapat keradangan atau kulit melepuh. Masalah kulit ini secara langsung akan menyebabkan kerosakan tisu kulit. Sel-sel imun untuk menyembuhkan kerosakan akan berkumpul di tempat yang rosak dan menghasilkan sensasi terbakar. Kerosakan sel ini dianggap sebagai risiko pertama yang membawa kepada kanser kulit.

Image result for how to apply sunscreen

Pendedahan matahari juga boleh membawa kepada jerawat. Ia menyebabkan pembentukan sel-sel mati yang menyumbat liang-liang, dan ini akan memburukkan lagi jerawat. Kulit tan akibat sinaran matahari hanya sementara menyamarkan kemerahan jerawat dan mengeringkan permukaan kulit, tetapi pendedahan cahaya matahari menyebabkan lebih banyak pertumbuhan jerawat.

Jenis Kulit Dan Krim Pelindung Yang Sesuai

Image result for how to choose sunscreen face

Kulit berminyak 

Kulit berminyak adalah salah satu jenis kulit paling bermasalah. Lagi-lagi di kawasan hidung, dahi, dan pipi. Untuk itu, gel atau formula SPF berasaskan aqua berfungsi dengan baik, malah serbuk juga. Ini mempunyai kesan pengeringan dan tidak menjadikan kulit kelihatan berminyak.

Normal 

Jenis kulit paling tidak bermasalah. Kulit tidak berminyak, kelihatan bersih dan sihat sahaja. Pilih krim pelindung matahari berasaskan krim.

Kulit kering

Kulit kering mempunyai tahap sebum yang rendah dan boleh terdedah kepada sensitif. Kulit kelihatan kering kerana ketidakupayaan untuk mengekalkan kelembapan. Kulit biasanya terasa ketat dan tidak selesa selepas mencuci kecuali pelembap atau krim digunakan. Losyen atau pelembab SPF adalah pilihan terbaik untuk kulit kering. Sentiasa pilih krim yang tebal dan tidak ringan (contohnya matte). Semakin tinggi SPF, semakin berminyak formula tersebut.

Waktu Sesuai Pakai Sunscreen

Image result for how to apply sunscreen

Dinasihatkan mengguna krim pelindung matahari sekurang-kurangnya 15-20 minit sebelum keluar rumah, ini untuk membenarkan waktu pengeringan pada semua kawasan yang terdedah. Re-apply setiap 2 jam apabila terdedah kepada matahari pada umumnya, bahkan pada hari-hari berawan ketika 80% sinar UV dapat menembus awan. Apabila keluar di pantai, adalah disyorkan untuk guna krim setiap 15-20 minit. Basuh muka anda atau lap di kawasan dengan tisu basah sebelum re-apply.



22 Cara Mendidik Anak Dengan Betul

Ibu bapa mana suka bila anak jadi degil, kuat berontak, tak nak dengar cakap atau sebagainya bukan? Setiap masa kita akan berfikir di mana silap kita dalam mendidik anak-anak. Ada yang cuba pelbagai tips tapi masih tidak mendatangkan hasil. Jangan berputus asa! InshaAllah pasti ada penyelesaiannya.


Jom lihat 22 Cara Mendidik Anak Dengan Betul : 

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. Nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control.

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya. Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak.

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari. (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan.
(Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam.

20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya

Anugerah Allah yang Terindah.

Senarai Gincu Matte L’Oreal Yang Best Pakai

Dengan pelbagai jenis, warna dan jenama, terasa mahu membeli kesemua jenis gincu dari jenama L'Oreal. Untuk jenama L’Oreal, kebanyakan wanita tempatan memilih rangkaian Rouge Signature.


Mengetengahkan ultra-thin formula, Rouge Signature memberikan sensasi ringan di bibir, melekat sempurna bagaikan lip tint.

Tersedia dalam 10 pilihan warna yang cocok untuk kegunaan harian, Rouge Signature membuat bibir cantik dengan hasil matte yang kalis air dan tahan hingga 8 jam.

Lagi satu bila diaplikasi ke bibir, teksturnya sangat ringan seperti air. Langsung tidak terasa berat di bibir, cuma… mungkin terlalu ringan jadi anda kena reapply beberapa kali kerana mudah hilang.

 5 Jenis/Senarai Gincu Matte L’Oreal Yang Best Pakai

1. 124 I Embrace


2. 105 I Rule


3. 115 I Am Worth It

4. 116 I Explore


5. 121 I Choose


Boleh dapatkan Gincu Matte L'Oreal di Guardian atau Watson berhampiran


Resepi Mee Kungfu Sedap dan Simple

MEE KUNGFU

Bahan-bahan buat mee:

500gm mee kuning
4 biji telur gred A @ 5 biji gred B
1/3 sudu teh Knorr cukup rasa
Minyak untuk menggoreng


Caranya:

1. Gaul semua bahan diatas.
2. Panaskan minyak dalam fry pan, Goreng mee diatas anggaran untuk seorang makan. Goreng hingga kekuningan kedua belah permukaan. Buat sampai habis

Bahan-bahan kuah:

7 ulas bawang putih diketuk
150gm isi ayam dipotong kecil
10 ekor udang dibuang kulit
3 ekor sotong dipotong bulat
2 sudu makan tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air suam
4 cawan air
3 sudu makan sos tiram
1 sudu teh serbuk lada sulah
5 batang baby corn dipotong memanjang
5 tangkai cili padi diketuk
carrot dipotong panjang & halus
hirisan brokoli
hirisan kobis bunga
garam secukup rasa
molassses brown sugar secukup rasa
sedikit bahan perasa
minyak untuk menumis

Caranya:

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau & keperangan.
2. Masukkan ayam, kacau hingga masak.
3. Masukkan udang & sotong, kacau hingga masak.
4. Masukkan air, garam, gula, sos tiram & perasa, biarkan hingga mendidih
5. Masukkan semua sayur, cili padi, lada sulah & bancuhan tepung jagung. Kacau selama 2 minit & angkat.
6. Tuangkan kuah ke atas mee kungfu. Hiaskan dengan hirisan daun sup, daun bawang, bawang goreng & hirisan limau nipis. Sedia untuk dihidang


Resepi Mee Rebus Siam Confirm Sedap!

MEE REBUS SIAM

Bahan-bahan:

1½ kg mee kuning (dicelur)
½ kg taugeh (dibuang ekor, dicelur)


Bahan kuah:

1 cawan udang geragau* (rendam sebentar dgn air, toskan)
3 sudu makan udang kering* (rendam, toskan)
300 gm daging/tetelan (rebus hingga empuk dgn lebihan air)
2½ cm halia*
2 cm lengkuas*
2 batang serai*
6 ulas bawang putih*
2 biji bawang besar*
4 sudu makan penuh rempah kari ikan
6 sudu makan penuh tauco (jgn ambil airnya, dilecek separuh halus)
1 kg keledek (direbus dan lecek halus)
sedikit kacang tanah goreng (ditumbuk kasar-kasar)- (optional)
lebih kurang 1½ – 2 liter air (diambil dari air rebusan daging dulu, kalau tak cukup ditambah air biasa)
garam dan gula secukupnya
3 senduk minyak masak.

Cara:

Kisar bahan-bahan * dan campurkan dgn rempah kari ikan. Gaul rata. Panaskan minyak dan tumis bahan tersebut hingga rempahnya garing. Masukkan daging,/tetelan, taucheo, keledek lecek, air/air rebusan daging, garam dan gula. Masukkan kacang tumbuk, dikacau sebentar dan sesuaikan rasanya dgn selera anda. Biarkan kuah mendidih baru diangkat.

Bahan taburan:

Daun sup/bawang, lada hijau/merah, bawang goreng, tahu goreng, limau kasturi, telur rebus.

Nota: Kuah Mee Rebus ini biasanya mesti ada rasa sedikit manis (jgn terlalu manis pula) dan juga rasa tauconya. Rempah karinya pula jgn terlalu banyak, nanti jadi mee kari ! Saya gunakan rempah kari ikan sebagaimana yg diajar oleh ibu saya. Selain menjadi pemekat kuah, kacang tumbuk juga digunakan utk menambah rasa enaknya. Tak perlulah gunakan tpg jagung utk memekatkan kuah

Little Venice Kini Di Indonesia

Little Venice adalah satu destinasi perlancongan yang berada di kawasan Cipanas, Puncak Bogor. Di sini terdapat banyak bangunan dengan gaya Itali, lengkap dengan kanal-kanal air yang cantik dan menawan seperti kita sedang berada di kota Venice. Suasana dan udara yang sejuk kerana berada di puncak Bogor juga buat kita rasa seperti berada di Itali.


Image may contain: outdoor

Image may contain: outdoor


Jarak dari Kota Bogor ke sini lebih kurang 44 km. Jika dari Jakarta pula dalam 87 km. Perjalanan ke sini mengambil masa dalam 2 jam jika dari Bogor. Walaupun agak jauh tapi berbaloi kerana tempat ini sangat cantik dan romantik. 


Harga Pakej Penginapan di Rumah Sungai, Lenggong Perak

Walaupun baru sahaja dibuka pada bulan Februari 2019, Rumah Sungai yang terletak di Lenggong Perak telah menjadi salah satu lokasi percutian terbaik untuk anda yang ingin mencari ketenangan sambil beriadah dengan family tercinta. Menariknya lagi, rumah sungai ini betul-betul berhadapan dengan sungai. Sesekali merehatkan diri di tempat seperti ini dapat melapangkan fikiran yang serabut.


Sekiranya anda berminat untuk bermalam di sini, berikut merupakan pakej yang ditawarkan. 



Gambar di sekitar Rumah Sungai, Lenggong Perak

Image may contain: plant, house, tree and outdoor


Image may contain: plant, outdoor, nature and water

Image may contain: bedroom and indoor

Image may contain: table and food

Untuk Maklumat Lanjut Terus Hubungi Mereka di :

Call/Whatsapp : 011-3272 6225 
FB : Rumah Sungai
ALAMAT : Kg Kuak Lata Papan 33400 Lenggong Perak