Home My Story Travel Review Lifestyle Parenting Foodies Beauty
Memaparkan catatan dengan label Lifestyle. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Lifestyle. Papar semua catatan

22 Cara Mendidik Anak Dengan Betul

Ibu bapa mana suka bila anak jadi degil, kuat berontak, tak nak dengar cakap atau sebagainya bukan? Setiap masa kita akan berfikir di mana silap kita dalam mendidik anak-anak. Ada yang cuba pelbagai tips tapi masih tidak mendatangkan hasil. Jangan berputus asa! InshaAllah pasti ada penyelesaiannya.


Jom lihat 22 Cara Mendidik Anak Dengan Betul : 

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. Nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control.

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya. Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak.

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari. (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan.
(Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam.

20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya

Anugerah Allah yang Terindah.

Resepi Mee Rebus Siam Confirm Sedap!

MEE REBUS SIAM

Bahan-bahan:

1½ kg mee kuning (dicelur)
½ kg taugeh (dibuang ekor, dicelur)


Bahan kuah:

1 cawan udang geragau* (rendam sebentar dgn air, toskan)
3 sudu makan udang kering* (rendam, toskan)
300 gm daging/tetelan (rebus hingga empuk dgn lebihan air)
2½ cm halia*
2 cm lengkuas*
2 batang serai*
6 ulas bawang putih*
2 biji bawang besar*
4 sudu makan penuh rempah kari ikan
6 sudu makan penuh tauco (jgn ambil airnya, dilecek separuh halus)
1 kg keledek (direbus dan lecek halus)
sedikit kacang tanah goreng (ditumbuk kasar-kasar)- (optional)
lebih kurang 1½ – 2 liter air (diambil dari air rebusan daging dulu, kalau tak cukup ditambah air biasa)
garam dan gula secukupnya
3 senduk minyak masak.

Cara:

Kisar bahan-bahan * dan campurkan dgn rempah kari ikan. Gaul rata. Panaskan minyak dan tumis bahan tersebut hingga rempahnya garing. Masukkan daging,/tetelan, taucheo, keledek lecek, air/air rebusan daging, garam dan gula. Masukkan kacang tumbuk, dikacau sebentar dan sesuaikan rasanya dgn selera anda. Biarkan kuah mendidih baru diangkat.

Bahan taburan:

Daun sup/bawang, lada hijau/merah, bawang goreng, tahu goreng, limau kasturi, telur rebus.

Nota: Kuah Mee Rebus ini biasanya mesti ada rasa sedikit manis (jgn terlalu manis pula) dan juga rasa tauconya. Rempah karinya pula jgn terlalu banyak, nanti jadi mee kari ! Saya gunakan rempah kari ikan sebagaimana yg diajar oleh ibu saya. Selain menjadi pemekat kuah, kacang tumbuk juga digunakan utk menambah rasa enaknya. Tak perlulah gunakan tpg jagung utk memekatkan kuah

Pendaftaran Online Murid Tahun 1 2021 & 2022

Sesiapa yang mempunyai anak yang lahir pada 2014 (berumur 6 tahun pada 2020), yang lahir pada 2015 (berumur 5 tahun pada 2020) atau yang lahir pada 1.1.2016 (berumur 4 tahun pada 1.1.2020) wajib ambil tahu!


Guideline nya begini :-

📌1) Anda adalah penduduk Semenanjung Malaysia. Sabah dan Sarawak masih menggunakan borang pendaftaran manual.

📌2) Alert dengan website di mana pendaftaran secara online akan dibuka bermula 1 Mac 2020 https://public.moe.gov.my

📌3) Perlu print borang yang telah siap diisi nanti bersama dokumen yang diperlukan ke sekolah yang dipohon. Jadi boleh mula siapkan dokumen dari hari ini.

📌4) Dokumen yang diperlukan

- sijil lahir anak (salinan + asal)
- kad pengenalan ibu bapa (salinan + asal)
- surat nikah / cerai (salinan + asal)
- bil yang mempunyai alamat tempat tinggal
- sampul surat standard dan setem
- laporan doktor dan kad OKU jika berkaitan
- semua dokumen salinan perlulah disahkan sebelum dihantar ke sekolah

📌5) Alert dengan tarikh semakan status permohonan. Jika berjaya, boleh proceed no 3 dan 4. Jika tidak, perlu buat rayuan segera.


Kelebihan Dan Fungsi Bio Essence 24K Bio-Gold Gold Water

Bio Essence 24K Bio-Gold Gold Water adalah produk yang ditujukan untuk kulit tampak lebih cerah dan bercahaya, lebih halus dan mulus. Selain itu, juga membantu memelihara elastisitas kulit, memelihara kulit tetap terasa kencang dan kenyal, membantu mencegah penampakan tanda-tanda penuaan pada kulit seperti garis halus dan kerutan, memelihara kelembaban dan menjaga tampilan kulit tampak tidak berminyak, serta menutrisi dan memelihara keremajaan kulit sehingga kulit tampak sehat dan segar.

Image result for Bio Essence 24K Bio-Gold Gold Water a"

Dengan manfaat tersebut, produk perawatan wajah ini diciptakan terutama bagi wanita yang mencari toner jenis anti-aging. Bio Essence 24K Bio-Gold Gold Water tentunya memiliki kandungan gold dan ekstrak herba yang membantu memelihara keremajaan kulit, mengurangi penampakan tanda-tanda penuaan dengan fungsi emas sebagai anti oksidan. Diperkaya dengan teknologi Bio-Energi yang mampu memberikan hasil lebih maksima dan menjadikan kulit lebih baik tanpa berminyak. Di dalam produk perawatan wajah ini juga terdapat kandungan trace mineral yang sangat diperlukan kulit untuk membantu proses regenerasi. Hal ini juga membantu menstimulasi produksi kolagen dan elastin pada kulit, sehingga meningkatkan serat kolagen kulit dan menjaga kulit kencang dan muda. Skin care ini juga membantu melindungi kulit dari sinaran radikal bebas kerana kandungannya anti oksidan

Tekstur Cair Dan Mudah Meresap ke Wajah

Image result for Bio Essence 24K Bio-Gold Gold Water a"

Bio Essence 24K Bio-Gold Gold Water ini memiliki tekstur cair, sesuai namanya Gold Water. Meski dari luar botol terlihat seperti minyak, saat dituang di tangan teksturnya tidak terlalu cair mahupun tidak terlalu pekat. Saat menuangkan ke telapak tangan, anda boleh melihat butiran asli emas yang ada di dalam kemasan bersama dengan cairannya. Baunya juga sangat sedap dan terasa rilex ketika memakainya. Formulanya juga mudah meresap.



Pengalaman Join Fun Run Songket 2.0 MSU

Acara larian seperti Fun Run telah menjadi satu trend yang diminati oleh orang ramai. Setiap bulan pasti ada organizer yang akan menganjurkan aktiviti ini. Ada orang join Fun Run sebab suka mengumpul baju dan medal dan ada yang menjadikan ia sebagai hobi atau aktiviti ketika hujung minggu bersama keluarga. Apa jua niat masing-masing ianya merupakan suatu hobi yang baik. Tubuh badan juga boleh sihat dengan melakukan aktiviti seperti ini.


Bagaimana Boleh Terjebak Dengan Fun Run?

Setiap kali buka Facebook atau Instagram, Fara mesti nampak beberapa orang kawan post gmbar mereka join aktiviti Fun Run ni. Lihat satu persatu gambar post mereka dapat medal, berjumpa dengan kenalan baru, rasa seronok sangat! Dari situlah Fara rasa berminat untuk mencuba.

Fun Run Songket 2.0 MSU

Image result for fun run songket 2.0 msu"

Kalau duduk di Selangor, aktiviti Fun Run ni banyak di adakan di Cyberjaya dan Putrajaya. Kawasan sana memang cantik dan tenang tapi malangnya jauh dari rumah Fara. Dengan ada anak yang masih kecil Fara perlu fikir juga keselesaan mereka. Jadi Fara sentiasa up to date cari Fun Run yang berhampiran Shah Alam. Kebetulan kakak ipar yang bekerja di MSU kata nanti MSU akan menganjurkan Fun Run Songket 2.0 jadi bila buka sahaja untuk pendaftaran kami terus daftarkan diri.

Cabar Diri Sendiri

Bila rasa badan dah lesu Fara suka jogging sebab nak tahu tahap kemampuan diri. Kadang-kadang baru lari 1km dah penat. Jadi, sebelum tarikh Fun Run bermula Fara dan husband ambil peluang untuk menyihatkan diri dengan melakukan aktiviti di luar seperti jogging, bersenam dan bermain badminton. Bila badan keluar peluh rasa puas sangat. Stress pun hilang. 

Berjaya Tamatkan Larian 5KM


Sesekali dapat lakukan aktiviti macam ni rasa seronok sangat. Paling kagum lihat parents yang berlari sambil pegang stroller yang ada anak kecil di dalamnya. Itulah orang kata nak seribu daya taknak seribu dalih. Next time kami nak try bawa anak-anak pula. 



Set Mandian Bayi Dan Kanak-Kanak Terbaik dari Derma365

Masa untuk mandi!! bila suruh mandi anak-anak Fara paling excited sebab waktu itulah anak-anak dapat berendam dan main buih. Bagi Fara, waktu mandikan anak-anak juga merupakan bonding yang sesuai untuk mengeratkan lagi kasih sayang antara ibu dan anak. Bercakap mengenai waktu mandi, Fara percaya para ibu sangat menitikberatkan set mandian terbaik untuk anak-anak bukan? Fara sendiri akan mencari sabun mandian dan syampu rambut yang terbaik untuk anak-anak Fara. 


derma365 Pilihan Fara Sekeluarga

Penggunaan sabun yang sesuai adalah sangat penting agar kulit anak-anak tidak terjejas dan iritasi. Selain itu, sabun yang sesuai akan mengekalkan kelembapan kulit bayi anda dan memelihara kehalusannya. Kalau boleh kita akan pastikan set mandian yang dibeli sesuai untuk semua jenis kulit termasuklah yang berkulit sensitif. Lebih mudah dan menjimatkan. 


Terdapat pelbagai pilihan sabun bayi di pasaran. Sekiranya anda sedang mencari sabun yang sesuai dan selamat digunakan untuk seisi keluarga bolehlah cuba produk dari derma365. Jenama derma365 ini sesuai digunakan dari bayi baru lahir sehingga orang dewasa. Sabun dari produk ini bertindak untuk melembap kulit sambil memberikan ketenangan kepada bayi anda.

Kelebihan Produk derma365

derma365 adalah barisan produk yang terbukti secara klinikal dan dermatologi yang dirumus khas untuk menawarkan penyelesaian kulit sensitif harian untuk anda dan keluarga anda. Kulit yang sihat memerlukan penjagaan yang khusus setiap hari, bukan sahaja sewaktu timbul masalah kulit. Inilah sebabnya mengapa produk rangkaian derma365 mempunyai pH-seimbang dan hypoalergenik, untuk melegakan kulit dan melindungi kulit dari persekitaran luaran yang sukar. Semua produk derma365 dirumus agar lembut pada kulit dan diformulasi bebas daripada sabun, pewarna, wangian, MIT, paraben, lanolin, bahan-bahan yang berasal dari haiwan, minyak mineral, SLS dan SLES.


Ada Masalah Kulit Sensitif? Derma365 Menawarkan Penyelesaian Kepada Masalah Kulit Sensitif


Kulit bayi anda sensitif? Diuji secara klinikal pada bayi terutamanya yang mempunyai masalah kulit sensitif, sabun ini terbaik untuk si manja. Ia juga diformulasikan agar dapat meminimakan kesan alergik pada kulit. Sabun ini juga tidak mengandungi SLS, SLES, paraben, pewarna tiruan serta alkohol yang tidak akan memedihkan mata.

Tidak Membahayakan Kulit Si Kecil. 

Sabun dari produk derma365 ini terbaik dalam penjagaan kulit terutamanya kulit bayi yang harus dijaga lebih rapi dan teliti. Ia membersihkan kulit bayi dengan halus dans secara lembut tanpa mengeringkannya. Sabun ini tidak akan memedihkan mata dan mempunyai pH seimbang untuk mandian bayi anda. Selamat digunakan untuk si comel kerana kandungannya bebas paraben, minyak mineral dan bahan berasaskan haiwan.


Jom Lihat Setiap Fungsi Produk Derma365 di Bawah :

1. Losyen derma365 BABY

Antara kelebihan losyen ini adalah seperti :-
  • Boleh membantu melembutkan kulit bayi
  • Melegakan serta memberi perlindungan kepada kulit
  • Keseimbangan pH dan mengandungi formula, hypoallergenic
  • Bebas dari pewarna, bauan, paraben, lanolin
  • Diuji secara klinikal dan mendapat peniktirafan pediatrician
  • Sesuai untuk bayi baru dilahirkan


2. Mandian (Gentle Cleanser) derma365 

Formula yang lembut, pH seimbang dan hypolergenik, diuji secara klinikal dan terbukti secara dermatologi, khusus untuk pembersihan dan pelembapan harian. Ia sesuai untuk semua jenis kulit, termasuk kulit sensitif dan kering, untuk kedua-dua muka dan badan. Ia membersihkan dan menenangkan kulit kering serta membantu mempromosikan perlindungan kulit dari persekitaran luaran. Rumusan ini bebas daripada sabun, pewarna, wangian, MIT dan parabens, juga “non-comedogenic” yang tidak akan menyumbat liang-liang pori.


3. Syampu Bayi derma365 BABY

Antara kelebihan losyen ini adalah seperti :-
  • Dapat membersih dan menjadikan rambut lebih lembut
  • Menguatkan dan mencantikkan rambut
  • Formulasi kesimbangan pH
  • Diuji secara klinikal
  • Formulasinya bebas daripada sabun, pewarna, MIT dan paraben
  • Sesuai untuk bayi yang baru dilahirkan.


4. Mandian Bayi derma365 BABY 

Antara kelebihan losyen ini untuk anak kecil adalah seperti :-
  • Boleh membantu membersihkan melembutkan kulit bayi
  • Memberi perlindungan kepada kulit
  • Keseimbangan pH
  • Formulasinya bebas daripada sabun, pewarna, MIT dan paeaben
  • Diuji secara klinikal dan mendapat pengiktirafan pediatrician
  • Sesuai untuk bayi baru dilahirkan


Kat Mana Boleh Dapatkan Produk derma365?



derma365 boleh didapati secara eksklusif di Guardian. Untuk maklumat lanjut, sila layari http://www.derma365.com/en-my/


Beli Aiskrim Malaysia Murah Di Klang & Shah Alam

Aiskrim Malaysia sedap dinikmati tak kira dimana sahaja kita berada. Ketika dahulu aiskrim Malaysia hanya ada beberapa jenis perisa seperti sirap, milo, asam boi, dan jagung. 4 Perisa ni memang popular dalam kalangan kanak-kanak. Jika dapat beli aiskrim Malaysia perisa Milo terasa dah cukup kaya. Kenangan sungguh! Sekarang, aiskrim Malaysia ada banyak perisa yang lebih menarik dan sedap.


Saban hari permintaan aiskrim Malaysia semakin mendapat sambutan kerana campuran perisa yang pelbagai berjaya menambat hati penggemar aiskrim Malaysia. Antara menu popular aiskrim Malaysia yang berjaya menambat hati penggemar aiskrim Malaysia adalah seperti magnum, choki-choki, mint dynamic, oreo dan banyak lagi! Walaupun harganya sedikit mahal tetap berbaloi untuk di cuba. 

Beli Aiskrim Malaysia Murah di #aiskrimkami 



Jika anda rajin membuat sendiri aiskrim Malaysia boleh sahaja lihat resepi di google. Ramai telah berkongsikan resepi aiskrim Malaysia di blog masing-masing. Pada anda yang ingin menempah aiskrim Malaysia pula apa kata cuba sendiri keenakkan aiskrim Malaysia dari "AiskrimKami".

Fara telah merasa sendiri keenakkan beberapa jenis aiskrim yang ditawarkan oleh AiskrimKami dan ternyata ianya memang sedap dan berbaloi untuk dibeli. Masih terbayang kesedapan aiskrim yang Fara cuba iaitu Mint Dynamic, jagung dan anggur. Ketiga-tiga perisa aiskrim ini sangat sedap, lembut dan menepati selera Fara.

Menerima Tempahan Aiskrim Malaysia Murah di Klang dan Shah Alam


Tidak kira sama ada anda ingin menempah aiskrim Malaysia dalam kuantiti yang sedikit atau banyak, AiskrimKami pasti menerima tempahan anda. Fara sarankan anda membuat tempahan awal aiskrim Malaysia bagi memudahkan pihak AiskrimKami menyiapkan tempahan anda.

AiskrimKami Menawarkan Lebih Dari 15 Jenis Perisa Aiskrim Malaysia


Sebut sahaja perisa yang anda inginkan pasti AiskrimKami boleh buatkan untuk anda. Perisa yang paling mendapat permintaan dari pelanggan mereka adalah magnum, mint dynamic, choki-choki, lime, milo choki-choki dan banyak lagi. Fara berani jamin anda tidak akan menyesal setelah mencuba kesedapan aiskrim yang mereka buat. AiskrimKami sentiasa menjaga kualiti aiskrim mereka. 


Merima Tempahan Aiskrim Malaysia Dalam Kuantiti Yang Banyak 

AiskrimKami juga turut menerima tempahan aiskrim Malaysia dalam kuantiti yang banyak. Kebanyakkan pelanggan mereka akan menempah aiskrim Malaysia untuk di jual di kedai runcit atau pasaraya. Jadi, kepada peniaga yang mencari pembekal aiskrim  Malaysia murah dan sedap jangan segan silu untuk menempah aiskrim Malaysia dari AiskrimKami. Pasti berbaloi!

 

 

Jom Tempah Aiskrim Malaysia Pilihan Anda Sekarang!

Terliur lihat aiskrim Malaysia diatas? tunggu apa lagi cubalah sendiri baru tahu sedap ke tidak! Untuk order aiskrim Malaysia dari AiskrimKami boleh terus hubungi mereka di :

Instagram AiskrimKami


Baju Sukan Muslimah Trendy Dan Bergaya Dari Ieha Arshad

Tidak ramai dalam kalangan kita yang menitikberatkan pakaian yang sesuai ketika bersenam atau bersukan. Biasanya baju-T, seluar longgar dan kasut sukan biasa sudah memadai dengan alasan ia mudah serta tidak memerlukan bajet yang tinggi.


Bagi mereka yang sering melakukan aktiviti bersukan pasti akan mencari pakaian yang sesuai kerana pakaian yang sesuai dapat membantu mereka rasa lebih selesa, sekali gus membuatkan mereka beraksi dengan lebih baik. Fara sendiri setelah banyak melakukan aktiviti diluar akan mencari pakaian yang sesuai untuk memudahkan pergerakan.

Baju Sukan Muslimah Dari Ieha Arshad

Image may contain: 2 people, shoes

Pemilihan pakaian yang sesuai ketika bersenam dan bersukan dapat membantu meningkatkan prestasi diri, serta membuatkan tubuh rasa lebih selesa terutama apabila berpeluh dan panas. Mengetengahkan fungsi dan keselesaan maksimum, koleksi pakaian sukan dari Ieha Arshad tampil lebih elegan dan menepati keperluan style wanita sekarang.

Material Baju Yang Selesa Dan Tidak Panas



Material baju sukan dari Ieha Arshad membolehkan kulit bernafas dan tubuh bergerak selesa. Sepanjang melakukan aktiviti bersukan, Fara rasa sangat selesa. Material yang bersesuaian sangat penting bagi penjagaan kulit dan mampu mengelakkan dari berlakunya sebarang infeksi pada permukaan kulit sekiranya berpeluh.

Baju Sukan Muslimah Trendy

Wanita apabila bersukan mahukan pakaian yang menutup bahagian tertentu seperti dada dan punggung agar selesa bersukan tanpa rasa malu. Pilih pakaian yang longgar dan tidak mengehadkan pergerakan.


Apa yang Fara lihat, baju sukan Ieha Arshad mempunyai ciri-ciri tersebut. Walaupun pakaian sukan Ieha Arshad labuh menutup punggung, koleksi baju sukan tersebut tetap mempunyai ciri-ciri elegant yang boleh mengekalkan penampilan cantik sang pemakai ketika bersukan.

Ada 3 Pilihan Warna


Baju Sukan Pilihan Wanita Muslimah 

Wanita muslimah yang berhijab pada masa kini tidak lagi terbatas dan susah untuk bersukan. Ini adalah kerana terdapat pelbagai jenis pakaian sukan khusus untuk wanita muslimah dan yang penting sekali kita boleh membuat pilihan terbaik sendiri dalam mendapatkan pakaian mengikut keselesaan masing-masing.


Walau apa jua pakaian yang kita pilih untuk bersukan, keselesaan amat dititikberatkan supaya kita boleh memakainya dalam tempoh masa yang panjang. Kita juga perlu pastikan pakaian tersebut tidaklah terlalu ketat dan juga tidak terlalu longgar bagi memudahkan pergerakan sewaktu bersukan. Pilihlah baju yang bersesuaian dan pilih saiz baju yang tepat mengikut ukuran badan kita asal menutup aurat dengan sempurna.

Bagi Yang Berminat Untuk Dapatkan Baju Sukan Ini Boleh Terus Hubungi :


Lipstik Atau Lip Matte? Mana Lebih Bagus Dan Tahan Lama?

Lipstik Matte adalah berbeza dengan lipstick biasa dan kini ia semakin mendapat tempat dihati para wanita diluar sana. Banyak jenama kosmetik yang mengeluarkan matte lip cream mereka sendiri. Tekstur matte pula adalah lebih ringan dan ia menjadi penampilan nampak lebih kemas. Jadi yang mana satu lebih bagus dan tahan lama? Tekstur yang tahan lama semestinya jenis matte.



Frenzz Lip Matte Tahan lama terbaik di pasaran dari Ainyz




Tampil bergaya dengan lip matte terbaru dari Ainyz iaitu Frenzz Lip Matte dengan 10 pilihan warna moden yang di formulasi cepat kering pilihan ramai wanita masa kini. Tampil dengan wajah yang nampak lebih berani dengan mengoleskan lip matte dari Ainyz. Bertekstur krim matte, tetapi memberikan rasa ringan pada bibir walaupun dikenakan dalam masa yang lama. Ia turut mempunyai rangkaian warna menarik untuk anda pilih, di samping memberikan penghidratan yang sempurna kepada bibir sepanjang hari.

10 Pilihan Warna Lip Matte Dari Frenzz Lip Matte


Frenzz Lip matte ini boleh didapati dalam 10 warna menarik. Bukan sahaja warna yang menarik, tetapi ia juga sangat senang untuk dioleskan pada bibir, serta mempunyai bau manis dan wangi. Bersaiz kecil dan comel untuk dimuatkan dalam beg tangan anda. Keistimewaan gincu cecair baru ini adalah warnanya berintensiti tinggi, kemasan baldu dengan sentuhan matte serta tahan lebih lama dan selesa. Lipstick cecair ini mampu memberikan penampilan warna matte yang sempurna pada bibir dengan hanya sekali sapuan. Dengan mengandungi bahan water-based, bibir anda akan sentiasa terasa lembap dan tidak mengering.

Keistimewaan Frenzz Lip Matte Dari Ainyz


  • Tidak melekit seperti kebiasaan Lipmatte
  • Tahan Lama
  • Menawarkan 10 pilihan color yang menawan hati
  • Produk Ainyz menggunakan bahan mentah Gred A
  • Mendapat kelulusan KKM.
  • Bahan-bahan menggunakan sumber semula jadi iaitu dari Tumbuh-tumbuhan
  • Tiada bahan terlarang atau kimia berbahaya digunakan.
  • Bahan asas diperbuat dari sumber semulajadi
  • Sesuai untuk bibir kering
  • Melembapkan bibir
  • Produk buatan Malaysia dan BUKAN barangan TIMBANG KILO.

Dapatkan Frenzz Lip Matte Dari Ainyz Hari Ini!

Nak tahu kehebatan Frenzz Lip Matte dari Ainyz ni kenalah cuba sendiri. Anda pasti tak menyesal! Untuk pembelian terus hubungi mereka di talian :

Whatsapp : 0168470675

Cara Buka Akaun ADAM50

Khas untuk baby yang lahir tahun 2018 sehingga 2022. Amiklah peluang ni. Daftar bawak salinan sijil lahir baby je. Pastu automatik baby dapat RM200 dalam ASNB. Cukup umur 18 boleh bawa keluar


CARA UNTUK BUKA AKAUN ADAM

Permohonan ADAM50 boleh dibuat di mana-mana cawangan ASNB atau ejen rasmi ASNB seperti:

  • Maybank
  • Maybank Islamic
  • CIMB
  • CIMB Islamic
  • RHB
  • RHB Islamic
  • Pos Malaysia
  • Bank Simpanan Nasional
  • Affin Bank
  • Alliance Bank
  • AmBank
  • AmBank Islamic

Pemohon perlu membawa bersama beberapa dokumen yang diperlukan semasa pendaftaran iaitu:

  • Kad pengenalan (MyKad) ibu/bapa/penjaga berdaftar
  • MyKid bayi atau Sijil Kelahiran
  • Sebarang dokumen sokongan seperti Surat Pertalian Darah, perintah mahkamah dan lain-lain jika penjaga berdaftar bukan dalam kalangan ibu atau bapa bayi

Selepas permohonan diluluskan, wang simpanan bernilai RM200 akan dikreditkan ke akaun Amanah Saham Bumiputera (ASB) bagi bayi Bumiputera atau akaun Amanah Saham 1Malaysia (AS1M) bagi bayi bukan Bumiputera.

Kemudian jika ada duit raya baby, boleh ja masukkan dalam akaun tu. Duit tu akan membiak sbb dalam asb kan. Mestilah ada dividen tahunan. Tup tup bila baby dah 18 tahun, berapa dah duit baby. Nak sambung belajar masuk IPTA, senang! parent tak sakit kepala, sebab duit dah ada. hiks!


Tips Mudah Untuk Dapatkan Kulit Cantik dan Berseri dengan Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser

Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser telah dirumuskan untuk menjadikan ia ringan, tidak melekit dan tidak berminyak bagi menyokong penyerapan yang cepat ke dalam kulit bagi memberi kelembapan pada kulit kita. Tekstur yang asalnya dari gel krim akan bertukar sehingga menjadikan kulit anda rasa lebih lembut, licin dan lembap.

Image result for Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser"

Bagaimana Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser Berfungsi?

Ekstrak Saffron : Mengurangkan kedutan di wajah dan menyuburkan lapisan epidermis kulit wajah
Lipo Vit-C : Melawan radikal bebas dan kerosakan kulit dari pendedahan UV & pencemaran
Vita-B3 : Memperbaiki tona kulit yang tidak sekata serta mengurangkan garisan halus dan kulit kusam

Image result for Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser"

Dengan adanya bahan-bahan berikut pada Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser ini, ianya terbukti ada peningkatan sebanyak 67% kadar keanjalan kulit yang lebih baik dan 75% kadar pencerahan kulit berdasarkan ujian klinikal dnegan penggunaan rangkaian produk ini secara berterusan.

Cara Penggunaan Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser :

Penggunaan Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser ini sangat mudah. Anda boleh sapukan ia pada wajah dan juga leher. Hanya picit kuantiti yang dikehendaki pada telapak tangan. Urut perlahan sehingga ianya berubah menjadi titisan air. Urut dengan lembut sehingga ia meresap penuh ke dalam kulit.


Harga : RM55.90 (40g)

Produk Skincare Terbaik Untuk Masalah Anti-Aging, Tampil Lebih Muda, Cerah & Berseri | Safi Youth Radiance


Produk SAFI tidak pernah mengecewakan para penggunanya setiap kali mengeluarkan produk baharu, tidak kiralah samada dari segi penjagaan diri ataupun penjagaan muka. Kalau kita lihat sekarang, pelbagai produk SAFI yang telah berada di pasaran sekarang dan bila dapat tahu ada yang terbaharu iaitu Safi Youth Radiance pula.

Image result for Safi Youth Radiance"

Safi Youth Radiance telahpun diperkenalkan oleh SAFI dimana ia merupakan jenama rangkaian produk anti-penuaan pertama yang menggabungkan teknologi Saffron Gold dengan campuran ekstrak herba mewah seperti Saffron, Nano Gold, Beetox dan juga Lipo Vit-C.

Memandangkan usia sudah semakin lanjut hampir nak mencapai angka 30-an, kini tibalah masanya  untuk mencari skincare untuk anti-penuaan bagi untuk sentiasa kelihatan muda, cerah dan berseri. Jangan risau dengan produk SAFI kerana ianya selamat digunakan malah telah dihasilkan dan diuji secara dermatologi, BEBAS dari miyak mineral, alkohol, paraben dan TIDAK diuji ke atas haiwan.

Safi Youth Radiance telah menawarkan 2 jenis produk iaitu Safi Youth Radiance Anti-Aging & Whitening Essence dan juga Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser dengan bahan utama seperti Nano Gold 24K dan Saffron.

Antara fungsi utama Safi Youth Radiance ini ialah :

  • Melambatkan penuaan kulit
  • Mengurangkan garis-garis halus
  • Mengecilkan pori-pori
  • Mengekalkan kelembapan kulit
  • Mengekalkan keremajaan kulit agar cerah berseri

KELEBIHAN PRODUK SAFI YOUTH RADIANCE

Safi Youth Radiance Anti-Aging & Whitening Essence yang diperkaya dengan teknologi Saffron Gold, Nano Gold 24K, Beetox dan Lipo Vit-C ini membantu mencegah penuaan kulit, membaiki struktur kulit, mencerahkan kulit serta membantu melambatkan proses penuaan supaya tampil lebih muda.

No photo description available.

Bukan itu sahaja, di dalam Safi Youth Radiance Anti-Aging & Whitening Essence ia juga menggunakan formulasi berasaskan air dengan menggunakan bahan Hyaluronic Acid yang dapat mengunci lembapan dengan lebih mendalam bagi mempertingkatkan kadar kandungan air di dalam kulit sekaligus dapat mengembalikan keanjalan kulit muka. Dengan 2 gabungan dalam satu produk ini, ia membantu memberikan penghidratan segera, menghaluskan pori serta membantu kadar penyerapan produk seterusnya dengan lebih lancar.

Bahan Yang Terkandung di Safi Youth Radiance Anti-Aging & Whitening Essence Beserta Fungsinya

Ekstrak Saffron : Memperbaiki dan mencerahkan kulit wajah
Lipo Vit-C : Melawan radikal bebas dan kerosakan kulit dari pendedahan UV & pencemaran
Hyaluronic Acid : Menghidrat dan mengunci kulit sehingga 24 jam

CARA PENGGUNAAN SAFI YOUTH RADIANCE

Essence ini mempunyai tekstur seakan gel cecair, tidak terlalu likat. Dan anda boleh lihat tekstur ini ada kepingan Nano Gold 24K bagi membantu mencerahkan kulit wajah.

Cara pemakaian juga cukup mudah. Hanya tuangkan essence tersebut mengikut kuantiti yang dikehendaki ke telapak tangan. Sapu dan ratakan pada wajah. Kemudian urut perlahan sehingga ia meresap sepenuhnya pada kulit.

Harga : RM55.90 (100ml)

Kelebihan Mengamalkan Flavettes Effervescent Vitamin C

Flavettes Effervescent Vitamin C bukan sahaja dapat membantu meningkatkan kesihatan anda tetapi ia juga dapat membantu dalam penampilan anda supaya tampak lebih anggun.

Image result for flavettes vitamin c glow"

Selain dari Vitamin C ia juga datang dalam 3 variasi yang lain dengan kebaikannya tersendiri iaitu:

1) Flavettes Effevecent Glow diperkaya dengan vitamin C, vitamin E dan juga glutathione membantu untuk detoksifikasi, menghasilkan kolagen untuk kuku dan rambut yang lebih sihat, dan juga antioksidan untuk kulit yang sihat.

2) Flavettes Effervescent Vital diperkaya dengan vitamin C, kalsium dan vitamin D3 dapat membantu badan anda menyerap kalsium dan menguatkan tulang.

3) Flavettes Effervescent Vitamin C + Zink membantu untuk mengawal tindak balas imun.

Gabungan vitamin E dan glutathione

Mengandungi 1000 mg vitamin C serta vitamin E & juga Glutathione. Bertindak untuk meningkatkan sistem imunisasi badan secara tidak langsung dapat mencegah demam & selsema.

Image result for flavettes vitamin c glow"

Gabungan dengan vitamin E dan glutathione menjadikan kebaikan flavettes glow bertambah fungsinya dengan mensasarkan pemulihan pada sel-sel kulit anda terutamanya mereka yang mengidamkan wajah yang glowing, dan lebih sihat, cerah berseri.

Kelebihan flavettes effervescent glow berbanding produk yang sama di pasaran adalah pada kandungan glutathione yang menjadi bahan aktif untuk menjadikan kulit anda “glowing”.Dengan harga yang agak berpatutan dengan kandungan glutathione serta vitamin E, flavettes effervescent glow sangat berbaloi untuk diamalkan.

Kandungan : Vitamin C 1000 mg, Vitamin E 15iu, Glutathione 50mg.

Cara Pengambilan Flavettes Effervescent Vitamin C 

Image result for flavettes vitamin c glow"

Satu tablet sekali sehari. Larutkan tablet di dalam separuh gelas air, minum selepas mengambil makanan. Tablet ini berperisa orange.