Home My Story Travel Review Lifestyle Parenting Foodies Beauty
Memaparkan catatan dengan label Parenting. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Parenting. Papar semua catatan

22 Cara Mendidik Anak Dengan Betul

Ibu bapa mana suka bila anak jadi degil, kuat berontak, tak nak dengar cakap atau sebagainya bukan? Setiap masa kita akan berfikir di mana silap kita dalam mendidik anak-anak. Ada yang cuba pelbagai tips tapi masih tidak mendatangkan hasil. Jangan berputus asa! InshaAllah pasti ada penyelesaiannya.


Jom lihat 22 Cara Mendidik Anak Dengan Betul : 

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. Nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control.

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya. Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak.

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari. (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan.
(Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam.

20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya

Anugerah Allah yang Terindah.

Pengalaman Join Fun Run Songket 2.0 MSU

Acara larian seperti Fun Run telah menjadi satu trend yang diminati oleh orang ramai. Setiap bulan pasti ada organizer yang akan menganjurkan aktiviti ini. Ada orang join Fun Run sebab suka mengumpul baju dan medal dan ada yang menjadikan ia sebagai hobi atau aktiviti ketika hujung minggu bersama keluarga. Apa jua niat masing-masing ianya merupakan suatu hobi yang baik. Tubuh badan juga boleh sihat dengan melakukan aktiviti seperti ini.


Bagaimana Boleh Terjebak Dengan Fun Run?

Setiap kali buka Facebook atau Instagram, Fara mesti nampak beberapa orang kawan post gmbar mereka join aktiviti Fun Run ni. Lihat satu persatu gambar post mereka dapat medal, berjumpa dengan kenalan baru, rasa seronok sangat! Dari situlah Fara rasa berminat untuk mencuba.

Fun Run Songket 2.0 MSU

Image result for fun run songket 2.0 msu"

Kalau duduk di Selangor, aktiviti Fun Run ni banyak di adakan di Cyberjaya dan Putrajaya. Kawasan sana memang cantik dan tenang tapi malangnya jauh dari rumah Fara. Dengan ada anak yang masih kecil Fara perlu fikir juga keselesaan mereka. Jadi Fara sentiasa up to date cari Fun Run yang berhampiran Shah Alam. Kebetulan kakak ipar yang bekerja di MSU kata nanti MSU akan menganjurkan Fun Run Songket 2.0 jadi bila buka sahaja untuk pendaftaran kami terus daftarkan diri.

Cabar Diri Sendiri

Bila rasa badan dah lesu Fara suka jogging sebab nak tahu tahap kemampuan diri. Kadang-kadang baru lari 1km dah penat. Jadi, sebelum tarikh Fun Run bermula Fara dan husband ambil peluang untuk menyihatkan diri dengan melakukan aktiviti di luar seperti jogging, bersenam dan bermain badminton. Bila badan keluar peluh rasa puas sangat. Stress pun hilang. 

Berjaya Tamatkan Larian 5KM


Sesekali dapat lakukan aktiviti macam ni rasa seronok sangat. Paling kagum lihat parents yang berlari sambil pegang stroller yang ada anak kecil di dalamnya. Itulah orang kata nak seribu daya taknak seribu dalih. Next time kami nak try bawa anak-anak pula. 



Set Mandian Bayi Dan Kanak-Kanak Terbaik dari Derma365

Masa untuk mandi!! bila suruh mandi anak-anak Fara paling excited sebab waktu itulah anak-anak dapat berendam dan main buih. Bagi Fara, waktu mandikan anak-anak juga merupakan bonding yang sesuai untuk mengeratkan lagi kasih sayang antara ibu dan anak. Bercakap mengenai waktu mandi, Fara percaya para ibu sangat menitikberatkan set mandian terbaik untuk anak-anak bukan? Fara sendiri akan mencari sabun mandian dan syampu rambut yang terbaik untuk anak-anak Fara. 


derma365 Pilihan Fara Sekeluarga

Penggunaan sabun yang sesuai adalah sangat penting agar kulit anak-anak tidak terjejas dan iritasi. Selain itu, sabun yang sesuai akan mengekalkan kelembapan kulit bayi anda dan memelihara kehalusannya. Kalau boleh kita akan pastikan set mandian yang dibeli sesuai untuk semua jenis kulit termasuklah yang berkulit sensitif. Lebih mudah dan menjimatkan. 


Terdapat pelbagai pilihan sabun bayi di pasaran. Sekiranya anda sedang mencari sabun yang sesuai dan selamat digunakan untuk seisi keluarga bolehlah cuba produk dari derma365. Jenama derma365 ini sesuai digunakan dari bayi baru lahir sehingga orang dewasa. Sabun dari produk ini bertindak untuk melembap kulit sambil memberikan ketenangan kepada bayi anda.

Kelebihan Produk derma365

derma365 adalah barisan produk yang terbukti secara klinikal dan dermatologi yang dirumus khas untuk menawarkan penyelesaian kulit sensitif harian untuk anda dan keluarga anda. Kulit yang sihat memerlukan penjagaan yang khusus setiap hari, bukan sahaja sewaktu timbul masalah kulit. Inilah sebabnya mengapa produk rangkaian derma365 mempunyai pH-seimbang dan hypoalergenik, untuk melegakan kulit dan melindungi kulit dari persekitaran luaran yang sukar. Semua produk derma365 dirumus agar lembut pada kulit dan diformulasi bebas daripada sabun, pewarna, wangian, MIT, paraben, lanolin, bahan-bahan yang berasal dari haiwan, minyak mineral, SLS dan SLES.


Ada Masalah Kulit Sensitif? Derma365 Menawarkan Penyelesaian Kepada Masalah Kulit Sensitif


Kulit bayi anda sensitif? Diuji secara klinikal pada bayi terutamanya yang mempunyai masalah kulit sensitif, sabun ini terbaik untuk si manja. Ia juga diformulasikan agar dapat meminimakan kesan alergik pada kulit. Sabun ini juga tidak mengandungi SLS, SLES, paraben, pewarna tiruan serta alkohol yang tidak akan memedihkan mata.

Tidak Membahayakan Kulit Si Kecil. 

Sabun dari produk derma365 ini terbaik dalam penjagaan kulit terutamanya kulit bayi yang harus dijaga lebih rapi dan teliti. Ia membersihkan kulit bayi dengan halus dans secara lembut tanpa mengeringkannya. Sabun ini tidak akan memedihkan mata dan mempunyai pH seimbang untuk mandian bayi anda. Selamat digunakan untuk si comel kerana kandungannya bebas paraben, minyak mineral dan bahan berasaskan haiwan.


Jom Lihat Setiap Fungsi Produk Derma365 di Bawah :

1. Losyen derma365 BABY

Antara kelebihan losyen ini adalah seperti :-
  • Boleh membantu melembutkan kulit bayi
  • Melegakan serta memberi perlindungan kepada kulit
  • Keseimbangan pH dan mengandungi formula, hypoallergenic
  • Bebas dari pewarna, bauan, paraben, lanolin
  • Diuji secara klinikal dan mendapat peniktirafan pediatrician
  • Sesuai untuk bayi baru dilahirkan


2. Mandian (Gentle Cleanser) derma365 

Formula yang lembut, pH seimbang dan hypolergenik, diuji secara klinikal dan terbukti secara dermatologi, khusus untuk pembersihan dan pelembapan harian. Ia sesuai untuk semua jenis kulit, termasuk kulit sensitif dan kering, untuk kedua-dua muka dan badan. Ia membersihkan dan menenangkan kulit kering serta membantu mempromosikan perlindungan kulit dari persekitaran luaran. Rumusan ini bebas daripada sabun, pewarna, wangian, MIT dan parabens, juga “non-comedogenic” yang tidak akan menyumbat liang-liang pori.


3. Syampu Bayi derma365 BABY

Antara kelebihan losyen ini adalah seperti :-
  • Dapat membersih dan menjadikan rambut lebih lembut
  • Menguatkan dan mencantikkan rambut
  • Formulasi kesimbangan pH
  • Diuji secara klinikal
  • Formulasinya bebas daripada sabun, pewarna, MIT dan paraben
  • Sesuai untuk bayi yang baru dilahirkan.


4. Mandian Bayi derma365 BABY 

Antara kelebihan losyen ini untuk anak kecil adalah seperti :-
  • Boleh membantu membersihkan melembutkan kulit bayi
  • Memberi perlindungan kepada kulit
  • Keseimbangan pH
  • Formulasinya bebas daripada sabun, pewarna, MIT dan paeaben
  • Diuji secara klinikal dan mendapat pengiktirafan pediatrician
  • Sesuai untuk bayi baru dilahirkan


Kat Mana Boleh Dapatkan Produk derma365?



derma365 boleh didapati secara eksklusif di Guardian. Untuk maklumat lanjut, sila layari http://www.derma365.com/en-my/


Lotion Untuk Kempiskan Perut Dan Buang Angin Dalam Badan | LOTION DARA BONDA


Assalamualaikum.. hi!

Bagi ibu-ibu yang baru lepas bersalin tak kan terlepas dari masalah perut buncit. Fara turut mengalami masalah yang sama. tidak kira bentuk tubuh kita kecil mahupun besar semua ibu lepas bersalin akan ada masalah buncit ini.


Selain bersenam, Fara juga cuba cara lain untuk menyelesaikan masalah buncit ni. Orang kata kita kena ikhtiar untuk kempiskan perut baru badan boleh cantik. Tidak dapat dinafikan, masalah buncit ni agak mengganggu penampilan diri dan rasa kurang yakin untuk berhadapan dengan orang ramai. Jadi, bagi menyelesaikan masalah ini, Fara cuba Lotion Dara Bonda Dari Ning Salmah.

Lotion Tapel Modern Dari Ning Salmah

Tapel adalah sapuan yang dipakai pada perut sebelum mengenakan bengkung. Bahan yang selalu digunakan dalam ramuan tapel adalah tepung beras, kapur sirih, air limau nipis, kencur, dan kayu manis. Tapel selamat digunakan oleh ibu yang bersalin secara normal. Untuk ibu yang bersalin ceaser kena tunggu dahulu luka kering baru boleh pakai tapel.


Disebabkan amalan ber "tapel" agak sukar dan memakan masa untuk dibuat, maka hadirkan jenis lotion tapel modern yang dicipta oleh Ning Salmah. lotion Dara Bonda ni merupakan rahsia warisan turun temurun dari Legasi Ning Salmah. Ketika dahulu amalan bertapel menjadi pilihan sekarang didatangkan pula dengan lotion modern tapel untuk memudahkan generasi sekarang.

Lotion Dara Bonda Mengurangkan Masalah Buncit Dan Bagus Untuk Buang Angin Dalam Badan

Macam yang Fara kata sebelum ni, selain bersenam Fara cari ikhtiar lain untuk mengempiskan perut. Apa yang boleh Fara kongsikan sepanjang menggunakan lotion dara bonda ini, Fara perasan badan sedikit ringan, senang untuk membuang angin, dan perut pun rasa selesa.


Lotion ni berbau herba yang sangat lembut. Sapuan herba di perut sangat bagus bagi menghilangkan masalah buncit atau kulit merekah, membantu proses pengecutan rahim, memudahkan pengeluaran darah kotor dan mengempiskan perut disebabkan kandungan herba yang agak panas selain mencantikkan kulit. Losyen ini dapat membantu memberi bentuk badan yang ideal, disamping membantu mengurangkan tanda regangan dan selulit pada kulit.

Kenapa Kena Cuba Lotion Dara Bonda Ning Salmah?


1) Membantu mengempiskan perut dan memberikan bentuk badan yang ideal 
2) Untuk melembapkan dan meningkatkan keanjalan kulit 
3) Membantu mengurangkan tanda regangan pada kulit dan selulit 
4) Melindungi kulit daripada penuaan

Cara Penggunaan Lotion Dara Bonda



Cara penggunaan Lotion Dara Bonda juga sangat mudah dan cepat! Sapukan Losyen Dara Bonda pada anggota badan terpilih. Gosok dengan lembut pada bahagian tersebut mengikut arah bulatan sehingga kering. boleh digunakan dua kali sehari.

Kandungan Lotion Dara Bonda

1) PELANGSINGAN

-rumpai laut (bladderwrack)
-daun ivy (english ivy)
-meadowsweet (meadowsweet)
-ekstrak biji kopi hijau (green coffe extract)

2) MELEMBAPKAN KULIT

-minyak zaitun (olive oil)
-daun lidah buaya (aloe vera)

3) PENGHADAMAN

-buah pala (nugmet)
-halia (ginger)

4) WANGIAN SEMULA JADI & PATI MINYAK

-bunga kenanga (ylang ylang)
-limau purut (kaffir lime)

Boleh dapatkan Lotion Dara Bonda di :




TERBARU! Dutch Lady +Protein Menampilkan Susu Rendah Lemak Kalsium Tinggi Berkhasiat

Susu Dutch Lady +Protein BAHARU yang penuh dengan nutrisi lagi lazat dapat memberikan keluarga anda permulaan pagi yang lebih kuat dengan protein berkualiti tinggi dan kandungan kalsium yang tinggi!


Susu Rendah Lemak Kalsium Tinggi Berkhasiat!

Protein merupakan asas pembentukan badan manusia, bagi menghasilkan rambut, kulit, mata, otot dan organ kita2. Nutrien tersebut bertindak seperti kru pembaikan dan pembinaan untuk tisu badan kita, membantu membina otot yang kuat yang kita perlukan untuk setiap aktiviti rutin dalam kehidupan seharian kita. Oleh itu, pengambilan protein yang mencukupi dalam setiap hidangan adalah penting untuk memastikan badan kita berfungsi dengan optimum untuk prestasi terbaik sama ada ketika berada di sekolah atau di tempat kerja.


Minum Susu Setiap Pagi Untuk Kekal Kuat Dan Bertenaga!

Minum Dutch Lady +Protein pada waktu pagi merupakan cara yang mudah untuk membekalkan tenaga dan nutrisi untuk sepanjang hari. Yang paling penting, ia kaya dengan protein berkualiti tinggi, berkalsium tinggi, dan penuh dengan nutrien penting, untuk membantu membina otot dan tulang yang kuat



Dapatkan Susu Dutch Lady +Protein Hari Ini!


Jom tingkatkan pengambilan protein dan kalsium keluarga anda semasa sarapan untuk otot dan tulang yang kuat dengan susu Dutch Lady +protein mulai hari ini untuk permulaan hari yang lebih kuat! Dutch Lady +Protein UHT 1L dan susu dipasteur 1L kini boleh didapati di pasar raya besar, pasar raya, pasar mini dan kedai runcit terpilih di seluruh negara.


Untuk maklumat lanjut, sila layari Facebook Dutch Lady Malaysia di 

Atasi Masalah Rambut Gugur, Kelemumur, Dan Kegatalan Kulit Kepala Dengan Mudah | Asmak Hair Care


Assalamualaikum... hai korang!

Semua orang mendambakan rambut yang sihat, hitam, lebat, beralun , berkilat dan juga tidak rapuh (mudah gugur). Fara percaya tiada wanita mahupun lelaki suka bila berlakunya keguguran pada rambut hingga menyebabkan botak, kelemumur, rambut nampak tidak sihat dan sebagainya bukan? Masalah keguguran rambut ini boleh terjadi kepada sesiapa sahaja tanpa mengira wanita atau lelaki. Jangan ambil remeh ya mengenai masalah rambut. Cepat-cepat buat rawatan bagi mengelakkan masalah jadi semakin serius!


Kalau ditanya apakah punca terjadinya masalah gugur, kelemumur dan kegatalan kulit kapala? Fara sendiri tidak pasti puncanya. Tapi Fara ada terbaca terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan keguguran rambut seperti pengaruh hormon, kekurangan vitamin, kerap menggunakan produk rambut yang mengandungi bahan kimia dan banyak lagi.

Cara Atasi Masalah Rambut Gugur, kulit kepala bermasalah dan Kelemumur dengan pantas!

Tiada siapa yang suka akan rambut kusut, tidak bermaya, berkelemumur atau kulit kepala bermasalah. Sebab itulah terdapat pelbagai syampu dan treatment rambut yang ditawarkan untuk merawat segala jenis masalah rambut anda kerana tidak ada yang lebih sempurna selain dari memiliki rambut yang sihat dan cantik. Kalau ada modal lebih tak salah nak buat rawatan yang mahal. Nak lebih jimat cari SET PENJAGAAN RAMBUT yang sesuai sudah memadai. Cara Fara atasinya adalah dengan mencari produk bebas daripada bahan kimia.

Image result for thinking

Asmak Hair Care Terbaik Merawat Masalah Rambut

Pernah dengar brand ASMAK? Rangakaian produk ASMAK kini ada pelbagai jenis termasuklah set penjagaan rambut yang Fara tengah cuba sekarang. 3 jenis produk itu adalah Hair Moisturizer, Shampoo dan juga Sevenis Hair Oil.



PENGALAMAN MENGGUNAKAN ASMAK HAIR CARE

Tiada lagi masalah rambut gugur, kelemumur dan kulit gatal

Rangkaian produk penjagaan rambut dari brand Asmak ini sangat hebat, Fara dapat merasakan perbezaan dari hanya cucian yang pertama. Kelemumur akan berkurang hanya dengan beberapa kali penggunaan sahaja. Bukan itu sahaja, malah ia tidak mengeringkan kulit kepala fara.


Dengan formula dari bahan terbaik dalam shampoo ia mampu menyuburkan kulit kepala dan menjadikannya bersih dan sihat dengan penggunaan biasa. Tambahan pula, ia bukan sahaja membantu untuk menghilangkan kelemumur, tetapi juga memberi kesinaran pada warna rambut Fara.

Shampoo Untuk Wanita Bertudung

Ini antara faktor utama pemilihan shampoo. Syampu Bunga Raya Plus sesuai untuk wanita bertudung. Akibat tiada pendedahan cahaya matahari menyebabkan rambut busuk dan tidak sihat keadaan seperti itu boleh menyebabkan sebum dan peluh yang berlebihan pada kulit kepala yang menyebabkan kulit kepala gatal, masalah rambut & perasaan tidak selesa yang tidak dapat ditanggung.


Sejak pakai Shampoo Bunga Raya Plus ini, ianya menyuburkan dari akar ke hujung dan menggabungkan hasil rambut yang indah dengan cukup lembut untuk digunakan setiap hari. Formula Shampoo berkesan untuk menyembuhkan dan sememangnya baik untuk kulit kepala dan rambut bermasalah, menanggalkan kepingan tanpa mengeringkan kulit kepala dan melembapkan rambut untuk lebih terurus.

3 Langkah Mudah Penjagaan Rambut

1. Bunga Raya Plus Shampoo 6 dalam 1

Pertama sekali kena pakai shampoo. Bunga Raya Plus Shampoo 6 dalam 1 adalah Syampu yang dirumus khas dengan gabungan bahan-bahan yang unik untuk memberikan bantuan yang berkesan untuk kulit kepala sensitif dan pembersihan yang lembut untuk kulit kering, gatal, kemerahan sambil melindungi rambut anda untuk menjadikan lebih sihat.


Kita hanya perlu letakkan pada rambut yang basah dan urut rambut anda dan bilas. Formula pelindung shampoo ini membantu menghilangkan dan menghalang kemunculan semula kelemumur, dengan campuran ekstrak dari 6 jenis bahan iaitu babassu oil, bunga raya, coconut oil, teea tree oil, jojoba oil dan Acerola membantu dalam menguatkan folikel untuk mengurangkan penurunan rambut. Jangan risau kerana syampu ini bebas daripada minyak mineral, SLES, ALES, parabens, pewarna tambahan, dan tidak diuji pada haiwan.

2. Hair Moisturizer With Serum

Selesai shampoo, pakaikan pula serum pada rambut. Asmak Hair Moisturizer With Serum ini merupakan gabungan 3 dalam 1 yang berfungsi sebagai pelembab, serum dan minyak rambut. Hanya 3 kali seminggu sapuan Asmak Hair Moisturizer, anda kini sudah mampu miliki rambut yang lebih sihat dan cantik.


kandungan bahan yang ada dalam Hair Moisturizer With Serum dan khasiat utamanya :
Bunga Raya - Mampu menghalang dari keguguran dan menghitamkan rambut.
Argan Oil - Menguatkan akar rambut
Olive Oil - Melebatkan dan merawat rambut bermasalah
Rose Canina Fruit Oil - Membantu merangsang pertumbuhan rambut baru
Coconut Oil - Melembapkan dan membuatkan rambut bersinar

3. Sevenis Hair Oil 7 dalam 1

Nak rambut kelihatan hitam dan menawan boleh pakai Asmak Sevenis Hair Oil 7 dalam 1 ni. Hanya dengan sapuan yang kecil sahaja sudah mencukupi untuk membuatkan rambut nampak sihat dan berseri. 


Sesiapa yang mempunyai masalah rambut kering dan kusut disarankan pakai Sevenis Hair Oil ni. Rambut menjadi lebih lembut dan mudah terurus. Bak kata iklan kat TV tu "guna jari pun boleh" . Untuk produk ini, Fara pakai bila perlu sahaja.

10 Kelebihan produk Asmak Hair Care

1. Rambut tak gugur teruk seperti sebelumnya
2. Rambut memang lembut dan halus
3. Senang diurus
4. Pertumbuhan rambut baru yg sgt cantik
5. Rambut berkilat
6. Wangi sangat & rasa fresh
7. Tidak gatal2 lagi kulit kepala
8. Kelemumur hilang
9. Sesuai utk seisi keluarga
10. Produk Natural bebas dari bahan kimia


Bagi yang berminat nak mencuba sendiri Asmak Haircare, Sila layari :

Hotline – 019-9708897 | www.wasap.my/60199078897

Set Penjagaan Bayi Yang Selamat Dan Bagus | Asmak Baby Care

Assalamualaikum..

Majoriti ibu sentiasa mahukan produk penjagaan bayi yang selamat, lembut dan menyenangkan. Walaupun ada yang beranggapan mandian dan syampu hanya untuk membersihkan kulit dan rambut bayi, perlu diketahui penggunaan produk yang salah boleh mempengaruhi kesihatan tubuh si comel, secara keseluruhan.


Asmak Baby Care Dirumus Khas Untuk Bayi

Terdapat beberapa jenama barangan penjagaan diri bayi yang dihasilkan daripada sumber bahan semulajadi serta tidak mengandungi bahan kimia berbahaya. Buat pilihan yang tepat dalam membeli syampu, sabun, losyen, krim bayi, dan pelbagai lagi barangan penjagaan diri bayi. Untuk produk penjagaan bayi fara pilih produk keluaran tempatan iaitu dari Asmak Baby Care


Kotak eksklusif dari Asmak Baby Care

Fara memilih set lengkap Asmak Baby Care kerana ianya dirumus khas untuk penjagaan bayi dan kanak-kanak. Ia boleh didapati dalam Set Lengkap, Set Trial ataupun secara asing-asing daripada agen sah mereka di seluruh negara. Selain itu, Set Lengkap Asmak Baby Care didatangkan dengan design kotak yang eksklusif. 

Kenapa Fara Pilih Set Lengkap Asmak Baby Care?

Untuk penjagaan anak, mestilah kita sebagai ibu inginkan yang terbaik dan produk yang selamat. Oleh itu, faktor utama fara pilih set lengkap Asmak Baby Care adalah disebabkan kesemua produknya mempunyai kandungan bahan yang terbaik pada anak. 


Tak tahu nak pilih produk bayi? Ok, sebenarnya senang je nak pilih. Kita hanya perlu baca kandungan, bahan dan ramuan dalam produk yang mahu dibeli itu. Apa perlu diketahui ialah produk tersebut mestilah kurang menggunakan bahan kimia yang boleh menyebabkan masalah ruam, kegatalan dan alergik ke atas bayi, terutama si kecil yang ada masalah kulit seperti ekzema. Pilihlah mengikut label dan kandungan setiap produk.

Dalam Kotak Eksklusif Asmak Baby Care Ada 6 Produk Semuanya

Di dalam kotak eksklusif Asmak Baby Care ada 6 jenis produk. Bagi Fara set lengkap ni sangat menjimatkan serta memudahkan. Antara produk bayi yang ada adalah seperti Powder, Essential Oil, Mandian Top to toe, Lotion, dan juga minyak rambut.


1. Asmak Baby Care Powder

Jarang sangat tak letak bedak kepada bayi sebab kegunaanya bukan sahaja bayi nampak lebih comel dan baunya yang wangi. Bedak powder dari Asmak ni menjadikan kulit anak Fara sentiasa kering dan mampu mengelakkan keradangan kulit dan ruam. Ini akan menjadikan anak lebih selesa, nak pula cuaca negara kita sememangnya panas dan menjadikan badan cepat berpeluh. Jadi bedak dari Asmak jalan penyelesaiannya.


2. Asmak Baby Care Essential Oil

Manfaat essential oil memang tidak disangkal. Dengan hanya beberapa titisan saja sudah membawa kelebihan pada fizikal dan psikologi si kecil. Sama juga seperti Essential Oil dari Asmak ni. Essentil Oil ini memberikan efek anak lebih tenang dan selesa.


3. Asmak Baby Care Baby Wash ( Top to toe )

Formulasi Asmak Baby Care Baby Wash adalah bebas paraben, silikon, SLS, SLES, pewarna, linolin dan dari segala macam bahan yang boleh mengancam kesihatan bayi. Alhamdulillah sepanjang memandian anak tiada sebarang reaksi atau kesan sampingan padanya. Mandian ini boleh digunakan dari rambut hingga ke kaki. Ia menggantikan fungsi sabun untuk menghilangkan kotoran di tubuh dan membersihkan rambut serta kulit kepala secara efektif. Sangat menjimatkan!


4. Asmak Baby Care Lotion

Penggunaan lotion terpulang pada kita sama ada ingin memberikan atau tidak. Rasanya semua dah tahu kelebihan lotion. Kegunaan dan kelebihan lotion adalah dari segi melembapkan kulit dari terjadinya kering. Macam Fara pakaikan sedikit sahaja pada kulit anak sudah memadai


5. Asmak Sevenis Hair Oil 7 dalam 1

Sevenis Hair Oil dari Asmak diperbuat dari 7 jenis MINYAK BERKUALITI TINGGI. Membantu menjadikan rambut lebih sihat,kuat,mengelakkan dari gugur,kegatalan dan rambut jadi lebih bersinar. 7 bahan tersebut adalah :
  1. Light Mineral Oil
  2. Tea Tree Oil
  3. Babassu Oil
  4. Virgin Coconut oil
  5. Castor Oil
  6. Olive Oil
  7. Argan Oil

Kesemua set lengkap ini inshaAllah selamat digunakan. Kulit anak fara tidak memberikan kesan sampingan sepanjang penggunaan. Rasanya inilah produk rangkaian terbaik yang sesuai untuk anak-anak..


Boleh dapatkan produk rangkaian Asmak Baby Care di :



Hotline : 019-9708897

Fred & Flo diapers terbaik untuk penyerapan yang lebih pantas!

Assalamualaikum... hi korang!

Siapa pakai tesco love sekarang dah berwajah baru iaitu Fred & Flo. Dari anak sulung hinggalah anak kedua ni Alhamdulillah anak-anak Fara serasi dengan brand ini. 


Fred & Flo ni bagi Fara antara rangkaian lampin pakai buang bayi yang terbaik untuk semua peringkat umur. Material serat halus yang lembut seperti kapas dapat menjaga kulit bayi anda tanpa menyebabkan tidak keselesaan, manakala teras pad yang tebal ini mampu untuk menyediakan penyerapan unggul supaya kulit anak kekal lembut.

Ia juga dilengkapi dengan kuasa kekeringan berganda, jadi Fara tidak perlu selalu tukar diapers anak yang penting, kulit anak sentiasa terjaga dengan baik! Diapers Fred & Flo yang fleksibel ini juga dilengkapi dengan getah anjal di pinggang yang boleh meregang dengan mudah dan sistem super-penyerapan untuk memastikan kulit anak Fara kering dengan segera. Material yang nipis memudahkan kulit anak bernafas dengan selesa



Diapers Anti Bocor

Fara panggil diapers Fred & Flo ni diaper anti-bocor sebab ianya bertindak sebagai penyerapan yang sempurna, jadi kulit bayi Fara akan terasa kering sepanjang malam. Tidur malam anak jadi lebih lena dan selesa.


Pemilihan diaper haruslah bersesuaian untuk kulit bayi yang cepat sensitif, untuk mengelakkan kulit anak anda daripada mengalami iritasi. Fara pernah juga cuba diaper brand lain tapi tidak sesuai untuk anak. Kata orang, tiap anak tak sama jadi kita sebagai ibu bapa kenalah cari apa yang terbaik untuk anak-anak.


Kelebihan Fred & Flo Pants Dan Pelekat

oh ya! Fred & Flo juga ada jenis Pants. Jenis Pants pon Fara dah pernah cuba untuk anak. So, boleh dikatakan kelebihan kedua-dua jenis pants dan pelekat Fred & Flo ni :


✓ Simanja lebih selesa dan aktif dengan pants yang lembut dan tidak menyakitkan
✓ Mempunyai Aliran udara yang bagus
✓ Mudah untuk ditanggalkan
✓ Penyerapan yang sangat bagus
✓ Simanja lebih bergerak bebas dengan getah diapers yang lembut
✓ Mengelakkan ruam berlaku

Jadi, itu sahajalah perkongsian Fara mengenai diapers terbaru Fred & Flo ni. Amira suka Mommy gembira! hehe

Boleh dapatkan Fred & Flo di TESCO!


Susu Fernleaf 100% Mmmmm Segar!

Susu mengandungi kandungan kalsium serta pelbagai lagi nutrisi penting untuk tubuh yang perlu diambil dengan secukupnya. Kebaikan susu untuk kesihatan badan menjadikan tubuh badan sentiasa sihat dan kekal bertenaga setiap hari. Zaman ini, banyak jenis susu terdapat di pasaran yang boleh dipilih mengikut kesesuaian masing-masing.

Susu 100% Segar Dari New Zealand



Kesukaan Fara, susu Fernleaf yang diperbuat dengan 100% susu segar dari New Zealand. Fara pasti, semua tahu susu lembu yang diimport dari negara New Zealand adalah yang terbaik kerana disana mereka mengusahakan ladang secara semulajadi iaitu memberi kebebasan kepada lembu untuk meragut dipadang rumput yang segar.


Pelbagai Manfaat Ada Dalam Susu Fernleaf


Lembu-lembu di New Zealand dibiarkan secara bebas untuk meragut rumput. Selain itu, jenis rumput yang diberi untuk ternakan disana merupakan rumput yang berkualiti tinggi. Oleh itu, lebih mudah untuk lembu-lembu mereka menghasilkan susu yang berkualiti dan berkhasiat. Susu yang dihasilkan juga mempunyai sumber makanan semulajadi kaya dengan kalsium yang mudah diserap dan digunakan oleh tubuh badan. Ia juga mengandungi banyak nutrien penting lain seperti protein yang berkualiti tinggi, vitamin A dan juga Vitamin D


3 Perasa Sedap Pasti Memikat!

Image result for susu fernleaf

Jika anda bukan penggemar susu putih full cream fernleaf, cuba cari penyelesaian untuk kekal sihat dengan pelbagai nutrisi yang terdapat di dalamnya. Anda boleh mencuba susu fernleaf perisa coklat atau low fat yang mana setiap perisa ini mempunyai khasiatnya tersendiri. Fara telah mencuba ketiga-tiga perisa ini dan yang paling Fara sukai pastinya perisa coklat! Anak-anak Fara turut menyukai perisa coklat dari Fernleaf sebab rasanya yang pekat dan Mmmmm sedap memikat!

Boleh Dapatkan Susu Fernleaf di Pasaraya Berhampiran

Bagi anda yang ingin mencuba susu Fernleaf ni, boleh beli di semua pasaraya berhampiran seperti Tesco, Giant, 99 Speedmart, dan pasaran lain.