Memaparkan catatan dengan label My Story. Papar semua catatan

Bersantai di Sarang by the brook, Selangor

Assalamualaikum.. hai semua orang!

Mencari penginapan untuk bersantai bersama keluarga tercinta sambil boleh mandi pool dan bbq? Nah Sarang By The Brook adalah jawapannya.

Disini juga pelbagai aktiviti menarik boleh dilakukan seperti mandi air terjun, buat fam day & bbq

Bagi mereka yang inginkan kelainan, menginap di homestay Sarang by the Brook yang berhadapan dengan swimming pool. Buka saja pintu terus terjun kolam... Nak mandi malam malam pun boleh...


Sekali-sekala seronok juga kalau bawa anak-anak pergi holiday, tapi malas nak pergi jauh-jauh memang Sarang By The Brook la menjadi pilihan. 

Sarang by the brook yang terletak di Kuala Kubu Bharu, Selangor ini menawarkan tempat penginapan yang cukup unik dan menarik buat para pengunjung. Rata-rata ia menjadi pilihan kerana lokasinya yang strategik dan tidak jauh dari bandar, namun tetap aman dan tenang. Dengan konsepnya yang segar, urban dan ala hipster, anda pasti terpukau dan dapat memenuhi akaun Instagram dengan pelbagai gambar menarik.



Pandang sahaja sudah tahu ia Selesa dengan rekabentuk dalaman yang cukup unik dan moden. Yang paling menarik, tentulah kolam renang yang pasti membuat anak-anak tak sabar untuk mandi-manda.

Kawasan sekitar sini juga luas dan sesuai untuk majlis reunion, family gathering, dan sebagainya.




Bagi anda yang inginkan lari daripada keserabutan kota raya dan kembali ke persekitaran alam semulajadi, cubalah menginap di Sarang By The Brook. Dengan harga penginapan bermula RM180, ianya menawarkan sebuah pengalaman yang indah dan luarbiasa, jauh dari kesibukan kotaraya.


Lokasi Sarang By The Brook :

📍 Sarang By The Brook, Jalan Seruling 20, 44000 Kuala Kubu Bharu, Selangor
FB : Sarang by the brook (Facebook)



Beli Pokok Murah di Palace Rose Floriculture (Setia Alam)

Assalamualaikum.. hai semua orang!

Tidak dapat dinafikan tanaman dalam rumah atau indoor houseplant dapat membantu menyerikan lagi suasana rumah.  Pernah dengar orang kata "Pokok membawa kehidupan ke dalam rumah"? Fara sendiri percaya bahawa kehadiran pokok dalam rumah sangat memberi kelainan pada suasana dalam rumah.

Image may contain: sky, tree, plant and outdoor
Hadapan palace rose nursery (setia alam)

Walaupun ada sesetengah kita yang kurang mahir menanam pokok dan ada juga mereka yang tidak mempunyai masa yang cukup untuk memberi tumpuan kepada tanaman ini. Jangan risau, ada jenis pokok indoor plant yang mudah ditanam. Malah, di antara jenis-jenis pokok ini, ada yang mempunyai fungsi tersendiri seperti menyimpan air dan mudah menyesuaikan diri dalam persekitaran rumah. Pokok-pokok ini juga datang dalam pelbagai bentuk, rupa, saiz dan warna!

Beli Pokok Murah di Palace Rose Nursery (Setia Alam)

Bila dah minat dengan tumbuhan pastinya kita akan mencari dan survey Nursery terbaik di sekitar kawasan tempat tinggal kita bukan? Fara pernah survey pelbagai jenis nursery tapi kebanyakkan rakan-rakan semua kata di Sungai Buluh murah. Jauh sangat dari lokasi Fara sekarang


Dipendekkan cerita kelmarin ada perasan di Setia Alam ada nursery pokok yang baharu sahaja buka. Sebelum ni lokasi tu kosong. Fara singgah untuk cuci mata. Lokasi nursery di kawasan DOMINOS Setia Alam ya. Kawasan Nusery sangat besar dan luas. Memang rambang mata dibuatnya. 

Landmark Nursery Setia Alam : dekat Tesco. Berdepan Proton/ Office Eco World

Pelbagai jenis pokok indoor, sayur, baja, benih dan tanah ada disini. Pada peminat pokok jangan lepaskan peluang untuk dapatkan segala jenis pokok anda. Sangat berbaloi.

Jom cuci mata tengok sekitar dalam nursery : 





Image may contain: plant, flower and outdoor

Image may contain: plant, flower, food and outdoor

Image may contain: plant, outdoor and nature


Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

Image may contain: 1 person, plant and outdoor


Nama Nursery : Palace Rose Nursery (Setia Alam)
Waktu operasi : 8.30am-6.00pm




Beli Rak Pokok Bunga Murah Di Shah Alam


Tanaman indoor yang segar sentiasa mencipta suasana istimewa di dalam rumah. Interior rumah dapat terlihat semakin hijau dan menyegarkan jika kita dapat menambahkan tanaman-tanaman hias di dalamnya. Bila pokok indoor telah banyak akan ada pula masalah lain iaitu 'ruang' meletakkan pokok indoor menjadi terhad. Oleh itu, Rak bunga adalah salah satu perabot yang boleh digunakan untuk meletakkan pot-pot bunga tersebut.


Beli Rak Pokok Murah Di Shah Alam

Saban hari semakin ramai peminat pokok indoor bertambah. Masing-masing akan berkongsikan hasil tanaman mereka di sosial media seperti facebook, instagram dan sebagainya. Ada juga yang bertanyakan masalah serta mencari penyelesaian mengenai tanaman mereka yang layu, dimakan serangga perosak dan lain-lain. Selain menambah koleksi indoor plants, ada juga beberapa peminat pokok mencari rak pokok bunga murah.


Ingin Fara maklumkan di sini bahawa Fara dan suami telah membuka tempahan rak bunga yang diberi nama RAK BUNGA PALMA murah di Shah Alam. Ini adalah contoh rak pokok bunga yang kami buat. Rak ini boleh memuatkan sebanyak 6 jenis pokok. Berat yang mampu di tanggung pada setiap para adalah 1-4 kg. Rak ini dibuat sepenuhnya oleh Suami Fara. 

Tempahan Siap Dalam Masa 3 ke 4 Hari 


Buat masa sekarang pelanggan perlu menempah dahulu rak bunga ini. Anggaran masa siap rak adalah dalam tempoh 3 ke 4 hari. Jika dapat siap awal, kami akan memberitahu pelanggan melalui aplikasi Whatsapp. InshaAllah kami akan buat yang ready stock jika semakin banyak permintaan. 

Kami Hantar Rak Bunga Ke Lokasi Terpilih


Mengenai penghantaran pula, pelanggan boleh pilih sama ada nak self pickup atau kami hantar ke lokasi anda. TETAPI bukanlah terus ke pintu rumah anda. Pelanggan perlu memberitahu lokasi yang paling mudah untuk berjumpa. Ianya bertujuan untuk memudahkan proses penghantaran. Setiap caj delivery kami caj RM10 sahaja. Lokasi penghantaran rak bunga seperti di Puncak Alam, Meru, Setia Alam, Klang, Shah Alam, Bukit Kapar, Bukit Raja, dan sekitar Lembah Klang. Untuk lokasi yang tidak dinyatakan boleh buat rundingan dengan kami ya. InshaAllah kami boleh berunding tentang lokasi penghantaran. 

Harga Rak Bunga Palma


Kenapa kami jual murah? Sebab kami tahu pencinta pokok indoor telah banyak berhabis duit beli pelbagai jenis pokok dan juga pasu bunga. Jadi harga yang kami tawarkan kepada pelanggan untuk rak bunga ini hanyalah RM110 Sahaja. Kos delivery pula RM10. 

Kualiti Rak Pokok Bunga Adalah Yang Terbaik Kami Tawarkan


Rak pokok bunga ini sesuai diletakkan di dalam rumah. Kalau letak di luar rumah kami cadangkan letak di kawasan redup seperti di bawah bumbung porch kereta. Elakkan terkena hujan panas untuk mengekalkan kualiti rak ini.

Ukuran Rak Bunga Adalah Seperti Berikut :


Jom Tempah Rak Bunga Sekarang!

Sila whatsapp Fara untuk sebarang pertanyaan atau tempahan ya. Klik je link whatsapp di bawah :

Harga : RM120+RM10 Delivery





Beli Cermin mata MURAH RM50 SAHAJA di Kedai Kacamata Nur Kaseh


Beli Cermin mata MURAH RM50 SAHAJA di Kedai Kacamata Nur Kaseh| Macam tak percaya Fara buat Spec di kedai kacamata Nur Kaseh dengan harga RM50. Biasanya Fara nampak kat mana-mana kedai spec tulis promosi iklan RM50/RM68 tapi rupanya itu harga untuk bingkai atau pilihan bingkai spec jenis lama yang nak di 'clearance'. Pung pang pung pang total kos frame dan cermin hampir RM3XX itupun bergantung pada power mata. Jadi terpaksa batalkan niat nak buat spec.


Tapi kali ini berbeza, kesemua jenis spec yang ada di dalam kedai Kacamata Nur Kaseh adalah bernilai RM50 KECUALI yang ada jenama/branding seperti Bonia, Ray Ban, CK, dan sebagainya. Harga RM50 ini termasuk frame dan cermin ya. Serius murah dan berbaloi!


Suatu ketika dahulu kedai Kacamata Nur Kaseh juga pernah VIRAL disebabkan harga yang ditawarkan jauh beza dari kedai kacamata yang lain sehingga pelanggan membandingkan kedai mana yang lagi murah. Tidak dapat dinafikan kedai ini paling murah sehingga menjadi bualan ramai. Selepas kedai ini viral orang ramai tidak putus-putus datang untuk membuat cermin mata sehingga ke hari ini.

Tidak kira sama ada hari bekerja atau cuti, kunjungan pelanggan di Kedai Kacamata Nur Kaseh sentiasa mendapat sambutan ramai. Mereka yang datang buat spec kat sini memang kena bersabar sebab ramai orang kan. Cepat kita pilih bingkai spec cepatlah kita dapat buat spec dan bayar.


Pelbagai Jenis Bingkai Kacamata Ada Di Kedai Kacamata Nur Kaseh

Bercakap mengenai pilihan bingkai pula, di Kedai Kacamata Nur Kaseh memang banyak! Confius Fara nak pilih sebab semua design yang Fara suka ada di sini. Bentuk petak, bulat, oval, metal, plastik dan macam-macam bentuk ada. Boleh dikatakan design cermin mata yang diminati orang sekarang iaitu jenis modern ala-ala kpop terjual di sini. Rezeki Fara dapat tengok design baru spec dan pilih bingkai spec pilihan hati.

Jom Tengok Gambar Spec Yang Ada Di sini :

Design bawah ni ramai orang sekarang tidak kira perempuan mahupun lelaki suka. Bila pakai muka nampak comel-comel gitu. haha!

RM50 semua ni

Image may contain: glasses and sunglasses
RM50 semua ni

Image may contain: glasses
pun RM50 jee

Harga RM50 Sahaja!!

Mula-mula macam tak percaya total kos frame dan cermin RM50. Yelah tiap kali survey buat spec kat kedai lain mesti total kos spec melebihi bajet kami. Niat nak buat spec asik tertangguh atas faktor bajet.

Oh ya, Kedai ni kakak ipar yang cadangkan kepada Fara. Kakak ipar buat spec kat kedai ni dan dialah yang beritahu memang RM50 je buat spec! Harga RM50 termasuk kos frame dan cermin.

ni power mata dan spec yang fara pilih

Tanpa fikir panjang Fara dan husband buatlah spec baru. Rabun mata Fara sebelah kanan -150 dan kiri -100. Rabun husband tinggi dalam 300-400 (lupa amik gambar).  Pendapat peribadi Fara, inilah satu-satunya kedai cermin mata yang paling murah di Klang! Tidak kira power mata rendah atau tinggi kos buat cermin mata tetap RM50 melainkan kalau nak tambah bluecoat atau ada rabun jauh dan dekat kena tambah kos sedikit. 

test pakai cermin mata baru. hehe!

Jom Lihat Pakej Lain Yang Ada di Kedai Kacamata Nur Kaseh

✅ Pakej bingkai siap cermin RM50
✅ Pakej bingkai siap cermin RM100
✅ Pandangan Jauh dan Dekat Bingkai+Cermin RM150
✅ Pandangan Jauh dan Dekat Bluecoat Bingkai+Cermin RM250


Tempoh Siap Cermin Mata Dalam Masa 7 Hari

Tempoh siap cermin mata dalam masa 7 hari atau mungkin lagi cepat dari masa yang ditetapkan. Kalau nak urgent memang tak dapat. Semua pelanggan kena tunggu ikut tempoh waktu yang telah dianggarkan siap. Bagaimana nak tahu cermin mata dah siap? Staff Kedai Kacamata Nur Kaseh akan telefon pelanggan sekiranya cermin mata yang ditempah telah siap.


Waktu Operasi Kedai Kacamata Nur Kaseh

Sepanjang tempoh PKPP ini..
NUR KASEH buka seperti biasa dari jam 10 pagi hingga 6 petang..
Boleh datang secara ‘WALK-IN’ TIDAK PERLU membuat temujanji ..

No photo description available.



Lokasi Kedai Kacamata Nur Kaseh

KEDAI KACAMATA NUR KASEH..
G63A,Tingkat Bawah Klang City Square
Jalan Nangka/ku1.
41400 Klang Selangor..
( Berhadapan Banggunan Centrepoint Klang)

Atau Boleh terus hubungi/whatsapp Najib Kamal di : 019 4000878 / 03-33410878


Macam mana nak jadi seorang wanita yang matang?

10 CARA MENJADI WANITA MATANG.

Özgürlük için bir adım atın – Sözcü Gazetesi

1. Kurang Bercakap Dan Lebih Mendengar.

Wanita matang lebih banyak mendengar dari bercakap.

Secara semulajadinya kita dilahirkan dengan sepasang telinga dan hanya satu mulut dan lidah sahaja...

"A silent voice" kadang lebih kuat dari ketika kita bersuara.

Dan anda mungkin tak perasan, namun orang yang paling diam di dalam sebuah bilik adalah orang yang paling "loud" and could be the most "powerful" person too!

.
2.  Tidak Berborak Kosong.

Wanita matang tidak berborak kosong.  Tetapi lebih suka untuk membicarakan perkara yang mendatangkan faedah.  Berbincang tentang tajuk yang intelektual.

Tidak punya waktu untuk berbahas dengan orang yang tidak bersetuju dengan tindakan mereka.

.
3.  Belajar dari kesilapan.

Wanita matang akan sentiasa belajar dari kesilapan.  Mereka tidak akan mengulangi kesilapan yang sama dalam hidup.

Tidak takut untuk mengakui kesilapan diri.  Malah mudah untuk meminta maaf.

Untuk menjadi saya hari ini, saya juga telah melakukan banyak kesilapan dalam hidup.  Namun kita perlu memaafkan diri kita.  Meninggalkan hal yang tidak perlu.  Berdamai dengan masa silam.  Dan move on ok!

Usah kata...
"Aku tak sepatutnya kahwin pada usia muda.." (contohnya).  Kerana setiap apa yang berlaku pasti akan ada hikmahnya.

Kita bukanlah diri kita hari ini tanpa melalui segala kesilapan dalam hidup!  Ucapkan terima kasih kepada masa silam kita.

.
4. Lebih Mudah Untuk Memaafkan

Wanita matang adalah orang yang lebih tenang dan mudah memaafkan.  Nothing really matter in this world.

Menyimpan dendam adalah sangat meletihkan minda.  Ianya sungguh tidak perlu.  Anda akan jadi lebih bahagia apabila dapat memaafkan dengan mudah.

Jadi wanita yang tidak mudah untuk disakiti ok!

.
5.  Tidak Memaksa Cinta

Owh yes!  Wanita matang tidak akan memaksa cinta.  Tidak mengejar cinta yang tidak berbalas.  Tidak membuang masa untuk berharap kepada orang yang tidak membalas cinta mereka.

Anda akan tahu bagaimana rasa cinta yang sebenar bila orang yang benar-benar cintakan anda hadir dalam hidup.

.
6.  Anda Terima Takdir Dengan Hati Terbuka

Samada ujian yang datang itu kecil...  Sekecil-kecil seperti sakit kepala ataupun berat seperti terpaksa berdepan dengan perpisahan yang amat menyakitkan dalam hidup.

Anda sekarang lebih menerima takdir yang sedang anda lalui dan mengendalikannya dengan rahmat serta pengertian dan ketenangan berbanding dahulu.

Yakin bahawa setiap apa yang berlaku dengan izin Allah adalah yang paling baik sekali.  Walaupun kita mungkin berasa ianya sangat sukar hinggakan terpaksa menangis begitu lama!

Sedih dan sakit itu biasa.  Namun dengan kematangan kita akan dapat membersihkan "luka" itu sendiri.  Bangkit semula tanpa menyalahkan sesiapa.

Not easy, but just keep going....

.
7.   Tidak Mudah Menghakimi

Tidak judgemental apa lagi buruk sangka terhadap orang lain dengan mudah.  Sentiasa melihat kebaikan pada setiap orang.

Wanita yang matang sangat merendah diri.  Hebat mana pun kita, usah sesekali pandang hina terhadap orang lain.  Kerana segala apa yang kita miliki adalah berupa pinjaman sahaja.

.
8.  Lebih Suka Berdiam Dari Bertengkar Yang Tidak Membawa Kepada Kebaikan

Wanita yang matang akan tahu bahawa bertengkar untuk perkara yang tidak perlu adalah sia-sia.  Jika tidak ada kata-kata yang baik, diam itu adalah lebih baik.

Jangan dengar yang tak perlu di dengar.
Jangan lihat yang tak perlu dilihat.
Jangan bicara yang tak perlu dibicara.

Do not react to negativity.

.
9.  Tahu Bahawa Bahagia Itu Tidak Di tangan Orang Lain

Wanita matang tidak akan berharap kepada orang lain untuk menjadi bahagia.  Cukup hanya Allah.  Berharap kepada manusia akan membawa kecewa.

La Tahzan
Jangan bersedih.

Wanita matang yang kuat adalah yang sering tersenyum ketika dalam ujian.  Sentiasa redha dan berlapang dada.

.
10.  Bersolat 5 Waktu

Kerana wanita yang matang tahu, solat itu kunci bahagia.  Menangis tidak kepada manusia lagi. Tetapi hanya kepada Allah yang Esa.

Wanita matang tidak meminta kepada manusia. Tetapi bersujud dan memohon kepada Allah sahaja.

.
Kredit - Dzuriasikim Dzulkefli

#teamofdakwah

Brown Sugar Boba Tersedap di I'Milky Kota Laksamana Melaka

Assalamualaikum... Hai Korang!!

Sebut sahaja bubble tea pasti ramai yang dah cuba dan akan memuat naik di media sosial masing-masing sama ada Facebook atau Instagram. Bukan sahaja rasanya yang sedap, bebola hitam kenyal yang disedut bersama minuman pelbagai perisa tersebut menambahkan lagi keenakan minuman ini. Siapa dah cuba? Fara turut tidak melepaskan peluang untuk merasai sendiri keenakan minuman ini. So, entry kali ni Fara nak share kat korang tempat best minum bubble tea/boba kat Melaka...


Kafe I'Milky Menawarkan Minuman Bubble Tea Paling sedap Di Melaka!

Percaya tak terdapat satu kedai bubble tea/Boba yang menawarkan minuman bubble tea sihat dan tersedap di Melaka iaitu Kafe I'Milky yang terletak di Kota Laksamana. Sihat yang Fara maksudkan adalah bahan yang digunakan dalam minuman bubble tea ini adalah dari sumber natural seperti Fresh Milk yang diimport dari Australia, Brown Sugar, Buah-buahan yang segar dan banyak lagi.

Fara dihadapan kedai IMilky Kota Laksamana, Melaka

Suasana Kafe I'Milky Tenang Dan Minimalis

Bercakap mengenai suasana Kafe I'Milky, bagi Fara inilah tempat yang sempurna untuk meluangkan masa bersama rakan-rakan dan keluarga. Sejurus melangkah masuk ke dalam Kafe I'Milky, Fara dah terpegun melihat suasana Kafe yang begitu cantik dengan susunan perabut yang begitu minimalis. Jom lihat suasana Kafe I'Milky dibawah :





5 Jenis Minuman Bubble Tea Yang Wajib Korang Cuba Bila Singgah di Kafe I'Milky 

Jika korang peminat bubble tea, korang wajib berkunjung ke Kafe I'Milky kerana mereka memang pakar dalam membuat secawan Bubble Tea yang cukup kaww sekali! Pada korang yang tinggal di sekitar Kota Laksamana, Batu Berendam, atau sekitarnya jangan lepaskan peluang untuk mencuba kesemua jenis minuman bubble tea di sini ok! Tanpa membuang masa jom lihat 5 jenis minuman bubble tea yang paling laku keras di Kafe I'Milky :

1. Brown Sugar Boba

Rasa susu segar yang digabungkan dengan rasa gula merah dan boba pearls yang kenyal memang luar biasa! Minuman susu dan boba ini sememangnya sesuai untuk bila-bila masa sahaja. Apa yang Fara suka tentang Brown Sugar Boba kat I'Milky ni ialah rasa boba kenyal yang mempunyai rasa gula merah yang ketara tetapi tidak begitu manis kerana digandingkan bersama susu segar. Untuk menikmati rasa terbaik dari setiap cawan minuman dari I'Milky, korang perlu goncang cawan tu sekurang-kurangnya sebanyak 15 kali untuk menguatkan tekstur boba pearls yang baru dimasak.


2. Strawberry Milk

Siapa peminat buah strawberi kat sini? Kalau korang tengah diet tapi teringin nak cuba minuman viral ni, apa kata lupakan sekejap diet tu dan enjoy rasa strawberi milk kat sini. Sekali sedut je korang boleh rasa kelazatan buah strawberi yang cukup memukau! Bagi Fara, kombinasi strawberi bersama susu segar memang sedap! Lagi sedap bila diminum ketika masih sejuk.


3. Taro Milk

Keep calm and drink Taro Milk! Rasai kehebatan air bertenaga Taro Milk ini barulah boleh enjoy jalan-jalan di Melaka. Badan akan rasa segar sejurus minum Taro Milk. Tak percaya? kena cuba dan rasai sendiri..


4. Grapefruit Juice & Green Tea

Gabungan antara buah grapefruit bersama green tea pasti menaikkan selera korang! tak pernah rasa buah grapefruit? Inilah masanya untuk korang cuba minuman campuran grapefruit bersama green tea..


5. Matcha Milk

Mana peminat Matcha? Peminat Matcha mesti akan rasa bagai berada di awang-awangan sebab Matcha Milk kat I'Milky ni antara menu yang paling ramai permintaan! Rasa Matcha Milk kat sini serius sedap..


Harga Bermula Dari RM7.90 Sehingga RM12.90

Ramai yang suka pergi ke I'Milky Kota Laksamana, Melaka dan ada yang jadi regular customer gara-gara minuman yang dijual ini sedap katanya. Ada juga yang masih baru berjinak-jinak nak cuba beli air di I'Milky tapi segan-segan sebab tak tahu cara order minuman I'Milky. 

senarai harga minuman di I'Milky

Tak tahu order atau tak tahu menu yang best? jangan risau! Jika korang masuk ke I'Milky ada menu board di hadapan kaunter. Staff yang berkerja di kaunter depan I'Milky akan bantu korang pilih menu popular di sini. Staff mereka peramah dan mesra taw.

ini antara menu paling ramai popular di I'Milky

Jangan Lepaskan Peluang Untuk Rasai Sendiri Minuman Bubble Tea Yang Tengah Viral Kat Melaka ok !

Daripada menawarkan menu yang complicated, I'Milky fokus dalam menyempurnakan setiap minuman dengan memperkayakan setiap ramuannya. Apa-apa pun, hanya ramuan yang segar dan simple yang digunakan, seperti gula merah, boba pearls, kacang merah, susu segar dan teh hijau atau merah.


antara minuman popular kat I'Milky

Setiap Hari Ramai Pengunjung :

Minuman bubble tea di I'Milky sangat popular di Melaka sampai ada yang sanggup beratur panjang gara-gara nak cuba minuman viral yang sedap ni. Pada waktu malam pula meja dan kerusi di akan dibuka khas untuk pelanggan I'Milky.





Lokasi Kafe I'Milky

IMilky Kota Laksamana

Lokasi Kedai :

No 6, Jalan KLJ 9, Tmn Kota Laksamana Jaya, 75200 Melaka

Business hour : 12pm to 1am
Contact : 011-17583668